Przydział mobilizacyjny do woja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niedziela67
    Elegance
    • 2007
    • 767
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
    Jak widać 99% procent społeczeństwa nie chce w tej zabawie uczestniczyć i wy nie jesteście w stanie tego zmienić.
    Skąd te informacje.Na imprezy z wojskiem ludzie tłumami maszerują.
    Pozdrawiam
    Jesień 88-90 ostatni pobór 2-letni,później inż-sap. a od 04.2007 w kapciach na zasłużonej podoficerskiej .
    Przydział też mam :lol: nawigator
    Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
    Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
    Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
      Apel poranny
      : prawda i sama prawda ... ehhh to były świetne czasy. Najlepszy tekst od 3:12.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

niedziela67, Ja też 88-90 ale wiosna.Miło się wspomina stare czasy jak się jechało na kilka dni na poligon a do lufy czołgu T-72 chowaliśmy jabole a 13 ich wchodziło na styk owinięte w onuce,okopywanie czołgu saperką we trzech a powrocie "trzepanie gąsienic".Ach to były czasy
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Zamieszczone przez mac_aaron
          Dobra panowie eaglemirek i aniol, to miał być temat dla niezadowolonych z jakiegokolwiek kontaktu z tworem zwanym wojskiem, a nie wychwalania jak to było fajnie kiedyś a jak wujowo jest teraz. Jak chcecie powspominać to a) załóżcie sobie swój temat, albo b) spotkajcie się na piwie, albo 3) kupcie plastikowe karabiny i biegajcie po lesie. Jak widać 99% procent społeczeństwa nie chce w tej zabawie uczestniczyć i wy nie jesteście w stanie tego zmienić.
          Wiesz co, ale temat po założeniu żyje własnym życiem, a Ty nigdzie nie napisałeś, że wstęp tylko dla niezadowolonych. Dodatkowo, ja należę do tych 99%, z wojska się wymigałem, szkołę życia i samodzielności odebrałem gdzie indziej, ale uważam, że dla wielu spotkanych w życiu patafianów przydział to najlepsza droga, żeby wyszli na ludzi...

...W związku z tym wolałbym, żebyś nie "czuł się" moim trybunem bo się z Tobą nie zgadzam, a zdanie Kolegów eaglemirek i aniol szanuję i go nie komentuję - ponieważ g... wiem na tan temat, tak, jak i Ty.
          I piszę to bezinteresownie bo nie ma wała, żebym mógł kiedykolwiek pod ich trepa trafić

Komentarz

• niedziela67
            Elegance
            • 2007
            • 767
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

anioł Ja zaczynałem w elicie wojska łączność, a że do titawy się nie nadawałem to nie jeden bębęnek z pkl-ka wywinąłem.Potem była okazja na szukanie przerwy na łaczach i nie jeden sklepik z zaopatrzeniem zwiedzałem.
            Trójkat bermudzki Gubin -27 Sudecki Pułk Czołgów Średnich im. Niemieckich Bojowników Antyfaszystowskich
            Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
            Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html

Komentarz

• aniol
              RS
              • 2012
              • 5228
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

niedziela67, To jest nas dwóch z Trójkąta Bermudzkiego.Żagań-las 11 Drezdeńska Dywizja zmechanizowana.Działonowy T-72.
              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• niedziela67
                Elegance
                • 2007
                • 767
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Biszczu konkretna miejscówka ale jw moje było dalej po prawej stronie patrząc w gogle
                anioł to może na poligonie wiosna89 razem ćwiczyliśmy.Ja wieszałem rezerwie lustereczka na sosnach z racji sprzętu jaki miałem na stanie czyli słupowłazy
                Żagań -Las słynny Czterech pancernych tam służyło

Komentarz

• aniol
                  RS
                  • 2012
                  • 5228
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

niedziela67, Z tym poligonem to może być.Często jezdziliśmy na Karliki,małą i dużą Joanne.A byłeś chyba w 89r.na tygodniowym na dużej Joannie z okazji 45 lecia Śląskiego Okręgu Wojskowego :?: Wtedy Komorowski został jako pierwszy cywil Ministrem Obrony Narodowej,nawet mi ręke uścisnął.Cały tydzień my tam koczowali jak na wojnie.
                  Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• niedziela67
                    Elegance
                    • 2007
                    • 767
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nie zapomnę tego przyjazdu.Zjechaliśmy w nocy z eszelonu a do rana koczowałem na pace stara 660 zawinięty w siatkę maskującą.
                    Szkoda że zdjęć z tamtych czasów nie mam.Zostało mi za to parę nagrań kumpli z gitarą.

