Jak widać 99% procent społeczeństwa nie chce w tej zabawie uczestniczyć i wy nie jesteście w stanie tego zmienić.
Skąd te informacje.Na imprezy z wojskiem ludzie tłumami maszerują.
Pozdrawiam
Jesień 88-90 ostatni pobór 2-letni,później inż-sap. a od 04.2007 w kapciach na zasłużonej podoficerskiej .
Przydział też mam :lol: nawigator
niedziela67, Ja też 88-90 ale wiosna.Miło się wspomina stare czasy jak się jechało na kilka dni na poligon a do lufy czołgu T-72 chowaliśmy jabole a 13 ich wchodziło na styk owinięte w onuce,okopywanie czołgu saperką we trzech a powrocie "trzepanie gąsienic".Ach to były czasy
Dobra panowie eaglemirek i aniol, to miał być temat dla niezadowolonych z jakiegokolwiek kontaktu z tworem zwanym wojskiem, a nie wychwalania jak to było fajnie kiedyś a jak wujowo jest teraz. Jak chcecie powspominać to a) załóżcie sobie swój temat, albo b) spotkajcie się na piwie, albo 3) kupcie plastikowe karabiny i biegajcie po lesie. Jak widać 99% procent społeczeństwa nie chce w tej zabawie uczestniczyć i wy nie jesteście w stanie tego zmienić.
Wiesz co, ale temat po założeniu żyje własnym życiem, a Ty nigdzie nie napisałeś, że wstęp tylko dla niezadowolonych. Dodatkowo, ja należę do tych 99%, z wojska się wymigałem, szkołę życia i samodzielności odebrałem gdzie indziej, ale uważam, że dla wielu spotkanych w życiu patafianów przydział to najlepsza droga, żeby wyszli na ludzi...
...W związku z tym wolałbym, żebyś nie "czuł się" moim trybunem bo się z Tobą nie zgadzam, a zdanie Kolegów eaglemirek i aniol szanuję i go nie komentuję - ponieważ g... wiem na tan temat, tak, jak i Ty.
I piszę to bezinteresownie bo nie ma wała, żebym mógł kiedykolwiek pod ich trepa trafić
anioł Ja zaczynałem w elicie wojska łączność, a że do titawy się nie nadawałem to nie jeden bębęnek z pkl-ka wywinąłem.Potem była okazja na szukanie przerwy na łaczach i nie jeden sklepik z zaopatrzeniem zwiedzałem.
Trójkat bermudzki Gubin -27 Sudecki Pułk Czołgów Średnich im. Niemieckich Bojowników Antyfaszystowskich
Biszczu konkretna miejscówka ale jw moje było dalej po prawej stronie patrząc w gogle anioł to może na poligonie wiosna89 razem ćwiczyliśmy.Ja wieszałem rezerwie lustereczka na sosnach z racji sprzętu jaki miałem na stanie czyli słupowłazy
Żagań -Las słynny Czterech pancernych tam służyło
niedziela67, Z tym poligonem to może być.Często jezdziliśmy na Karliki,małą i dużą Joanne.A byłeś chyba w 89r.na tygodniowym na dużej Joannie z okazji 45 lecia Śląskiego Okręgu Wojskowego :?: Wtedy Komorowski został jako pierwszy cywil Ministrem Obrony Narodowej,nawet mi ręke uścisnął.Cały tydzień my tam koczowali jak na wojnie.
Nie zapomnę tego przyjazdu.Zjechaliśmy w nocy z eszelonu a do rana koczowałem na pace stara 660 zawinięty w siatkę maskującą.
Szkoda że zdjęć z tamtych czasów nie mam.Zostało mi za to parę nagrań kumpli z gitarą.
Dla nie wtajemniczonych (ci co byli wiedzą)nie można było posiadać odbiorników radiowych a tym bardziej fotograficznych.
kazik4x4, też nie byłem w wojsku, z kalkulatorem w ręce stwierdziłem że wolę posiedzieć dwa miesiące w Opolu na kominie, zarobić przyzwoitą kasę niż siedzieć dwa lata w wojsku, w tamtych czasach szło jeszcze zarobić przyzwoicie na pracach wysokosciowych.
Tak więc jeden miesiąc pracy kosztowała mnie komisja a już w drugim byłem do przodu :lol:
A ja miałem sposób jak chyba każdy: studiowałem, najpierw dziennie, a jak dzienne skończyłem to zaoczne rozpocząłem
Przy czym dodam, że dzienne studia mi wcale w pracy nie przeszkadzały.
