Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesk
    Rider
    • 2010
    • 296

Pojawił się nowy cennik kilka dni temu...

Porównanie obecnego cennika z cennikiem z 29.04.2013 r. Idziemy linijka po linijce od góry.

1. Wszystkie ceny poszczególnych wersji silnikowych i wyposażenia w górę o 550 zł.
    2. Pojawienie się wersji 1.6 TDI 90 KM i 1.6 TDI 90 KM DSG.
    3. W sekcji Dopłaty pojawiło się : "Funkcja Start-Stop i odzyskiwania energii (nie dotyczy silnika 1.2 MPI/55 kW, 1.6 TDI/66 kW DSG) za 1000 zł.
    4. Zmieniła się cena i wyposażenie pakietu Komfort dla wersji Ambition. Poprzednia cena 990 zł obecna 1190 zł. Zmiany w nowym to pojawienie się "Trójramiennej kierowcy skórzanej ze sterowaniem radiem i komputerem pokładowym" (coś jak w O3) oraz doszedł Maxi-Dot :-). W wersji Elegance pakiet Komfort został zmodyfikowany tylko o Trójramienną kierownicę, cena nie uległa zmianie.
    5. Znikła pozycja "Lampka ostrzegawcza niezapiętych pasów bezpieczeństwa kierowcy i pasażera z przodu". Być może to już jest oczywistość bo w poprzednim cenniku, przy tej pozycji była informacja, że dotyczy aut wyprodukowanych od 46 tygodnia produkcji.
    6. Nie ma już pozycji "Osłony przeciwsłoneczne (osłona pasażera bez paska, bez lusterka)" dla wersji Active i pozycji "Osłona przeciwsłoneczna po stronie pasażera z lusterkiem bez paska" dla Ambition i Elegance. Być może taka sama sytuacja jak w pkt.5.
    7. Pojawił się "Pakiet Simply Clever (2 siatki na bokach oparć foteli przednich, pojemnik na odpadki, uchwyt na multimedia)" dla wersji Ambition i Elegance za 200 zł.
    8. Pojawił się "Pakiet XENON (reflektory ksenonowe oraz przednie reflektory przeciwmgłowe z funkcją CORNER)" dla wersji Acitve w cenie 2700 zł a dla Ambition i Elegance za 1900 zł.
    9. Obniżono cenę dla wersji Elegance z 1500 zł na 1000 zł za "Przygotowanie pod telefon GSM II PT2 (Bluetooth, Maxi-DOT, bez uchwytu, bez obsługi głosowej)".
    10. W "Przygotowanie pod telefon GSM II PT3 wraz z trójramienną skórzaną wielofunkcyjną kierownicą obsługującą radio i telefon (Bluetooth, Maxi-DOT, bez uchwytu)" zmieniono kierownicę i dla wersji Ambiotion podniesiono cenę z 2600 zł na 2800 zł a dla wersji Elegance obniżono cenę z 1600 zł na 1100 zł.
    11. Obniżono cenę dla wersji Elegance z 900 zł na 400 zł za "Przygotowanie pod telefon GSM II PT4 dla nawigacji Amundsen+ (Bluetooth, bez uchwytu, Maxi-DOT)".
    12. Podniesiono cenę z 1100 zł na 1200 zł w wersji Ambition za "Trójramienna skórzana wielofunkcyjna kierownica obsługująca radio z małym pakietem skórzanym". Przy okazji zmieniono kierownicę.
    13. Podniesiono cenę z 1200 zł na 1300 zł w wersji Ambition za "Trójramienna skórzana wielofunkcyjna kierownica obsługująca radio i telefon z małym pakietem skórzanym". Przy okazji zmieniono kierownicę.
    14. Maxi-DOT jest teraz standardem dla wersji Elegance.
    15. Podniesiono ceny za "Trójramienna skórzana kierownica z małym pakietem skórzanym". Dla Active z 600 zł na 850 zł a dla Ambition z 600 zł na 800 zł. Przy okazji zmieniono kierownicę.
    16. Obniżono cenę pakietu Dynamic dla wersji Ambition z 1250 zł na 950 zł ale dla wersji Elegance cena wzrosła z 800 zł na 950 zł.
    17. Pojawiły się obręcze za stopów lekkich dla wersji Greentec.
    18. Podniesiono cenę dla wszystkich wersji z 250 zł na 300 zł za "Zapasowe stalowe koło dojazdowe, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego".
    19. Podniesiono cenę dla wszystkich wersji z 250 zł na 300 zł za "Zapasowe stalowe koło pełnowymiarowe, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego".
    20. Podniesiono cenę dla wszystkich wersji z 750 zł na 850 zł za "Koło zapasowe ze stopów lekkich, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego".

