Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesk
    Rider
    • 2010
    • 296

Coś powoli zaczyna się dziać z dodatkowymi pakietami do Rapida. Wszedłem dziś z ciekawości na konfiguratora i zauważyłem kilka zmian. Po pierwsze gdzieś wcieło im O2. W Rapidzie w wersji Ambition pojawił się pakiet roboczej nazwie "Ambition package" za 0 zł (wynika, że to błąd i jeszcze konfigurują). Nie ma jeszcze do niego opisu ale po jego zaznaczeniu wyłączają się takie pozycje do wyboru jak:
    - Czteroramienna skórzana kierownica z małym pakietem skórzanym,
    - Fotel pasażera z regulacją wysokości,
    - Pakiet sportowy DYNAMIC,
    - Czujnik parkowania z tyłu,
    - Elektrycznie sterowane szyby tylne,
    - Dwa dodatkowe głośniki z tyłu,
    - Przygotowanie pod niefabryczne radio 1 DIN.
    Czyżby te pozycje, może poza ostatnią wchodziły w skład tego pakietu?

Dla wersji Elegance wyłączone są:
    - Pakiet sportowy DYNAMIC,
    - Wielofunkcyjna czteroramienna skórzana kierownica obsługująca radio i telefon, z małym pakietem skórzanym,
    - Climatronic - klimatyzacja automatyczna z filtrem powietrza,
    - Pakiet zimowy,
    - Przygotowanie pod telefon GSM I (antena, instalacja),
    - Przygotowanie pod telefon GSM II ( Bluetooth, MAXI-DOT, bez uchwytu pod telefon, bez obsługi głosowej),
    - Przygotowanie pod telefon GSM II (Bluetooth, MAXI-DOT, bez uchwytu),
    - Obręcze kół ze stopów lekkich DIONE 7J x 16" - 4 szt.,

Ciekawe czy tak będzie, bo to co widzę to przypomina to co na czeskiej stronie wyczytałem, że dodają pakiety do poszczególnych wersji mniej więcej z takim wyposażeniem jak u nas się zablokowało w konfiguratorze.

To samo się tyczy inny samochodów, gdzie pojawiają się nowe pakiety i nowe ceny obecnych np. Pakiet SOUND do Roomstera za 350 zł !!
    Ciekawe ile z tego to błędy konfiguratora a jeśli te pakiety w Rapidzie będą to ile one będą kosztować.

Pozdrawiam
    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

no zaczyna sie dziac jak sprzedaz jest dramatycznie niska i to nie tylko w Polsce ale i w samych Czechach, a wlasciwie to chyba wszedzie. Tu jest statystyka sprzedazy wszystkich modeli Skody za listopad 2012 - Rapid zajmuje ostatnie miejsce i to mimo ujecia w jednej kategorii modelu sprzedawanego w Indiach i Europie.

1. ©KODA Octavia (32 800; -3,7%)
      2. ©KODA Fabia (19 300; -8,2%)
      3. ©KODA Superb (9 100; -8,0%)
      4. ©KODA Yeti (6 800; +4,4%)
      5. ©KODA Citigo (tylko w Europie: 4 600)
      6. ©KODA Roomster (2 700; -5,8%)
      7. ©KODA Rapid (2 500)

Wniosek jest bardzo prosty - MUSI STANIEC albo MUSZA DOKLADAC MU DARMOWE PAKIETY UBEZPIECZENIA bo ma za wysoka cene w stosunku do tego co oferuje, i co za te same pieniadze mozna miec u konkurencji. Jak widac Skoda sie przeliczyla, ale kazdy kto ma troche oleju w glowie widzial to od samego poczatku - cena za wysoka za kiepsko wyposazone auto z trzycylindrowym silnikiem z Fabii....
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Octavianos
        L&K
        • 2010
        • 1130

