Lustrzanka - dla amatora...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ayu
    RS
    • 2009
    • 4154

Nexus6, jeszcze raz dzięki za prezentację aparatu

Komentarz

• Lashlo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1455

Panowie,ja odpuscilem lustrzanke za namowa kolegow. Kupilem Nikona coolpix P500 i jestem mega zadowolony. 1300 a nie 2900 a lustrzanka i tak bym na automacie robil,bo kompletnie nie umiem robic zdjec ;-)
      Mysle,ze to dobry wybor dla nowicjuszy,ktorzy zaczynaja sie bawic w fotografow.
      Jak sie wciagne-zainwestuje w lustrzanke.
      Na razie to mi wystarcza w zupelnosci.

Komentarz

• Walt
        L&K
        • 2011
        • 1065
        • Seat

Ponura zima nie pomaga w odnalezieniu ciekawych obiektów do zdjęć, ale chciałem tylko zaprezentować fotkę zrobioną przy pomocy mojego świeżo zakupionego Tamrona
        Bez obróbki ani żadnych ulepszeń, zmieniłem tylko rozdzielczość żeby się na forum zmieściło.
        Jestem bardzo zadowolony z zakupu, celnie ostrzy, zdjęcia wychodzą wyraźne.

SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Tak odgrzebie trochę swój temat.
          Mając wybór tylko w tych dwóch lustrzankach którą wybrać?
          Pentax K-R
          Nikon D3100
          Oba w zestawie kitowym na początek.

Ogólnie byłem sobie pomacać obydwa w sklepie, to lepiej w dłoni leżał mi nikon i był wyczuwalnie lżejszy. Dodatkowo w nikonie podobno dużo łatwiejsze menu. Więc łatwiej nauczyć się obsługi aparatu.
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

Samiec, za to z Pentaxa ładniejsze fotki - w klasie entry K-r jest raczej nie do pobicia.

żeby nie było - Pentaxa miałem (K10D), mam NikonaD7000 :diabelski_usmiech
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lu5asz
              RS
              • 2011
              • 2006
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Nikon albo Canon,tak juz mam No chyba ze cos malego to Samsung EX-1.Moim zdaniem nawet najprostszym aparatem mozna cyknac piekna fote,duzo czynnikow ma na to wplyw,przedewszystki ŚWIATŁO.A jak swiatlo to obiektyw,moze byc wypasione body ale lustro słabe i wtedy wynik bedzie marny.Ale jakby na odwrot zrobic,slabe body a wypas lustro to tu juz mozna poszalec
              Kondziu

OCP

Komentarz

• pstryczek
                RS
                • 2009
                • 10780
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Samiec
                Pentax K-R
                Nikon D3100

Ogólnie byłem sobie pomacać obydwa w sklepie, to lepiej w dłoni leżał mi nikon i był wyczuwalnie lżejszy. Dodatkowo w nikonie podobno dużo łatwiejsze menu. Więc łatwiej nauczyć się obsługi aparatu.
                Pentax K-r
                Marek

Komentarz

• Mickul
                  RS
                  • 2010
                  • 2847

Zamieszczone przez pstrykacz
                  Zamieszczone przez Samiec
                  Pentax K-R
                  Nikon D3100

Pentax K-r
                  Podpisuję się

Komentarz

• Hunter
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1655

sam skusiłbym się na Pentaxa K-r (no chyba, że byłby do wyboru jeszcze K-7 lub K-5 :twisted: )

(w robocie użytkuję Canona 7d + szkło Canon EF 24-70 mm 1:2:8 USM, ale mega szału nie zauważyłem, poza ceną )
                    ...nie ma to jak Octavia :drive:
                    >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Samiec
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4287
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Panowie więcej szczegółów podajcie czemu Pentax
                      Bo muszę znać więcej argumentów na korzyść pentaxa, aby mi to zrekompensowało lepsze leżenie w dłoni i wagę nikona :wink:

Komentarz

• uniks
                        Classic
                        • 2011
                        • 39

Przychylam się do prośby o więcej szczegółów dot. k-r, jako że sam się waham pomiędzy tym pentaxem, a EOSem 550D. Więc jakby, jakiś bardziej wtajemniczony forumowicz, mógł się odnieść również do takiego porównania, oczywiście będę dźwięczny.
                        Skoda Octavia II Elegance 1.6FSI (BLF)
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=47274

Komentarz

• lu5asz
                          RS
                          • 2011
                          • 2006
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Tez jestem ciekaw co te Pentaxy maja takiego,ze ,,wszyscy,, je chca
                          Kondziu

