..Ultegra czy Dura Ace? Korbę jaką zakładasz? Jakieś ciekawe koła masz na oku?
Trek ostatnio mocno popularny w peletonie się zrobił.....może mają ciekawą politykę cenową.
Oczywiście, że Ultegra. Jeszcze nie dopadł mnie syndrom/obsesja posiadania za wszelką cenę rzeczy najlepszych i najlżejszych itp. 2000-3000 koła dopłaty co mi nie da niczego, oprócz świadomości, ze jest kilkanaście/kilkadziesiąt g lżejsze... Blaty 53/39 czyli całkowita klasyka, korby 172,5.
Za wspomniane 2000-3000 koła można sobie dobrać pomiar mocy.
W sumie to nie chce trenować na pomiarze, ale co się nie obrócę to słyszę głosy że fajnie, że skutecznie, że nie ma "dziury" jak w przypadku trenowania na HR.
Trenery oczywiście każdy jeden zachęca do przejścia na moc.
Koła? Jak będzie trek, to oczywiście będą Bontrager
Nie mam jakiegoś parcia na koła w szosie. W teorii im cięższe, tym lepiej dla treningu
Oczywiście, że Ultegra. Jeszcze nie dopadł mnie syndrom/obsesja posiadania za wszelką cenę rzeczy najlepszych i najlżejszych itp. 2000-3000 koła dopłaty co mi nie da niczego, oprócz świadomości, ze jest kilkanaście/kilkadziesiąt g lżejsze
..no właśnie...jeszcze
Nowa grupa Dura Ace ma już wbudowany pomiar mocy (pewnie jako opcja) oraz funkcjonalność automatycznej czy tam półautomatycznej synchronizacji obu przerzutek w wariancie Di2.
Ponadto nowa RD-9100 podobnież obsłuży zakres 11-30 (RD-9000 11-28) co przy korbie 53/39 nie jest bez znaczenia.
W każdym razie nie bawiłbym się w półśrodki i od razu zapodał całą grupę 9100..
nie ma dostępnej korby 53/39..a w wersji SS kaseta co najwyżej 11-28..no i choćby nie wiadomo jak prężyła muskuły i udawała wyglądem, to zawsze będzie pośledniejszą odmianą Dura Ace.... :szeroki_usmiech
Miałem składać sobie spokojnie całą zimę...Jakoś tak wyszło, że po 3 tygodniach miałem wszystkie graty i po kolejnym tygodniu całość udało się własnoręcznie połączyć. Powstał taki oto przyjemny dla oka rowerek na kołach 27.5''
Obecna waga całości - 10510g. Jak na ramę alu to całkiem spoko IMO...
"Niestety" obecna konfiguracja napędu za chwilę będzie nieaktualna bo własnie idzie do mnie zębatka Argon 36T NarrowWide oraz kaseta Sunrace MX3 11-40. Spróbuję tego napędu 1x10 i ja :P No i waga spadnie o kolejne...300g :-)
Tytułem podsumowania: składanie roweru to świetna zabawa ! I wcale nie zniechęciło mnie to, że podobno nie wychodzi taniej (a znajdź tu człowieku drugi identyczny do porównania ;-)
Nie podobają mi się rowery na kołach 29'', jestem do nich za niski, za krótkie nogi, koła w tym rozmiarze aby były stosunkowo lekkie i sztywne kosztują sporo więcej. Dla mnie 650B to najlepszy kompromis.
looker, jak pisałeś "wcale taniej nie wychodzi".. Tu się zgodzę. Bo liczy się tylko grube rzeczy, a zawsze jakieś niespodzianki wyjdą.
Jesień to dobry czas na kupowanie rowerów po sezonie. Można czasami fajne sztuki wyjąć.
Ze 3 tygodnie temu widziałem na OLX Canyona - 29", carbon, fox, koła nie pamiętam jakie ale dupy nie urywały - chyba fabryczne Mavica, z tym że były na mleku, ale za to 2x10 FD/RD XTR, kaseta 11-42 Sunrace, Manetki, hamulce XTR, tarcze jedynie chyba Magura, siodło Fizik, sztyca, kiera, mostek Ritchey oczywiście "karton", papiery na ramę itp cena 7200 :shock: :shock: :shock: całość z 2015r w idealnym stanie. Łańcuch jedynie do wymiany.
Z tym 27,5 to fakt, że jak ktoś ma takie a nie inne proporcje to na 29 może wyglądać jak dziecko z komunijnym rowerem kupionym perspektywicznie na wyrost??
Co do rozliczenia to mam całkowity, dokładny kosztorys i policzone dokładnie wszystko oprócz paliwa do auta spalonego na wyjazdy do serwisu...;-) Wiem dokładnie ile mnie ten rower kosztował.
Jak na razie mam ten rower lekko na wyrost w sensie moich umiejętności i kondycji ale plany są ambitne - chciałbym zaliczyć kilka maratonów w przyszłym roku a nie tak jak w tym - raptem 1szt. bo było blisko (Szczeciński Gryf) :P
w Szczecinie są dwie edycje maratonów mtb : gryf i trzy wieże - chyba będą nadal w 2017 roku .?.?
W tym roku byłem na jednym gryfie - bardzo fajna trasa - nie wiedziałem że pod Szczecinem są takie góry i takie lasy !!!
Witam
potrzebuje porady Jak w temacie tylko nie zmiana a kupno nowego bo dawno nie jeździłem.Rower będę używał powiedzmy w Beskidach .Chce trochę pojeździć po gorach .Mam 193cm wzrostu i 110kg wagi.
Myslalem o jakimś Crossie,moze Romet Mustang ...budżet 4.000zł
Komentarz