To chyba tyle co udało mi się znaleźć względem ostatniego cennika.

Pozdrawiam
    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• r2r
      RS
      • 2008
      • 4721
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

grzesk, stawiam dolary przeciwko orzechom, że staniesz się wcześniej lub później (ale bardziej wcześniej) pierwszym userem Rapida na tym forum, przy czym pozwolę sobie zauważyć, że to nie żadna złośliwość
      Wszystko jak na razie zmierza w tym kierunku.
      Artur

Komentarz

• grzesk
        Rider
        • 2010
        • 296

Zamieszczone przez r2r
        grzesk, stawiam dolary przeciwko orzechom, że staniesz się wcześniej lub później (ale bardziej wcześniej) pierwszym userem Rapida na tym forum, przy czym pozwolę sobie zauważyć, że to nie żadna złośliwość
        Wszystko jak na razie zmierza w tym kierunku.
        Zobaczymy jak to będzie jak już będzie konkretna decyzja co do zakupu. Na razie się przyglądam. Zakup planuje z placu i raczej aut z wyprzedaży starego rocznika więc jeszcze trochę czasu jest. O3 1.2 TSI najlepiej 105 KM też biorę pod uwagę, kwestia jaką ofertę dostanę taki będzie wybór.

W Rapid mi się podoba i nie przeszkadzają mi jego twarde plastiki ale mam wątpliwości co do silnika. Może za dużo się naczytałem jak w nich rozrząd pada i człowiek teraz panikuje. Może niesłusznie i obecne silniki już popracują dłużej. Z drugiej strony o moim HTP ludziska też źle pisali a ja nie narzekam bo działa jak trzeba już 7 rok i przelatał prawie 140 tys km, jedynie mógłby być trochę mocniejszy.
        Ten niby w O3 jest poprawiony ale to nowa konstrukcja i też nie wiadomo co z nimi będzie po większym przebiegu i też mam jakieś obawy ale mniejsze niż przy Rapidzie.

A cenniki już jakiś czas porównuje i nie tylko Rapida ale też Fabii i Octavii

POZDRAWIAM

Komentarz

• r2r
          RS
          • 2008
          • 4721
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

grzesk, ja mam taki zgryz, że Rapid jest dla mnie trochę za mały, zaś O3 podoba mi się szalenie, ale nie dam się za żadne skarby namówić na turbinę w jakimkolwiek wydaniu - a o 1.6 MPI raczej nie ma co marzyć w O3, choć w Rapidzie tez miało nigdy nie być. Wieszczyłem już w Grudniu, że prędko się Skodzie w dupie poukłada i jeszcze prędzej pomyślą o powrocie do tej jednostki, i co...???. I już rozważają...
          Artur

Komentarz

• grzesk
            Rider
            • 2010
            • 296

Dziś zauważyłem, że na stronie skoda.pl pojawił się nowy cennik Rapida. Jest to cennik wyprzedażowy z rocznika modelowego 2013.
            Różni się on od starego cennika tylko upustem i wynosi on 5300 zł.

Dla rocznika 2014 mamy osobny cennik ze zmianami jakie podawałem wcześniej i upustem 4700 zł.

PS. Wg. mnie trochę słaby ten upust jak za starszy model (choć to tylko kosmetyczne zmiany są).

