Linksys E 2500 problem z transferem po wifi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • okioki
    Rider
    • 2011
    • 360

Zamieszczone przez Czarna_LK
    rafiki, a propo teledysku to kręcony w Rzeszowie :P
    Może tak, może nie, nie wiem, bo nigdy nie byłem :P
    Zamieszczone przez SS
    Pod blokiem chyba mróz zaczął łapać
    Zgadza się, chwilę temu byłem na dworze i szyby oszronione...
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14107
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie podpowiedzcie mi co jest grane bo mnie już szlag trafia.
    Posiadam internet od Vectry i swój router Linksys E2500. Dotychczas miałem 20 Mb/s i wszystko było OK :!: . Od 10 dni mam nową umowę i 50 Mb/s. Tyle że takie prędkości po wifi uzyskuję tylko po godz 12.00 w południe. Do tej godziny mam 20MB/s. (przełączenie następuje na 99% o północy) Jeśli jednak podłączę się pod router po LAN to wszystko jest OK. czyli te 50Mb :!: . Na routerze był wykonany twardy reset i ponowna konfiguracja – bez zmian, następnie wgranie nowego softu i dalej . W dniu wczorajszym pobrałem z Vectry ich modem z wifi, po LAN-ie podłączyłem do niego swojego Linksysa. Dzisiaj rano sprawdzam i na tym z Vectry jest ponad 40 a na moim znowu 20. Powiecie by zostać przy tym z Vectry skoro działa ale, coś mnie bierze jak nie wiem co jest grane, lepsze o około 10% transfery mam na Linksys( wczoraj wieczorem wielokrotnie testowane), nie mam możliwości wglądu do ustawień tego z Vectry :evil:

Pacjent - http://www.linksys.com/pl-eu/products/routers/e2500

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

eaglemirek, a jest możliwość sprawdzenia tego linksysa na innej częstotliwości np. 5GHz a nie 2,4GHz? Pewnie komputer ma tracycyjne WiFi 2,4 GHz i przełączenie rutera na 5 GHz nic nie pomoże, a może zmiana kanału transmisji w częstotliwości 2,4 GHz coś zmieni. Może za ciasno jest na tej częstotliwości i obecnym kanale? Szkoda, że nie ma wglądu w ten modem od Vectry żeby porównać ustawienia.
      Może na linksysie masz włączony QoS (priorytety dla transmisji).
      Może zmiana na IPv6 zamiast IPv4.
      Tylko internet masz na tym linksysie czy więcej urządzeńz niego korzysta? np. TV, tablet i inne wykorzystujące sieć.
      Próbuj dalej
      Paweł

Komentarz

• czernobyl
        L&K
        • 2008
        • 1276
        • Octavia III (5E3)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

eaglemirek, wrzuć jeśli możesz zrzuty ekranu z ustawieniami wifi Twojego routera oraz opcjonalnie skan zrobiony inSSIDer'em jak wyglądają sieci w Twojej okolicy

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14107
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

maksiu, do chwili kiedy otrzymałem (czyli do wczoraj) router z Vectry przetestowałem chyba już wszystkie opcje. Sprawdzanie na 3 laptopach (win7,win8), tabletach z androidem i ipad, telefony. Mieszanie kanałami, zasięgiem kanału, trybem sieciowym w 2,4 i 5GHz :!: Wył nawet zaporę i pr. antywirusowy. Ewidentnie sprawa rozbija się o aktualną godzinę bo wystarczy że minie godz 12.00 w południe i mam transfery powyżej 45Mb po wifi :!: Po kablu jest zawsze w granicach 48-49 Do up nie mam zastrzeżeń bo jest zawsze tyle ile ma być czyli 5 MB/s.
          Po drugie gdyby to była sprawa jakiś zakłóceń lub ciasnoty na kanałach to czasami bym przekraczał te 20 Mb/s (np. coś pomiędzy 20 a 30) a tu nie :!: ewidentnie jest ograniczenie na 20 bo nawet rzadko spada poniżej tych 18,5. Testy robione na różnych stronach testowych ale gro to na speedtest.com i na jednym serwerze (choć i tu testowałem różne serwery) Zakłócenia i ciasnota w kanałach dotyczyły by również routera z Vectry :!:
          Przeszukałem wszystkie zakładki w ustawieniach i nigdzie nie znalazłem (chyba że ślepy jestem) nic co wiązałoby się z godziną za wyjątkiem ustawienia strefy czasowej i kontroli rodzicielskiej którą mam wył ale tam ustawia się gdyby nawet dostęp a nie transfer :!:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez eaglemirek
            nie mam możliwości wglądu do ustawień tego z Vectry
            Jak masz Arrisa, bo pewnie taki dali to tu jest link do generatora hasel

