W Sopocie w Skodzie jest juz Rapid hatchback, imho wyglada na zywo smetnie... o dziwo sprawia wrazenie starszego auta od liftbacka....
Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez r2rDziwna to taktyka, wedle której podmiot reprezentuje myślenie "dobra, już za długo jest duże branie na moje produkty, więc trochę je sknocę, żeby moje inne produkty też miały lepsze branie"
Komentarz
-
-
Właśnie ten "value for money" może być decydującym czynnikiem, przez który klient, który wysiądzie ze Skody, nie pójdzie wyżej w kierunku VW, tylko skręci w rejony Dacii, Hyundai'a, czy Chevroleta. VAG reprezentuje takie buńczuczne monopolistyczne myślenie, pełne pewniactwa i buty, tak jakby myśleli, że i tak każdy jest skazany na ich samochody - otóż nie i mogą się na tym przejechać. Zresztą nie zbyt imponujący start Rapida na rynku, to jakiś symptom, prawda? Pojawiają się jakieś tam próby wyjścia do klienta z instalacją LPG w Rapidzie, ale to wciąż mały 3-cylindrowy silniczek, więc w takiej sytuacji warto poszperać u konkurencji. W Polsce wciąż w wielu wypadkach możliwość instalacji LPG, jest dużym wyznacznikiem kupna samochodu. Skoda tak jakby sobie sama zamknęła tą drogę, względnie mocno utrudniła do momentu, kiedy ktoś nie ogarnie instalacji do silników TSI na w miarę porządnym poziomie - ale to są tematy, które zweryfikuje życie. Ze swojej strony wiem, że 3-4 lata temu myślałem, że moim następnym autem będzie bankowo Skoda - dziś już nie jestem tego taki pewien.Artur
Komentarz
-
-
Czy Skoda nie wygrywała rankingów sprzedaży Octavią tylko dlatego ze był doliczany TOUR ? Teraz go juz nie ma .... :?
Wydaje mi się że gdyby zamiast nazwy Skoda Rapid model ten w Polsce sprzedawano pod nazwą Octavia Tour to w wyniku takiego małego oszustwa uzyskano by większą sprzedaż.... Parę lat temu kiedy upadające Daewoo zostało przejęte przez GM uznano że nowe modele w Polsce sprzedawac lepiej pod nazwa Chevrolet pomimo tego ze w dalszym ciągu w całej Europie sprzedaz odbywała sie dalej jako Daewoo ... i tak był Daewoo Kalos a u nas Chevrolet Aveo, Daewoo Nubira a u nas Chevrolet Lacetti itp... Większośc nie kojarzyła kupując Chevroleta ze to stare koreańskie Daewoo mając poczucie że jeździ amerykańska a więc lepszą marką... Tacy sa polacy...
Sam mam Octavie Tour z 2009r i wiem ze mam to przeświadczenie że to pełnoprawna Octavia ... a teraz za ta kasę gdyby porównac miałbym Rapida a więc auto klase niższe .... więc ...myśląc jak wiekszośc klientów gorsze.
Czasem warto ludziom dać poczucie ze maja cos lepszego niż to jest w rzeczywistości... dla mnie Rapid zawsze bedzie sie kojarzył z tylnosilnikowym Coupe i komuną ... i wielu ludziom pewnie też.
Kto ma kupic nową Octavię 3 i tak ja kupi a ktos kto marzy o nowej Octavii a nie stac go na nia zadowoliłby się Octavią Tour ( czyli Rapidem ) ...ale to tylko takie moje dywagacje przeciez w Skodzie sa ludzie którzy wiedza jak zrobic żeby nowe auta sie sprzedawały :? a że Czesi i niemcy nie maja pojęcia o mentalności Polaków to juz inna rzecz.
Skoda tez przestaje byc autem dla mas i mierzy w bogatszych klientów .... tylko zeby nie obudziła sie kiedys z reką w nocniku jak FIAT który całkowicie olał polskiego klienta i w sumie swój wręcz naturalny rynek czego efektem jest wręcz marginalna sprzedaż a przecież kiedys był najwazniejszym graczem na tym rynku.... tak że Skodo obudź się !!! i daj nam Polakom to czego chcemy czyli taniej Octavii i silnika pod LPG bo jak nie to skończysz jak Fiat .....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gnusmatak że Skodo obudź się !!! i daj nam Polakom to czego chcemy czyli taniej Octavii i silnika pod LPG
To tak jakby będąc głodnym po parunastu godzinach ciężkiej pracy fizycznej przyjść do domu w nadziei, że żona na pewno upichciła dobre schabowe w sosiku i usłyszeć po przekroczeniu progu "Kochanie dobrze, że już jesteś - zrobiłam zupę borówkową, a na drugie danie...nie zgadniesz...makaron zapiekany z serem i bananem, wzięłam przepis od sąsiadki, podobno palce lizać"
Nie które odpowiedzi i rozwoje wypadków, nie są tymi, których oczekujemy.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GnusmaParę lat temu kiedy upadające Daewoo zostało przejęte przez GM uznano że nowe modele w Polsce sprzedawac lepiej pod nazwa Chevrolet pomimo tego ze w dalszym ciągu w całej Europie sprzedaz odbywała sie dalej jako Daewoo
[ Dodano: Wto 29 Paź, 13 11:30 ]
Zamieszczone przez GnusmaWiększośc nie kojarzyła kupując Chevroleta ze to stare koreańskie Daewoo mając poczucie że jeździ amerykańska a więc lepszą marką... Tacy sa polacy...