Komentarz

• DJ MŁODY
              RS
              • 2007
              • 5975
              • Octavia II (1Z3)

nie wiem czy było ale dla porównania Nowe Toledo

Szukasz dobrego samochodu? Jesteś we właściwym miejscu! Wybierz i skonfiguruj swój wymarzony pojazd bogatej oferty modelowej Seata. Zobacz nowe modele!

cennik

Szukasz dobrego samochodu? Jesteś we właściwym miejscu! Wybierz i skonfiguruj swój wymarzony pojazd bogatej oferty modelowej Seata. Zobacz nowe modele!
              pozdrawiam Adam
              Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

No cóz...
                Najtańsze Toledo wyposażone w klimatyzację i radio to wydatek ~53kzł. Rapid wyposażony podobnie to ~45,5kzł (z upustem). Mowa o silnikach 1.2MPI.
                Pierwszy sensowny silnik (1.2TSI) z klimą to ~57kzł w Toledo i ~50kzł (po upuście i nieco gorzej wyposażony) lub 53,5kzł (po upuście i w porównywalnej wersji wyposazenia) względnie 54,5kzł (po upuście i bogatszym wyposażeniu) w Rapidzie.

Nie wiem kto będzie więc kupować znacznie droższego niż Rapid Toledo...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Borsuk2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1203

Zamieszczone przez Agamek12
                  Nie wiem kto będzie więc kupować znacznie droższego niż Rapid Toledo...
                  będą chętni, tak jak Ci co wolą np. VW niż Skodę :wink: .
                  Fajna stronka

Komentarz

• grzesk
                    Rider
                    • 2010
                    • 296

Nie wiem czy zauważyliście i nie wiem czy to jakiś błąd stronie SEATa lub niedoinformowanie co do rejonu oferowania ale wymieniony jest silnik 1.6 TDI 105 KM bez DPF. Dla zwolenników ropniaków może to być dobra wiadomość.

Niestety w cenniku go nie widzę, jest tylko info na stronie i pytanie czy to błąd czy tylko wykaz oferowanych w ogóle silników bez podziału na części świata i u nas ze względu na EkoTerrorystów go nie będzie.

Komentarz

• Tony065
                      RS
                      • 2009
                      • 2497
                      • Octavia I (1U2)
                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Jest tego więcej. Do motoru 1.4 TSI nie ma opcji DSG, tylko i wyłącznie manual. Ten Tolek to jedna wielka bezedura :diabelski_usmiech
                      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                      @ by Tune-up Gdańsk
                      TDI VP++ i jeszcze rośnie
                      Antek

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez grzesk
                        wymieniony jest silnik 1.6 TDI 105 KM bez DPF. Dla zwolenników ropniaków może to być dobra wiadomość.
                        Nie można obecnie sprzedawać silników diesla bez filtra

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Widziałem, na żywca 2 egz. Rapida Spaceback, fajnie to to się na drodze prezentuje. Oba były białe, z tym, ze jeden miał biała tylną klapą, a drugi czarną. Ten z czarną prezentuje się o wiele, wiele lepiej. Wygląda jak gdyby ta klapa wykonana była ze .. szkła. No i ogólnie Rapid Spaceback wygląda bardziej sportowo niż liftback.
                          Co do zwykłego Rapida, to dane mi było posiedzieć na nowych (sportowych?) fotelach tego modelu, ze zintegrowanymi zagłówkami, no i bardzo fajnie ten fotel trzyma na boki i jest dużo bardziej wygodny niż standardowy.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Jakiś czas temu pisałem, że moja sąsiadka zamieniła kilka miesięcy temu srebrną O2 na Rapida. Nie chciałem zapeszać, ale od kilku tygodni zamiast Rapida stoi... srebrna O2FL :szeroki_usmiech
                            Adam... Używam:

Komentarz

• grzesk
                              Rider
                              • 2010
                              • 296

Jakiś czas temu pisałem, że moja sąsiadka zamieniła kilka miesięcy temu srebrną O2 na Rapida. Nie chciałem zapeszać, ale od kilku tygodni zamiast Rapida stoi... srebrna O2FL :szeroki_usmiech
                              Może dostała Rapida jako auto zastępcze bo O2 była w naprawie?

