Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

dzis wyczytalem ceny nowej Dacii Logan, przykladowo:

Podstawowa wersja ACCESS 1.2 16v 75km od 28900 zł....

Ambiance1.2 16v 75km od 31900zł + klima i radio za 2900zł= 34800zł...

Laureate 1.2 16v 75km 36400zł

Laureate 1.2 16 75km z LPG 39900zł

Laureate TCe 90km 40900zł

Laureate dCi 75km 44200zł

Od tych cen mozna odjac wg forum Dacii ok. 2500-3000 zl (to ponoc max. jesli chodzi o targowanie sie).

I tak sie zastanawiam, skoro jakoscia nowy Logan od Rapida sie pewnie roznic nie bedzie (czyli tanie i plastikowe, bo wnetrze ma jak w Sandero praktycznie wiec to jest wlanie jakosc chyba (?) Rapida...) a kosztuje ponizej 29.000 zl to jaki sens przeplacac za mniej wiecej dokladnie to samo okolo 10.000 zlotych kupujac Rapida, skoro oba te samochody sa dla ludzi mniej zamoznych, ktorzy licza pieniadze (klienci indywidualni, nie firmy)....

????

ponad 10.000 zlotych to bardzo duzo przy takim aucie.

Pragnacy Rapida... czekajcie... on jeszcze stanieje - zobaczycie :-)

ps. tutaj link do cennika Logana: (mam nadzieje, ze dziala)

ps.2 Swoja droga zobaczcie do czego doszlo... jeszcze przed chwila Skode porownywalo sie z VW, Toyota... a teraz jej konkurentem moze byc ... wysmiewana Dacia... bo jakosciowo te dwa auta sa chyba do siebie bardzo podobne.
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• yogi_at_pozen
      Rider
      • 2011
      • 418

Marlej, problemem w postrzeganiu konkurencyjności tych dwoch modeli jest to ze tam gdzie Dacia konczy tam Skoda zaczyna, a chodzi mi o silniki

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

marlej108, ja już dawno napisałem o tym, że o ile kilka lat temu łatwo można było usprawiedliwić wyższą o 10kzł cenę Logana w stosunku do O1 o wiele lepszym wykonaniem i designem Skody, o tyle teraz plastikowy Rapid z pewnością nie jest lepszy od Logana o 10kzł...
        Jednak prawdopodobnym faktem jest, że Logan/Sandero będzie miało (ma) plastiki o wiele gorszej jakości niż Rapid.
        A skąd to domniemenie? Otóż swego czasu przeczytałem, że Lodgy to najlepiej wykonana Dacia, więc Sandero/Logan powinny być w tym względzie gorsze. A plastiki w Lodgy to poprostu super lipna tandeta. Czekam z zaciekawieniem na możliwość oceny Logana/Sandero w realu - ale lepszej (lub chociażby porównywalnej) jakości niż Rapid to ja się nie spodziewam.
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

jakościowo jeśli chodzi o plastiki ? czy awaryjność bo ja bym wolał dać więcej i mieć św. spokój niż kulać się Dacią. Bo jeśli nowy Logan będzie tak jak stary to ja dziękuje. raport tiv mówi za siebie , a i użytkownicy z którymi rozmawiałem nie byli zachwyceni, choć z drugiej strony zawsze za 10.000 tyś zaoszczędzone można kupić prawie połowę logana na części :twisted:
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja bym zadnego z nich nie kupil, ale gdybym np. musial (??) kupic nowe auto duze i tanie... to chyba bylby to logan, jesli faktycznie od tej ceny mozna odjac ze 2500 zl, to wychodzi.... 26.400 zl :-)))) i to ma juz sens....

polecam ten artykul, jego autor mial Logana potem kupil Yeti... za ok.75k zl... ktore mu sie psulo i wlasnie je staral sie sprzedac po 3 latach z malutkim przebiegiem za 45k zl.... i nikt nie kupil.... (on teraz chce kupic Lodgy....!). tu jego tworczosc....

