1,4TSI miażdży

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Zorr
    nie rozumiesz wyliczeń
    rozumiem, tylko już mi się nie chce gadać i komentować tych teoretycznych wyliczanek.

znajdź wolnossaka ~170-180KM, najlepiej benzynowego, podstaw do mojego doładowanego diesla i wtedy przekonasz się, że żadnych wiatraków nie będzie.
    dokładając błędy kierowcy na starcie i przy zmianie biegów, któryś tam wysunie się trochę do przodu i potem będą jechać już równo, do momentu, kiedy u mnie skończy się skrzynia.
    no i tyle.
    tak to wygląda w praktyce.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez szkoda
      wnioskując z tego co piszesz i starasz się udowodnić to pewnie praktki w temacie musisz mieć sporo...ja w żadnych "ustawkach" czy tez wyścigach od świateł do swiateł udziału nie brałem, ale Ty szkoda, z pewnością musiałeś brać w wielu :P Inaczej nie gadał byś tyle o tej praktyce...

pozdrawiam :roll:
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

znajdź wolnossaka ~170-180KM, najlepiej benzynowego, podstaw do mojego doładowanego diesla i wtedy przekonasz się, że żadnych wiatraków nie będzie.
        dokładając błędy kierowcy na starcie i przy zmianie biegów, któryś tam wysunie się trochę do przodu i potem będą jechać już równo, do momentu, kiedy u mnie skończy się skrzynia.
        no i tyle.
        a Twój diesel to ile ma?
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
          Zamieszczone przez lu5asz
          Zamieszczone przez Golas27
          prawie tak idiotyczny temat jak "400m ......"
          Zgadzam sie.Na sam widok tematu ogarnia mnie smiech :twisted:
          są różne zboczenia, mnie np.: ogarnia śmiech czytając "Humor...", Ciebie jak widać "400m...."
          Zle sie wyrazilem.Smieszy mnie temat ,,1.4 tsi miazdzy,, :diabelski_usmiech
          Kondziu

OCP

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
            a Twój diesel to ile ma?
            105 + gift od fabryki = 116 + program = 139 + turbo ARL + korekta = 176KM
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Zorr
              a Twój diesel to ile ma?
              no tyle właśnie, a ile ma mieć :?: :szeroki_usmiech

[ Dodano: Czw 01 Mar, 12 08:38 ]
              Zamieszczone przez BADYL
              wnioskując z tego co piszesz i starasz się udowodnić to pewnie praktki w temacie musisz mieć sporo...ja w żadnych "ustawkach" czy tez wyścigach od świateł do swiateł udziału nie brałem, ale Ty szkoda, z pewnością musiałeś brać w wielu :P Inaczej nie gadał byś tyle o tej praktyce...

yhy, no widac właśnie, że nie brałeś.
              a jaka jest konkluzja wypowiedzi Twej :?: :szeroki_usmiech
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

rozumiem, tylko już mi się nie chce gadać i komentować tych teoretycznych wyliczanek.
                szkoda troche dziwnie podchodzisz .bo albo ci sie chce pisac w temacie albo nie i nie piszesz.

wyliczenia zorra sa logiczne. (ja w wyscigach nie biore udzialu stad mnie ciekawi jak jest w praktyce i dlatego czytam ten temat.)
                chodzi o to ze wolnossak ma inny przebieg krzywej mocy niz doladowany. i ze spadajac na wyzszy bieg bedzie mial w danym momecie mniejsza moc niz tsi

podejzewam jednak ze skrzynia w wolnossaku jest tak wystopniowana ze jak wkrecisz w czerwone (a nawet dalej jak nie ma ma kaganca - widac sporo ludzi na YT tak robi) to przy zmianie biegow obroty spadaja jednak na poczatek mocy maxymalnej . stad twoje spostrzezenia

ale nie pisz prosze do ludzi "nie skomentuje twojego postu bo mi sie nie chce ale mam racje i tyle"

zastanawia mnie skad sie wziela opinia ze 1.6 mpi 101 hp nie jedzie i zeby brac 1.9tdi jest nie jest sie kapelusznikiem

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez BADYL
                  i może czas już najwyższy to zrozumieć :roll:

to do wszystkich teoretyków którzy mają tu tyle do powiedzenia
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

a jaka jest konkluzja wypowiedzi Twej
                    bez komentarza... :roll:
                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• soszek81
                      L&K
                      • 2010
                      • 1245

Zamieszczone przez BADYL

Tak - szkoda ma "trochę" praktyki

Zamieszczone przez Zorr
                      a Twój diesel to ile ma?
                      Diesel szkody (seryjnie 105KM) ma ~180KM prawie od początku (zrobiony chyba tydzień po wyjeździe z salonu jeśli się nie mylę).