A ja miałem sposób jak chyba każdy: studiowałem, najpierw dziennie, a jak dzienne skończyłem to zaoczne rozpocząłem
Przy czym dodam, że dzienne studia mi wcale w pracy nie przeszkadzały.
mnie ominęło wojsko z tego samego powodu...studia zaoczne i praca ale nie ukrywam, że plan był taki, że jak nie dostanę pracy czytaj nie będę miał możliwości studiowania idę na ochotnika Stety lub nie praca się znalazła, studia opłaciłem i do woja nie trafiłem :szeroki_usmiech ale mnie się zrymowało
aniol,
nie do konca Panie kolego,
ani ty ani ja nie bylismy na ksiezycu,
a wiemy ze to satelita, ze nie ma atmosfery dla czlowieka i ma kszatalt okragly i wywoluje plywy na ziemi. wiedza nie tylko opiera sie na poznawczym aspekcie.
co do woja to ludzie fajnie wspominaja taplanie w blocie, apela i pobudki,
ale nauczyly one czegos ? Ciebie a nie goscia kt mama skarpetki prala.
Ja też rzutem na taśmę wojo odsłużyłem 08' Lato - Dęblin Lotnisko, byłem wartownikiem z krwi i kości, ach to były czasy. W mundurze do dziś ale w MSW Biszczu, zasadnicza służba, to se chyba ne vrati :|
... i tutaj się możesz zdziwić! Służba zasadnicza została tylko ZAWIESZONA ... ale chodzą słuchy, że w takiej lub innej formie może zostać znów przywrócona. :wink:
"Na mocy ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2009 r. Nr 161, poz. 1278) z dniem 1 stycznia 2010 r. zawieszono obowiązek odbywania zasadniczej służby wojskowej."
"Należy jednak podkreślić, iż zgodnie z art. 55 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 z późn. zm.) w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa Państwa, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek Rady Ministrów, w drodze rozporządzenia, określa termin rozpoczęcia i okres trwania obowiązku odbywania zasadniczej służby wojskowej (tym samym służby zastępczej) przez osoby podlegające temu obowiązkowi, a także przeszkolenia wojskowego przez absolwentów szkół wyższych. W ww. okresie zastosowanie będą miały również przepisy dotyczące służby zastępczej w zakresie kierowania do odbycia służby zastępczej oraz jej odbywania, określone w ustawie o służbie zastępczej. "
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
chciałbym się ździwić, akurat w tej kwestii to by było bardzo pozytywne zadziwienie
Wznowienie szkolenie rezerwy od 2014r. - 100% pewne. Co do służby zasadniczej ...są pewne przymiarki w takiej lub innej formie - poczekamy, zobaczymy :wink:
PAOLO ESCO, nawet nie żartuj, bo po tych paru latach "profesjonalizacji" jak to będzie wyglądać :?: jakoś sobie nie wyobrażam aby ten "kwiat społeczeństwa", który teraz włóczy się bez celu po ulicach, da się wyedukować militarnie... Ludzie, którzy nie chcą pracować /wcale nie ciężko/ za "płacę nimimalną" w normalnym czasie pracy i jak to mówią "miej wyjebane, a będzie ci dane..." znowu będą marnować czas "zawodowców" i pieniądze podatników. Mamy trudną, pod względem geopolitycznym sytuację, ale taka "przyzakładówka" jak była ostatnio, to pomylony pomysł. 6-8 tygodni przyuczania go karabinu, maszerowania w szyku, podstaw taktyki i posługiwania się sprzętem etatowym pojedynczego żołnierza i do domu. Potem w ciągu kilku lat, co roku ze 2-3 łykendy /może jakiś krótki poligon/ na refresz nabytych umiejętności i tle co nam /Polsce/ jest potrzebne. Obsługę sprzętu specjalistycznego zostawmy kontraktowcom po kursach i latach służby
P.S. Coś tam wiem n/t wojaczki /NCO/ :evil:
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
nie żartuję :P Szkolenie żolnierzy REZERWY - prawdziwej rezerwy (nie mylić z NSR) ponownie rozpoczyna się od 2014r. Co do "ponownego poboru żołnierzy służby zasadniczej" są pewne przymiarki ale w "zmienionej formie". Sorki ale to nie temat do pisania na ogólno dostępnym na forum...
Wiecie może jak wygląda procedura przeniesienia do rezerwy? W książeczce wojskowej mam "odroczone ze względu na naukę". Studia skończone, a w mojej przyszłej pracy wymagają służby odbytej lub przeniesienia do rezerwy w książeczce. Jak myślicie jeśli pójdę do wku i poproszę o przeniesienie do rezerwy bez odbycia rocznej służby to się zgodzą?
Wiecie może jak wygląda procedura przeniesienia do rezerwy? W książeczce wojskowej mam "odroczone ze względu na naukę". Studia skończone, a w mojej przyszłej pracy wymagają służby odbytej lub przeniesienia do rezerwy w książeczce. Jak myślicie jeśli pójdę do wku i poproszę o przeniesienie do rezerwy bez odbycia rocznej służby to się zgodzą?
dokładnie tak się stanie ....
Pytanie do kolegów w temacie zagineła mi książeczka wojskowa co robić z tym tematem ??
Komentarz