400m czyli drogowe i nie tylko przygody równoległe - cd

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

Andja, dobra już nie motam o tych pudłach :wink:

Komentarz

• marekatu
      Classic
      • 2011
      • 7

Na wstępie pozdrawiam wszystkich bo to mój pierwszy post . Co prawda nie przemieszczam się octavią (jestem raczej fanem japońskiej motoryzacji) ale lubię zaglądać na wasze forum bo można tu wyłuskać sporo ciekawych wątków i się trochę dokształcić 8)
      Piszę bo chciałbym opowiedzieć zabawną historię, która przydarzyła mi się wczoraj.
      Poruszając się ulicą produkcyjną (Białystok) do pobliskiego marketu celem uzupełnienia nadwątlonych już znacznie zasobów żywnościowych w mojej lodówce zostałem brutalnie zatrzymany przez krwistoczerwony blask sygnalizatora świetlnego. Ze stoickim spokojem zająłem lewy pas gładkiej niczym stół ulicy. Podczas tej chwili wytchnienia wymuszonej koniecznością przepuszczenia innych użytkowników drogi zagłębiłem się w obszar rozmyślań na niezbyt wysublimowane tematy natury egzystencjalnej i delektowałem się niezwykle ambitną porcją muzyki w postaci naszego nowego hymnu euro 2012 transmitowanego przez lokalną stację radiową. Z zadumy wyrwał mnie pojazd który w dość dynamiczny sposób zajął pas po mojej prawej stronie. Moim oczom ukazała sie skoda octavia pierwszej generacji w wersji chathback w niezwykle urokliwym piaskowym kolorze. Kątem oka ujrzałem młodego osobnika lat niespełna dwudziestu (mogę sie mylić), którego zachowanie zdradzało objawy pewnej nerwowości. Nie tracąc czasu na dalsze analizy oczekiwałem na pojawienie sie upragnionej zielonej łuny umożliwiającej mi ruszenie przed siebie. Sekundy dłużyły się w nieskończoność i wreszcie nastąpił upragniony moment. Sprawnie zapinając jedynkę ruszyłem do przodu a z pod moich kół dobiegł odgłos delikatnej utraty przyczepności. Szybka zmiana na dwójkę i zaraz po niej siłą rzeczy biegi trzeci i czwarty. Spoglądając w prawe lusterko widziałem cały czas kolegę z prawego pasa poruszającego się na wysokości mojego tylnego zderzaka i jego minę wyrażająca nieokreślone emocje. Gdy po kilkuset metrach kolejna czerwień sygnalizatora zmusiła mnie do użycia pedału hamulca zerknąłem ponownie w prawo i moim oczom ukazała się znajoma tym razem uśmiechnięta twarz sympatycznego kolegi, który prezentował symbol uniesionego kciuka. Poprosił mnie o opuszczenie szyby i skomplementował mój pojazd po czym zapytał o jednostke napędową, która go odpycha. Gdy go oświeciłem, że posiadam lekko pomodzone 2.0 16v to jego uśmiech jeszcze się poszerzył. Zmiana światła na zielone wymusiła przerwanie naszej pogawędki. Ruszyliśmy. Kolega bardziej dynamicznie i moim oczom ukazał sie dumny znaczek tdi na tylnej klapie.

I jeszcze celem uzupełnienia powyższej relacji nadmienię, że poruszając się na wspomnianym dystansie wskazówka mojego obrotomierza nie przekroczyła ani razu magicznej liczby 3,5 tysiąca k
      Jak widać czasami wyścig odbywa się w sposób nieco jednostronny :wink:
      Pozdrowienia dla kolegi ze skody.
      NISSAN PRIMERA P11 2.0 De Lekkie mody 146KM/181NM

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

marekatu, witamy, dobrze nie trafiłeś na taką samą skodę octavię I z tym że w kolorze niebieskim ale na warszawskich tablicach :wink:
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sesik
          RS
          • 2006
          • 2165

Zamieszczone przez piramida
          marekatu, witamy, dobrze nie trafiłeś na taką samą skodę octavię I z tym że w kolorze niebieskim ale na warszawskich tablicach :wink:
          Jeśli myślimy o tej samej niebieskiej O1 to ona nie ma warszawskich blach :diabelski_usmiech
          Best ET = 13.666
          Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
          PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
          http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez sesik
            Jeśli myślimy o tej samej niebieskiej O1 to ona nie ma warszawskich blach :diabelski_usmiech
            raczej myślimy o tej samej niebieskiej

