Narzedzia warsztatowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b707
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1272

Zamieszczone przez RALF
    Głównie chodziło mi o to że yato tak jak Neo jest rozreklamowane. a jest kupa firm które sprowadzają narzędzia w takiej samej jakości a cena jest o wiele niższa lub cena ta sama a jakość wyższa.
    Ps. Samiec tego Stanleya chyba nie kupiłeś w sieciówce.
    Ja mogę powiedzieć na przykładzie wierteł że w marketach wielkopowierzchniowych tylko jeden rodzaj wierteł SDS+ produkowany jest w europie. wszystkie inne robione są dla firm europejskich w chinach lub na Tajwanie , Większość kluczy płaskich/oczkowych natomiast prod. są w Indiach.
    Ja w domowym zakatku uzywam Yato i nie narzekam:-p Jak ktos szuka ciekawych narzedzi recznych to moze zainteresuje go fakt iz Hilti ma zamiar wkroczyc ostrzej na rynek narzedzi ręcznych. Od dawna maja w ofercie klucze nasadowe i bity... teraz dojda grzechotki oraz bardzo fajne zestawy. Cenowo jak to Hilti dupy nie urywa ale jakosc + tzw wartosc dodana moga stworzyć ciekawa oferte.
    Adam

Komentarz

• Thundi
      L&K
      • 2005
      • 1157

Zamieszczone przez RALF
      Zastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato ,przeciż to jest tylko lepsza Toya
      Choć nie wychwalam Yato to odpowiedź na to pytanie jest łatwa. Ludzie chcą kupić towar który jest wart swojej ceny i mniej więcej znają ile co musi kosztować. Problem tylko w tym że producenci myślą odwrotnie: ile to klient zapłaci za towar jak najtańszy.

Miałem taka zabawę z końcówkami PH2 komplet kosztował 24zł z czego był to komplet 4 różnych bitów i 3 pozostałe mi nie były potrzebne. Cena niby dobra (znaczy powinny być już trochę lepsze) a jakość no cóż bit wytrzymywał miesiąc pracy. I tak szedł bit za bitem aż trafiłem miejsce gdzie sprzedawali na sztuki - 5zł sztuka. Nakupiłem 10 i ....
      No właśnie niby tańszy więc będzie gorszy ale jako że nie ma tych dodatkowych stwierdziłem że się opłaca. Z jakością jest z nimi tak że używam 2 bita z tych 10 kupionych bo pierwszy mi się zgubił bo by pewnie do dziś działał - do momentu zgubienia 1,5roku
      Czyli jako klient byłem nabijany w butelkę bo kupowałem produkt zupełnie nie wart swojej ceny Yato mimo że ma względnie niską cenę jakość już jakaś w tym jest.

PS: Notabene to samo jest chyba ze Skodą (dobre auto za przystępną cenę)
      O ortografie dba FF.
      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• andrzej1962
        L&K
        • 2010
        • 1306
        • Octavia III combi (5E5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Koledzy proszę podpowiedzcie jaki klucz dynamometryczny do wykorzystania w domu kupić. Przeznaczenia dokręcanie kół dwa razy do roku przy wymianie kół zima- lato

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

andrzej1962, ja przy zmianie kół jak nie kopne z buta w klucz to nie wierzę że koło dobrze dokrecone :lol:
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Samiec
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4287
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Kupiłem taki klucz dynamometryczny w markecie selgros lub makro, taki ze skalą na blaszce.
            Ogólnie spełniał swoją rolę do przykręcania alusów. Podobno moment prawidłowy to 170, zawsze i tak dobijałem do 190 dla pewności.
            Dzisiaj już go nie używam, jednego lata dokręciłem jak powyżej i przejechałem z 200km z odkręconym kołem nie wiedząc co to chrobocze w kole. Koło by odpadło, ale trzymała jedna śruba, resztę wykręciłem ręką. :shock:
            Co ciekawe kopałem nogą w koło i nawet nie drgnęło, zawsze się tak podstawiło jak sprawdzałem. :?
            Teraz dokręcam do oporu.
            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piramida
              andrzej1962, ja przy zmianie kół jak nie kopne z buta w klucz to nie wierzę że koło dobrze dokrecone :lol:
              Ja mam klucz dynamometryczny w rękach. Jak fabrycznym dociągnę z całej siły to jest dobrze dokręcone.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• RALF
                Elegance
                • 2008
                • 974

Thundi nie patrz na cene. cena nie jest wyznacznikiem (niejako) osprzęt do elektro lub narzędzia ręczne a w szczególności te najbardziej się zużywajace czyli nasadki , bity, przedłużki maja największą marżę w sklepach gdyż ten towar najlepiej schodzi i na nim najlepiej się zarabia, przykładowo twoje bity kosztowały 24 zł - ok 70% marzy - 23% podatku i wiesz już po jakiej cenie kupuje je handlarz.
                ja dzis popchnełem w paru marketach końcówki do karton gipsu z ogranicznikiem, jak zobaczyłem cene po jakiej market będzie to sprzedawał to się złapałem za głowę, a i tak będzie schodziło jak ciepłe bułeczki

Komentarz

• andrzej1962
                  L&K
                  • 2010
                  • 1306
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

To co mówicie aby dać sobie spokój z tym dynamometrycznym? Zadałem pytanie bo co sezon wkurza mnie to, że przy zmianie kół dokręcę tak śruby, że nie mogę ich odkręcić i muszę niejednokrotnie kombinować z przedłużkami. Jak nie to to co powiecie nt elektrycznego do kół. Elektryczny, bo nie mam kompresora a dla klucza nie będę go przecież kupował.