Moj za to prawdopodobnie ma problem, ze zrywaniem stalego polaczenia po LAN. Dziala i po kilkunastu minutach lub godzinach, bo brak mi na to reguly jeszcze, polaczenie znika.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• maksiu
              RS
              • 2011
              • 11466

eaglemirek, Może Vectra nie toleruje "obcych" urządzeń przy wyższych prędkościach. Jak dla mnie problem leży u dostawcy łącza a nie u Ciebie w urządzeniu.
              Paweł

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

eaglemirek, masz w Linksysie włączone wsparcie dla WMM :?:
                Pozdro

Komentarz

• eaglemirek
                  RS
                  • 2010
                  • 14107
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Maicroft, Z Vectry dostałem EPC 3925

Zamieszczone przez maksiu
                  Może Vectra nie toleruje "obcych" urządzeń przy wyższych prędkościach. Jak dla mnie problem leży u dostawcy łącza a nie u Ciebie w urządzeniu.
                  Nie toleruje w określonych godzinach :?: Po kablu jest OK.

Dla jasności jeszcze raz opisze obecne podłączenie. Kabel z Vectry podłączony do Routera Vectry a następnie LAN-em podpięty Linksys. Na kablu czy to z Vectry czy też mojego routera jest 50. Jak przejdę na wifi, na moim jest 20 (do) na Vectrze lekko powyżej 40 (średnia) Mówię oczywiście o godzinach do 12.00 w południe. Później już mój router śmiga jak trzeba i ma lepsze transfery niż ten z Vectry :!:

Zamieszczone przez czernobyl
                  wrzuć jeśli możesz zrzuty ekranu z ustawieniami wifi Twojego routera oraz opcjonalnie skan zrobiony inSSIDer'em jak wyglądają sieci w Twojej okolicy
                  Nie wiem czy o takie zrzuty Ci chodzi

Aktualnie mam takie ustawienia aczkolwiek jak pisałem wcześniej mieszałem kanałami zasięgami i trybami

To jest z lapka który ma możliwość pracy w 5GHz

To jest z mojej Tosi

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• czernobyl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1276
                    • Octavia III (5E3)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

eaglemirek, dzięki - o to chodziło
                    ew. dla 2,4GHz można by:
                    1. dać szerokość kanału 40MHz
                    2. przenieść się na kanał 3
                    3. jeśli nie masz urządzeń wymagających starszych wifi b/g to ew. testowo przełączyć się w tryb "tylko N"

natomiast jeśli Twój router strzela fochy w określonych godzinach, to warto by jeszcze sprawdzić, czy nie masz czegoś poustawianego w kontroli przepustowości w typie jakieś ograniczenia transferu w określonych godzinach. pobrałem nawet instrukcję obsługi dla Twojego routera, ale nie znalazłem tam nic na ww. temat, czy jest tam jakieś QoS itp.

jeszcze:
                    - czy inne komputery / urządzenia sieciowe też mają max 20Mbps w ww. godzinach?
                    - czy ten router z vectry ma porty LAN? jeśli tak, to czy możesz podłączyć szeregowo kablem swój router (czyli -> kabel z domu->router vectry->linksys) i sprawdzić jakie będą transfery po wifi w takiej konfiguracji?