OCP

Komentarz

• czto
                            Rider
                            • 2010
                            • 546
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez lu5asz
                            Tez jestem ciekaw co te Pentaxy maja takiego,ze ,,wszyscy,, je chca
                            M.in. świetne obiektywy stałoogniskowe z serii limited.
                            2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                            2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                            2009 Renault Clio MTV 1.4
                            2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                            2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• pstryczek
                              RS
                              • 2009
                              • 10780
                              • Superb III (3V3)

Wybór był pomiędzy d3100 i K-r, więc zdecydowanie lepszym jest jednak Pentax. Czemu, lepsza konstrukcja, niezły obrazek. Limitedami bym się tak nie podniecał, drogie to. Jeżeli w rachube wchodzi jeszcze 550d to przychylałbym się do jego wyboru.
                              Marek

Komentarz

• ahmed799
                                RS
                                • 2009
                                • 6871
                                • Ford

Jeżeli w rachube wchodzi jeszcze 550d to przychylałbym się do jego wyboru.
                                Jeżeli chodzi o Canona to mam starszego brata 450d. Do tego dwa obiektywy 35-105 i 75-300 jestem bardzo zadowolony, a fotki robię po części zawodowo
                                Poniżej przykład
                                Niedzielny wylot na ćwiczenia BRTE X foto Filip KauszkaMikoyan-Gurevich MiG-29GT Fulcrum, lokalizacja: Malbork - (EPMB), autor: Krzysztof Kirschenstein

филип
                                Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

Panowie a czy za Nikona D3000 + Nikkor 18-105 nówka sztuka z gwarancją dwa lata 1799 PLN to dobra cena?

Komentarz

• czto
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 546
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wybór był pomiędzy d3100 i K-r, więc zdecydowanie lepszym jest jednak Pentax. Czemu, lepsza konstrukcja, niezły obrazek. Limitedami bym się tak nie podniecał, drogie to. Jeżeli w rachube wchodzi jeszcze 550d to przychylałbym się do jego wyboru.
                                    Jeżeli podnieca cię body, a nie szkło, które podpinasz, to doradztwo w kwestii fotografii bym sobie na twoim miejscu darował.
                                    Jeżeli ktoś chce kupić aparat lustrzany, to musi być świadomy, że generalnie kupuje system na który oprócz samej puszki składa się:
                                    - szklarnia, czytaj obiektywy,
                                    - akcesoria,
                                    Samo body w moim odczuciu, to element mniej istotny od obiektywu. Pomijając fundamentalną zasdę, że zdjęcia robi fotograf, a aparat jest tylko narzędziem w jego rękach, to najważniejsza składowa tego dobrego obrazka jest właśnie obiektyw. Można mieć wypasione body, ale gdy podepniesz do niego badziewne szkło, to uwierz mi, obrazek nie będzie wiele lepszy (lub nawet gorszy) od porządnego zaawansowanego kompaktu.
                                    Jeżeli, ktoś myśli, że kupi sobie lustro i od razu będzie cykał świetne foty, to może się poważnie rozczarować!

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

czto,
                                      tyle że nie tylko Pentax posiada stałki.
                                      Sytuacja na linii body <-> obiektyw jest podobna we wszystkich systemach.

Z tych dwóch ja też wybrałbym Pentaxa, chociażby dlatego, że D3100 nie ma napędu śrubokrętowego, przez co mamy ograniczoną liczbę szkieł do podpięcia.
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• czto
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 546
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                        czto,
                                        tyle że nie tylko Pentax posiada stałki.
                                        Sytuacja na linii body <-> obiektyw jest podobna we wszystkich systemach.

Z tych dwóch ja też wybrałbym Pentaxa, chociażby dlatego, że D3100 nie ma napędu śrubokrętowego, przez co mamy ograniczoną liczbę szkieł do podpięcia.
                                        Dokładnie. Niestety, Pentax robi śiwetny sprzęt, ale ilość dostępnej szklarni w postaci popularnych zoom'ów jest nieporównywalnie gorsza czy to w porównaniu do N czy C.
                                        Dlatego zawsze jestem ostrożny w doradzaniu komuś kupna danego sprzętu. Trzeba dokładnie poznać wymagania jakie ma wymagający. Lustro nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Znam masę ludzi, którzy kupili taki sprzęt, a później było mase marudzenia. Bo to duży, trzeba zmieniać obiektywy, itd. Użytkownik, który decyduje się na lustro powinien być chociaż trochę świadomy tego co wybrał.

