Narzedzia warsztatowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Narzedzia warsztatowe

niemogę tej ksiażki sciagnać w żaden sposób .jak ktos ma to poprosze na [email protected]
    dziekuję
    Spritmonitor.de
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Narzedzia warsztatowe

Tak przy okazji weekendu naszlo mnie na taki temat.

Jakie firmy robia dobre narzedzia, typu klucze nasadowe, oczkowe, grzechotki itp itd do uzytku amatorskiego, warsztatowego i profesjonalnego.

Topex i ten drugi chinol odpada bo nie mozna ich uzywac razem z 'czujnikiem' :twisted:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Maicroft, stanley professional gedora

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Gedore znam i wg mojej opinii uchodza chyba za jedne z najlepszych.

Czy Stanley ma dwie wersje sa jakies lepsze i gorsze, tak jak to ma miejsce w przypadku elektronarzedzi Makity lub Bosha??
        Dawno temu kupilem taki komplecik imbusow ze Stanleya i faktycznie, tyle co nimi nakrecilem, a swego czasu krecilem bardzo duzo to sa ciezkie do zajechania :twisted:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

Maicroft, stanley ma dwa rodzaje marketowe narzędzia są w miare dobre i serie professional i one są trudniejsze do kupienia

Komentarz

• Qulek
            RS
            • 2005
            • 1630
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

KingTony dobre narzędzia też.. nawet ostatnio była w promocji cała skrzynka warsztatowa z wypiosażeniem za około 1900z netto..

Tak samo moge polecic Stanleya ale własnie nie te marketowe tylko profesionalne..

Ale podstawową sprawą jest to do czego i jak czesto bedziesz korzystal z kluczy..
            BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• nico21
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 2640
              • Volkswagen

Bardzo dobre tez są narzedzia TENGTOOLS, WERA no i te które już wymieniliście. Z uwagi na prace którą wykonuje (planista ds, remontów i konserwacji) zaopatruje moje utrzymanie ruchu w narzędzia tych firm które wymieniłem i spisują sie świetnie.
              DACAR.team

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Facom
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

Gedore
                  Facom
                  TengTools
                  Stanley
                  Sandvik :twisted:
                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Hazet i Beta - to sa naprawde profesjonalne narzędzia uzywane w wielu warsztatach autoryzowanych.

[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez daneczek76
                      Hazet i Beta - to sa naprawde profesjonalne narzędzia uzywane w wielu warsztatach autoryzowanych.
                      Dokładnie - porządna szafka Bety to pare tysiączków, ale wszystko z najwyższej półki.
                      Praktykujemy takie w firmie i są bardzo pr0.
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Wyciagne kotleta, bo potrzebuje cos na szybko kupic.

Jak sie maja narzedzia firmy TengTools do firmy Jonnesway. Ceny podobne, jak za takie same komplety, tego co bym potrzebowal.

Co to za jakis rodzynek pod nazwa Yato ?? Jakis lepszy Topex :roll:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Zoltar
                          Rider
                          • 2005
                          • 722

Honiton i Yato sprawdziłem i polecam

Mam komplet 94 elem. za 250 zł Honitona i się sprawdza
                          www.soft-car.pl
                          www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                          - Wyłączanie DPF
                          - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• esjot
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 152

Zamieszczone przez Maicroft
                            ak sie maja narzedzia firmy TengTools do firmy Jonnesway. Ceny podobne, jak za takie same komplety, tego co bym potrzebowal.
                            Tak samo jak Facom do Stanleya ( bo to ta sama marka).
                            Wymienione przez Ciebie narzędzia są produkowane w Azji i często nie sa produkowane wg ISO .( nie trzymaja norm odnosnie stali i procesu produkcji).
                            Wszystko zależy do czego będziesz używał tych narzędzi i z jaką częstotliwością.
                            Mimo wszystko popieram wczesniejsze wypowiedzi Hazet,Gedore,Beta,Stahlwille.
                            Ze wskazaniem na pierwsze dwie.Chociaż Gedore też produkuje swoje narzędzia może nie wszystkie w Azji.

:lol:
                            Superb - 2 Kombi

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zoltar, Tez to widzialem, ale jak patrze na Yato, Honitona, Beast, Einhell to mam wrazenie, ze to wszystko jest zrobione w jednej fabryce z tych samych materialow, tylko ma inne loga, bo uklad walizki, wszystkie elementy sa te same itd - jak klony :twisted:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• JanuszSz
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2835
                                • Superb II combi (3T5)

Maicroft, bo tak się dzieje.
                                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Zoltar
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 722

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Zoltar, Tez to widzialem, ale jak patrze na Yato, Honitona, Beast, Einhell to mam wrazenie, ze to wszystko jest zrobione w jednej fabryce z tych samych materialow, tylko ma inne loga, bo uklad walizki, wszystkie elementy sa te same itd - jak klony :twisted:
                                  Wiem, i tak na 99 % jest

Ważne, że do dłubania, nawet w starym aucie świetnie się sprawdzają
                                  www.soft-car.pl
                                  www.chiptuning-gdansk.pl

- Wyłączanie DPF
                                  - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• bielinek
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 157