Komentarz

• eaglemirek
                      RS
                      • 2010
                      • 14107
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czernobyl, Wykonane czynności 1-3 pomiar wyszedł 17,12/5,17(down/up)

ale nie znalazłem tam nic na ww. temat
                      Też nie znalazłem :evil:

czy inne komputery / urządzenia sieciowe też mają max 20Mbps w ww. godzinach?
                      Dokładnie tak :!: większe wahania mam na telefonie i tablecie ale na żadnym w tych godzinach nie jestem wstanie przekroczyć tych magicznych 20MB/s za wyjątkiem sporadycznych błędów pomiaru rzędu 0,5Mb/s (nigdy na żadnym nie miałem tych choćby 21Mb/s)

czy możesz podłączyć szeregowo kablem swój router (czyli -> kabel z domu->router vectry->linksys) i sprawdzić jakie będą transfery po wifi w takiej konfiguracji?
                      Tak mam obecnie podłączone :!: pisałem o tym w poście o 10.37 (zapewne Ci umsknęło uwagi )
                      Widać zresztą na zrzutach, Linksys zgłasza się jako SIEC DOMOWA a ten z Vectry jako vnet FEFFCE.
                      Pracują jednocześnie teraz obok siebie Przełączenie to kilka sek na laptopie :szeroki_usmiech

Straciłem już wszystkie swoje pomysły w kwestii rozwiązania problemu wiec dlatego tu na forum pozwoliłem sobie zadać pytanie :szeroki_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Maly745
                        Elegance
                        • 2014
                        • 773
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na 20 MHz zapomnij o wyższych prędkościach, ten router nie pociągnie takiego łącza
                        Skoda Octavia II FL
                        Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

Maly745, no jak nie jak tak, tylko po 12 a eaglemirek, chciałby od rana
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14107
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na 20 MHz zapomnij o wyższych prędkościach, ten router nie pociągnie takiego łącza
                            Spytam tylko. Przed 12.00 nie pociągnie a po 12.00 da radę :?:

Zrobiłem zrzuty ekranowe ze speedtestu

Router Vectry 11.55 http://www.speedtest.net/my-result/3848012162

Mój router 11.53 http://www.speedtest.net/my-result/3848008801

Router Vectry 12.01 http://www.speedtest.net/my-result/3848023385

Mój router 12.03 http://www.speedtest.net/my-result/3848025597

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Leniwiec
                              Rider
                              • 2009
                              • 624
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                              ale nie znalazłem tam nic na ww. temat
                              Też nie znalazłem :evil:
                              Toteż dlatego pytałem, czy masz włączone WMM, bo z tego co wiem, to jest to jakaś forma QOS w tym routerze.
                              O której kończy się większa prędkość po WiFi na Linksysie?
                              Pozdro

Komentarz

• eaglemirek
                                RS
                                • 2010
                                • 14107
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Leniwiec
                                O której kończy się większa prędkość po WiFi na Linksysie?
                                Wiesz po nocach jakoś nie siedzę ale kilka dni temu sprawdzałem i do 20Mb/s wskoczyło po 24 w nocy wiec wygląda na to że jest to 12/12

Toteż dlatego pytałem, czy masz włączone WMM, bo z tego co wiem, to jest to jakaś forma QOS w tym routerze.
                                Jeszcze jak byś mnie oświecił z czym to się je i ewentualnie w jakiej zakładce mogę takiej opcji szukać bo na chwile obecną to przyznam szczerze nie wiem o co biega, informatykiem ani sieciowcem nie jestem choć dotychczas wydawało mi się, że sobie radzę jako samouk w tej dziedzinie ops:

[ Dodano: Wto 21 Paź, 14 18:35 ]
                                mogę podrzucić ewentualnie zrzuty z innych zakładek

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Leniwiec
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 624
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

eaglemirek, w zakładce Application&Gaming powinno być QoS, tam szukaj WMM Support (Wi-Fi Multimedia). Domyślnie jest chyba włączone, więc wyłącz. Nie mam pojęcia czy to pomoże, ale spróbować wg mnie warto.