OT TDI w serii się jeździć nie dla :diabelski_usmiech

Bardziej w temacie
                      Moja O1 (~150/340)w starciu z Mercem ML 320CDI (~230KM) przy podjeździe w Olkuszu na Kraków (obeznani wiedzą) start ze świateł, na szczycie straciłem może z 1 długość auta. To dużo czy mało na jakiś kilometr wciskania gazu i ok80KM mniej??

Zamieszczone przez xtremesystems
                      zastanawia mnie skad sie wziela opinia ze 1.6 mpi 101 hp nie jedzie i zeby brac 1.9tdi jest nie jest sie kapelusznikiem
                      Dlatego że kopa daje Nm a nie KM. A każdy diesel ma dużo Nm w porównaniu do benzyny.

1.6 MPI 102KM/145Nm
                      1.9TDI 105KM/250Nm

Tą różnicę czuuuuuć.
                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

wyliczenia zorra sa logiczne. (ja w wyscigach nie biore udzialu stad mnie ciekawi jak jest w praktyce i dlatego czytam ten temat.)
                        chodzi o to ze wolnossak ma inny przebieg krzywej mocy niz doladowany. i ze spadajac na wyzszy bieg bedzie mial w danym momecie mniejsza moc niz tsi

podejzewam jednak ze skrzynia w wolnossaku jest tak wystopniowana ze jak wkrecisz w czerwone (a nawet dalej jak nie ma ma kaganca - widac sporo ludzi na YT tak robi) to przy zmianie biegow obroty spadaja jednak na poczatek mocy maxymalnej . stad twoje spostrzezenia
                        o właśnie, wyliczenia Zorra są o kant de bo zakłada że kręcicie TSI czy TDI i "przeciwnika" do tych samych obrotów a następnie po zmianie biegów wpadacie w te same obroty, a to bzdura. Z jego "wyliczeń" prawdziwe są tylko przykładowe różnice mocy przy wskazanych obrotach. Prawdziwe pod warunkiem że je sprawdził a nie wziął z powietrza. Jeśli wziął z powietrza to jedyną prawdą będzie to, że moce i momenty przy tych samych obrotach w różnych silnikach będą się różnić.

no właśnie, opinia wzięła się nie wiadomo skąd a szkoda ją zweryfikował i obalił, temat do odnalezienia.
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Panowie, przeciez wan napisałem jak jezdzi diesel o takiej jasem mocy co benzyna więc nie wiem nad czym wy sie tak jeszcze gorączkujecie?
                          :shock:

Zapomniałem dodać że diesel po programie o tej samej mocy będzie inaczej przyspieszał w stosunku do seryjnego diesla o takiej samej mocy, dlatego że diesel po modach ma inny przebieg momentu obrotowego, zazwyczaj bardziej płasko i ciągnie do końca gdzie seryjny diesel juz zdycha powyzej 3500 obrotów.
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

Zamieszczone przez piramida
                            Panowie, przeciez wan napisałem jak jezdzi diesel o takiej jasem mocy co benzyna więc nie wiem nad czym wy sie tak jeszcze gorączkujecie?
                            :shock:
                            nie zgadza im się z teorią :lol:

szkoda sprawdził 1.6 wolnossące z seryjnym 1.9TDI, Wy sprawdziliście dłubane TDI z dłubanym TDI ale nie zgadza się z teorią więc to nie prawda :lol: :lol: :lol: :szeroki_usmiech
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• ary
                              Rider
                              • 2011
                              • 634