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Le-Ce
              L&K
              • 2010
              • 1313
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

piramida,

Myślę, że Adelaida, też nie dała by sobie
              w "mannę" nadmuchać :diabelski_usmiech
              Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

marekatu, WTF?? Marek, przyznaj się przesiadłeś się na Nisskę z Poloneza Atu (stąd nick) i pierwszym autem jakie Ci się w życiu udało skillować to była skoda i ta tu trafiłeś
                Po całej akcji długo Ci się jeszcze ręce trzęsły?

P.S. Nie muszę chyba dodawać, ze twoja radość jest naszą radością
                4x4

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

Zamieszczone przez marekatu
                  Na wstępie pozdrawiam wszystkich bo to mój pierwszy post .
                  witamy na forum...

I jeszcze celem uzupełnienia powyższej relacji nadmienię, że poruszając się na wspomnianym dystansie wskazówka mojego obrotomierza nie przekroczyła ani razu magicznej liczby 3,5 tysiąca k
                  Wnioski wyciągnijcie koledzy sami
                  nie bardzo wiem, jakie to niby wnioski miałby się nasunąć, chodzi oto że możliwości jest tak dużo i tak niesprawdzalne, iż ciężko cokolwiek powiedzieć.

Rozpędzając silnik do maks 3500obr miałeś góra 80KM do dyspozycji, zwykły poprawnie działający TDI 105KM będzie znacząco szybszy w takim przypadku.
                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zorr, chyba że w tdi jechał kapelusz :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zorr, chyba że w tdi jechał kapelusz :szeroki_usmiech
                      to są właśnie te niesprawdzalne elementy, równie dobrze mógł toczyć się do warsztatu z "check engine", albo kupił strucla z przebiegiem > 500tys na wspomagaczach, co w sumie na jedno wychodzi itd itd...
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• marekatu
                        Classic
                        • 2011
                        • 7

Zamieszczone przez Zorr
                        Na wstępie pozdrawiam wszystkich bo to mój pierwszy post .
                        witamy na forum...

Wnioski wyciągnijcie koledzy sami
                        nie bardzo wiem, jakie to niby wnioski miałby się nasunąć, chodzi oto że możliwości jest tak dużo i tak niesprawdzalne, iż ciężko cokolwiek powiedzieć.

Rozpędzając silnik do maks 3500obr miałeś góra 80KM do dyspozycji, zwykły poprawnie działający TDI 105KM będzie znacząco szybszy w takim przypadku.
                        marekatu, WTF?? Marek, przyznaj się przesiadłeś się na Nisskę z Poloneza Atu (stąd nick) i pierwszym autem jakie Ci się w życiu udało skillować to była skoda i ta tu trafiłeś
                        Po całej akcji długo Ci się jeszcze ręce trzęsły?

P.S. Nie muszę chyba dodawać, ze twoja radość jest naszą radością
                        Do tej pory mi sie trzęsą Aż musiałem się zatrzymać żeby ochłonąć tak mi adrenalina skoczyła
                        Nie bierzcie koledzy tego tak na poważnie Chodziło mi tylko o to że ja wcale sie nie ścigałem tylko ruszyłem dość dynamicznie a kierowca skody słysząc że zapiszczały opony chyba coś sobie pomyślał i ruszył w pościg. Potraktujcie mojego posta w kategoriach humorystycznych :wink: Nie brakuje przecież młodych gniewnych którzy uważają że każdy kto staje z nimi na światłach od razu chce się ścigać. Ja po prostu jechałem po bułki :wink: Nie mam już nastu lat i szkoda mi paliwa na takie wygłupy.
                        Nie jestem żadnym ścigantem bo i niby czym tu się ścigać. 9 s do stetki to już w dzisiejszych czasach żaden wynik. Nie traktujcie tego jak prowokację
                        A u niego to siedziało raczej zajeżdżone 90km.
                        Chciałem tylko zaprezentować jak wygląda często rzeczywisty obraz opisywanych "killi". Relacja drugiej strony często wiele wyjaśnia.
                        Ps na swoją obronę dodam że na codzień użytkuję służbowego passata b5 po lifcie z 2.0 tdi na pokładzie i bardzo go sobie chwalę 8)
                        Zostałem też niejednokrotnie skillowany przez mocniejsze skody i byłem pod wrażeniem ich odejścia
                        Wyluzujcie.

