Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • notsure
    Drive
    • 2010
    • 47

Zamieszczone przez piotrek_os
    ale to link z 2010 roku :diabelski_usmiech
    No to to ja wiem, ale czy to coś zmienia ? Skoro silnik w 2010r. spełniał Euro5 to czemu ma nie spełniać z 2013 ? :szeroki_usmiech

Innymi słowy data tego newsa nie ma znaczenia.

Octavianos to jak to jest starszy 8 zaworowy spełniał jakieś tam normy nowszy 16 zaworowy nie, dziwne to trochę ?

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

Bo starego 1.6 MPI 8v 102KM przerobili pod EuroV, a 1.6 MPI 16v 105KM zarzucili pod zmiany i oferują na pozaeuropejskich rynkach.
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• radekgw
        L&K
        • 2010
        • 1182

Bylem pare dni temu i pomacalem octe i rapida, co prawda nie jezdzilem zadnym z nich, ale wydaje mi sie ze nie ktorzy przesadzaja odnosnie wykonczenia rapida - nie wiem czego oczekuja. Auto z tego co widzialem u dealera bylo za 43 tys. pewnie jeszcze cos daloby rade z tego spuscic wiadomo ze biedak wersja. Obmacalem oczywiscie boczki itd. I wielki plus za to ze jest ta szmatka ala skorzana na boczku czego bardzo brakuje mi akurat w O1, mysle ze jakby tam byl plastik to mozna by bylo dopiero narzekac. Ogolnie sam srodek i na zewnatrz jest bardzo ok jak dla mnie.
        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez radekgw
          wydaje mi sie ze nie ktorzy przesadzaja odnosnie wykonczenia rapida
          bo niektórzy chceliby Bóg wie czego za minimalna cenę. Ja też uwazam że rapid to bardzo fejne auto i jak na swoja cenę, tylko te realną - zakupową - a nie cennikową, oferuje naprawdę sporo. Oczywiście nie jest to auto dla super wymagajacego klienta. Jesli ktos potrzebuje sporego auta rodzinnego w dośc rozsądnej cenie, to Rapid jest jak najbardziej dla niego. Ktos kto oczekuje więcej kupi O III.
          Ostatnio widzę sporo Rapidów w Lublinie, więc chyba sprzedaż im się rozkręca.
          Czarny Elegance

Komentarz

• RafalekM
            Rider
            • 2009
            • 362

W Bartoszycach widziałem dwa na miejscowych blachach. Biorąc pod uwagę, że w związku z MRG najpopularniejszym autem jest Passat B4 to już coś.

W Rosso Brunello nie wygląda źle. Dla mnie Rapid to lepsze rozwiązanie niż 301 czy C-Elysse. Wydaje się przyjemniejszy w środku i trochę solidniej zmontowany.

Komentarz

• neoXs
              Rider
              • 2010
              • 555

Teścik nowego Toledo: http://regiomoto.pl/portal/auta-nowe...do-zrodel-film

Jak zobaczyłem tę cenę to naprawdę nie wiem kto to kupi.... O3 w podstawie cennikowej można za tyle wyrwać, a nie ma co się zastanawiać gdzie jest lepsza jakość.

Komentarz

• grzesk
                Rider
                • 2010
                • 296

Dziś przy okazji jazdy próbnej O3 1.2 TSI 105 KM i rozmowie o innych modelach i brakach w nich sprzedawca wspomniał, że Skoda przyznała się do babola :P i w Rapidzie od nowego roku modelowego będzie można z miejsca kierowcy sterować tylnymi szybami elektrycznymi.

Czy zna ktoś pełną listę zmian jakie będą wprowadzone w Rapidzie w nowym roku modelowym? Pytam bo nadal rozważam zakup tego auta, choć coraz bardziej nastawiam się na O3...
                SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

Zamieszczone przez grzesk
                  Pytam bo nadal rozważam zakup tego auta, choć coraz bardziej nastawiam się na O3...
                  To przelicz sobie cenę Rapida 1.2 TSI z wyposażeniem takim jak O3 i szybko dojdziesz do wniosku, że cena jest b. podobna. A jako, że siedziałeś w obu autach to wiesz jak jednak spora różnica jest w jakości wykonania obu modeli

Btw. widzę już 4 cyklicznie jeżdżące Rapidy, w tym jeden często wita na pobliskim osiedlu

