Zamieszczone przez teres
Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film
Zwiń
X
-
@grzesk
wiem, ze Rapid Ci sie podoba, wiec napisze cos co Ci sie moze spodoba, choc wiesz ze nie jestem milosnikiem tego auta (choc mi glownie chodzi o jego zbyt wysokie ceny).
W kazdym razie jest cos w czym Rapid jest lepszy od nowej Octavii III... dzis na spacerze z psem w gazetce AutoMoto wyczytalem, ze (nie wiem jakim cudem szczerze mowiac) tylna kanapa w Rapidzie jest az o 5 cm szersza (odleglosc od plecow do ud) od tej zamontowanej w nowej Octavii. Jesli dane podawane w prasie sa poprawne. To powiem szczerze... nie wiem jaki tego sens i cel. Wydaje mi sie ze 5 cm to bardzo duzo (44cm O3 vs 49 cm Rapid)... czyzby w Rapidzie mialobyc wygodniej niz w O3 z tylu????!!!???? Nic z tego nie rozumiem. :shock:
ps. Ty serio planujesz zakup Rapida? kiedy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osmarlej108, juz w 01 było/jest mało miejsca z tyłu. W 0II to poprawili, a teraz chcą znów to spaprać.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108@grzesk
...
ps. Ty serio planujesz zakup Rapida? kiedy?Było w każdym razie luźno i na wygodę nie mogłem narzekać przez te parę minut co z tyłu bylem.
Co do zakupu to nie ukrywam, że to auto było dobrym następcą mojej obecnej F1 w hatchbacku i na razie to jest plan. Miałem możliwość pojeżdżenia trochę dłużej tym autem w wersji 1.2 TSI 85 KM i dobrze mi się tym jeździło. Wykonanie w środku zgadzam się jest dość dyskusyjne ze względu na twardość materiałów ale ich wygląd już nie przeraża i jak już pisałem nie maca ich się podczas jazdy. Zresztą u mnie w F1 też jest większość wszystkiego twardego. Auto ogólnie mi się podoba i z zewnątrz i od środka. Chciałbym większe auto od mojej F1 ale aż takie duże jak Octavia mi nie potrzebne a Fabia II Combi (o której też myślę) ma jednak mało miejsca na tylnej kanapie względem Rapida.
Kiedy?
To wszystko będzie zależało od funduszy, czekam jeszcze na pojawienie się O3 bo może zmienię zdanie i ewentualnie wersja Kombi lub Hatchback Rapida bo nie wiem w końcu co się pojawi a wiele jest informacji w sieci i wizualizacji tego auta. Liczę jeszcze na to, że może w Rapidzie pojawią się te nowe silniki TSI co w O3 ale to już inna bajka bo nie wiadomo czy będą lepsze. Założenie wstępne było takie, że do zakupu może dojść po wakacjach na jesień może po nowym roku z wyprzedaży jeśli znajdzie się taki egzemplarz z akceptowalnym wyposażeniem i w salonie będą w stanie sami co nieco zamontować.
Więc jeszcze ciut czasu na badanie terenu mam i zastanawianie się ale bardzo to auto mnie kusi pomimo jego wad i dziwnych rozwiązań.
Chwilowo po zdjęciach O3 na mobile.de z tematu o O3 jakoś nie przekonuje mnie na wygląd wersja Ambition tego auta, na którą już mnie nie byłoby stać to jak wygląda wersja Active.
Acha jest jeszcze jedna kwestia co do zakupu Rapida. Tak samo jak Ty i wiele innych osób, cena Rapida jest z kosmosu i wzięcie Rapida pomimo tego, że bardzo mi się podoba jest bardzo uzależnione od ceny zakupu. Jeszcze głowę na karku i mogę wybrać ostatecznie inne auto. Ale jak sprzedawca zrobi mi dobrą cenę to czemu nie :-)
Są już osoby co kupowały i niektórym osobom udawało się uzyskać sensowne rabaty na to auto i nie była to wersja wyprzedażowa. Zobaczymy jeszcze.
Do tego czasu wiele jeszcze może się zmienić, oby na lepsze
Dlaczego pytasz ?