Obecny konfigurator jest w fazie testów i zawiera sporo błędów - nie można brać tego za pewnik. Nie ma żadnego pakietu do Roomstera za 350 zł np.
        SIMPLY CLEVER
        Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

marlej108, ja mialem dostep do CC troche wczesniej, bo dostalismy z ojcem od Skody zakichanego maila zachecajacego do zakupu. Wlazlem wiec, skonfigurowalem auto i stwierdzilem ze bryndza z jabłkami jak 150 ... Za fure ciut wieksza od Fabii takich pieniedzy nikt ze zdrowym rozsadkiem nie da ... takze plan Skody, aby co 6m. wydawac nowe auto i byc na topie w sprzedanych pojazdach na rynku + zwiekszyc sprzedaz bodajze o 3.5% na rok( ? czy jak to tam bylo ) nie wypali
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7461
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez grzesk
            Po pierwsze gdzieś wcieło im O2.
            Zniknęło, bo zaraz będzie w salonach O3 więc nie przyjmują już zamówień na O2FL liftback.
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rysiob
              Classic
              • 2010
              • 32

Skodzie chyba zalezalo na wypchnieciu z placow Octavii, wiec i cena Rapida byla, mowiac delikatnie, za wysoka. A teraz, gdy za kilka tygodni wjedzie do salonow Octavia 3, przyloza sie do poprawienia sprzedazy Rapida. Jednak jedno jest pewne - Skoda nie bedzie juz taka sama, jak dotad.

Komentarz

• blackrs
                RS
                • 2008
                • 4829
                • Superb II combi (3T5)
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

na poczatku nowe auto zawsze jest drogie za jakiś czas zejdą z ceny zaczną dawac rabaty do tego jakies fajne pakiety i będzie się opalcalo może nie tak jak o2tour ale będzie. u mnie w galerii postawili beżowego rapida i obok niego ciagle masa ludzi. wsiadaja ogladaja ale też gadają ze sprzedawcami wiec jakies zainteresowanie jest
                BYŁA o1 rs
                BYŁA o2 1.6
                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

Zamieszczone przez blackrs
                  u mnie w galerii postawili beżowego rapida i obok niego ciagle masa ludzi. wsiadaja ogladaja ale też gadają ze sprzedawcami wiec jakies zainteresowanie jest
                  W Opolu w Karolince stało wpierw Dacia Lodgy, a teraz Duster, non stop jest przy nim ruch i ludzie często byli zaskoczeni, że dla mniej wymagających może to być fajne autko.

Big ma rację (no 1 raz się z Tobą chyba zgadzam :P ) - im większa konkurencja, tym większy wybór, zatem Rapid mi już zwisa ze swoją ceną. Grunt, że jest w czym wybierać.

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

No i byłem w końcu obejrzeć tego Rapida - dla mnie wnętrze OK, nie mam jakichś wysokich wymagań. Miejsca i komfortu z przodu mniej niż w O1, nie przesiadłbym się. Z tyłu miejsca przed kolanami dużo, ale ja kogoś tam wożę tylko sporadycznie.

Ogólnie fajne budżetowe autko w niebudżetowej cenie. Dla kogoś kto ujeżdża O1/O2 całkowicie bez sensu, bo jako następca obecnego wozidła jest to krok w tył, a na drugie auto w rodzinie jest za duże. Natomiast może mieć sens jako podstawowy samochód (duży bagażnik i przestrzeń z tyłu) dla kogoś kto będzie chciał wydać mniej niż kosztuje samochód klasy C, tyle że Skoda musi obniżyć cenę o jakieś 8 tys. Dopóki tak się nie stanie samochód będą kupować głównie firmy.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                      Rider
                      • 2011
                      • 418

Zamieszczone przez t271828
                      ...tyle że Skoda musi obniżyć cenę o jakieś 8 tys. Dopóki tak się nie stanie samochód będą kupować głównie firmy.
                      no i wlasnie chyba tu lezy pies pogrzebany - Skoda moze polozyc laske na prywaiarzy bo samochod i tak kupia firmy/floty, ktore generuja lwia czesc obrotu

jak zniknie O2 i pojawi sie O3, ktora moze byc juz za droga jako auto dla PHaka, to sie wszyscy przesiada na te Rapidy.
                      Bez urazy ale PHak to nie prezes firmy i w welurze wozic sie nie musi, wiec do tego plastiku sie przyzwyczai...

byc moze cene nieznacznie obniza, zeby troche popawic sprzedaz wsrod prywatnych odbiorcow ale w tak duza obnizke to bym watpil.

tym bardziej ze jak flota bierze 10 fur na raz, to cene i tak ma pewnie mocno preferencyjna - samochody z reguly w leasingu wiec i serwisowane w ASO musza/powinny byc to i Skoda wychodzi na swoje.

