jakoś nie wierzę w te zdjęcia nowej fabii. Rapid też miał mieć ładny przód, a wyszło jak zwy.. jak z Octavią II FL
tylko Citigo jak na razie ma ten fajny przód.
Ciekawe czemu Rapid nie dostał nowego grila... ech...
"Modelem Rapid czeski producent uzupełnia wachlarz proponowanych samochodów. Nowość naszych południowych sąsiadów wpisuje się pomiędzy Fabię a Octavię."
Wreszcie są! Po miesiącach oczekiwań, droczeniu się z opinią publiczną fotografiami zakamuflowanego auta, Skoda opublikowała oficjalne zdjęcia nowego modelu, który już niebawem trafi do jej gamy. Rapid może być marketingowym hitem
"Zbudowany jest na wydłużonej płycie podłogowej VW Polo, ale rozmiarami niewiele ustępuje Octavii. Zalety to uniwersalne nadwozie typu liftback i spory bagażnik. Rapid w gamie Skody ma zastąpić Octavię Tour, czyli wpasuje się cenowo pomiędzy Fabię i Octavię."
Czyli wpisuje się między obecną Fabię i Octavię, a nie ich przyszłe wypusty :!: Wg mojej oceny ma być to w miarę tani sedan dla rynków rozwijających się - i poniekąd coś dla tych co potrzebuję "reprezentacyjnego sedana" - ja tu widzę na razie jednego konkurenta - Hondę City :!: Bo porównanie do wycofanego z naszego rynku Logana jednak nie przystoi. Być może to jest następca Toura.
Także ja w tym Rapidzie nie upatruję bynajmniej konkurencji chociażby dla kompaktowej Jetty. Zresztą to samo można powiedzieć o tym planowanym Seacie Toledo, bliźniaku Rapida - jemu znacznie bliżej do starej Cordoby, niż do pierwszego Toledo.
Aczkolwiek tu twierdzą, że Toledo celuje w Mondeo :diabelski_usmiech:
"Mimo że pojazd wygląda jak regularny sedan, jego nadwozie jest pięciodrzwiowe. Producent będzie nim celował między segment C a D, czyli będzie pozycjonowany w zasadzie tak jak Octavia. Ambicje są jednak takie, by konkurował z Mondeo."
Także pożyjemy zobaczymy czym nas uraczy koncern VW. Ale na razie wygląda mi to analogicznie, jak pozycjonowanie obecnej Octavii w klasie średniej. Najwidoczniej czeka nas znowu samochód pomiędzy klasami. Jeszcze nie kompakt, ale już nie auto segmentu B.
P.S. W sumie Fiat Linea też był kiedyś określany mianem następcy Marei - Daję pod rozwagę
co Wy chcecie, bardzo ładny samochód.
Na żywo nie widziałem, więc w 100% nie powiem, ale jak dla mnie jest ładniejszy niż Octavia II
piłeś coś? :roll:
a jeżeli nie piłeś to się napij :szeroki_usmiech
a tak poważniej naprawdę mi się podoba, co prawda już się raz czy dwa przejechałem na zdjęciach (nowa honda Citi) gdzie na niektórych zdjęciach była OK, ale w sumie po obejrzeniu w rzeczywistości okazało się że jest kompletnie nie proporcjonalna, za wąska i za wysoka itp...
No ale ja chyba jestem dziwny, bo mi podoba się superb w htcb bardziej niż kombii, za to nie podoba mi się przód superb'a (za długi). Podoba mi się Yeti bardziej od quashquai'a itp...
PS W Rapidzie podobają mi się te "twarde, kanciaste" przetłoczenia np.: na klapie bagażnika, wzdłuż całego boku, na masce silnika, na grillu itp. Nie jest to jakieś jajkowate, obłe coś jak w innych autach np. w maska silnika Mazdy 6.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
ps. porównałem sobie dane techniczne Fabi Kombi z oficjalną informacją widniejącą na stronie skoda.pl i wszyło mi, że rapid będzie dłuższy i szerszy od fabi kombi...jeżeli się pomyliłem to mnie poprawcie :wink: Jednakże gdyby okazało się to prawdą wtedy rapida nie powinno się nazywać "fabia z dupą" :P Taka mała dygresja :wink:
Kuźwa Seat wypuszcza takie samo Toledo, po cholerę VAG ciągnie dwie marki skoro każdy samochód zaczyna wyglądać tak samo. Za chwilę się okaże że będziemy mieli nowego Leona w wersji Seat i Skoda. :roll:
Kuźwa Seat wypuszcza takie samo Toledo, po cholerę VAG ciągnie dwie marki skoro każdy samochód zaczyna wyglądać tak samo. Za chwilę się okaże że będziemy mieli nowego Leona w wersji Seat i Skoda. :roll:
nie wiesz po co? Ojjjj ojjjjj... miłosnik seata kupi tzw."toledo" ze znaczkiem seata, a miłośnik kurki skusi się na "toledo" ze ze stajni skody :P :twisted: Dla każdego coś miłego
Dla mnie to kompletna bzdura, tym bardziej że patrząc na miłośników Seata to ubywa ich z każdym rokiem, patrząc na to VAG wyprawia z tą marką. Kto wie, czy to rzeczywiście nie są przygotowania pod przejęcie Alfa Romeo, jak niektórzy twierdzą.