Z tego co widzę w manualu, to popatrz jeszcze na ustawienia w zakładce Wireless na funkcje ACK Mode i 802.11e QoS. Możesz spróbować 802.11e wyłączyć, a ACK jeśli jest ustawione na Immediate to przestawić w Burst lub w ogóle wyłączyć.
                                  Pozdro

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14107
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Leniwiec, zakładka QoS wygląda u mnie tak

popatrz jeszcze na ustawienia w zakładce Wireless na funkcje ACK Mode i 802.11e QoS. Możesz spróbować 802.11e wyłączyć, a ACK jeśli jest ustawione na Immediate to przestawić w Burst lub w ogóle wyłączyć.
                                    Chyba jestem już zmęczony bo jakoś tych opcji nie widzę :shock:

Mimo wszystko i tak zastanawia mnie jak te ustawienia/zmiana ma się do pory dnia (godziny)
                                    bo rozumie że coś jest lub nie ma cały czas a tu ewidentnie jest to związane z czymś innym ad:

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

eaglemirek, zgodnie z sugestią kolegi Leniwiec: np. tu https://www.youtube.com/watch?v=TopdxdYrRN4 koleś twierdzi i dowodzi po speedteście, że wyłączenie WMM znacząco pomaga

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

eaglemirek, sorry, nie wiedziałem, że Linksys ma spolszczony interfejs :P
                                        Wyłącz "Obsługę standardu WMM" w QoS (domyślnie jest włączona).

Jak będzie Ci się chciało, to pokaż, jak wygląda zakładka "Bezprzewodowa" a w niej zakładka "Ustawienia podstawowe" czy jakoś tak (pierwsze z lewej będzie). Na dole powinny być dwa parametry z opcjami w postaci rozwijanych list.

Jak ruch u Ciebie świruje w proporcji 12h/12h to ja bym w pierwszej kolejności obstawiał właśnie QoS, bo ten router z tego co czytam, to domyślnie ma te opcje powłączane.
                                        Pozdro

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14107
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czernobyl, Leniwiec, Serdeczne podziękowania za zainteresowanie moim problemem. Do ostatnich wskazówek zastosuje się jutro z rana i sprawdzę czy coś dały. Dam znać co i jak :!:
                                          Jeszcze raz dzięki :!: :!: :!:

[ Dodano: Sro 22 Paź, 14 07:36 ]
                                          Leniwiec, czernobyl, Jestem w szoku ale działa
                                          Byłem totalnie zapętlony, bo cały czas szukałem czegoś co miałoby związek z porą dnia ewent. z magicznym 20Mb/s bo mając wcześniej opcję z Vectry 20Mb/s takie jaja się nie działy (na logikę też powinno być jakieś ograniczenie dzień/noc :P )

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w rozwiązaniu mego problemu :!: Szkoda że nie widzę tutaj opcji "Pomógł" bo by poleciało :!:

Jeszcze tylko dla pełnej spokojności poczekam do tej 12.01 by sprawdzić co będzie po tej godzinie

[ Dodano: Sro 22 Paź, 14 12:06 ]
                                          12.05 Działa :!: :szeroki_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• maksiu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 11466

eaglemirek, czyli też trafnie przypuszczałem, że QoS może coś mieszać. Pytanie tylko skąd WMM wiedział, że ma działać 12/12 ? Pewnie jakbyś godzinęprzestawił w ruterze o 12 godzin wstecz lub w przód to miałbyś dobry transfer za dnia a nocy o 50% mniejszy
                                            Paweł

Komentarz

• eaglemirek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 14107
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez maksiu
                                              Pewnie jakbyś godzinęprzestawił w ruterze
                                              Sprawdziłem wczoraj też taką opcję i nie było reakcji :!:
                                              Wielka zagadka jak dla mnie :!: ale ważne że zadziałało, a wszystkim dzięki raz jeszcze za zainteresowanie i chęć niesienia pomocy :!: :szeroki_usmiech

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Leniwiec
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 624
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

eaglemirek, cieszę się, że pomogło
                                                Pozdro

Komentarz

Pracuję...