PS. wlasnie zauwazylem ze mam 1sze urodziny na forum wiec z tej okazji zycze wszystkim ponadprzecietnych przebiegow i tanich napraw :szeroki_usmiech

Komentarz

• Podbiel
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 164

Dla kogoś kto ujeżdża O1/O2 całkowicie bez sensu, bo jako następca obecnego wozidła jest to krok w tył
                        Wydaje mi się, że to główny powód naszych narzekań. Człowiek zawsze by chciał lepiej szybciej itp . Octavią nas rozbestwili bo duże dobrze wykonane za przystępne pieniążki.
                        Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• tomekjmopl
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1187
                          • Opel
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

yogi_at_pozen, czy ja wiem - u mnie w firmie PH jeżdżą ... Citgo ... Trasa Kraków-Szczecin w czymś takim - bezcenne :?

Komentarz

• yogi_at_pozen
                            Rider
                            • 2011
                            • 418

Zamieszczone przez tomekjmopl
                            yogi_at_pozen, czy ja wiem - u mnie w firmie PH jeżdżą ... Citgo ... Trasa Kraków-Szczecin w czymś takim - bezcenne :?
                            traktowalbym to jako wyjatek, choc potwierdzony, bo w mojej poprzedniej robocie PHaki jezdzily nowymi Mitsu Colt ale to raczej kwestia wielkosci firmy.

Duze koncerny wybieraja raczej ciut wieksze samochody, choc ostatnio, na podstawie tylko zaslyszanych opinii, w dobie kryzysu zwykle PHaki dostaja coraz mniejsze samochody typu Fabia, natomiast samochody typu Octavia+ zarezerwowane sa dla szczebla bardziej kierowniczego.

Z drugiej strony, w firmie zony jezdzi dwoch PHakow - obaj Octavia, jeden manual, drugi DSG
                            ale, co potwierdza trend, szef juz powozi paska DSG

Komentarz

• grzesk
                              Rider
                              • 2010
                              • 296

Dla kogoś kto ujeżdża O1/O2 całkowicie bez sensu, bo jako następca obecnego wozidła jest to krok w tył, a na drugie auto w rodzinie jest za duże. Natomiast może mieć sens jako podstawowy samochód (duży bagażnik i przestrzeń z tyłu) dla kogoś kto będzie chciał wydać mniej niż kosztuje samochód klasy C, tyle że Skoda musi obniżyć cenę o jakieś 8 tys. Dopóki tak się nie stanie samochód będą kupować głównie firmy.
                              Kwestia kto czego potrzebuje. Miałem taką możliwość przejeździć Rapidem 1.2 TSI 85 KM jakieś 3 godziny i około 150 km. Dla mnie dla użytkownika F1 1.2 HTP 64 KM samochód w sam raz, godny następca. Ja chyba też nie mam wielkich wymagań co do plastików bo poza macaniem na wygląd mi nie przeszkadzały. Nawet mi się tam podoba i dobrze mi się tym autem jeździło choć przyznam znalazłem kilka denerwujących rzeczy, które nawet w F1 lepiej przemyśleli jak chociaż temat obsługi elektrycznych szyb (o braku sterowania z przodu tylnymi szybami nie wspomnę) ale to pierdółki.
                              Wracając do tematu, to większość z Was jeździ O1, O2 czy O2 FL i nie dziwie się Wam, że to auto nie trafia do Was ale dla kogoś kto jeździ F1 jak ja lub czymś o podobnych gabarytach, klasie, będzie naprawdę dobrym autkiem. Jedynie ta cena jest bardzo dyskusyjna choć ale każdy z nas musi sam przemyśleć czy jest w stanie tyle wydać.
                              Z cen cennikowych raczej szybko nie zejdą. Prędzej dołożą jakieś pakiety wyposażenia lub dadzą upusty. Sam już widziałem w jednej z siedzib salonu, który mi umożliwił tak długą jazdę próbną Rapidem upust na Rapida 7090 zł (można się domyślać, że standardowe 4090 zł + 3000 od salonu) i pewnie jeszcze by się coś wytargowało.

Pozdrawiam
                              SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

no wiec z przesiadka z Fabki do Rapida ma sens z cena wyzsza powiedzmy o 10% od Fabki, natomiast auto w cenie Octavii a duzo od niej gorsze to jakies nieporozumienie. Niech zejda z ceny. Zreszta rynek wlasnie weryfikuje ich nierealne cenowe fantasmagorie... RAPID WKROTCE STANIEJE.
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• arkan
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 89

Przejechałem się kilka dni temu tym Rapidem TSI 85 KM. Dla mnie trochę za głośne tak powyżej 100 km/h. Z zewnątrz auto wygląda nieźle, moim zdaniem z felami 16" lepiej jak na zdjęciach. W środku tak na 3+ bym dał, ale jak na auto budżetowe jak najbardziej OK. Tylko faktycznie coś dokupić i cena z kosmosu. Do OII to jej jednak "brakuje". Wielu forumowiczów pisze, że może to być auto dobre na przesiadkę z np. Fabii.
                                  Ja też mam autko klasy B ale sorki na Rapida bym się w życiu nie przesiadł :wink:
                                  Golf VII TDI Variant

Komentarz

• piociel
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 526
                                    • Volkswagen

Skonfigurowałem sobie rapida takiego jaki by mi wystarczył. Według cennika 78 500 pln! Pier.... Moja Octa wyszła według konfiguratora 74 kpln. Nic to. Trzeba będzie się przerzucić na kia, chevroleta albo opla.
                                    Chłopaki zrobili sobie bubu i ciekawe jak z tego wybrną...
                                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez piociel
                                      Skonfigurowałem sobie rapida takiego jaki by mi wystarczył. Według cennika 78 500 pln! Pier.... Moja Octa wyszła według konfiguratora 74 kpln. Nic to. Trzeba będzie się przerzucić na kia, chevroleta albo opla.
                                      Chłopaki zrobili sobie bubu i ciekawe jak z tego wybrną...
                                      Dołożą wyposażenie i obniżą cenę. Taką mam koncepcję :wink:
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Grubo ją obniżą :!:
                                        Artur

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Zamieszczone przez marlej108
                                          Taką mam koncepcję :wink:
                                          od koncepcji jestem tutaj ja.. :lol:
                                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

Zamieszczone przez marlej108
                                            natomiast auto w cenie Octavii a duzo od niej gorsze to jakies nieporozumienie. Niech zejda z ceny. Zreszta rynek wlasnie weryfikuje ich nierealne cenowe fantasmagorie... RAPID WKROTCE STANIEJE.
                                            To pokaz mi OII nowke za 44kzl :lol: (bo za tyle mozna miec Rapida a jak sie postarac to za 40k)
                                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• neoXs
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 555

Zamieszczone przez paweł2
                                              To pokaz mi OII nowke za 44kzl :lol: (bo za tyle mozna miec Rapida a jak sie postarac to za 40k)
                                              Octavia Tour 2.... która niestety już nie jest dostępna w sprzedaży

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez neoXs
                                                No, a Octavię I to można było i za trzydzieści parę tys kupić 8)
                                                Takie pierniczenie o Szopenie.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• neoXs
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 555

Zamieszczone przez Big
                                                  Zamieszczone przez neoXs
                                                  No, a Octavię I to można było i za trzydzieści parę tys kupić 8)
                                                  Takie pierniczenie o Szopenie.
                                                  Tylko produkcja O1 skończyła się 2 lata temu, O2 Tour parę tygodni/miesięcy temu. Kolega kazał wskazać O2 w cenie 44tys. to mu napisałem. No chyba, że Tour nie jest Octavią tylko "podróbką" :lol:

Po tym jak siedziałem w Rapidzie to nie zamieniłbym na niego mojej obecnej Octy, choćby dlatego, że mając 188cm wzrostu po prostu się nie mieszczę (czyt. łatwo walę głową w podsufitkę).

Big, nie ma co się irytować

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Już coś się zaczyna w ramach cen Rapida ruszać: podobno za mniej niż 50kzł można kupić 1.2TSI Ambition z metallikiem, kołem zapasowym i Swingiem: http://otomoto.pl/skoda-rapid-wyprze...C27332666.html
                                                    Rabat 10kzł od cennika też jest niebagatelny Widać, że salony zaczynają niemałe upusty również i na ten model
                                                    Czyżby oznaczało to, że cena podstawowa wraz ze skodowskim upustem jest/była mocno "nieadekwatna"?
                                                    Adam... Używam:
                                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...