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

neoXs, dziś widziałem, że bank BPS zakupił białe Rapidy do swojej floty i nie są to wcale podstawowe wersje. Całkiem ciekawie Rapid wygląda w tym białym kolorze.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• neoXs
                      Rider
                      • 2010
                      • 555

Zamieszczone przez Big
                      Całkiem ciekawie Rapid wygląda w tym białym kolorze.
                      Jak jest czysty to owszem, ładnie ale lekko brudny już średnio. Akurat taki biały z dwukolorową tapicerką (na pewno to nie jest Active) często jest przeze mnie widywany. Autko ok, mi się ogólnie z wyglądu podoba ale tak jak wszyscy radzą warto kilka razy pomyśleć czy brać Rapida czy nieco dołożyć i wziąć O3 bo jest między tymi modelami różnica pod wieloma względami i tyle

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

w Rapidzie od nowego roku modelowego będzie można z miejsca kierowcy sterować tylnymi szybami elektrycznymi.
                        oszczędności

proste
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4721
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziś przy okazji jazdy próbnej O3 1.2 TSI 105 KM i rozmowie o innych modelach i brakach w nich sprzedawca wspomniał, że Skoda przyznała się do babola :P i w Rapidzie od nowego roku modelowego będzie można z miejsca kierowcy sterować tylnymi szybami elektrycznymi.

Czy zna ktoś pełną listę zmian jakie będą wprowadzone w Rapidzie w nowym roku modelowym? Pytam bo nadal rozważam zakup tego auta, choć coraz bardziej nastawiam się na O3...
                          Taki babol, to nie babol.
                          Jak dla mnie strzelili babola z silnikami i boli mnie to bardziej niż jakieś boczki bez materiału. Skoro ktoś (tak jak ja) nie chce turbo, to zostaje bez wyboru - bo brać pod uwagę 1.2 MPI to już lepiej wykroić dziurę pod pedałami i popylać jak Filnstones, chyba byłoby szybciej.

Jakoś w atmosferze wzajemnego głaskania się po jajach z zachwytu na TSI i TDI z DPFem, czuję, że są to babole obliczone na mały przebieg - jakieś wewnętrzne przeczucie mówi mi, że to nie są silniki dla takich jak ja - Kowalskich, którzy szukają czegoś co przeleci 200-300kkm bez większych awarii (nie wspominam już o półmilionowych przebiegach).
                          Artur

Komentarz

• neoXs
                            Rider
                            • 2010
                            • 555

Zamieszczone przez r2r
                            to nie są silniki dla takich jak ja - Kowalskich, którzy szukają czegoś co przeleci 200-300kkm bez większych awarii (nie wspominam już o półmilionowych przebiegach).
                            Obawiam się, że takich nowych samochodów nawet z silnikami 1.6 mpi już nie uświadczysz. Niestety tak działa dzisiaj rynek :/

Komentarz

• r2r
                              RS
                              • 2008
                              • 4721
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez neoXs
                              Zamieszczone przez r2r
                              to nie są silniki dla takich jak ja - Kowalskich, którzy szukają czegoś co przeleci 200-300kkm bez większych awarii (nie wspominam już o półmilionowych przebiegach).
                              Obawiam się, że takich nowych samochodów nawet z silnikami 1.6 mpi już nie uświadczysz. Niestety tak działa dzisiaj rynek :/
                              Przyjdzie chyba czas szukać wśród niskobudżetówek i to też jedynie wśród tych "nieudziwnianych". Wogóle chyba przyjdzie czas, że zatęskni się za takimi np. Lanosami - i mówi to ktoś, kto fanem Daewoo nigdy nie był.
                              Artur

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez neoXs
                                Zamieszczone przez r2r
                                No niezupelnie... niestety to VAG tak pcha na sile te wysilone silniki z turbodoladowaniem, natomiast np. w Kia/Hyundai ciagle sa zwykle benzynowki... Mam gdzies test albo Golfa albo O2 vs Kia Ceed. W tym aucie z VAGa jest 1.2 tsi a u Koreancow zwykly 1.4 mpi... i sie okazuje ze spalanie praktycznie bez roznicy... a nawet przyspieszenia to roznica zaledwie sekundy z kawalkiem czyli dla normalnego czlowieka - nieodczuwalna. Za to ewentualne problemy w mpi teoretycznie sporo mniejsze niz w tsi...