Komentarz

• Pixon
                    Rider
                    • 2013
                    • 541
                    • Fabia (NJ3)

A nie pomaga stawanie na kluczu? Ewentualne stanięcie i taki jakby naskok?

Według mnie kupowanie klucza dynamometrycznego do przykręcania kół to lekka przesada. Rozumiem elementy silnika, skrzyni biegów, ewentualnie tam gdzie jest aluminium i zachodzi ryzyko zerwania gwintu ale do kół?

Jeszcze jest opcja z wkrętakiem udarowym do podbijania
                    Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• andrzej1962
                      L&K
                      • 2010
                      • 1306
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

A nie pomaga stawanie na kluczu? Ewentualne stanięcie i taki jakby naskok?
                      No właśnie tak zjechałem oryginalny już o elemencie do śrub zabezpieczających nie wspomnę, bo zjechane zostały dość mocno aż boje się co będzie na wiosnę.

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez RALF
                        , przykładowo twoje bity kosztowały 24 zł - ok 70% marzy - 23% podatku i wiesz już po jakiej cenie kupuje je handlarz.
                        Boże jakie to proste. Nic tylko narzędziami handlować Szczególnie podoba mi się to wyliczenie gdzie 23% podatku oblicza się po odliczeniu marży

24zł - czyli 19,51zł netto, -70% marży = 5,85zł kupuje handlarz.
                        Po drodze zarobił na tym już producent i jego pracownicy, importer/dystrybutor. Czyli koszt wytworzenia musi oscylować w okolicach 31 max 32 groszy

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3777
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie do przykręcenia śrub wystarczającym są własne łapki i oryginalny klucz (żadne tam buty i przedłużki) Śruby zabezpieczające dokręcamy tylko ręcznie z "czuciem" :szeroki_usmiech (nigdy mi się nie odkręciła żadna śrubka)
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
                            Zadałem pytanie bo co sezon wkurza mnie to, że przy zmianie kół dokręcę tak śruby, że nie mogę ich odkręcić i muszę niejednokrotnie kombinować z przedłużkami.
                            Używaj smaru miedzianego na gwinty śrub, nie będzie problemu z odkręcaniem.

Komentarz

• Pixon
                              Rider
                              • 2013
                              • 541
                              • Fabia (NJ3)

U mnie smar miedziany po nabraniu temperatury od hamulców lubi sobie trochę wypłynąć na piastę koła. Co prawda coś tam pewnie zostanie na śrubach, ale tak tylko mówię.

Komentarz

• RALF
                                Elegance
                                • 2008
                                • 974

oj kazik .... gdybyś wiedział jak tanie są art. w chinach to byś się tak nie dziwił
                                a co do mojego obliczania vat,marża to fakt my mistake
                                ps. zapomniałeś doliczyć koszty transportu
                                5,85 - pośrednik ( dostawca ) kupuje to po jakieś 5 zł zarabiając ok 85 gr na szt. no max 1 zł
                                jeżeli towar jest chodliwy i idzie w tyś szt. miesięcznie w sieci w PL to zysk wynosie ok 850 zł na jednej referencji
                                oczywiście marżowanie jest różne od 1 gr do nawet 5 zł , popyt i podaż również uwarunkowane są od wielu czynników więc nie będe się w to dalej zagłębiał .
                                Suma sumarum sklepy na nas na prawdę dużo zarabiają
                                PS 2 . jak ktoś chce klucz dynamometryczny , proszę napisać mi PW. podam cenę opisze co i jak
                                aha . odbiór osobisty tylko w warszawie

Komentarz

• Thundi
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1157

Zamieszczone przez RALF
                                  przykładowo twoje bity kosztowały 24 zł - ok 70% marzy - 23% podatku i wiesz już po jakiej cenie kupuje je handlarz.
                                  Ja wiem w jakiej cenie kupuje sklep który tym handluje tylko że marża na ten zestaw jak i na bity pojedyncze pewnie jest podobna (choć te pojedyncze to akurat zupełnie inny sklep - więc dokładnych info nie mam) mimo tego te pojedyncze są znacznie lepsze jakościowo (powiedział bym że nawet o niebo lepsze)

Zamieszczone przez kazik4x4
                                  Boże jakie to proste. Nic tylko narzędziami handlować
                                  Zmartwię cie bo tak teoretycznie jest, jak by ludzie w marketach tylko młotki, klucze czy inne obcęgi kupowali to by te markety zarabiały paręnaście razy tyle co zarabiają

W jednej sieci marketów budowlanych szczypce do zaciskania wtyku RJ45 kosztują ponad 25zł koszta zakupu przez ten market zaś są poniżej 1zł ! i taka proporcja jest ta innym tego typu sprzęcie.

