Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2497
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Maicroft, chodziło mi o przykład w kwestii wyposażenia itp a nie śmocy. miałem Seja 54KM/735kg. ten też to szatan nie kogut :wink: tyle że tak jak Tico, kontrolowana strefa zgniotu jest od zderzaka do zderzaka :diabelski_usmiech

grzesk, jak pytałem w Piotrkowie, Łodzi i Radomiu o możliwość jazdy O3 z DSG to wszędzie mi powiedziano że nie ma. powód: tutaj nikt tego nie kupi... w okolicy 3-City na 3 salony w 2 była taka możliwość.
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• neoXs
      Rider
      • 2010
      • 555

Zamieszczone przez Tony065
      grzesk, jak facet do tej pory przemieszczał się jakimś "żelazkiem" w stylu Tico, to pieje z zachwytu nad O3 85KM :wink: ja osobiście nie mam przekonania do takiej samotnej opinii gdzieś tam w sieci. rzeczowo to będzie można pogadać za rok-dwa jak wyjdą wszystkie "choroby wieku dziecęgo" tak Rapida jak i O3.
      To tak jakoś musiałeś przeoczyć parę postów na forum bo oprócz mnie widziałem jeszcze ze dwie (na pewno 1 czerwona O3 to była) może więcej osób, które są użytkownikami O3 z silnikiem 1.2 TSI 85km

Jeździłem Fiatem Uno (1.0), Seatem Cordobą (1.6) oraz Octavią I (1.6) i obecna O3 jest najbardziej "agresywna" ze wszystkich wymienionych tutaj autek Już kilka razy pisałem swoją opinię o tym silniku więc możesz przeszukać moje posty jak Ci się chce. Dodam od siebie tylko tyle, że kupno 12. 105km lub 1.4 TSI w moim przypadku byłoby wyłącznie zbędnym wydatkiem i próbą przedłużenia sobie wirtualnego "pytonga"

Komentarz

• Tony065
        RS
        • 2009
        • 2497
        • Octavia I (1U2)
        • ARX 1.8 20VT 150 KM

neoXs, toć napisałem, że bardziej mi chodzi o kwestie wyposażenia i dizajnu a nie śmocy. ile kto ma pod maską, to jego sprawa, ale pojedyncza opinia nie jest wiarygodna. z resztą co tu dużo pisać. tak dużo było peanów itp dupereli n/t nowej O3, a teraz ludzie marudzą, że im coś stuka na dołkach, że za twardo itd. co innego artykuły /zapewne sponsorowane/ w gazetach, a co innego wyszło na żywo. nawet ktoś na forum ma w podpisie "zrobiony w amazing"... :szeroki_usmiech
        @ by Tune-up Gdańsk
        Antek

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

@Grzesk,

specjalnie dla Ciebie znalazlem najnowszy test Rapida.... :diabelski_usmiech

ps. minuta 2:10 - swietne nakrycie glowy ma Pan Redaktor Prowadzacy :-)
          i minuta 2:32 - Pan Redaktor robi wywiad z interesujacym Panem Kierowca (rowniez w ciekawym nakryciu glowy...) ;-)
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

...a tymczasem gdzieś za siedmioma górami i lasami, pod maską Rapida...

...patrzeć od 6:35...
            Artur

Komentarz

• Borsuk2
              L&K
              • 2010
              • 1203

r2r, jakiś zgrabniutki ten 1,6 na filmie.
              Fajna stronka

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Borsuk2, nawet nie wnikam w to jaki, chodzi mi o samo jego jestestwo pod maską tego auta.
                Artur

Komentarz

• grzesk
                  Rider
                  • 2010
                  • 296

Zamieszczone przez r2r
                  Borsuk2, nawet nie wnikam w to jaki, chodzi mi o samo jego jestestwo pod maską tego auta.
                  Ale o tym już dawno pisałem i podawałem ten link z tym filmem jak się pojawił.
                  Pytanie wtedy było czy u nas się pojawi czy tylko na rynki gdzie Ekoterroryści jeszcze tak bardzo się nie wtrącają.
                  SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• neoXs
                    Rider
                    • 2010
                    • 555

Zakładając, że nagle cudem 1.6 mpi się pojawia to ciekawe ile by kosztowało Drożej niż 1.2 mpi i taniej niż 1.2 TSi?