Komentarz

• pstryczek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 10780
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez czto
                                          Jeżeli podnieca cię body, a nie szkło, które podpinasz, to doradztwo w kwestii fotografii bym sobie na twoim miejscu darował.
                                          Jeżeli ktoś chce kupić aparat lustrzany, to musi być świadomy, że generalnie kupuje system na który oprócz samej puszki składa się:
                                          - szklarnia, czytaj obiektywy,
                                          - akcesoria,
                                          Samo body w moim odczuciu, to element mniej istotny od obiektywu. Pomijając fundamentalną zasdę, że zdjęcia robi fotograf, a aparat jest tylko narzędziem w jego rękach, to najważniejsza składowa tego dobrego obrazka jest właśnie obiektyw. Można mieć wypasione body, ale gdy podepniesz do niego badziewne szkło, to uwierz mi, obrazek nie będzie wiele lepszy (lub nawet gorszy) od porządnego zaawansowanego kompaktu.
                                          Jeżeli, ktoś myśli, że kupi sobie lustro i od razu będzie cykał świetne foty, to może się poważnie rozczarować!
                                          Muszę kolegę poważnie rozczarować, dla mnie też ważniejsze są szkła, dobre szkła, posiadam ich kilka, tych najlepszych :P
                                          A pudełko mam stareńkie, w zasiadzie już niedostępną w sklepach.
                                          A co się tyczy Pentaxa, ich Limitedów to nie wszystkie one są takie cudowne jak je co niektórzy "malują". :P
                                          A poza tym dostępność Pentaxa w naszej ojczyźnie jest mocno problematyczna, dlatego wstrzymuje się z jego polecaniem.
                                          Przecież kupując lustrzankę wybierasz system, system który pozwoli się łatwo rozwinąć kupując nastepne elementy składowe. :P
                                          Marek

Komentarz

• Samiec
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4287
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Nadal nikt nie wyszczególnił dokładnie co ma lepszego pentax od nikona w kitowym zestawie :roll:
                                            Panowie więcej szczegółów
                                            W testach różnie to wychodzi.
                                            W większości testów w nikonie minimalnie lepszej jakości są zdjęcia w JPG.
                                            Na www.optyczne.pl w podsumowaniu nikona jest porównanie do pentaxa

Pentax uzbierał więcej punktów, ale też nie wszystkie kategorie są aż tak istotne (np. wyświetlacz).
                                            Pentax wychodzi taniej ok 250-300zł więc też to ma znaczenie. A więc Panowie które funkcje ma jeszcze korzystniejsze pentax od nikona, aby przekładały się na lepiej jakościowo zdjęcia oraz szybkość działania.

Komentarz

• kytutr
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 327

Do Pentaksa możesz podpiąć słoik po musztardzie i będzie działać i robić zdjęcia (sprawdzone przez weteranów forum www.pentax.org.pl) :diabelski_usmiech

A poważniej: Pentax oferuje znakomitą kompatybilność ze starymi manualnymi obiektywami, bez problemu można używać najstarszych obiektywów z bagnetem K lub na gwint M42 (znany m.in. z Zenita) przez przejściówkę. W obu przypadkach działać będzie pomiar światła i potwierdzenie ostrości.

W najtańszych Nikonach nie ma co oczekiwać takich wypasów.
                                              korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

Zamieszczone przez kytutr
                                                gwint M42 (znany m.in. z Zenita) przez przejściówkę. W obu przypadkach działać będzie pomiar światła i potwierdzenie ostrości.
                                                Moim zdaniem amator nie będzie myślał na początku swojej "kariery" o M42. :P Chociaż w przyszłości może to się baaardzo przydać.

Komentarz

• pstryczek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 10780
                                                  • Superb III (3V3)

Powiem tak - D3100 jest taki bardziej zabawkowy w porównaniu do Rzeczonego Pentaxa, ogólnie po wzięciu go do ręki czuje się pewny niedosyt spowodowany wielkością i solidnością tego Nikona, Pentax przy nim wygląda i robi wrażenie bardziej solidnego. Kupując Nikona wchodzisz zato w system, system bardzo rozwinięty, gdzie dostepność szkieł i akcesoriów bije Pentaxa na łeb. Oczywiście jeżeli mowa o szkłach M42 to Nikon się tu wykłada. Ale kto teraz o nich myśli, teraz w dobie pełnych ofert szkieł systemowych. Polecam Nikona jako system. Pomyśl może o D5100, on konkuruje z K-r jak równy z równym :P
                                                  Marek

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Samiec,
                                                    a właściwie czego oczekujesz w wyszczególnianiu?

Pentax ma lepsze
                                                    - ma szybszą migawkę
                                                    - na brak napędu AF w korpusie (tylko nowe szkła Nikkora będą miały AF)
                                                    - ma stabilizację w korpusie
                                                    - ma 9 punktów krzyżowych AF
                                                    - ma lepszy LCD i wizjer

Nikon ma lepsze
                                                    - filmy
                                                    - szybszą synchronizację z błyskiem
                                                    - jest lżejszy
                                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...