Komentarz
-
-
W salonie, w którym miałem jazdę testową Rapidem też już się kilka Rapidów przewinęło bo co jadę obok nich to inna sztuka stoi na salonie i w ogłoszeniach na internecie mają co chwilę inne sztuki.
Może nie jest to auto tak chętnie brane jak Fabia czy Octavia i raczej nie będzie ale może się jeszcze trochę rozkręci i będzie wyprzedzać Roomstera.
Komentarz
-
-
A nie uważacie, że Rapid jest nieco za niski w środku? Siedziałem z przodu - kilka cm nad głową do sufitu, siedziałem z tyłu - łeb dotyka sufitu, prawie jak w maluchu. Ja sam jestem niski - około 170 cm, jak ktoś będzie wysoki, to w ogóle będzie mu ciężko. Jakie Wasze wrażenia? Przez takie coś nie czuję się bezpiecznie w Rapidzie. Ale autko na zewnątrz ładne.Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez test15510A nie uważacie, że Rapid jest nieco za niski w środku? Siedziałem z przodu - kilka cm nad głową do sufitu, siedziałem z tyłu - łeb dotyka sufitu, prawie jak w maluchu. Ja sam jestem niski - około 170 cm, jak ktoś będzie wysoki, to w ogóle będzie mu ciężko. Jakie Wasze wrażenia? Przez takie coś nie czuję się bezpiecznie w Rapidzie. Ale autko na zewnątrz ładne.
Ja mam 178 cm i przodu nie miałem wrażenia, że jest za nisko czy mało miejsca nad głową. Co do tyłu to siadając pierwszy raz w ogóle nie zwróciłem uwagi na tą kwestię i nie widziałem problemu. Po przeczytaniu kilku opinii takich jak Twoja, wsiadłem ponownie do tyłu Rapida na jakiejś prezentacji w jakiejś galerii handlowej i stwierdziłem, że dach rzeczywiście schodzi dość nisko i może ktoś wysoki czuć jakiś dyskomfort ale ja nadal nie dotykałem głową o sufit. Nieduży (3 - 4 cm) ale jeszcze luz był.
Może ty jednak nie masz 170 cm wzrostu tylko więcejalbo jesteś może w "kręgosłupie" czyli od tyłka w górę ode mnie wyższy i głową już czochrałeś po suficie :-)
Komentarz
-
-
@Grzesk,
Kolego to zanim cokolwiek kupisz - jak juz bedziesz mial cene na Rapida to serio zobacz u konkurencji mozesz w za te kwote dostac bo czesto okazuje sie ze Skoda wcale nie jest najkorzystniejsza cenowo.
Ps. Na Twoim miejscu chyba jednak wolalbym O3 - no chyba ze jej cena bedzie zbyt wysoka w stosunku do Rapida.
ps.2 szczerze mowiac nie kojarzylem ze 1.2 tsi w Octavii jest inny niz w Rapidzie???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108@Grzesk,
Kolego to zanim cokolwiek kupisz - jak juz bedziesz mial cene na Rapida to serio zobacz u konkurencji mozesz w za te kwote dostac bo czesto okazuje sie ze Skoda wcale nie jest najkorzystniejsza cenowo.
Ps. Na Twoim miejscu chyba jednak wolalbym O3 - no chyba ze jej cena bedzie zbyt wysoka w stosunku do Rapida.
ps.2 szczerze mowiac nie kojarzylem ze 1.2 tsi w Octavii jest inny niz w Rapidzie???
Obawiam się, że Octavia może być już dla mnie za droga ale to się też by okazało po ostatecznej wycenie.
Nie mówię o 1.2 TSI w obecnej Octavi tylko o tym samym silniku w O3. Nie wiem czy to prawda ale już w paru miejscach czytałem, że w O3 mają już być nowe 1.2 TSI i 1.4 TSI na pasku.
Komentarz
-
-
Dokladna sprzedaz Skody za styczen 2013 (carmarket.com.pl)
Citigo - 424
Fabia - 1710
Octavia - 1153
Praktik - 2
Rapid - 387
Roomster - 255
Superb - 192
Yeti - 154
Jak widac - nizsza cena Rapida - i od razu lepsza sprzedaz.