Komentarz

• r2r
                      RS
                      • 2008
                      • 4721
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

neoXs, myślę, że nie ma sensu nawet spekulować. Gawiedź ma 1.2 MPI do którego łaskawie dodano instalkę fabryczną i gawiedź ma się cieszyć.
                      Artur

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Panowie tak was czytam i zastanawiam się czy wy tak na serio, czy tylko jaja sobie robicie ? To mniej więcej tak jak gdybym czytał wpisy na lokalnych forach gdzie ludzie piszą "po co komu kolejny supermarket", "kto tam będzie kupował " itp.
                        Czy wy naprawdę myślicie, że w Skodzie nie ma analityków rynku ? Czy naprawdę myślicie, że przed wprowadzeniem na dany rynek danego modelu, ci analitycy nie robią stosownych badań, aby zaproponować klientowi jak najlepiej dopasowany do niego produkt? Czy naprawdę myślicie, że gdyby, poza paroma malkontentami na tym forum, większość PRAWDZIWYCH klientów chciała auto z tym 1.6 MPI, to Skoda tego silnika by nie wprowadziła, chociażby przy okazji niedawnych zmian w palecie Rapida ?
                        Naprawdę dla kilku czy nawet kilkunastu malkontentów nikt nie będzie wprowadzał do palety nowego silnika, bo zbyt wiele by to kosztowało.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                          RS
                          • 2008
                          • 4721
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Big....dlatego ja jestem pod wrażeniem marketingu VW, który zamiast martwić się malkontentami, wykazał się dobrym graczem szachowym. Pierw przedłożył ogółowi klientów mit o nowym super-ultra-nowoczesnym-oszczędnym-emitującym-w-c..j-niskie wartości-CO2-silniku-TSI i tym samym już na początku partii wykonał ruch na szach, a "dyskretne" wywalenie każdego innego silnika z palety, sianie piaru o niezawodności TSI mimo ich fatalnego startu i przychylność gawiedzi mimo tych wad, sprawiła że w zasadzie sami wystawiliśmy się na mat.

O 2.0TDI też można mówić, że jest wspaniały i zmilczeć jego defekt fabryczny z pompą oleju. Nie będę szedł tą drogą, w wypadku TSI. Lubię, kiedy jak coś jest ciulowe, to jest to powiedziane wprost.
                          Artur

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

Zamieszczone przez Big
                            zy wy naprawdę myślicie, że w Skodzie nie ma analityków rynku ? Czy naprawdę myślicie, że przed wprowadzeniem na dany rynek danego modelu, ci analitycy nie robią stosownych badań, aby zaproponować klientowi jak najlepiej dopasowany do niego produkt? Czy naprawdę myślicie, że gdyby, poza paroma malkontentami na tym forum, większość PRAWDZIWYCH klientów chciała auto z tym 1.6 MPI, to Skoda tego silnika by nie wprowadziła, chociażby przy okazji niedawnych zmian w palecie Rapida ?
                            Nie wiem czy Ty naprawdę w to wierzysz czy tylko sobie jaja robisz? Twierdzisz, że prawdziwi klienci nie chcą silnika 1.6 i dlatego Skoda go nie wprowadza. Tego samego który był hitem sprzedaży jeszcze kilka miesięcy temu i nagle ludzie już go nie chcę, za to zapragnęli 3 cylindrowego 1.2?

Zamieszczone przez Big
                            Naprawdę dla kilku czy nawet kilkunastu malkontentów nikt nie będzie wprowadzał do palety nowego silnika, bo zbyt wiele by to kosztowa
                            O jakich Ty kosztach mówisz skoro ten model z TYM silnikiem jest normalnie produkowany i to zapewne jeszcze w tej samej fabryce. Tak w ogóle to w ilu fabrykach montowany jest Rapid?
                            AGR 112KM, 232Nm
                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

co zabawne, to fakt, ze przeciez jeszcze rok temu Big mial wlasnie O2 z silnikiem 1.6 MPI...
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez parasite
                                Tego samego który był hitem sprzedaży jeszcze kilka miesięcy temu
                                W czym był tym hitem sprzedaży? Pamietasz w czym ? W O Tour II. A dlaczego był hitem ? Gdyż, auto było dostępne w bradzo dobrych pieniądzach, a alternatywą dla 1.6 MPI był dychawiczny 1.4 16V, którego ludzie nie chcieli.
                                W O II FL hitem był 1.4 TSI, a nie 1.6 MPI.
                                Przypuśćmy, że Skoda wprowadziła by ten 1.6 MPI do Rapida i byłby on o jakieś 2 tys zł tańszy niż 1.2 TSI (105KM) ile osób by go wybrało ? 2-4 % z ogólnej liczny chętnych na te 2 silniki, a reszta kupiłaby 1.2 TSI (105 KM). Własnie dlatego się to nie opłaca.
                                Naprawdę jestemn spokojny o to, że odpowiedni ludzie przeprowadzili stosowne badania w tym temacie i na ich podstawie ułożyli ofertę na dane rynki.
                                Czy naprawdę myślisz, że Skoda na własne życzenie pozbawiała się zarobku od tysięcy chetnych, gdyby takowi faktycznie istnieli. Fabryka aut to biznes, a nie koncert życzeń, czy fundacja "mam marzenie". Tu liczy się forsa!