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

grzesk, napisałem przecież, że miała O2 (przedlifta) a teraz stoi O2FL (polift)...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• grzesk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 296

grzesk, napisałem przecież, że miała O2 (przedlifta) a teraz stoi O2FL (polift)...
                                  A sorki nie zwróciłem uwagi na FL

Musisz z sąsiadką zagadać dlaczego taka zmiana ;-)

Komentarz

• Ra
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 96
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez DJ MŁODY
                                    nie wiem czy było ale dla porównania Nowe Toledo

cennik

http://www.seat-auto.pl/content/medi...edo_klient.pdf
                                    Może nie wnosi to wiele do tematu - jednak podejście do dokumentacji technicznej też wiele świadczy o producencie - z pdf-a:
                                    "SYSTEM STABILIZACJI TORU JAZDY ESC .
                                    System ESC zapewnia stabilność samochodu
                                    w każdym zakręcie. Dzięki czujnikom
                                    zamontowanym na oponach
                                    nadzoruje tor jazdy
                                    i porównuje go z torem zadanym przez kierowcę."

Komentarz

• neoXs
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 555

W najnowszym numerze auto-moto (czy jakoś tak) jest test Rapida 1.2 mpi z instalacją gazową i... b. sobie chwalili takie rozwiązanie :P

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Porownanie O3 1.2 tsi vs Rapid 1.2 tsi.

co dziwne, Rapid ma mate wygluszajaca maske, a Octa nie...

Octavii s rapidem bychom za sourozence neoznačili. Umí si být sice hodně podobní, spíše jde ale o bratrance. A to i tehdy, když je pohání „stejný“ turbomotor 1.2 TSI.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• grzesk
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 296

Zamieszczone przez marlej108

co dziwne, Rapid ma mate wygluszajaca maske, a Octa nie...

http://www.auto.cz/skoda-octavia-1-2...-1-2-tsi-76963
                                          Niech jeszcze zrobią jakieś testy i porównania wersji 85 KM jednego i drugiego auta. Jeden opis O3 Active 1.2 TSI 85 KM jest w sieci i człowiek nie narzeka

Komentarz

• Tony065
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2497
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

grzesk, jak facet do tej pory przemieszczał się jakimś "żelazkiem" w stylu Tico, to pieje z zachwytu nad O3 85KM :wink: ja osobiście nie mam przekonania do takiej samotnej opinii gdzieś tam w sieci. rzeczowo to będzie można pogadać za rok-dwa jak wyjdą wszystkie "choroby wieku dziecęgo" tak Rapida jak i O3.
                                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                            @ by Tune-up Gdańsk
                                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                            Antek

Komentarz

• grzesk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 296

Zamieszczone przez Tony065
                                              grzesk, jak facet do tej pory przemieszczał się jakimś "żelazkiem" w stylu Tico, to pieje z zachwytu nad O3 85KM :wink: ja osobiście nie mam przekonania do takiej samotnej opinii gdzieś tam w sieci. rzeczowo to będzie można pogadać za rok-dwa jak wyjdą wszystkie "choroby wieku dziecęgo" tak Rapida jak i O3.
                                              O3 1.2 TSI 85 KM nie jeździłem i nie wiem gdzie w mojej okolicy mógłbym sobie taką jazdę próbną sprawić tym modelem ale jeździłem Rapidem 1.2 TSI 85 KM i dla mnie jako użytkownika F1 1.2 64 KM było wystarczająco, więc może i przy O3 będzie dobrze

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Zamieszczone przez Tony065
                                                Tico 41KM/640kg
                                                O3 85KM/1150kg

To tu Tico wypada lepiej, to wbrew pozorom nie jest takie slabe auto :twisted:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• crom.de
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 1545
                                                  • Superb II (3T4)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez marlej108
                                                  Że niby Octavia mniej pali? 0,o
                                                  - Superb
                                                  - Panda 1.2

Komentarz

• pandzik
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2254
                                                    • Seat

O3 z tym silnikiem prawie nic nie pali, 5,9/4,4/4,9 ?! :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...