Ale widac VAG postanowil zaaplikowac wszystkim tsi ... i co? I widac zdecydowal dobrze bo wszyscy kupuja... :-) Na Zachodzie sobie pojezdza te 3-6 lat i nastepny, a ten uzywany na Wschod - czyli do nas... gdzie Pan Kazik bedzie potem sie w warsztacie biedzil co tam powymieniac zeby sie nie sypalo... No chyba ze w koncu zrobia to tak skomplikowane elektronicznie, ze i Pan Kazik sobie poradzi i wtedy to albo ASO i naprawa za 10.000 zl albo na ... zlom :-)

Taki jest cel tego wszystkiego - samochod - produkt na 5 lat jednorazowego uzytku :-) Zobaczycie :-)

ps. zawsze mozna jeszcze panstwowo dolozyc pseudo-eko-podatek na "stare" wiecej niz 5 letnie samochody... i szafa gra... Niestety :-(
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108
                                  Zamieszczone przez neoXs
                                  Zamieszczone przez r2r
                                  No niezupelnie... niestety to VAG tak pcha na sile te wysilone silniki z turbodoladowaniem, natomiast np. w Kia/Hyundai ciagle sa zwykle benzynowki... Mam gdzies test albo Golfa albo O2 vs Kia Ceed. W tym aucie z VAGa jest 1.2 tsi a u Koreancow zwykly 1.4 mpi... i sie okazuje ze spalanie praktycznie bez roznicy... a nawet przyspieszenia to roznica zaledwie sekundy z kawalkiem czyli dla normalnego czlowieka - nieodczuwalna. Za to ewentualne problemy w mpi teoretycznie sporo mniejsze niz w tsi...

Ale widac VAG postanowil zaaplikowac wszystkim tsi ... i co? I widac zdecydowal dobrze bo wszyscy kupuja... :-) Na Zachodzie sobie pojezdza te 3-6 lat i nastepny, a ten uzywany na Wschod - czyli do nas... gdzie Pan Kazik bedzie potem sie w warsztacie biedzil co tam powymieniac zeby sie nie sypalo... No chyba ze w koncu zrobia to tak skomplikowane elektronicznie, ze i Pan Kazik sobie poradzi i wtedy to albo ASO i naprawa za 10.000 zl albo na ... zlom :-)

Taki jest cel tego wszystkiego - samochod - produkt na 5 lat jednorazowego uzytku :-) Zobaczycie :-)

ps. zawsze mozna jeszcze panstwowo dolozyc pseudo-eko-podatek na "stare" wiecej niz 5 letnie samochody... i szafa gra... Niestety :-(
                                  Racja, tym bardziej , że nasz przykładowy klient nadal kupi takiego weźmy szmelcwagena pszczura B6 z pocz produkcji 2,0 TDI bez zębów już praktycznie na napędzie pompy bo "to przecież pasek w tedeiku", zwłaszcza czarny kombiak, z wyglądu nówka nieśmigany.
                                  Choć przynajmniej ceny tego badziewia już nie sa zawyżone jak kiedyś (choć kiedys to było warte wydania tych extra kilku tysiaków). Także Polandia to wymarzony rynek dla VW-eja. Taki poligon dla nowych i używanych. Każda padlina sie sprzeda czy używana czy nowa.
                                  Polak będzie płakał i płacił góre szmalcu za naprawy i nabijał kabzę koncernowi...no ale pasek to w końcu nadal prestiż :diabelski_usmiech

Marlej a co do podatku ...jakoś nie sądzę. Jakby chodziło o "wymiary " ogórka bo normy UE nie łapią to tak ale jak trzeba ze swoich rynków stare auta upłynniać to gdzieś musi być miejsce na to takze tu nie sądzę żeby była presja UE..... chyba, zę jednak, bo wtedy trzeba będzie wymienić na nowe (czemu nie hi-tech cudeńka VW-eja) a staruszki pójdą dalej na wschód....kto wie.
                                  Tylko jak to zwykle u nas Ty/ja dostaniemy tyko po dupie bo pewnie żadnych ulg eco nie bedzie tylko podatki za emisje i tyle.