O jakich Ty kosztach mówisz skoro ten model z TYM silnikiem jest normalnie produkowany i to zapewne jeszcze w tej samej fabryce.
                                W której fabryce ? Auta na rynek wschodni np. Rosję gdzie dostępny jest ten 1.6 MPI są produkowane w ... Rosji, bo tam Skoda ma swoją fabrykę.
                                W Czeskich fabrykach produkowane są tylko auta przeznaczone na rynki Europejskie.
                                O jakich kosztach? Ano np. koszta homologacji, danego modelu z danym silnikiem, które są dośc spore, a bez tego żadno auto nie moze być sprzedane na terenie danego kraju.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Big
                                  Przypuśćmy, że Skoda wprowadziła by ten 1.6 MPI do Rapida i byłby od o jakieś 2 tys zł tańszy ni 1.2 TSI (105KM) ile osób by go wybrało ? 2-4 % z ogólnej liczny chętnych na te 2 silniki, a reszta kupiłaby 1.2 TSI (105 KM). Własnie dlatego sie to nie opłaca.
                                  Naprawdę zapewne odpowiedni ludzie przeprowadzili stosowne badania w tym temacie.
                                  Czy naprawdę myśliszże Skoda na własne zyczenie pozbawiała się zarobku od tysięcy chetnych, gdyby takowi faktycznie istnieli.
                                  No jakoś przy OII się opłacało i chętni byli, no ale jak zwykle wiesz co kto by kupił. Odpowiedni ludzie to zadbali o to żeby te auta odpowiednio szybko padały a nie żeby jeździły długo i bezawaryjnie. To co jest na rękę Skodzie na pewno nie jest na rękę zwykłemu śmiertelnikowi. Wymyślili żeby dać 1.2 MPI, który ledwo daje radę w moim VW Polo na pewno nie dlatego, że tak chcieli użytkownicy tylko po to żeby wymusić zakup TSI i tyle w temacie.
                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

no ale jak zwykle wiesz co kto by kupił
                                    A ty nie wiesz pisząc że na pewno ludzie kupiliby 1.6 MPI. Takze może bez głupich tesktów o.k.
                                    Ja poprostu nie jestem w stanie uwierzyć w spiskową teorię dziejów, że Skoda wycofuje z oferty światnie sprzedajacy się silnik, aby zastąpić go takim którego nikt nie chce i nie patrzy że w ten sposób straci nie tylko klientów ale również parę mln. zysków. No sorry, ale jak napisałem powyżej fabryka samochodów to nie fundacja mam marzenie. Tu liczy się kasa !! i widocznie ktoś wykalkulował, że sprzedaż tego silnika w Europie juz się nie opłaca.
                                    No jakoś przy OII się opłacało i chętni byli
                                    Tak, ale w O II przed liftem gdy było bardzo mało silników do wyboru, bo wtedy poza 1.6 MPI przystępnym cenowo, był jeszcze 1.4 16V którego nikt nie chciał ze wzgledu na słabiutkie osiągi i bardzo drogi (droższy od 1.6 MPI o bagatela 8 tys zł!!) 2.0 FSI.
                                    W O II FL juz w rankingach sprzedaży brylował 1.4 TSI, a nie 1.6 MPI.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Rapid 1.6 sprzeda sie tylko wtedy gdy bedzie mial LPG w cenie. Inaczej to raczej jak pisze Big. Nie kazdy LPG chce i wtedy wybiera 1.2TSI
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• parasite
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1368

Zamieszczone przez Big
                                        Ja pop orstu nie jestem w stanie uwierzyć w spiskową teorie dziją, że Skoda wycofuje z oferty światnie sprzedajacy sie silnik aby zastąpić go takim którego nikt nie chce.
                                        To nie jest spiskowa teoria tylko przemyślana taktyka aby ludziom którzy tego nie potrzebują wciskać bardziej awaryjne TSI. 1.2 MPI do takiego auta to jest parodia.
                                        Zamieszczone przez Big
                                        bo wtedy poza 1.6 MPI przystępnym cenowo, był jeszcze 1.4 16V którego nikt nie chciał ze wzgledu na słabiutkie osiągi
                                        No właśnie, a tu mamy jeszcze słabszy silnik.