Komentarz

• 4x4BKF
                          L&K
                          • 2010
                          • 1279

Nie traktujcie tego jak prowokację
                          Ja to traktuję raczej jak emocje człowieka który do tej pory jeździł np CC a potem przesiadł się do nowszego i jara się wspomaganiem kierownicy i podgrzewanymi lusterkami
                          4x4

Komentarz

• soszek81
                            L&K
                            • 2010
                            • 1245

A u niego to siedziało raczej zajeżdżone 90km.
                            Pewnie tak.
                            Jeśli chcesz zobaczyć jak się odpycha dopieszczone 1.9TDI 90KM to zapraszam
                            Piramida pewnie wpadnie tez pokazać jak się odpycha 2.0TDI
                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• marekatu
                              Classic
                              • 2011
                              • 7

Zamieszczone przez soszek81
                              Jeśli chcesz zobaczyć jak się odpycha dopieszczone 1.9TDI 90KM to zapraszam
                              Hehe, jak szatan

Komentarz

• McGan
                                RS
                                • 2010
                                • 3574
                                • Superb III (3V3)

4x4BKF, ale się czepiasz kolegi :shock: Każdy tu opisuje swoje przygody, to i marekatu opisał swoje i miło, że do nas zajrzał.
                                Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• Udesky
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1692
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

marekatu wszedłeś na ambicje co niektórym. :szeroki_usmiech
                                  Wkładaj tam SR20DET.
                                  W Polsce nie ma kryzysu.
                                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Bo nic nie może objechać szkodnika. Zwłaszcza jakiś dżapaniec(żarcik) :lol:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• marekatu
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 7

Dzięki za słowa obrony. Ja w sumie tylko chciałem napisać coś zabawnego a tu taka nagonka
                                      Zamieszczone przez Udesky
                                      marekatu wszedłeś na ambicje co niektórym. :szeroki_usmiech
                                      Wkładaj tam SR20DET.
                                      Bardziej chodzi mi po głowie SR20VE :diabelski_usmiech Mniej awaryjna opcja a tez daje banan na twarzy.
                                      Bo nic nie może objechać szkodnika. Zwłaszcza jakiś dżapaniec(żarcik) :lol:
                                      Zauważyłem że taka sama reguła dotyczy wszystkich forów motoryzacyjnych (zwłaszcza hondy i golfy są nie do objechania)

Komentarz

• blind_walker
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 4533
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wie ktoś jak sprawnie działają automaty w Hondach? Dzisiaj miałem przyjemność stanąć na kresce z Civicem VIII generacji 1,8 i-vtec 140KM.
                                        Wystartowaliśmy spod świateł, lekko się zagapiłem i Honda uciekła mi na pół długości samochodu, na trójce miałem już ok metra przewagi. Przy kolejnych światłach Hondziarz uchylił okno i pyta, czy to GTI. Trochę się zdziwił, jak dowiedział się, że 1.8 90KM i powiedział, że chyba coś jest dłubane, albo mu aż tak zamula automat.
                                        Mam wywaloną zwężkę z dolotu i na 90% nie mam kata, to wszystko.
                                        Dla niedowiarków zamieszczę filmik nagrywany w zeszłym roku na kijowych uniwersalnych oponach, z zwężką i kumplem na pokładzie.
                                        Przeciwnik to Audi A6 2.0 tdi 140KM.
                                        [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mqloahuny1s[/youtube]
                                        mkII 20VT (600h worked)
                                        Roooooomster

Komentarz

• Jark7
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 777

(zwłaszcza hondy i golfy są nie do objechania)
                                          potwierdzam, u nas zwłaszcza golfy: II i III te sczipowane, obniżone, charczące, z naklejką WRC :szeroki_usmiech i najczęściej z młodzieżą w czapeczkach za kierownicą.