Tytuł to wolne tłum. skrótu MCV (Multi Convival Vehicle) oznaczającego Dacię Logan w wersji kombi. A jest ona niezwykła, skrywa 7 wygodnych miejsc, bardzo ekonomiczny silnik wysokoprężny, a co najważniejsze jest najtańszym autem tego typu na rynku. Przepis na hit tego roku?

ps. rapid IMHO nie jest 10k drozej warty... moze z 5k to jeszcze ale wiecej bezsensu...

ps. zobaczycie, ze Rapid jeszcze stanieje... (nie tylko przez Logana, ale np. nowe Clio kombi...)
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

nie mówię zdarzają się hocki klocki choć by z najlepszymi furantami, ale nie sądzę żeby ktoś kto wydał kiedyś tam 75 tyś znowu chciał się przesiąść do taniego low cost auta. Papier wszystko przyjmie ja tez mogę pisać dużo , a czy to prawda. Tyle opinii ile użytkowników, ale wiem że w głupiej skodzie rzadziej trafi mi się awaria niż w innych tańszych markach, cenie sobie mobilność i nie stanie w ciemnej dup... w szczerym polu o 3 nad ranem nie podam mark z która w polu wylądowałem.

Komentarz

• parasite
                L&K
                • 2011
                • 1368

daneczek76, no ale co się może popsuć w takiej Daci? Silnik wolnossące, zawieszenie proste jak budowa cepa. Nie ma tam żadnych turbin, bezpośrednich wtrysków i masy elektroniki.
                AGR 112KM, 232Nm
                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9943
                  • Ford

parasite, prestiż właściciela może się popsuć
                  Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Agamek12, no fakt, ale jazda Skodą to też nie jest jakiś wielki prestiż w tym kraju.

Musze odszczekać z tą turbiną, bo w nowym Loganie ma być jeden silnik benzynowy z turbiną (0.9 TCe), ale za to z tego co pamiętam, te siniki da się tanio zagazować, bo nie mają bezpośredniego wtrysku (przynajmniej 1.4 TCe się dało).
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

(skoda fabia miała serwis okresowy)właśnie pojechałem Clio 1.2 16v bo unas takich w Orange pełno i do Warszawy na spotkanie nie dojechałem, niby prosty samochód co sie stało nie wiem zgasło i nie zapalił przebieg 48tyś.

Agamek12, nie bedz taki do przodu czemu ty kopiłeś Toyote używana a nie nowa Dacie.

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

daneczek76, kupiłem Toyotę, bo mi się podobała. Gdyby np. Duster był ładniej wykończony wewnątrz, to pewnie bym się nim zainteresował. A że żadna dotychczasowa Dacia mi się nie podobała, to z tego powodu nie interesowałem się jej zakupem.
                        Ot co. W każdym razie "prestiż" marki ma dla mnie znaczenie absolutnie nieistotne - gdyby było inaczej, to przecież nie jeździłbym Skodą, Daewoo czy innym Polonezem, a jedynie np. VW Golfem...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Widzę, że plastikowa krucjata trwa nadal w najlepsze 8) ciężko polemizować z kimś kto za jakość auta i materiałów z których ono jest wykonane jako jedyne kryterium przyjmuje twardość plastików z których wykonane jest to auto. Od siebie powiem tylko tyle. Miałem Lagunę I ph II plastiki deski były miękkie, ale .... trzeszczały jak diabli. Żona miała Punto I, gdzie plastiki deski były twarde jak skała. Jednak w 12 letnim aucie nic nie trzeszczało !! Jest różnica? Może być miękki i fatalnej jakości, oraz źle zmontowany plastik. Może też być twardy, ale bardzo dobrej jakości o dobrze zmontowany. Tak samo jak różne mogą być te nieszczęsne twarde plastiki. Chcecie porównywać Dacię ze Skodą ?? Wolne żarty !! Idźcie do tej Dacii i zobaczcie jak wykonane są te auta. Jak spasowane są plastiki. Jak wyglądają szpary pomiędzy tymi plastikami. Jakie są na nich nadlewki (coś dla tych którzy lubią sklejać plastikowe modele), a potem wsiądźcie do Skody i zbaczacie jak to w niej wygląda
                          Jest tak, jak tu ktoś wyżej,bardzo trafnie napisał - Dacia kończy się tam, gdzie Skoda się zaczyna. Aut tych marek nie da się porównać. Te 10 tys zł to nie żaden marketing, to faktyczna przepaść jakościowa pomiędzy produktami tych 2 marek.
                          W Loganie jedyną nowoczesna jednostką napędową jest 0.9 TCe. Jeździłem Clio IV z tym silnikiem. Powiem tak. Silnik o.k. do małego auta klasy B z przeznaczeniem do jazdy po mieście. Do większego i cięższego oraz z założenia rodzinnego auta jakim jest Logan, ta jednostka jest zbyt słaba !! Silnik dość ospale wchodzi na obroty i aby turbina cokolwiek dała trzeba go dość mocno, jak na doładowaną jednostkę wkręcać. Jako że ten silnik ma 3 cylindry czuć też wibracje podczas jego pracy i nijak nie da się go porównać do np. 1.2 TSI.
                          Także ja bym był wielce ostrożny w porównywaniu Logana do Rapida, bo te 2 auta dzieli przepaść i wcale nie chodzi mi tu o ceny tych aut
                          Kolejną jednostką dostępną w Loganie II jest stary silnik benzynowy 1.2 16V (75KM). Tak sie składa ze wiele o tym silniku mogę napisać, bo zona ma Clio II z tym silnikiem. Jak do Clio II czyli małego auta klasy B jest on wysterczający. W mieście wystarcza mu mocy na trasie też nie jest źle, tyle tylko że wtedy trzeba go mocno kręcić, a to odbija się na zużyciu paliwa. Podczas spokojnej jazdy 90-100 km/h Clio II z tym silnikiem pali na trasie 5,8 l/100 km, ale podczas jazdy 120-130 km/h już wychodzi 7,2 l 100 km. Mówię o małym i lekkim aucie klasy B obciążonym 2 osobami. Teraz pomyślcie ile ten silnik będzie palił w większym i cięższym Loganie II w którym zasiądzie rodzina, na przyjmijmy opcje minimalną czyli 2+1.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                            RS
                            • 2008
                            • 4721
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                            Chcecie porównywać Dacię ze Skodą ?? Wolne żarty !! Idźcie do tej Dacii i zobaczcie jak wykonane są te auta. Jak spasowane są plastiki. Jak wyglądają szpary pomiędzy tymi plastikami. Jakie są na nich nadlewki (coś dla tych którzy lubią sklejać plastikowe modele), a potem wsiądźcie do Skody i zbaczacie jak to w niej wygląda
                            Jest tak jak tu ktoś wyżej, bardzo trafnie napisał - Dacia kończy się tam, gdzie Skoda się zaczyna. Aut tych marek nie da się porównać. Te 10 tys zł to nie żaden marketing, to faktyczna przepaść jakościowa pomiędzy produktami tych 2 marek.
                            Te słowa w zasadzie kompetentnie puentują zasadność porównywania Skody i Dacii.