Dla nie wtajemniczonych (ci co byli wiedzą)nie można było posiadać odbiorników radiowych a tym bardziej fotograficznych.

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez piramida
                      kazik4x4, też nie byłem w wojsku, z kalkulatorem w ręce stwierdziłem że wolę posiedzieć dwa miesiące w Opolu na kominie, zarobić przyzwoitą kasę niż siedzieć dwa lata w wojsku, w tamtych czasach szło jeszcze zarobić przyzwoicie na pracach wysokosciowych.
                      Tak więc jeden miesiąc pracy kosztowała mnie komisja a już w drugim byłem do przodu :lol:
                      A ja miałem sposób jak chyba każdy: studiowałem, najpierw dziennie, a jak dzienne skończyłem to zaoczne rozpocząłem
                      Przy czym dodam, że dzienne studia mi wcale w pracy nie przeszkadzały.

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2396
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                        A ja miałem sposób jak chyba każdy: studiowałem, najpierw dziennie, a jak dzienne skończyłem to zaoczne rozpocząłem
                        Przy czym dodam, że dzienne studia mi wcale w pracy nie przeszkadzały.
                        mnie ominęło wojsko z tego samego powodu...studia zaoczne i praca ale nie ukrywam, że plan był taki, że jak nie dostanę pracy czytaj nie będę miał możliwości studiowania idę na ochotnika Stety lub nie praca się znalazła, studia opłaciłem i do woja nie trafiłem :szeroki_usmiech ale mnie się zrymowało
                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• zepter00
                          RS
                          • 2008
                          • 2304

Zamieszczone przez Luki80a
                          Też dostałem. Koło ..... mi to lata.

Ale poczekajcie jak kaczka do władzy się dorwie.
                          Za Smoleńsk i na wschodni front :wink:
                          :lol: :lol: :lol: +1
                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• kbjanek
                            Rider
                            • 2009
                            • 381

aniol,
                            nie do konca Panie kolego,
                            ani ty ani ja nie bylismy na ksiezycu,
                            a wiemy ze to satelita, ze nie ma atmosfery dla czlowieka i ma kszatalt okragly i wywoluje plywy na ziemi. wiedza nie tylko opiera sie na poznawczym aspekcie.
                            co do woja to ludzie fajnie wspominaja taplanie w blocie, apela i pobudki,
                            ale nauczyly one czegos ? Ciebie a nie goscia kt mama skarpetki prala.

Komentarz

• Jasiek
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 192
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez niedziela67
                              Jesień 88-90 ostatni pobór 2-letni,później inż-sap. a od 04.2007 w kapciach na zasłużonej podoficerskiej .
                              Przydział też mam nawigator
                              Widzę ,że nie tylko ja miałem to "szczęście "służyć jako ostatni 2 lata. Mój przydział d-ca drużyny.
                              była Octavia II 1.9 TDI
                              jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• słoń
                                Elegance
                                • 2010
                                • 777

Zamieszczone przez dato
                                szkołę życia i samodzielności odebrałem gdzie indziej
                                znaczy garowaleś?? :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Zamieszczone przez słoń
                                  Zamieszczone przez dato
                                  szkołę życia i samodzielności odebrałem gdzie indziej
                                  znaczy garowaleś?? :lol: :lol: :lol: :lol:
                                  Gorzej - z Pragi jestem :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• delanopl
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 831

Ja też rzutem na taśmę wojo odsłużyłem 08' Lato - Dęblin Lotnisko, byłem wartownikiem z krwi i kości, ach to były czasy. W mundurze do dziś ale w MSW
                                    Biszczu, zasadnicza służba, to se chyba ne vrati :|

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez delanopl
                                      zasadnicza służba, to se chyba ne vrati
                                      ... i tutaj się możesz zdziwić! Służba zasadnicza została tylko ZAWIESZONA ... ale chodzą słuchy, że w takiej lub innej formie może zostać znów przywrócona. :wink:

"Na mocy ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2009 r. Nr 161, poz. 1278) z dniem 1 stycznia 2010 r. zawieszono obowiązek odbywania zasadniczej służby wojskowej."

