no więc tak jak powiedziałem zacząłem troszkę szybciej jeżdzić , nawet parę razy tak sobie ostro pozwoliłem :diabelski_usmiech , faktycznie po tych poganiankach skrzynia zaczęła póżniej przełączać biegi. wyjeżdziłem pierwszy zbiornik , niestety dość duże spalanie , mam nadzieję że się zacznie zmniejszać. wyszło w/g komputera 7.5 litra , zresztą tak samo wyszło jak policzyłem na kalkulatorze . to trochę dużo :| :?: , tak mi się wydaje przynajmniej , w sumie sama trasa i to z prędkościami do 100 na godz. prawie cały czas .
PRZYSZłA
Zwiń
X
-
lec
-
lec
-
leszekmw,
Z tym spalaniem to musisz sie przyzwyczaic. Te 7 litrow to dobry wynik. Te silniki wiecej pala niz 1.9.
A teraz pytanie do kolegow. Wszyscy mowia o 2.0 TDI 140km to BKD, a slyszalem ze jest jeszcze inne oznaczenie tego motoru - i takie wlasnie u mnie jest w pasku inne (nie pamietam jakie dolkadnie). Czym sie te silniki roznia?Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
marlej108, Kolega ma nowe auto. jak bedzie mial przejechane to co teraz i 2 zera wiecej to wtedy uznamy ze silnik sie dotarl.
A zeby Was ciut zdolowac :diabelski_usmiech Przepisowa jazda po slowackich-polskich drogach owocuje zuzyciem 3.9l :diabelski_usmiech No ale przeciez tu i tak nikt nie jezdzi przepisowo, tylko kazdy pelnym ogniem :twisted:
Mowie o 2.0TDI z DSG, zeby nie bylo ze to stary AHF tyle pali, bo on pali mniej 8)
Komentarz
-
-
Z tym oszczednym stylem to jest IMHO jakas dziwna sprawa.
Przyklad - dwa tygodnie temu zrobilem Superbem 130 PD trase Plock - Bialka Tatrzanska. Od Lodzi, czyli od momentu jak zaczela sie autostrada, do Czestochowy jechalem 180km/h, za Czestochowa troche wolniej, bo kreta droga, ale tez caly czas ok 150-160 km/h. Na A4 znowu 180 km/h, no i na Zakopiance jak to na Zakopiance - tempo powolne.
W kazdym razie spalanie wyszlo mi 6,7 l/100km.
A np. wczesniej jechalem po "lodowisku" z Wawy do Plocka, nie przekraczajac 80 km/h i "spalilem" 6,2 l/100km
I to nie pierwszy raz cos takiego zaobserwowalem...
W kazdym razie cudow bym sie nie spodziewal. 140 koni mocy + automat + dosc ciezkie auto, swoje musi spalic.
Mysle, ze te 7-8 litrow to jest norma bez wiekszego znaczenia jaki styl...TDI 205PS
Komentarz
-
-
lec
wszystko w głownej mierze zalezy IMO od tego jak sie przyspiesza i po czym - wtedy najwiecej paliwa schodzi
Komentarz
-
poczekam jeszcze z tysiąc kilometrów , może się coś zmniejszy ale raczej chyba nie ma co na to liczyć . trochę jednak dziwne , wczoraj by łem na działce , prowadził meridomaniak nie za szybko 90-115 i wychodziło około 6,4 średnie , to jednak sporo przy takiej prędkości , trasa była w sumie pusta .na przykład porównując do spalania szkody , 8.1 litra , z tego co pisał wszystko w korkach .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwna przykład porównując do spalania szkody , 8.1 litra , z tego co pisał wszystko w korkach .
znajdz sobie mnie na spritmonitor - tam masz wszystko, to juz calkiem pokaźny dystanssaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaznajdz sobie mnie na spritmonitor - tam masz wszystko, to juz calkiem pokaźny dystansnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Maicroft, No niby tak, tylko ze 2,0 16v wystepuje przewaznie bez DPFu.. I chodzi o to ze ten silnik ma dwa oznaczenia. BKD i ten drugi i nie wiem czym sie roznia i ktroy bardziej na dlubanie podatny
PS Jezdzilem dzisiaj 2.0tdi 140km (bkd) Leon i powiem szczeze ze ladnie idzie. I odrazu sialdem do paska, tez 2.0tdi 140 (tylko nie bkd) bioraz pod uwage ze pasek ciezszy o okolo 100kg to jazda bkd jest bardziej prxzyjemna, czuc ta moc. Nie wiem czy kwesta 100kg robi az tak duza roznice (w osiagach w instrukcji okolo 0,5 s roznicy) ale pasek poprostu wydaje sie mulowaty. nawet gdzies czytalem (auto swiat ) ze ten silnik w pasku wydaje sie byc jak by mniej zwawy niz w innych markach, wic leszek zobacz u siebie oznaczenie czy to bkd bo byc moze masz ten inny 2,0 ktory ma najprawdopodoniej inaczej rozlozony moment bo chyba to tak naprawde robi najwieksza rozniece miedzy tymi motorami.Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwpoczekam jeszcze z tysiąc kilometrów , może się coś zmniejszy ale raczej chyba nie ma co na to liczyć . trochę jednak dziwne , wczoraj by łem na działce , prowadził meridomaniak nie za szybko 90-115 i wychodziło około 6,4 średnie , to jednak sporo przy takiej prędkości , trasa była w sumie pusta .na przykład porównując do spalania szkody , 8.1 litra , z tego co pisał wszystko w korkach .
IMHO 7,5l na początek to i tak niezgorzej.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
To jest nowe auto i bedzie mulowate i nic tego nie zmieni. O czym my mowimy, tu 80% aut ma ponad 60kkm przejechane i kazde jest juz dotarte, a to nowka sztuka. Jak dla mnie to 10kkm to jest taki przebieg, gdzie mozemy powiedziec, ze wszystko w silniku dotarlo sie jak nalezy.
A 500km, to nawet hamulce jeszcze sie nie ulozyly :idea:
Komentarz
-
-
Kaszana
[quote="Techno200"]
PS Jezdzilem dzisiaj 2.0tdi 140km (bkd) Leon i powiem szczeze ze ladnie idzie. I odrazu sialdem do paska, tez 2.0tdi 140 (tylko nie bkd) bioraz pod uwage ze pasek ciezszy o okolo 100kg to jazda bkd jest bardziej prxzyjemna, czuc ta moc. Nie wiem czy kwesta 100kg robi az tak duza roznice (w osiagach w instrukcji okolo 0,5 s roznicy) ale pasek poprostu wydaje sie mulowaty. /quote]
To prawda, u mnie w firmie jeździ Passat 2,0 TDI 140 KM, ma prawie 30 tys.km przebiegu
i jak był mułem na początku, tak mułem pozostał.
Komentarz
-
Kaszana
Auto wyjechało i będzie w poniedziałek - wtedy sprawdzę.
A w którym miejscu jest to oznaczenie?
Komentarz
Komentarz