Po co więc piszesz "tacy są polacy", skoro nie znasz całej genezy zniknięcia marki Daewoo ii pojawiania sie na nią marki Chevrolet, z polskigo rynku. Natomiast, jak pisałem wyżej, marka Daewoo, była zarezerwowana, na podstawie wczęsniej zawartych umów, dla wyrobów z FSO i GM nie miał do niej na rynku polskim praw.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big akurat co do marki Daewoo w Polsce to sie z toba niezgodzę ... niestety ale marka ta odeszła z Polski w otoczce skandalu ... i zarząd GM nie chciał zeby nowe modele były kojarzone z tymi poprzednimi. Daewoo-FSO dalej produkowało Lanosa oraz Matiza co nie przeszkadzało sprzedawać Chevroletowi zmodernizowanego Matiza jako Sparka. Daewoo-Fso to juz osobna firma w czasach gdy Daewoo przejął GM nie mająca w sumie nic wspólnego z dawną centralą ...mieli tylko umowę licencyjna na produkcję Lanosa i Matiza przedłużaną co jakiś czas. A co się tyczy Daewoo to odeszło z Polski w bardzo kiepskim stylu.... może kojarzysz darmowe przeglądy przez 3 lata ... osoby które pod koniec działalności Daewoo kupiły auto nie były objete darmowymi przegladami do końca trwania gwarancji pomimo tego ze miały to zagwarantowane...
A Chevrolet miał oczywiście długie tradycje w Polsce ale było to przed wojną gdyz auta tej marki były montowane w fabryce Lilpop, Rau i Loewenstein w Warszawie ...ale to było w latach 30-tych i chociaz odbiorcami aut daewoo były osoby starsze to watpie żeby po zmianie nazwy z Daewoo na Chevrolet auta te zaczęły im sie kojarzyć z tymi zmontowanymi w przedwojennej Polsce i dlatego zaczęły je kupowac gdyz auta te były montowane 70 lat wczesniej :?
W przedwojennej Polsce sprzedawano również SKODY ale wątpie czy dlatego starsi ludzie wybierają często auta tej marki i od lat są one kojarzone z jegomościami w kapeluszach i płaszczach wsadzonych w spodnie. I to nie Chevrolet, Daewoo czy Fiat jest autem dla przysłowiowego grzyba tylko niestety Skoda
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GnusmaBig akurat co do marki Daewoo w Polsce to sie z toba niezgodzę ...
Po prostu, auta dawnego Daewoo nie mogły być sprzedawane w Polsce pod marką Daewoo, gdyz prawa do tej marki miała FSO, więc GM wykorzystalo do twego inną swoją markę. Ot i cała tajemnica.
[ Dodano: Wto 29 Paź, 13 12:38 ]
Zamieszczone przez GnusmaW przedwojennej Polsce sprzedawano również SKODY ale wątpie czy dlatego starsi ludzie wybierają często auta tej marki i od lat są one kojarzone z jegomościami w kapeluszach i płaszczach wsadzonych w spodnieCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez r2rDaremne. Też próbowałem zwracać uwagę na ten aspekt, to zostałem strollowany odpowiedzią na poziomie : Skoda oferuje przecież silnik pod LPG w postaci 1.2 MPI
Jako ciekawostkę dodam, że Golf VI 1.6 z fabrycznym LPG (wersja BiFuel) ze wzmocnioną głowicą spełnia normę E5, choć na benzynie tylko E4. Takie auto można było kupić do końca produkcji (?) 6.
