Gedore znam i wg mojej opinii uchodza chyba za jedne z najlepszych.
Czy Stanley ma dwie wersje sa jakies lepsze i gorsze, tak jak to ma miejsce w przypadku elektronarzedzi Makity lub Bosha??
Dawno temu kupilem taki komplecik imbusow ze Stanleya i faktycznie, tyle co nimi nakrecilem, a swego czasu krecilem bardzo duzo to sa ciezkie do zajechania :twisted:
Bardzo dobre tez są narzedzia TENGTOOLS, WERA no i te które już wymieniliście. Z uwagi na prace którą wykonuje (planista ds, remontów i konserwacji) zaopatruje moje utrzymanie ruchu w narzędzia tych firm które wymieniłem i spisują sie świetnie.
Hazet i Beta - to sa naprawde profesjonalne narzędzia uzywane w wielu warsztatach autoryzowanych.
Dokładnie - porządna szafka Bety to pare tysiączków, ale wszystko z najwyższej półki.
Praktykujemy takie w firmie i są bardzo pr0.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
ak sie maja narzedzia firmy TengTools do firmy Jonnesway. Ceny podobne, jak za takie same komplety, tego co bym potrzebowal.
Tak samo jak Facom do Stanleya ( bo to ta sama marka).
Wymienione przez Ciebie narzędzia są produkowane w Azji i często nie sa produkowane wg ISO .( nie trzymaja norm odnosnie stali i procesu produkcji).
Wszystko zależy do czego będziesz używał tych narzędzi i z jaką częstotliwością.
Mimo wszystko popieram wczesniejsze wypowiedzi Hazet,Gedore,Beta,Stahlwille.
Ze wskazaniem na pierwsze dwie.Chociaż Gedore też produkuje swoje narzędzia może nie wszystkie w Azji.
Zoltar, Tez to widzialem, ale jak patrze na Yato, Honitona, Beast, Einhell to mam wrazenie, ze to wszystko jest zrobione w jednej fabryce z tych samych materialow, tylko ma inne loga, bo uklad walizki, wszystkie elementy sa te same itd - jak klony :twisted:
Zoltar, Tez to widzialem, ale jak patrze na Yato, Honitona, Beast, Einhell to mam wrazenie, ze to wszystko jest zrobione w jednej fabryce z tych samych materialow, tylko ma inne loga, bo uklad walizki, wszystkie elementy sa te same itd - jak klony :twisted:
Wiem, i tak na 99 % jest
Ważne, że do dłubania, nawet w starym aucie świetnie się sprawdzają
Witam. Kilka refleksji na temat narzędzi: POLECAM 1) Po pierwsze polecam markę PROXXON. Super zestaw np 23 040 na allegro. Dobre grzechotki, super jakość nasadek. Bardzo dobre klucze płasko-oczkowe (mam tez klucze Bety i zupełnie nie widzę różnicy w wykonaniu czy komforcie pracy)
2)TengTools - dobre narzędzia klasy podobnej do Jonnesway. Używam ich dwóch kluczy dynamometrycznych 5-25 Nm i 19-110 Nm - na razie nie narzekam. Mają polskiego dystrybutora (Luna Polska) i 5 lat gwarancji. Przychodzą z fabrycznym świadectwem kalibracji. Co ciekawe widziałem klucz dynamometryczny TengTools w jednym z ASO Skody
3) Beta...no niestety kosztuje...Ale wkrętaki serii Easy - do bani, schodzi z nich farba i brudzi ręce. Śruby przykręcają przyzwoicie...ale trochę jada chińszczyzną (seria Easy). Serie profesional Bety...oczywiście polecam.
4) Hazet...moim zdaniem oprócz Stahlwille i Gedore, członek "świętej trójcy" narzędzi. Kosztują majątek ale...są doskonałe...nie do pobicia, złamania, zajebania itd..
5) Wkrętaki Felo, Wiha, Szczypce Knipex - godne uwagi
ODRADZAM: Topex, Toya, Yato, Neo, Mannesmann, Honiton, Stanley - seria podstawowa.
Yato - pomyślałem kiedyś, że sprawdzę "nową markę", "profesjonalną". Zamienili k#$@ TO-YA na YA-TO i pomyśleli "ciemny naród wszystko kupi" Niestety ja ciemny kupiłem zestaw bitów YT-0400 (potrzebowałem SPLINE i HEX 7mm do zacisku hamulcowego). Mówię wam CHINY KONTYNENTALNE! żałosna jakość adapterów, bity się na szczeście nie ukręciły ale bardzo uważałem.
Neo - Ten sam syf co wyżej. Topex postanowił wypuścić narzędzia "profesjonalne". Nie dajcie sie nabrać na chwyty typu "TVN Turbo poleca" Nie są warte nawet 1/3 ceny za która są sprzedawane!!!
Honiton, Mannesmann - bez komentarza, pieniądze w błoto - mówię szczerze.
Reasumując dla człowieka, który robi przy swoim samochodzie, ew. naprawia samochód dziewczyny/chłopaka, brata itd.. z czystym sumieniem TengTools, Proxxon.
A wogóle to super wątek. Może możnaby utworzyć odrębny dział WARSZTAT. Na pewno bym publikował. Dzięki za uwagę.
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Ja używam amatorsko-garażowo kpl. nasadek (od 20-tu lat "non name") i dają radę, jakiś czas temu wymieniłem tylko grzechotkę na STANLEYA.
Wszystko zależy od sposobu używania narzędzi i ich C E N Y, bo to ma duże znaczenie.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Za cenę zestawu nasadek NEO, można mieć doskonały zestaw PROXXON wyprodukowany w Niemczech, zgodny z ISO i Niemiecką normą przemysłową (DIN). Warto czasem zapłacić wiecej i cieszyć sie naprawdę trwałym i doskonale wykonanym zestawem narzędziowym.
Tak sobie obserwuje ten temat, bo zamierzam kupić niedługo porządne narzędzia. Znajomy z Polski używa narzędzi firmy Würth i je sobie chwali. Czy ktoś inny może się o nich wypowiedzieć? Nie znalazłem tutaj słowa o nich...
Firmę znam głównie z chemii motoryzacyjnej (miałem raz od nich płyn dezynfekujący do klimy). Niestety o narzędziach nie jestem w stanie dużo powiedzieć. Nigdy nie używałem.