Zamieszczone przez soszek81
                              Moja O1 (~150/340)w starciu z Mercem ML 320CDI (~230KM) przy podjeździe w Olkuszu na Kraków (obeznani wiedzą) start ze świateł, na szczycie straciłem może z 1 długość auta. To dużo czy mało na jakiś kilometr wciskania gazu i ok80KM mniej??
                              No ale samochód z gwiazdą to inna masa, opory powietrza i 4x4 więc te 80KM jest zabierane na te gadżety
                              Zamieszczone przez soszek81
                              OT TDI w serii się jeździć nie dla
                              Fakt, VW tak ustawia seryjnie te TDI, że niby masz strzał w plecy na początku a potem to nie jedzie. Dopiero po korekcie programu jak można pokręcić auto wyżej to jest zabawa
                              O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• xtremesystems
                                RS
                                • 2010
                                • 2254
                                • Hyundai

Zapomniałem dodać że diesel po programie o tej samej mocy będzie inaczej przyspieszał w stosunku do seryjnego diesla o takiej samej mocy, dlatego że diesel po modach ma inny przebieg momentu obrotowego, zazwyczaj bardziej płasko i ciągnie do końca gdzie seryjny diesel juz zdycha powyzej 3500 obrotów.
                                kurcze to zrobiliscie mi jeszcze wiekszy apetyt na program ktorego do mojego silnika jeszcze nie ma ops:

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez misiekwaw
                                  opinia wzięła się nie wiadomo skąd
                                  mam na ten temat swoją teorię -> wrażenia subiektywne czyli "kop w plecy" nawet w słabym doładowanym dieslu, prawdopodobnie wywołują opinie, że dowolne TDI miażdży wszystko co się rusza :lol:
                                  w 1,6BSE prawie w ogóle nie czuć ciągu, gdzieś tam, coś tam na samiutkiej górze.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

Zamieszczone przez misiekwaw
                                    opinia wzięła się nie wiadomo skąd
                                    mam na ten temat swoją teorię -> wrażenia subiektywne czyli "kop w plecy" nawet w słabym doładowanym dieslu, prawdopodobnie wywołują opinie, że dowolne TDI miażdży wszystko co się rusza :lol:
                                    w 1,6BSE prawie w ogóle nie czuć ciągu, gdzieś tam, coś tam na samiutkiej górze.
                                    fakt, to może być ten "kop" :diabelski_usmiech tylko że w 1.6TDI 75KM też jest sladowy kop a wystarczy spojrzeć za okno i ocenić z jaką prędkością przesuwa się krajobraz... a raczej że sie nie przesuwa :szeroki_usmiech :lol:
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

misiekwaw, no ten 1.6 tdi to musi rwać suty :lol:
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• xtremesystems
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2254
                                        • Hyundai

1,6BSE prawie w ogóle nie czuć ciągu, gdzieś tam, coś tam na samiutkiej górze
                                        a to sie zgadza
                                        jechalem jako pasazer roverem 45 1.8 118hp N/A

Znajomu przycisnal a tu nic nie czuc. dopiero po predkosciomierzu musialem patrzec ile jedziemy

wprawdzie GPSOWY pomiar 0-100 wykazal ze moja fabia jest deczko lepsza (mimo ze ma 105hp - ale moze to masa i lepszy start). ale oczy mi wyszly ze to byla niecala sekunda. a u mnie czuc jakby sie wchodzilo w predkosc nadswietla a tam nic

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

u mnie czuc jakby sie wchodzilo w predkosc nadswietla a tam nic
                                          otóż to :idea:
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Potwor nie auto.

Ale to dalej 1.2 czy tam 1.6.

A inni maja juz 2 cylindry 800 pojemnosci turbine i cale 80KM to jest dopiero szal :idea:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mi urywa :P Jak ktos sie przesiada ze slabego benzyniaka to tak jest :szeroki_usmiech
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

Zamieszczone przez lu5asz
                                                Mi urywa :P Jak ktos sie przesiada ze slabego benzyniaka to tak jest :szeroki_usmiech
                                                bądźcie tak mili i zwróćcie uwagę, że cały czas piszę o wersji 75KM
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Wiemy, ale Fabie mialy przeciez ten 1.0 a potem 1.2 i to mialo jeszcze mniej mocy
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

nie ma co porownywac F2 do O2 z 1,6 tdi bo to inna masa

Komentarz

Pracuję...