"Należy jednak podkreślić, iż zgodnie z art. 55 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 z późn. zm.) w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa Państwa, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek Rady Ministrów, w drodze rozporządzenia, określa termin rozpoczęcia i okres trwania obowiązku odbywania zasadniczej służby wojskowej (tym samym służby zastępczej) przez osoby podlegające temu obowiązkowi, a także przeszkolenia wojskowego przez absolwentów szkół wyższych. W ww. okresie zastosowanie będą miały również przepisy dotyczące służby zastępczej w zakresie kierowania do odbycia służby zastępczej oraz jej odbywania, określone w ustawie o służbie zastępczej. "

Komentarz

• delanopl
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 831

PAOLO ESCO, chciałbym się ździwić, akurat w tej kwestii to by było bardzo pozytywne zadziwienie :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez delanopl
                                          chciałbym się ździwić, akurat w tej kwestii to by było bardzo pozytywne zadziwienie
                                          Wznowienie szkolenie rezerwy od 2014r. - 100% pewne. Co do służby zasadniczej ...są pewne przymiarki w takiej lub innej formie - poczekamy, zobaczymy :wink:

Komentarz

• Tony065
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2487
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

PAOLO ESCO, nawet nie żartuj, bo po tych paru latach "profesjonalizacji" jak to będzie wyglądać :?: jakoś sobie nie wyobrażam aby ten "kwiat społeczeństwa", który teraz włóczy się bez celu po ulicach, da się wyedukować militarnie... Ludzie, którzy nie chcą pracować /wcale nie ciężko/ za "płacę nimimalną" w normalnym czasie pracy i jak to mówią "miej wyjebane, a będzie ci dane..." znowu będą marnować czas "zawodowców" i pieniądze podatników. Mamy trudną, pod względem geopolitycznym sytuację, ale taka "przyzakładówka" jak była ostatnio, to pomylony pomysł. 6-8 tygodni przyuczania go karabinu, maszerowania w szyku, podstaw taktyki i posługiwania się sprzętem etatowym pojedynczego żołnierza i do domu. Potem w ciągu kilku lat, co roku ze 2-3 łykendy /może jakiś krótki poligon/ na refresz nabytych umiejętności i tle co nam /Polsce/ jest potrzebne. Obsługę sprzętu specjalistycznego zostawmy kontraktowcom po kursach i latach służby
                                            P.S. Coś tam wiem n/t wojaczki /NCO/ :evil:
                                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                            @ by Tune-up Gdańsk
                                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                            Antek

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Tony065
                                              nie żartuj
                                              nie żartuję :P Szkolenie żolnierzy REZERWY - prawdziwej rezerwy (nie mylić z NSR) ponownie rozpoczyna się od 2014r. Co do "ponownego poboru żołnierzy służby zasadniczej" są pewne przymiarki ale w "zmienionej formie". Sorki ale to nie temat do pisania na ogólno dostępnym na forum...

Komentarz

• igor33c
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 115
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Odgrzewam kotleta.

Wiecie może jak wygląda procedura przeniesienia do rezerwy? W książeczce wojskowej mam "odroczone ze względu na naukę". Studia skończone, a w mojej przyszłej pracy wymagają służby odbytej lub przeniesienia do rezerwy w książeczce. Jak myślicie jeśli pójdę do wku i poproszę o przeniesienie do rezerwy bez odbycia rocznej służby to się zgodzą?

Komentarz

• zajas
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 631

Zamieszczone przez igor33c
                                                  Jak myślicie jeśli pójdę do wku i poproszę o przeniesienie do rezerwy bez odbycia rocznej służby to się zgodzą?
                                                  wg tego co ja wiem to tak, ustawa o obowiązkowej służbie nie obowiązuje, wiec jak nie chcesz to Cie na siłę nie wezmą

Komentarz

• Marcello01
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 491
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AGP 1.9 SDI 68 KM

Zamieszczone przez igor33c
                                                    Odgrzewam kotleta.

Wiecie może jak wygląda procedura przeniesienia do rezerwy? W książeczce wojskowej mam "odroczone ze względu na naukę". Studia skończone, a w mojej przyszłej pracy wymagają służby odbytej lub przeniesienia do rezerwy w książeczce. Jak myślicie jeśli pójdę do wku i poproszę o przeniesienie do rezerwy bez odbycia rocznej służby to się zgodzą?
                                                    dokładnie tak się stanie ....
                                                    Pytanie do kolegów w temacie zagineła mi książeczka wojskowa co robić z tym tematem ??
                                                    https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

Pracuję...