A tak poza tym to witamy
                                          Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                          Jark7
                                          było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• blind_walker
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 4533
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jark7, marekatu, widzę, że się wpasowałem między towarzystwo.
                                            Dżokejki nie noszę. :P
                                            mkII 20VT (600h worked)
                                            Roooooomster

Komentarz

• Jark7
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 777

blind_walker, spoko, wybaczamy
                                              Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                              Jark7
                                              było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• sew1981
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10986
                                                • Fiat

marekatu, wrzucę swoje 5 groszy.
                                                1. fajnie że napisałeś - mimo wszystko miło
                                                2. nie rozumiem ostatniego sformułowania "wyciągania przez nas wniosków" i nie odbieraj tego jako nagonkę, ale gdzie indziej się witamy
                                                3. ta Octavia z którą się ścigałeś nie była z OCP, więc nadal nie rozumiem owych "wniosków"
                                                4. dziś mnie też jeden kierowca OI (nie z klubu prowokował) to musiałem sprawić mu "lanie"
                                                5. jak końcówka Twojej wypowiedzi ma na celu obnażenie wad (mułowatości) jednostki skody z jednostką 1.9 tdi - bo nie wiem jak inaczej odczytać owe wnioski, to zapraszam do kreski ze mną, co wielu już też przedmówców poczyniło :wink:
                                                6. myślę że bardziej obiektywne byłoby porównanie primery 1.6 i takiej octavii jak Cię próbowała dogonić.
                                                7. fajna masz furę - fajny klasyk

Komentarz

• marekatu
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 7

Zamieszczone przez sew1981
                                                  marekatu, wrzucę swoje 5 groszy.
                                                  1. fajnie że napisałeś - mimo wszystko miło
                                                  2. nie rozumiem ostatniego sformułowania "wyciągania przez nas wniosków" i nie odbieraj tego jako nagonkę, ale gdzie indziej się witamy
                                                  3. ta Octavia z którą się ścigałeś nie była z OCP, więc nadal nie rozumiem owych "wniosków"
                                                  4. dziś mnie też jeden kierowca OI (nie z klubu prowokował) to musiałem sprawić mu "lanie"
                                                  5. jak końcówka Twojej wypowiedzi ma na celu obnażenie wad (mułowatości) jednostki skody z jednostką 1.9 tdi - bo nie wiem jak inaczej odczytać owe wnioski, to zapraszam do kreski ze mną, co wielu już też przedmówców poczyniło :wink:
                                                  6. myślę że bardziej obiektywne byłoby porównanie primery 1.6 i takiej octavii jak Cię próbowała dogonić.
                                                  7. fajna masz furę - fajny klasyk
                                                  Otóż w żadnym wypadku nie chciałem umniejszać zalet tej jednostki. Sam niejednokrotnie jeździłem tdi -kami i przyjemnie się tym jeździ. Napisałem to w tym znaczeniu że często ludzie "podniecają się " że skilowali kogoś na światłach a w rzeczywistości konkurent wcale nie wie że się ściga. Ja nie miałem pojęcia że koleś rzuca mi wyzwanie :? Zwyczajnie uznałem że jedzie w tym tempie co ja. Dopiero symbol wzniesionego kciuka mnie oświecił. To przypadek że akurat nawinęła sie octavka . Kierowca nie był z OCP.
                                                  Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Może źle to sformułowałem (usunąłem to zdanie o tych wnioskach bo faktycznie różnie może sie skojarzyć).
                                                  ad.7 dzęki za miłe słowa. Naszukałem się tego klasyka ponad rok. Było mnie stać na coś nowszego ale zawsze za mną chodziła ta p11. Szukałem gt ale nie znalazłem nic godnego uwagi. Moja uchowała się u jednego niemca (76lat- poważnie) w rzadkiej wersji special edition i w stanie perfekcyjnym. Można było kupić taniej ale nie w takim stanie
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

• sew1981
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2009
                                                    • 10986
                                                    • Fiat

marekatu, ok, spoko
                                                    nie masz za co przepraszac - wyluzuj poprostu nie rozumiałem kontekstu,teraz rozumiem w pełni o co chodziło (że nie wiedziałeś poprostu, że się ściga) - można było odczytać inaczej.
                                                    Bez gazu masz tą primerę? ile to pali?

Komentarz

Pracuję...