Tylko że nawet w hipermarketach nikt na potęgę młotków itp nie kupuje.
                                  O ortografie dba FF.
                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• RALF
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 974

kazik , dodatkowo mogę ci podpowiedzieć że najlepiej będzie rozkręcić ci biznes we wschodniej części eruopy - litwini, białorusini - kupują po Polskiej stronie w markętach narzedzia na kilogramy, później wwożą to do siebie i sprzedają z 2-3 krotną przebitką , aha i mają tax free.
                                    może te poj. są bite na zimno, wtedy ich twardość wzrasta , są też bardziej elastyczne przez co mniej narażone na wykruszenia itd

Komentarz

• looker
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1886
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Co obecnie jest "na topie" wśród zestawów narzędzi do domowego użytku ?
                                      Tak na szybko znalazłem takie propozycje (kolejność przypadkowa):

1. http://allegro.pl/honiton-94-el-zest...836111157.html
                                      2. http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-ya...785772081.html
                                      3. http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-12...774126371.html
                                      4. http://allegro.pl/honiton-111-el-zes...846798852.html
                                      5. http://allegro.pl/gratis-zestaw-narz...841941333.html

Który z nich oferuje najwięcej za najrozsądniejszą cenę ? Może jakieś inne propozycje ?
                                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez looker

Który z nich oferuje najwięcej za najrozsądniejszą cenę ? Może jakieś inne propozycje ?
                                        2ka i 5ka to ten sam zestaw :wink:
                                        Z tych co pokazujesz, to ja bym wybrał 5kę.
                                        Ewentualnie 1kę, idąc mniejszymi kosztami, i jak nie potrzebujesz kluczy płaskich.
                                        Wszystko zależy jakie klucze już posiadasz i jak często, będziesz z nich korzystał.

Komentarz

• RABIN
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 450
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mam 1 i jest ok
                                          4 lata uzytkowane w domu, aucie, dzialce

Komentarz

• Glukasz
                                            Drive
                                            • 2014
                                            • 59

Ja osobiście polecam Honitona. Przerabiałem ich nasadkę 60 z uchwytem "T". Dokręcałem śruby M36, i robiła mi ona za blokadę. Wytrzymała 500 śrub i sądzę że wytrzyma jeszcze więcej
                                            A co musiała przejść to sobie wyobraźcie- po każdej śrubie wybijana była młotkiem.
                                            Komplet od 19 do 55 kosztuje ok 500 zł, 60tka kupiona osobno.
                                            Do mniejszych robót mam NEO, a w poprzedniej firmie FORCH-a i też nie narzekałem.
                                            Jak nie sprzętem, to talentem

Komentarz

• misza_zabrze
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1371
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BLR 2.0 FSI 150 KM

Ja osobiscie polecam SNAP-ON i BLUEPOINT. Drogie ale "nie do zdarcia" SNAP-ON daje dozywotnia gwarancje. (Mechanicy wydaja fortune i czesto od nich pozyczam) Mnie na takie zbawaki nie stac a po drugie nie sa mi potrzebne. Ktos kto zyje z napraw powinien sie w takie narzedzia zaopatrzyc.

Osobiscie mam kilka narzedzi z AMPRO, SEALEY TOOlS. Jak na potrzeby domowe w zupelnosci wystarczaja.
                                              Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                                              Obecnie -> Seicento 900+LPG
                                              Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                                              Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• looker
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1886
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Samiec
                                                Zamieszczone przez looker

2ka i 5ka to ten sam zestaw :wink:
                                                Z tych co pokazujesz, to ja bym wybrał 5kę.
                                                Ewentualnie 1kę, idąc mniejszymi kosztami, i jak nie potrzebujesz kluczy płaskich.
                                                Wszystko zależy jakie klucze już posiadasz i jak często, będziesz z nich korzystał.
                                                I stanęło na Honiton-ie 94-el. Po małym remanencie w tym co mam stwierdziłem, że to będzie najbardziej optymalna opcja. Zestaw zamówiony. W sobotę mały teścik postaram się zrobić :-)
                                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• xcracer
                                                  Elegance
                                                  • 2014
                                                  • 851
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie co myślicie o tym zestawie?

Nie używałem nigdy narzędzi tej marki. Warto kupić, jak z trwałością?
                                                  Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• Pixon
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 541
                                                    • Fabia (NJ3)

Co będziesz najczęściej używać z tej skrzynki?

Klucze nasadowe i grzechotki przetrwają. Największe obawy i wątpliwości miałbym przy bitach i kluczach płaskich, które mniemam są marnej jakości.

Komentarz

Pracuję...