r2r - jeśli to dla Ciebie takie istotne z racji profesji to sa inne marki. Nic na siłę. Zwłaszcza jeśli auto ma przede wszystkim pracować - zarabiać. I być też tanie w eksploatacji- mało awaryjne (potencjalnie - bo jak będzie nikt nie wiem, można trafić na pechowy egzemplarz)
                                  Ja podobnie jak ty myślałem. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, czas pokaże, ale nie chciałem brać udział w tym spisku pod nazwą T(otal) S(hit) I(nside) czy też ichnie TDI po paroletnich niepochlebnych wtopach z PD w 2.0. Są inne marki. I niekoniecznie od skośnych jak ktoś ma awersję. Bo za przeproszeniem nigdy nie zrozumiem fanatyzmu w stosunku do skody - kiedy to były najlepsze auta na świecie? Że lepszego już nie da się kupić? Jest tego pełno.
                                  NIe ma tu już tego co potrzebuje? Idę do konkurencji. Jak z AGD :wink:

Komentarz

• r2r
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4721
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Alonzo_, marlej108, +1
                                    Artur

Komentarz

• słoń
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 777

Wpadłem gościnnie do konfiguratora VW użytkowe i cóż tam zastałem??? VW Caddy BIFUEL 1,6 mpi 102 KM z instalacją gazową!!!!!! czyli jeszcze ten silnik funkcjonuje jako napęd dla aut VW!!ciekawe czemu w skodzie nagle przestał spełniać normy??
                                      cena jednak powala,jest to to droższe o 2kpln od 1,6 tdi cr :shock:

Komentarz

• Octavianos
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1130

Już chyba tylko właśnie w Caddy Bifuel funkcjonuje ten silnik - w sensie, że można kupić nowe auto z tą starą, sprawdzoną jednostką (no poza ostatnimi O2FL) trochę szkoda mimo wszystko
                                        SIMPLY CLEVER
                                        Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Langusta
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1864
                                          • Seat

Rapid Spaceback

Skoda Rapid Spaceback od sierpnia :wink:
                                          Skoda Auto wciąż atakuje nowościami. Od sierpnia 2013 r. rozpocznie się w Mlada Boleslav seryjna produkcja drugiej wersji nadwozia modelu Rapid.......... / Auto Świat /
                                          Załączone pliki
                                          Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Lacetti :lol:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• grzesk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 296

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Lacetti :lol:
                                              Miałem podobne skojarzenia ale mi pierwsze przyszło na myśl POLONEZ nie wiem czemu, może przez tą płaską szybę z tyłu :lol:

Ciekawe czy to jest oficjalne zdjęcie czy kolejna wizja jakiegoś użytkownika.
                                              Mi z tych wizji najbardziej podobała się ta z uciętym tyłem. Jest takie zdjęcie, gdzie ktoś z białego Rapida liftback zrobił zgrabnego hatchbacka z lekko zmienionymi tylymi bocznymi drzwiami, gdzie przypominają te od O3. Takiego Rapida bym z chęcią przygarnął :-)
                                              Rapid Hatchback

Komentarz

• test15510
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 77

Grzesk, kupujesz? Jako następcę Fabki 1
                                                Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• grzesk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 296

Zamieszczone przez test15510
                                                  Grzesk, kupujesz? Jako następcę Fabki 1
                                                  Taki jest plan :-)
                                                  Ewentualnie rozważam O3 Ambition 1.2 TSI 105 KM (6-biegowa) jeżeli różnica ostatecznie po negocjacjach nie będzie za duża.
                                                  Ale to jeszcze jakiś czas. Do tego momentu może jeszcze wiele się zmienić w cennikach i wyposażeniu. Nadal czekam na informacje jakie są zmiany w Rapidzie w nowym roku modelowym 2014 i poza możliwością sterowania elektrycznymi szybami tylnymi z miejsca kierowcy to nic więcej nie wiem.
                                                  Zastanawiam się czy może, coś jeszcze w silnikach zmienią. Trochę człowiek się tu naczytał co może się z tymi TSI dziać. Niby są one poprawione to może będzie OK ale w O3 są jeszcze nowsze i ponoć lepsze ale ich nie znamy jeszcze. Z drugiej strony jeśli chodzi o HTP też tak mówiono a u mnie nic się nie dzieje a auto już przeleciało 134 tys. km

Być może poczekam do przełomu roku i na coś z wyprzedaży będę polował. Jeśli na Rapida będzie znów upust ponad 12 tys. to będzie okazja. Zobaczymy co dadzą dla O3.

Jako następca Fabci 1, Rapid wydaje mi się odpowiednim autem a tym bardziej O3

Ty też myślisz nad tym autem?

Komentarz

• test15510
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 77

Nie, ja mam znacznie większe auto i na tym etapie życia rapid oferuje dla mnie zdecydowanie za mało, żądając zdecydowanie zbyt dużo
                                                    Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

Pracuję...