Zamieszczone przez marlej108
                            logan, jesli faktycznie od tej ceny mozna odjac ze 2500 zl, to wychodzi.... 26.400 zl :-)))) i to ma juz sens....
                            Nowe auto za 26.400zł. Taaak...to faktycznie ma sens - ukryty i głębszy.
                            Nowy Polonez Caro też miał kiedyś sens. Mniejsza o to że po 100tyś.km. trzeszczał, skrzypiał, rdzewiał i nadawał się do zaparkowania przy śmietniku i wrzucenia kluczyków do kosza. Grunt że był nowy i tani :roll:
                            Tańszej chińszczyzny (w sensie wykonania) niż Dacia już chyba nie ma na polskim rynku.
                            Artur

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

Big, dobrze to ująłeś jakoś wykonania = low cost pojazd.

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Big, jestem pewny ze ten silnik w Loganie jest lepszy od 1.2 MPI w Rapidzie... czyli od 3-cylindrowego gowna zwanego wczesniej 1.2 htp. Silniczek htp byl dziadostwem i nie sadze ze w Rapidzie go jakos tam wyjatkowo poprawili. Pali tez nie malo.... wrecz zaryzykuje ze nawet wiecej niz ow w Loganie. Ale nawet gdyby w Loganie pol litra chlal wiecej to przy cenie nizszej o 10.000 zl (niezalenie chyba od konfiguracji tak wychodzi - i ja juz licze Rapida z obnizkami).... niech se chleje nawet litra wiecej - ta roznica to sie zwroci po cwierc wieku czy cos w tym guscie przy jezdzie 1000 km miesiecznie :-)
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez r2r
                                  Nowe auto za 26.400zł. Taaak...to faktycznie ma sens - ukryty i głębszy.
                                  Nowy Polonez Caro też miał kiedyś sens. Mniejsza o to że po 100tyś.km. trzeszczał, skrzypiał, rdzewiał i nadawał się do zaparkowania przy śmietniku i wrzucenia kluczyków do kosza. Grunt że był nowy i tani
                                  Tańszej chińszczyzny (w sensie wykonania) niż Dacia już chyba nie ma na polskim rynku. Nawet Tata jest nieznacznie droższy, więc nie wiem jak Wam, ale to mi bardzo sugeruje gdzie jest jakościowo Dacia.
                                  Cena czyni cuda :P Żeby ocenić auto w ten sposób trzeba wiedzieć jaka jest cena produkcji takiego auta. Ktoś tu gdzieś pisał, że VW chwalił się, że nowy Golf jest tańszy w produkcji o 20% chyba, a w salonie cena nieznacznie chyba się różni od poprzedniej wersji. Ciekaw jestem ile kosztuje wyprodukowanie Rapida i ile na jednym aucie zarabia Skoda, a ile Dacia.
                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• r2r
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4721
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