i byly wizualizacje... no i nowa Fabia III przod miala albo identyczny albo prawie identyczny do tego mojego wyczekiwanego Rapida
Taaaa, no jasne ale źródło. Jak patrzyłem na pierwsze wizualizacje O III, a było to po wejściu na rynek Superba II, to ta O III miała przód identyczny jak w S II, no i co ??
Najczęściej pierwsze wizualizacje powstają właśnie w oparciu o dotychczas produkowane modele, z tym, że wersja końcowa jest biegunowo odległa od tych pierwszych wizualizacji. Więc powtarzam jeszcze raz - NA CHWILĘ OBECNĄ NIKT NIE WIE jak będzie wygladała Fabia III, więc NIE DA SIĘ POWIEDZEĆ, że Rapid to jest przyszła Fabia III sedan, bo nie wiemy jaka będzie ... Fabia III, na którą przyjedize nam poczekać jeszcze 2-3 lata
[ Dodano: Czw 21 Cze, 12 14:19 ]
Zamieszczone przez marlej108
a przypominam, ze Czesi na auto.cz pisza ze moze tam bedzie w Rapidku silniczek 1.2 HTP.... ten co teraz pokutuje w Fabkach i Roomsterze (no i rzecz jasna Polo i Ibizie).... wiec ciekawym jaki to "kompakt" mialby dac rade byc ciagnietym przez tak "potezna" motorownie...
W obecnym Fordzie Focusie (czyli w 100% kompakcie) jest montowany silnik o pojemności ... 1.0 z turbo, więc ... :twisted:
NA CHWILĘ OBECNĄ NIKT NIE WIE jak bediz ewygladała Fabia III wiec NIE DA SIE POWIEDZEĆ, że Rapid to jest przyszła Fabia III sedan, bo nie wiemy jakqa będzie ... Fabia III
Čtrnáctideník AutoTip přináší v aktuálním vydání informace o chystaných modelech Škody. Vedle Fabie je to třeba i velké SUV, které by se mohlo jmenovat Snowman.
faj3r, no dobrze ale ty mi tu pokazujesz ... wizję dziennikarzy, a nie wersje produkcyjną Fabii III !! Dasz głowę za to, że to auto, gdy wejdzie do sprzedazy, będzie identyczne jak to z podanego przez ciebie linku ??
faj3r, no dobrze ale ty mi tu pokazujesz ... wizję dziennikarzy, a nie wersje produkcyjną Fabii III !! Dasz głowę za to, że to auto, gdy wejdzie do sprzedazy, będzie identyczne jak to z podanego przez ciebie linku ??
nie wiem, czy to jest wizja zdiennikaży, nie znam czeskiego. natomiast nie jest to obecna fabia z przodem od Citigo czy Rapida. Tył jest zupełnie nowy. Nie wiem jakie są źródła tej prezentacji.
czy przypominaja ci one auto które ma wejść do przedazy na wiosnę przyszłego roku
a nie przypomina ci ona przypadkiem Superba II, który wtedy był nowością Skody
Normalną rzeczą jest, że pierwsze wizualizacje nowych modeli robi się w opraciu o najnowsze modele danej marki dostępne w danym momencie w sprzedaży, bo stylisytka obenych modeli wyznacza trendy danej marki na następne lata. Nie oznacza to jednak że model który wejdzie do sprzedazy za 2-3 lata będzie wyglądał tak, jak jego pierwsze wizualizacje, wykonane wdodatku przez ... dziennikarzy a nie stylistów pracujacych dla danej marki .
Akurat Skoda dość dobrze chroni wygląd swoich przyszłych aut, co widac chociazby na przykładzie właśnie Rapida, czy O III, lub Superba II o którym do konca nie było wiadomo jak bedize finalnie wygladał.
Komentarz