Witam. Kilka refleksji na temat narzędzi:
                                    POLECAM
                                    1) Po pierwsze polecam markę PROXXON. Super zestaw np 23 040 na allegro. Dobre grzechotki, super jakość nasadek. Bardzo dobre klucze płasko-oczkowe (mam tez klucze Bety i zupełnie nie widzę różnicy w wykonaniu czy komforcie pracy)

2) TengTools - dobre narzędzia klasy podobnej do Jonnesway. Używam ich dwóch kluczy dynamometrycznych 5-25 Nm i 19-110 Nm - na razie nie narzekam. Mają polskiego dystrybutora (Luna Polska) i 5 lat gwarancji. Przychodzą z fabrycznym świadectwem kalibracji. Co ciekawe widziałem klucz dynamometryczny TengTools w jednym z ASO Skody

3) Beta...no niestety kosztuje...Ale wkrętaki serii Easy - do bani, schodzi z nich farba i brudzi ręce. Śruby przykręcają przyzwoicie...ale trochę jada chińszczyzną (seria Easy). Serie profesional Bety...oczywiście polecam.

4) Hazet...moim zdaniem oprócz Stahlwille i Gedore, członek "świętej trójcy" narzędzi. Kosztują majątek ale...są doskonałe...nie do pobicia, złamania, zajebania itd..

5) Wkrętaki Felo, Wiha, Szczypce Knipex - godne uwagi

ODRADZAM: Topex, Toya, Yato, Neo, Mannesmann, Honiton, Stanley - seria podstawowa.

Yato - pomyślałem kiedyś, że sprawdzę "nową markę", "profesjonalną". Zamienili k#$@ TO-YA na YA-TO i pomyśleli "ciemny naród wszystko kupi" Niestety ja ciemny kupiłem zestaw bitów YT-0400 (potrzebowałem SPLINE i HEX 7mm do zacisku hamulcowego). Mówię wam CHINY KONTYNENTALNE! żałosna jakość adapterów, bity się na szczeście nie ukręciły ale bardzo uważałem.

Neo - Ten sam syf co wyżej. Topex postanowił wypuścić narzędzia "profesjonalne". Nie dajcie sie nabrać na chwyty typu "TVN Turbo poleca" Nie są warte nawet 1/3 ceny za która są sprzedawane!!!

Honiton, Mannesmann - bez komentarza, pieniądze w błoto - mówię szczerze.

Reasumując dla człowieka, który robi przy swoim samochodzie, ew. naprawia samochód dziewczyny/chłopaka, brata itd.. z czystym sumieniem TengTools, Proxxon.

A wogóle to super wątek. Może możnaby utworzyć odrębny dział WARSZTAT. Na pewno bym publikował. Dzięki za uwagę.

Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3777
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez bielinek
                                      Honiton, Mannesmann - bez komentarza, pieniądze w błoto - mówię szczerze.

Reasumując dla człowieka, który robi przy swoim samochodzie, ew. naprawia samochód dziewczyny/chłopaka, brata itd.. z czystym sumieniem TengTools, Proxxon.
                                      zasadniczym pytaniem było używanie narzędzi w sposób amatorsko-garażowy, warsztatowy i profesjonalny. Dlatego warto podzielić narzędzia do odpowiedniego użytku.
                                      Ja używam amatorsko-garażowo kpl. nasadek (od 20-tu lat "non name") i dają radę, jakiś czas temu wymieniłem tylko grzechotkę na STANLEYA.
                                      Wszystko zależy od sposobu używania narzędzi i ich C E N Y, bo to ma duże znaczenie.
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• bielinek
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 157

Za cenę zestawu nasadek NEO, można mieć doskonały zestaw PROXXON wyprodukowany w Niemczech, zgodny z ISO i Niemiecką normą przemysłową (DIN). Warto czasem zapłacić wiecej i cieszyć sie naprawdę trwałym i doskonale wykonanym zestawem narzędziowym.

________________________________________

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bielinek
                                          ODRADZAM: ....Stanley - seria podstawowa.
                                          Nie wiem ktora to jest seria podstawowa, ale ja uzywam dokladnie takich jak na zdjeciu:
                                          STANLEY od 10 lat i sa nie do zajeb...przynajmniej przezemnie.
                                          Uzywane i w osobowkach i ciezarowkach nie zarobkowo, ale troche sie tych aut przewinelo. Moge smialo polecic taki zestaw.
                                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Zoltar
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 722

Honiton wytrzymuje odkręcanie dowalonych kół, metodą stania na grzechotce (Moja waga 90 kg)
                                            Także są dość mocne

Choć do warsztatu kupię zapewne szafkę lepszych :wink:
                                            www.soft-car.pl
                                            www.chiptuning-gdansk.pl

- Wyłączanie DPF
                                            - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• wezyk
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 10

Ostatnio stałem się posiadaczem narzędzi firmy Draper i póki co jestem zadowolony

Komentarz

• micnur
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 109

Tak sobie obserwuje ten temat, bo zamierzam kupić niedługo porządne narzędzia. Znajomy z Polski używa narzędzi firmy Würth i je sobie chwali. Czy ktoś inny może się o nich wypowiedzieć? Nie znalazłem tutaj słowa o nich...

Komentarz

• bielinek
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 157

Firmę znam głównie z chemii motoryzacyjnej (miałem raz od nich płyn dezynfekujący do klimy). Niestety o narzędziach nie jestem w stanie dużo powiedzieć. Nigdy nie używałem.

________________________________________

Komentarz

Pracuję...