parasite, mnie tylko zastanawia jeden paradoks tego tematu o Rapidzie.
                                    Rapid jest tu glanowany że plastik, że to i tamto. Czyli ogół z małymi wyjątkami, wyraża niezadowolenie z jego kiepskiej jakości, tak? Pomijając aspekt, że niektórzy oceniają po zdjęciach i donosach z netu, wychodziłoby że ogół, chciałby lepszej jakości, dobrego wykonania, i ogólnie spodziewano się lepszego samochodu, tak? Więc zamiast do przodu i poszukać czegoś lepszego w danej klasie, ogół schodzi "piętro niżej" na niższą półkę i zaczyna się dopatrywać plusów w jeszcze gorszej jakościowo Dacii. No nie rozumiem tego... :niewiem
                                    Artur

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                      Ale nawet gdyby w Loganie pol litra chlal wiecej to przy cenie nizszej o 10.000 zl
                                      O.k. zgadzam sie gdyby było, tak jak piszesz. Ale ... nie jest !! Silnik 0.9. TCe dostępny jest TYLKO i WYŁĄCZNIE w najbogatszej wersji Logana II, czyli laureate za 40 900 zł. A to już jest poziom cenowy podstawowej wersji Rapida z podstawowym silnikiem, a nawet o parę zł drożej, bo Rapida Activ z 1.2 HTP kupisz spokojnie za 39 900 zł !! Czyli NIE MA tu 10 tys zl różnicy !! Jest ta sama cena i ... podobne wyposażenie. Teraz powiem ci tak. Za 47-48 tys zł możesz kupić Rapida z 1.2 TSI (85 KM) w wersji Active z klimą, radiem i metalikiem. Czyli masz różnicę ok. 6-7 tys zł, no i ....
                                      Na koniec sprawa podstawowa - Logan II i Rapid to auta z totalnie rożnej bajki jeżeli chodzi o jakość i zaawansowanie konstrukcji.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Ferd
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 320

.

Dacia bije Skodę/VW silnikami na głowę. W Skodach są montowane ultraawaryjne, samorozpadające się silniki TSI, a w Daciach, może mniej nowoczesne, ale NIEZAWODNE, bezawaryjne, trwałe silniki, które się nie rozpadają i które można bez najmniejszego problemu zagazować. Kupując sobie w Skodzie silnik TSI kupuje się tylko wielki problem i gigantyczną nerwicę. Nikt rozsądny nie będzie kupował Skód z takimi silnikami.

Dacia jest na najlepszej drodze do tego, aby wyprzeć Skodę z rynku, przynajmniej w Polsce. Prawdopodobnie Skodę czeka los Seata, no chyba, że zmieni swoją gamę silnikową, zwłaszcza te rozpadające się, ultraawaryjne silniki TSI wycofa, a na ich miejsce wprowadzi normalne, bezawaryjne benzyny. Wtedy moim następnym prywatnym samochodem może być i Skoda (choć wygłuszenie to tez duży problem w porównaniu do innych aut klasy C/D)

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez Ferd
                                          a w Daciach, może mniej nowoczesne, ale NIEZAWODNE, bezawaryjne, trwałe silniki, które się nie rozpadają
                                          a piszesz to na jakiejś podstawie, czy tylko tak żeby się poprzekomarzać
                                          1.2 16V - od początku trapią awarie przepustnicy.
                                          1.5 DCi - awarie wtryskiwaczy paliwa
                                          0.9 TCe - nowa jednostka o której jeszcze nic nie da sie powiedzieć, bo w ofercie jest od jesieni 2012 r.
                                          Gdzież więc są te bezawaryjne silniki Dacii i skąd masz info o ich bezawaryjności?!
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Ferd
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 320

.