Ps. zadziwia mnie z kolei ze tyle Fabek poszlo - az o 550 wiecej niz Octavii - ale widac te juz byly tylko z placow - czyli chyba bez produkcji.
ale najciekawsze jest to ze jakims cudem w styczniu poszlo 804 Kia Sportage - przeciez ten samochod wcale nie jest taki tani.... mi sie podoba, tylko ze cene ma nieco za wysoko - kto to kupuje???
Pozdro.
Komentarz
-
-
grzesk, jeśli chodzi o ceny, to nie patrz sie na cennik, bo to zadne odniesienieJak to w Skodzie realna cena zakupu jest sopro niższa od ceny cennikowej. Rapida 1.2 TSI (85 KM) Active + pakiet z klima i radiem + metalic kupisz za ok. 47-48 tys zł.
Po prostu trzeba pójśc do salonu i pogadać wtedy bedziesz miał jakiekolwiek odniesienie do rzeczywistości.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez test15510A nie uważacie, że Rapid jest nieco za niski w środku? Siedziałem z przodu - kilka cm nad głową do sufitu, siedziałem z tyłu - łeb dotyka sufitu, prawie jak w maluchu. Ja sam jestem niski - około 170 cm, jak ktoś będzie wysoki, to w ogóle będzie mu ciężko. Jakie Wasze wrażenia? Przez takie coś nie czuję się bezpiecznie w Rapidzie. Ale autko na zewnątrz ładne.Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
A ja popatrzylem wczoraj z zewnatrz na Rapida bo byl bialy :lol: i zwrocilem uwage, ze hamulce z przodu ma 288 na zaciskach ATE, a nie jak wiekszosc Octavii te badziewne 280mm. Maly szczegol a robi jednak roznice :diabelski_usmiech
Do srodka nie zagladalem, chce jeszcze troche pozyc ze swiadomoscia, ze nie tylko plastik mnie otarcza jak w Pandzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftDo srodka nie zagladalem, chce jeszcze troche pozyc ze swiadomoscia, ze nie tylko plastik mnie otarcza jak w Pandzie
Wczoraj będą w salonie i mając chwile czasu wsiadłem do Rapida.
Najbardziej mnie odrzuciła konsola środkowa.
To wyglądało dużo gorzej niż w corsie II (żaba) sprzed prawie 20 lat :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74To dobrze zrobiłeś.
Wczoraj będą w salonie i mając chwile czasu wsiadłem do Rapida.
Najbardziej mnie odrzuciła konsola środkowa.
To wyglądało dużo gorzej niż w corsie II (żaba) sprzed prawie 20 lat :twisted:
Fakt O2 i O2 FL mają ładniejszą ale Rapid to nie jest ich następca.
A jeśli chodzi o O3 w podstawie (Active) to mi się ze zdjęć nie podoba konsola środkowa. Przypomina mi O1 z przed liftu z tą wielką dechą. Do tego ten Swing z O3 jakiś taki nijaki, jedna wielka połać plastiku z małym wyświetlaczem. Stary Swing z F2, O2 FL czy Rapida wygląda dużo lepiej.
Może w rzeczywistości nie ļędzie tak źle ale na zdjęciach wygląda to tak sobie i wolę środek Rapida w wersji Ambition ze Swingiem.
Komentarz
-
-
Z dużym opóźnieniem, ale miałem w końcu dzisiaj okazję zmacać Rapida w wersji Elegance.
Na początek pozwolę sobie na taki komentarz: :haha:
To teraz do rzeczy. Wsiadałem do auta ze świadomością, że cudów nie będzie. No, było nawet gorzej... O twardych, wątłych plastikach już było więc nie będę powtarzał, w pełni zgadzam się z krytykującymi ten samochód za jego materiały, ale co mnie kompletnie powaliło na łopatki to "listwy ozdobne" (że niby te na desce i drzwiach) zrobione w technologii "a pierdzielniemy sobie wygrzewarką jakiś wzorek w kształcie listwy to może się nabiorą" :lol: Pierwszy raz się spotkałem z sytuacją gdzie w aucie wytłoczyli sobie w panelach drzwiowych coś na kształt listew :lol: Już Fabia jest lepiej poskładana.
Dziękuję, dobranoc :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz