Pytanie do użytkowników drukarek Brother

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlito12
    Drive
    • 2010
    • 79

octaviars1, Do paska wchodzi, ale tam trzeba gniazdo lekko wspomoc, bo czasem sie o cos klinuje
    nie myśl o tym czego chciałeś ciesz się tym co dostałeś
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy, zawsze miałem HP z doświadczenia wiem że orginały są masakrycznie drogie a zamienniki prawie w 99% nie działają prawidłowo (problemy z drukowaniem w kolorze) lub wywalają błędy. Przynajmniej mi nie udało się kupić dobrego zamiennika do HP. Dlatego zdecydowałem się na Brothera.

Tu głowice są zespolone z drukarką orginały tuszy może nie są tak drogie jak w HP ale zamienniki mają większą pojemność.

Czy użytkownicy Brother-ów mogą mi powiedzieć jakie jest wasze doświadczenie z zamiennikami tuszów do tych drukarek? Czy warto, czy nie uszkodzę drukarki? a Może lepiej dać sobie spokój??

Moja drukarka to Brother MCF-J415W a tusze to LC985.

Dziękuję za wasze porady
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Zamieszczone przez maxpaynemm
      Czy warto, czy nie uszkodzę drukarki? a Może lepiej dać sobie spokój??
      U mnie taki tusz uszkodził głowicę. Generalnie nie polecam tych drukarek. Miałem, szwagier ma i ciągle były problemy. Jak się skończy jakiś z tuszy to już nie wydrukujesz np skończy się kolor i nie wydrukujesz w czarnym. Tak samo nie mogłem używać skanera dopóki nie założyłem nowego pojemnika

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

maxpaynemm, mam DCP 357C. Komplet zamienników to okolice 100zł. Jedynie system "samoczyszczenia" mnie wkurza, bo włącza się w najmniej spodziewanych momentach (przeważnie w środku nocy :roll: )
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3777
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja do swojego Brother-a DCP-195C kupowałem pakiet 10 szt. zamienników u tego sprzedawcy na allegro, który na tej aukcji ma tusze do Twojej drukarki http://allegro.pl/10-tusz-brother-lc...822569350.html
          Drukarka pracuje bez problemów
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez maxpaynemm
            oledzy, zawsze miałem HP z doświadczenia wiem że orginały są masakrycznie drogie a zamienniki prawie w 99% nie działają prawidłowo (problemy z drukowaniem w kolorze) lub wywalają błędy. Przynajmniej mi nie udało się kupić dobrego zamiennika do HP
            maxpaynemm, spróbuj firmy ART.Sam używam 2 drukarek HP , dużo drukując w formacie A3+ i jezeli za długo tusze nie leżą w szafce to jest ok.

Co do Brothera to jest sam ciekaw opini uzytkowników, bo chce kupic kombajn tej firmy.

Komentarz

• czernobyl
              L&K
              • 2008
              • 1276
              • Octavia III (5E3)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

w pracy kupione za moją namową 2x DCP-195c, w domu też 195c, u rodziny 145c - czyli wszystko na LC980/LC1100. we wszystkich drukujemy na najtańszych zamiennikach w cenie ok. 3,5/sztuka - w pracy wymieniam tusze co kilkanaście dni od ok. 2 lat - zero awarii, o tych domowych nie wspominam, bo one przedrukowały może po 10 tuszy. 100% zadowolenia. droższe zamienniki wcale nie są lepsze, wręcz przeciwnie - np. ActiveJety za ~10PLN to szajs, dodatkowo nie wszystkie zbiorniczki wchodzą w drukarkę (krzywe plastiki); Forevery drukowały do połowy zawartości i potem robiły się puste linie

drukarki potrafią się obudzić do czyszczenia o 3 rano - ale tylko wtedy, gdy długo się nie drukuje - dzięki temu nic w głowicy nie zaschnie (od razu odradzam wyłączanie drukarek z prądu - po każdym power off będą zaczynały od czyszczenia - 3 minuty czekania...).

Komentarz

• Qulek
                RS
                • 2005
                • 1630
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

maxpaynemm, dodam jeszcze że w pracy korzystam z dużej ilości HL-2040, HL-5140, mam dla siebie HL-4050CDN i MFC-9840CDW i są całkiem spoko, póki co 3 lata eksploatacji tych dwóch ostatnich beż żadnych problemów technicznych.
                BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam w firmie Brother MFC 295CN drukuje bardzo dużo, komplet tuszy zamienniki wychodzi mnie coś koło 20 PLN ( kolor + czarne). Wymieniłem już z 25 kompletów od zakupu, na najtańsze zamienniki z allego i wszystko działa ok. Brother ma/miał teraz akcję 3 lata gwarancji po rejstracji sprzętu na ich stronie. Jak padnie głowica po 3 latach to i tak wyjdzie taniej niż stosowanie ori tuszu.
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• granacik
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 249

Mam atramentówkę MFC-490CW. Rewelacyjna drukarka. Od początku (rok) stosuję zamienniki po ok. 3 zł sztuka jakieś bezmarkowe i żadnych problemów. HP już nie kupię.

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Mialem Epsona, mialem HP - wiele problemow z tuszami, zasychajace atramenty itd, zacinajace sie kartki, wieczne problemy z ori wkladami, na zamiennikach tez g... praca.

Zmienilem na prosty model Brothera HL2035. Zwykle laserowe mono bez wariacji. Wydrukowala na ori wkladzie 3 razy wiecej kartek niz jakakolwiek drukarka z ktora mialem do czynienia. Po tym zatankowalem za 40pare zlotych proszek do starego wkladu, wyresetowalem toner i - dziala wysmienicie.

Za drukarke placilem 200 zl jakos, do tej pory ( 2 lata ) przelecialem juz 2 razy proszek z tonera, zero problemow. Taka sama ma ojciec w biurze i w sumie proszek ladowalem juz 7 albo 8 razy. Sprzet jest bezbledny
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• marlena
                        RS
                        • 2007
                        • 1719

Ja mam DCP-J515W i te same tusze co Ty, czyli LC985. Kupuję na Allegro zamienniki i od roku nic się nie dzieje. Drukuję dość dużo i zawsze w kolorze.
                        Drukarek już przeszłam wiele od najzwyklejszych canona po urządzenia HP za ponad 2tyś zł i ciągle było coś nie tak. HP to chyba mój najgorszy koszmar :|
                        Brother jest dla mnie najlepszą i bezproblemową drukarką w danym momencie, która bardzo dobrze drukuje na zamiennikach

Komentarz

• jacki64
                          Drive
                          • 2010
                          • 82
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Od czterech lat używam intensywnie urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-135C. Z czystym sumieniem mogę polecić ten sprzęt. Działa bez zarzutów, zamienniki tuszy tanie jak barszcz (np http://allegro.pl/10x-tusz-brother-l...820618640.html ), strona firmowa z pełnym wsparciem. Najtańszy w utrzymaniu sprzęt na rynku.

Komentarz

• czernobyl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1276
                            • Octavia III (5E3)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez jacki64
                            Brother DCP-135C
                            od przynajmniej dwóch wycofany ze sprzedaży :wink: dwojgu znajomych kiedyś poleciłem i dalej są zadowoleni - zwłaszcza, że 135C ma większe tusze niż 145/165/195c w tej samej cenie
                            teraz wycofują 195C, od jakiegoś czasu J315/515W jako low-budget

niemniej brother to ostatnia na naszym rynku firma, która nie leci w kulki z cenami tuszów, chipami do resetów itp itd. dodatkowym atutem brotherów są sterowniki - nawet przy dużej ilości mało kumatych użytkowników wystarczy wywalić dokumenty z kolejki nawet jak ktoś naklika 100 sztuk przy braku papieru itp - tego samego nie powiem o żadnym hp, z jakim miałem do czynienia :roll:

Komentarz

• kamil92x
                              Rider
                              • 2010
                              • 701
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja mam dwie drukarki Brother w domu. Pierwsza to DCP-135C a druga MFC-260C obie są na tuszach LC-970 i cały czas jade na najtańszych zamiennikach z allegro i nic złego nie zauważyłem.
                              Zamieszczone przez czernobyl
                              rukarki potrafią się obudzić do czyszczenia o 3 rano - ale tylko wtedy, gdy długo się nie drukuje
                              To chyba ich największa wada zawsze czyszczenie odbywa się w nocy. Dlatego jeżeli stoi w pokoju w którym się śpi warto odłączać od prądu
                              Octavia ASZ/RS
                              Jetta A5

Komentarz

• marektbg
                                Elegance
                                • 2010
                                • 861

Mam takie coś jak DCP-365CN już dobrze ponad rok - pakuje zamienniki po 2zł i żadnych problemów z nią nie mam. Zresztą sklep w którym się zaopatruje każdemu Brothera poleca, właśnie ze względu na prostą obsługę i tanią eksploatację.

Komentarz

• Szkodnicki
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1084

Hej Koledzy i Kolezanki ja mam 3w1 DCP-115C. Kupilem to jakies 5 lat temu i uzywam wylacznie zamiennikow. Co do systemu autoczyszczenia, to owszem potrafi zaskoczyc nawet o 3 nad ranem :P Urzadzenie jest wyposarzone w optoczujnik poziomu, jak jest malo to nie drukuje, ale wystarczy pojemnik zamalowac czarnym markerem, lub okleic tasma izolacyjna (cienka) i dziala Generalnie jesli by mi sie zepsulo, to bez wahania kupilby ponownie. Zamienniki tuszy na allegro od 3PLN, ja kupuje u siebie w sklepie po 10 za sztuke niezaleznie od koloru (kazdy kolor osobno - 3 kolory +czarny). Jesli kserujecie, to jest mozliwosc regulacji kontrastu, jakosci, przy skanowaniu mozna ustawic sobie niezalezne 4 tryby skanowania. Co do drukowania to drukowanie standardowo. Nie wiem co jeszcze dodac... ops: Chyba tylko powtorzyc ze jedyna wada jest system samoczyszczenia glowicy wlaczajacy sie od czasu do czasu o kazdej porze dnia i nocy... oraz jak po dluzszym czasie nie uzywania chcemy cos wydrukowac na szybko, to tez musimy poczekac dobre pare minut, bo sie wlaczy czyszczenie.

Pozdrawiam

PS: Pisze na komie, dlatego nie mam polskich znakow... Przepraszam
                                  Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
                                  ----
                                  Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

• cieslo
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 206

Również posiadam DCP-115C i podpisuję się pod wymienionymi przez Szkodnickiego zaletami.

Komentarz

• RABIN
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 450
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja w pracy mam kombajn dcp 7030 laser drukuje bardzo dużo działa od 2008 roku i daje rade - polecam

reczne czyszczenie w tymurzadeniu to jedyny mankament

Komentarz

• blind_walker
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 4533
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja mam DCP 585CW i po HPku, gdzie tusze schły jak oszalałe, nieważne, czy oryginały, czy zamienniki i Lexmarku, który był ok, ale eksploatacja była droższa od samej drukarki, mogę z czystym sumieniem polecić. Za jeden tusz wychodzi ok 2,6.
                                        mkII 20VT (600h worked)
                                        Roooooomster

Komentarz

• Szkodnicki
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1084

No coz, chyba wlasnie wszyscy znalezlismy w eksploatacji tylko jedna wade: nieobliczalny system czyszczenia :diabelski_usmiech Poza tym same zalety Wiec jesli ktos jeszcze sie zastanawia, to chyba sie juz pozbyl watpliwosci Dodatkowym argumentem niech bedzie cena zakupu. Np: urzadzenia 3w1 sa jednymi z tanszych, posiadajacymi czytnik kart pamieci i praktycznie w 100 % bezawaryjne...
                                          Spoty w Rzeszowie i Tarnowie - info w poszczególnych wątkach. Zapraszamy!
                                          ----
                                          Jeśli nie używam polskich liter, to znaczy, że piszę na komórce

Komentarz

Pracuję...