Te awarie , które trapią silniki Daci są znikome, to są jakieś awarie, które można naprawić. Silniki TSI są zaprojektowane po to, aby się psuły, rozpadały i można było doić klientów na serwisie i wymianach w tym samochodów.

Ja Octavię czy Superba z dobrym, mocnym silnikiem benzynowym (który można bez problemów zagazować) zawsze kupię i będę taki egzemplarz polecał ludziom. W prywatnym samochodzie jakiś prestiż mam gdzieś. Ma się wóz nie wyróżniać, być pewny i bezawaryjny

Natomiast rumuna Dacię raczej w najbliższych dekadach nie kupię. DACIE MAJĄ TZW. PRESTIŻ UJEMNY CZYLI MNIEJ NIŻ ZERO. Jak np. taki samochód jak Porsche czy Lexus mają PRESTIŻ DODATNI (czyli taki nadprestiż), to Dacia ma PRESTIŻ UJEMNY (czyli deficyt prestiżu-realnie rzecz biorąc ośmiesza właściciela podobnie jak np. wóz z koncernu Tata )

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez Ferd
                                              Te awarie , które trapią silniki Daci są znikome
                                              No wiesz, polemizowałbym. Cena przepustnicy do silnika 1.2 16V to ... 800 zł + koszta jej wymiany to razem ok. 1000 zł (używanej przepustnicy raczej nie kupisz, bo nie jesteś w stanie jej sprawdzić i nie wiesz jak długo ci wytrzyma). Dla kogoś kto kupił Dacię, czyli liczy się z pieniędzmi, 1000 zł za naprawę usterki silnika to .... kosmiczne wręcz pieniądze.
                                              Co do 1.5 DCI, to ceny wtryskiwaczy są powszechnie znane i wiadomo, że nawet ich regeneracja i wymiana tania nie jest. Dla kogoś kto kupuje Dacię, czyli tanie auto za niewielkie pieniądze, takie wydatki to raczej bardzo duże obciążenie budżetu.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• blackrs
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 4829
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Ferd
                                                samorozpadające się silniki TSI
                                                a gdzie się tak one ROZPADAJĄ bo nie słyszałem?
                                                Zamieszczone przez Ferd
                                                Kupując sobie w Skodzie silnik TSI kupuje się tylko wielki problem i gigantyczną nerwicę. Nikt rozsądny nie będzie kupował Skód z takimi silnikami.
                                                to 1/3 naszego forum wg ciebie jest nierozsądna?
                                                Zamieszczone przez Ferd
                                                Te awarie , które trapią silniki Daci są znikome, to są jakieś awarie, które można naprawić. Silniki TSI są zaprojektowane po to, aby się psuły, rozpadały i można było doić klientów na serwisie i wymianach w tym samochodów
                                                policz tylko ile jeździ dacii a ile skód zajedź do serwisu zlicz wszystkie awarie i wtedy będzie można mówić o tym jak dużo się psuje. Co z tego że np raz w miesiącu popsuje się 1 dacia za to 20 skód jak dacii jeździ kilka tysięcy a skód kilkaset tysięcy
                                                ja dzis widziałem pierwszego na żywo bezowego rapida w ruchu i mnie się bardzo podoba nawet jakiś strasznie wąski nie był
                                                BYŁA o1 rs
                                                BYŁA o2 1.6
                                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• arkan
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 89

Ferd to chyba tak pisze aby pisać :wink: Mam kilku znajomych, którzy użytkują różne auta z grupy VAG z silnikami TSI od 1.2 do 2.0 i jakoś nikomu się nie rozleciał (nikt nawet nie wymieniał łańcucha). Kolega w Golfie GTI ma już nalatane 115 kkm i nic się nie dzieje.
                                                  Kolega Big dobrze napisał, że Rapida (pomimo, że osobiście mi się nie podoba) nie można porównywać z Dacią. Kto nie widział na żywo niech podjedzie przy okazji do salonu i zobaczy jak w środku prezentuje się najlepszy wg. Dacii model Lodgy :lol:
                                                  Golf VII TDI Variant

Komentarz

• blackrs
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4829
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez arkan
                                                    Kolega w Golfie GTI ma już nalatane 115 kkm i nic się nie dzieje.
                                                    i u nas był kolega na forum co w golfie nalatał 200 tys w 2 lata i chyba nie jest źle skoro kupił kolejne auto też z tsi
                                                    BYŁA o1 rs
                                                    BYŁA o2 1.6
                                                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

Pracuję...