Lustrzanka - dla amatora...
Zwiń
X
-
Moim zdaniem dla amatora nie będzie dużej różnicy czy system Nikona czy Pentaxa. Prawda jest taka, że zauważalne różnice będą dopiero wtedy gdy będziemy chcieli lądować ogrom kasy w szklarnie.
Znam sporo Nikonowców i Canonowców, którzy swój wybór tłumaczyli rozbudowanym systemem... a teraz ich szklarnie to głównie Sigmy i Tamrony.
Znam parę osób korzystających z Pentaxów i nie narzekają.
Samiec, napisz dokładnie do czego to ma być aparat. Bo jak na razie to wydaje mi się że chcesz mieć aparat do zwykłego pstrykania który nie wymaga od użytkownika dużego zaangażowania poza włączeniem i odpaleniem tybu P. Jakość JPEGów z puszki to kiepski wskaźnik "jakości zdjęć".
Dla mnie największa wadą Nikona jest polski serwis, nie wiem czy coś się zmieniło. Ale osobiście nie chce już tego sprawdzać.
Zresztą podejście firmy do użytkowników i ganów systemu też jest IMHO godne pożałowania... no ale podobnie jest z Ferrari:-P
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Samiec, napisz dokładnie do czego to ma być aparat. Bo jak na razie to wydaje mi się że chcesz mieć aparat do zwykłego pstrykania który nie wymaga od użytkownika dużego zaangażowania poza włączeniem i odpaleniem tybu P. Jakość JPEGów z puszki to kiepski wskaźnik "jakości zdjęć".
Dla mnie największa wadą Nikona jest polski serwis, nie wiem czy coś się zmieniło. Ale osobiście nie chce już tego sprawdzać.
Zresztą podejście firmy do użytkowników i ganów systemu też jest IMHO godne pożałowania... no ale podobnie jest z Ferrari:-P
pzdr
Na start chcę praktykować z obiektywem kitowym, dopóki się nie wciągnę i nie odłożę na lepsze szkło.
Dodatkowo w różnych sytuacjach zdjęcia będą szły także z ustawień na auto np. kiedy będzie cykała fotki moja połówka.
Dzięki za rozwianie różnicy jakości jpg z jakością fotek, bo tak wnioskowałem że jest to to samo. ops:
Więc coraz bardziej skłaniam się ku PENTAXowi.
Może ktoś coś wie czy Pentax planuje odświeżyć w niedługim czasie model k-r, bo bym się mógł wstrzymać z zakupem.
Komentarz
-
-
IMHO idź w Pentaxa, bo przy Twoich potrzebach to najlepszy wybór bo raczej dokupisz lepsze szkło lub dwa natomiast puszka będzie Ci służyła długo. Nikon to dość okrojony model i jak zapragniesz więcej to szybko okaże się, że Cie ogranicza.
Mój znajomy pstryka Pentaxem... i to chyba jeszcze modelem k-m... obiektyw to chyba nawet kit :P
Możesz popatrzyć jak to wychodzi w praktyce:
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Samiec, jest taka książka "Książka o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka. Jest z nią tylko jeden problem - trudno ją zdobyć.
Poza tym polecam lekturę forum www.pentax.org.pl - można wsiąknąć równie mocno jak w forum OCP :-)
Komentarz
-
-
Czy ktoś posiada Canona 60d?Czy to dobry wybor dla amatora,czy lepiej kupic 600d,czy może inny?Jak te aparaty wychodza w porównaniu z canonem 50d?Co polecacie do fotografowania wakacyjnego i troszke zwierzęta w domu, imprezy domowe itp.? Ogolnie szukam amatorskiej lustrzanki.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Jestem nikoniarzem, ale jak miałbym wybierać, to 60D. Puszka klasę wyżej pozycjonowania od 600D. Do twoich potrzeb będzie ok.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Witam,
Proszę szanowne grono forumowiczów o radę i wyprowadzenie mnie z błędnego toku myślenia o ile taki jest.
Oto jakiego obiektywu szukam:
- skrzat biegający po dworze i chciałbym go "strzelić", dlatego zoom wymagany oraz w miarę szybki
- turystyka zwiedzająca szeroko pojętna, czyli góry, zamki itd. itp. wszystko na dworze, krajobrazy, jakieś postacie na pierwszym planie, tło zabytki, może trochę miasta, architektury
- sport, głównie koszykówka, na hali, ale dobrze oświetlonej, bardzo sporadycznie, także nie jest to "must have"
Czy mój wybór jest celny:
Canon 70-400 f4 lub 70-210 f/3.5-4.5 USM, chodzi mi tylko i wyłącznie o używany sprzęt, bo tak poprzednio kupiłem 28 F1,8 i jestem zadowolony do mojego amatorskiego używania .
Komentarz
-
-
Nie wiem czy ci się nie pomyliło i chyba chodzi o 70-200 f4?
Do pejzażu podane prze ciebie szkiełka, to raczej marnie pasują. Tu to coś dużo bardziej szerokiego.
Na halę sportową pasuje coś jasnego ze światełkiem f2.8 max. Jeśli masz dobre wysokie użyteczne ISO, to być może to f4.0 wystarczy.
Na dzieciaka do portretu może być, ale w małych pomieszczeniach już nic nie nawojujesz.
Canon ma bardzo fajne szkiełko, bodajże 17-50 f2.8. Do pstrykania dzieciątka i krajobrazów będzie ok. Do tego możesz dokupić stałeczkę do portretu, jakieś 85 f1.8 i młody będzie miał świetne fotki. Jedynie do sportu nie bardzo się nadaje, za krótki.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Ja nie pomogę w Canonie. Aczkolwiek pamiętam, że chyba niezłym słoikiem jest 15-85. Poczytaj testy na optyczne.pl, fotopolis.pl, dprviem.com.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nreneMam 17-85 IS USM. Polecam, rozsądne szkło w rozsądnej cenie.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashWitam,
Proszę szanowne grono forumowiczów o radę i wyprowadzenie mnie z błędnego toku myślenia o ile taki jest.
Oto jakiego obiektywu szukam:
- skrzat biegający po dworze i chciałbym go "strzelić", dlatego zoom wymagany oraz w miarę szybki
- turystyka zwiedzająca szeroko pojętna, czyli góry, zamki itd. itp. wszystko na dworze, krajobrazy, jakieś postacie na pierwszym planie, tło zabytki, może trochę miasta, architektury
- sport, głównie koszykówka, na hali, ale dobrze oświetlonej, bardzo sporadycznie, także nie jest to "must have"
Czy mój wybór jest celny:
Canon 70-400 f4 lub 70-210 f/3.5-4.5 USM, chodzi mi tylko i wyłącznie o używany sprzęt, bo tak poprzednio kupiłem 28 F1,8 i jestem zadowolony do mojego amatorskiego używania .
Np. obiektyw 100-400 ma 4x zoom bo 400/100=4.
Widzę, że identyczne pytanie zadałeś już na forum.optyczne.plMarek
Komentarz
-
-
Są szkiełka typu 18-135 i 18-200. Jak to się optycznie prezentuje, nie mam pojęcia, trzeba poczytać lub potestować w sklepie. Do okazjonalnego czy rodzinnego focenia powinno wystarczyć.
Jeżeli natomiast chcesz się rozwijać jako fotograf, to niestety w szkła trzeba już trochę zainwestować.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
Komentarz