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Rapid 1.6 sprzeda sie tylko wtedy gdy bedzie mial LPG w cenie. Inaczej to raczej jak pisze Big. Nie kazdy LPG chce i wtedy wybiera 1.2TSI
                                        Mówicie o zagłębiu LPG więc raczej klienci by byli.
                                        AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Słabszy w czym?? Moc 85KM a wiec ta sama, ale moment obrotowy, czyli parametr odpowiadajacy za elestyczność silnika, to 160 Nm czyli prawie tyle co kiedyś w ... 2.0 FSI !!
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4721
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Polak z Polakiem, to nie dojdzie do porozumienia.
                                            Ja wyrażam się jasno, chętnie chciałbym 1.6 MPI, to ktoś nie słucha i mi wpaja na siłe, że jakieś TSI byłoby lepsze - a ja mam TSI gdzieś i twierdzę, że powinien być wybór w palecie silnikowej - wtedy każdy kupiłby sobie taką jednostkę, jaką uważa za słuszną i jeden nie miałby nic do drugiego, to nie... już na starcie lepiej wmuszać jeden drugiemu, że po co jakiś wybór, jak i tak TSI lepsze.....chcesz, to sobie kup nawet dwa te TSI, ja tego nie chce. Nie krytykuję, nie smaruje błotem, PO PROSTU TEGO NIE CHCE :!:
                                            No kur..a rozmowa na poziomie piaskownicy, przypominająca mi inny żałosny topic w którym wojnę toczą napinacze broniący TDI i napinacze od benzyny. Nie mieszam się w takie pojedynki :NIE CHCE TSI, CHCE MPI - NIE POTRZEBA MI KOMENTARZY, TYLKO POTRZEBA MI MOŻLIWOŚCI, ABY W TAKĄ JEDNOSTKĘ SIĘ ZAOPATRZYĆ. DZIĘKUJĘ, TO TYLE...NIE ODPOWIADAM NA ZACZEPKI.
                                            Artur

Komentarz

• grzesk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 296

Zamieszczone przez Big
                                              Słabszy w czym?? Moc 85KM a wiec ta sama, ale moment obrotowy, czyli parametr odpowiadajacy za elestyczność silnika, to 160 Nm czyli prawie tyle co kiedyś w ... 2.0 FSI !!
                                              On chyba miał na myśli to, że 1.2 MPI jest jeszcze słabszy bo ma 75 KM
                                              SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

To nie jest spiskowa teoria tylko przemyślana taktyka aby ludziom którzy tego nie potrzebują wciskać bardziej awaryjne TSI. 1.2 MPI do takiego auta to jest parodia.
                                                Ludzie którzy NIE potrzebują silnika TSI mają swój rozum i jeśli faktycznie go nie potrzebują, to pójdą do konkurencji, a to chyba nie jest zamiarem żadnego producenta.
                                                Bardziej wydaje mi się, ze to właśnie ludzie swoimi portfelami zagłosowali za tym, aby ten 1.6 zniknął z oferty.

[ Dodano: Sro 02 Paź, 13 12:25 ]
                                                Zamieszczone przez r2r
                                                :NIE CHCE TSI, CHCE MPI - NIE POTRZEBA MI KOMENTARZY, TYLKO POTRZEBA MI MOŻLIWOŚCI, ABY W TAKĄ JEDNOSTKĘ SIĘ ZAOPATRZYĆ. DZIĘKUJĘ, TO TYLE...NIE ODPOWIADAM NA ZACZEPKI.
                                                To nie zaczepka, ale spój na swoje zachowanie. Ja chcę i juz. Dajcie mi bo ja chcę !! A czy jak ja bym chciał, a chciałbym, kupić w Renault swietną i pancerna jednostkę 1.7 F3N to specjalnie dla mnie Renault wypuści np. Megane III z tym silnikiem ?
                                                Znajdz jeszcze ok. 15 000 takich co chcą tego samego co ty i jestem spokojny, że Skoda specjalnie dla tych 15 000 ludzi wyprodukuje Rapida z 1.6 MPI na polski rynek. Tylko sorry, ale dla ciebie samego + jeszcze kilkanascie osób to nikt nawet światła w fabryce nie włączy, bo to sie po prostu nie opłaca !!
                                                Czy ty jako taksówkarz przewiózłbyś klienta 200 m dalej, bo klient powiedziałby, że on chce przejachac 200 m taksówką bo ma taki kaprys ?
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Borsuk2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1203

Zamieszczone przez r2r
                                                  a ja mam TSI gdzieś
                                                  popieram, ja też .
                                                  Fajna stronka

Komentarz

• Tony065
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2497
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Big
                                                    Big, proszę Cię... 2.0FSI :arrow: 150KM/200Nm
                                                    a tak w ogóle to 1.6MPI nie spełnia Euro5 i dlatego nie ma już w palecie na Europę. zaraz wejdzie Euro6 i już w ogóle będzie po ptokach... :diabelski_usmiech
                                                    @ by Tune-up Gdańsk
                                                    Antek

Komentarz

Pracuję...