Narzedzia warsztatowe
Zwiń
X
-
Narzedzia warsztatowe
Tak przy okazji weekendu naszlo mnie na taki temat.
Jakie firmy robia dobre narzedzia, typu klucze nasadowe, oczkowe, grzechotki itp itd do uzytku amatorskiego, warsztatowego i profesjonalnego.
Topex i ten drugi chinol odpada bo nie mozna ich uzywac razem z 'czujnikiem' :twisted:
-
-
Gedore znam i wg mojej opinii uchodza chyba za jedne z najlepszych.
Czy Stanley ma dwie wersje sa jakies lepsze i gorsze, tak jak to ma miejsce w przypadku elektronarzedzi Makity lub Bosha??
Dawno temu kupilem taki komplecik imbusow ze Stanleya i faktycznie, tyle co nimi nakrecilem, a swego czasu krecilem bardzo duzo to sa ciezkie do zajechania :twisted:
Komentarz
-
-
KingTony dobre narzędzia też.. nawet ostatnio była w promocji cała skrzynka warsztatowa z wypiosażeniem za około 1900z netto..
Tak samo moge polecic Stanleya ale własnie nie te marketowe tylko profesionalne..
Ale podstawową sprawą jest to do czego i jak czesto bedziesz korzystal z kluczy..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Hazet i Beta - to sa naprawde profesjonalne narzędzia uzywane w wielu warsztatach autoryzowanych.
Praktykujemy takie w firmie i są bardzo pr0.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Honiton i Yato sprawdziłem i polecam
Mam komplet 94 elem. za 250 zł Honitona i się sprawdzawww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftak sie maja narzedzia firmy TengTools do firmy Jonnesway. Ceny podobne, jak za takie same komplety, tego co bym potrzebowal.
Wymienione przez Ciebie narzędzia są produkowane w Azji i często nie sa produkowane wg ISO .( nie trzymaja norm odnosnie stali i procesu produkcji).
Wszystko zależy do czego będziesz używał tych narzędzi i z jaką częstotliwością.
Mimo wszystko popieram wczesniejsze wypowiedzi Hazet,Gedore,Beta,Stahlwille.
Ze wskazaniem na pierwsze dwie.Chociaż Gedore też produkuje swoje narzędzia może nie wszystkie w Azji.
:lol:Superb - 2 Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZoltar, Tez to widzialem, ale jak patrze na Yato, Honitona, Beast, Einhell to mam wrazenie, ze to wszystko jest zrobione w jednej fabryce z tych samych materialow, tylko ma inne loga, bo uklad walizki, wszystkie elementy sa te same itd - jak klony :twisted:
Ważne, że do dłubania, nawet w starym aucie świetnie się sprawdzająwww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
Witam. Kilka refleksji na temat narzędzi:
POLECAM
1) Po pierwsze polecam markę PROXXON. Super zestaw np 23 040 na allegro. Dobre grzechotki, super jakość nasadek. Bardzo dobre klucze płasko-oczkowe (mam tez klucze Bety i zupełnie nie widzę różnicy w wykonaniu czy komforcie pracy)
2) TengTools - dobre narzędzia klasy podobnej do Jonnesway. Używam ich dwóch kluczy dynamometrycznych 5-25 Nm i 19-110 Nm - na razie nie narzekam. Mają polskiego dystrybutora (Luna Polska) i 5 lat gwarancji. Przychodzą z fabrycznym świadectwem kalibracji. Co ciekawe widziałem klucz dynamometryczny TengTools w jednym z ASO Skody
3) Beta...no niestety kosztuje...Ale wkrętaki serii Easy - do bani, schodzi z nich farba i brudzi ręce. Śruby przykręcają przyzwoicie...ale trochę jada chińszczyzną (seria Easy). Serie profesional Bety...oczywiście polecam.
4) Hazet...moim zdaniem oprócz Stahlwille i Gedore, członek "świętej trójcy" narzędzi. Kosztują majątek ale...są doskonałe...nie do pobicia, złamania, zajebania itd..
5) Wkrętaki Felo, Wiha, Szczypce Knipex - godne uwagi
ODRADZAM: Topex, Toya, Yato, Neo, Mannesmann, Honiton, Stanley - seria podstawowa.
Yato - pomyślałem kiedyś, że sprawdzę "nową markę", "profesjonalną". Zamienili k#$@ TO-YA na YA-TO i pomyśleli "ciemny naród wszystko kupi" Niestety ja ciemny kupiłem zestaw bitów YT-0400 (potrzebowałem SPLINE i HEX 7mm do zacisku hamulcowego). Mówię wam CHINY KONTYNENTALNE! żałosna jakość adapterów, bity się na szczeście nie ukręciły ale bardzo uważałem.
Neo - Ten sam syf co wyżej. Topex postanowił wypuścić narzędzia "profesjonalne". Nie dajcie sie nabrać na chwyty typu "TVN Turbo poleca" Nie są warte nawet 1/3 ceny za która są sprzedawane!!!
Honiton, Mannesmann - bez komentarza, pieniądze w błoto - mówię szczerze.
Reasumując dla człowieka, który robi przy swoim samochodzie, ew. naprawia samochód dziewczyny/chłopaka, brata itd.. z czystym sumieniem TengTools, Proxxon.
A wogóle to super wątek. Może możnaby utworzyć odrębny dział WARSZTAT. Na pewno bym publikował. Dzięki za uwagę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bielinekHoniton, Mannesmann - bez komentarza, pieniądze w błoto - mówię szczerze.
Reasumując dla człowieka, który robi przy swoim samochodzie, ew. naprawia samochód dziewczyny/chłopaka, brata itd.. z czystym sumieniem TengTools, Proxxon.
Ja używam amatorsko-garażowo kpl. nasadek (od 20-tu lat "non name") i dają radę, jakiś czas temu wymieniłem tylko grzechotkę na STANLEYA.
Wszystko zależy od sposobu używania narzędzi i ich C E N Y, bo to ma duże znaczenie.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bielinekODRADZAM: ....Stanley - seria podstawowa.
STANLEY od 10 lat i sa nie do zajeb...przynajmniej przezemnie.
Uzywane i w osobowkach i ciezarowkach nie zarobkowo, ale troche sie tych aut przewinelo. Moge smialo polecic taki zestaw.
Komentarz
-
-
Honiton wytrzymuje odkręcanie dowalonych kół, metodą stania na grzechotce (Moja waga 90 kg)
Także są dość mocne
Choć do warsztatu kupię zapewne szafkę lepszych :wink:www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
Komentarz