Komentarz
-
-
Marka Chevrolet była w Polsce dużo lepiej znana i kojarzona dla ludzi starszych, którzy byli główna klientelą dla nowego "daewoo"
A GM nie sprzedawało swoich samochodów jako Daewoo bo po prostu nie chciało być kojarzone z syfem który pozostawiło po sobie to koreańskie badziewie w Polsce i tyle i to jest fakt !!! Polska była pierwszym krajem w Europie w którym zaczeto sprzedawac Chevrolety Made in Korea w innych europejskich krajach były to dalej auta marki Daewoo. A auta produkowane przez FSO to auta marki Daewoo-FSO a nie Daewoo a to juz duża róznica i gdyby tylko GM chciało weszło by do polski pod marką Daewoo bo miało juz wówczas wymieniona całą game modelowa na nową i miałoby gdzieś to że w Żerańskiej FSO produkującej głównie na Ukraine i do Rosji produkują auta pod tą sama lub podobną nazwą bo nie była to juz dla nich żadna konkurencja. Potem nawet FSO produkowała starego Lanosa jako ZAZ, Chevrolet i FSO.
FSO nigdy nie miała praw do marki Daewoo i wyłaczności sprzedazy aut pod ta marka w Polsce.
Komentarz
-
-
crom.de, ja myślę, że tam w VAGu, nikomu nie chce się myśleć nad usprawnianiem życia ludziom, którzy niestety ze względu na oszczędności, poruszają się samochodami z prostymi jednostkami napędowymi i często dołożonym LPG. Wybór jest prosty: albo TSI, albo masz cierpieć w 3-cylindrowym żółwiu z butlą - a jak się nie podoba to fora ze dwora. Tak naprawdę to czekam, żeby się trochę VAG zachłysnął to swoją całą ekologią-śmogią i żeby jego wyniki sprzedaży (choćby pod postacią Skody) przejął inny sukcesor. Żeby im się tak troszkę $$$ ucięło i w dupie nieco poukładało :twisted: :twisted: :twisted:Artur
Komentarz
-
-
r2r, taki 1.6 mógłby być dalej sprzedawany dzięki fabrycznemu LPG i E5, ale to by szło co najwyżej w PL, CZ i SK. Trochę za wąski rynek na dodatkowy "model". Z tą ekologią będzie jeszcze gorzej, bo to będzie zaostrzane. Mówi się nawet o DPFie do bezpośredniego wtrysku benzyny (na razie sadza w normie, ale...) no i o ciągłej redukcji CO2. BMW i Mercedes mają niemałe problemy dotrzymać biegu, ale na razie jeszcze jakoś idzie.
Komentarz
-
-
Taki 1.6 jest sprzedawany w Rapidzie ale z tego co widzimy to na wschodzie. Daleko nie trzeba szukać bo jest na Ukrainie. Wystarczy kilka ukraińskich testów obejrzeć na YT i tam najczęściej testowany jest właśnie 1.6. Co ciekawe przy jednym z testów jak podaje prowadzący jakie silniki mają w ofercie nie wymienia 1.4 TSI. Zamiast niego tak jakby był właśnie 1.6.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzeskDaleko nie trzeba szukać bo jest na Ukrainie.
[ Dodano: Nie 03 Lis, 13 17:53 ]
Za 23.700€ można stać się posiadaczem nowego Golfa Plus z silnikiem 1.6 102 km w wersji BiFuel ;-) Jednak podejrzewam, że tylko na zamówienie.
Der Golf Plus
Golf Plus Trendline 1,6 l BiFuel 75 kW (102 PS) 5-Gang
23.700,00 €
(Kraftstoffverbrauch Autogas (LPG) l/100 km: kombiniert 9,8 / innerorts 13,1 / außerorts 7,8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deTrochę za wąski rynek na dodatkowy "model".
Zamieszczone przez crom.deMówi się nawet o DPFie do bezpośredniego wtrysku benzyny (na razie sadza w normie, ale...) no i o ciągłej redukcji CO2. BMW i Mercedes mają niemałe problemy dotrzymać biegu, ale na razie jeszcze jakoś idzie.
Zamieszczone przez grzeskDaleko nie trzeba szukać bo jest na Ukrainie. Wystarczy kilka ukraińskich testów obejrzeć na YT i tam najczęściej testowany jest właśnie 1.6.
Zamieszczone przez crom.deNowe auto musi mieć Euro 5 i koniec.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez r2rTo wciąż jest Polska, nie równajmy się z Niemcami i ich jakimiś normami, bo jeśli mierzyć ich miarą, to 75% Polaków musiałoby zezłomować swoje samochody w trybie natychamiastowym, jako "nie spełniające norm unijnych".
Zamieszczone przez r2r...i to mnie wkur..ia do zenitu w VAGu.
Zamieszczone przez r2rHitler też cierpiał na taką manię, że jak sobie coś ubzdecił w czaszce to "musiało tak być, i koniec" :twisted:
Komentarz
-
-
Juz niedługo norma EURO 6 .... nie wierze że starego dobrego 1.6 102KM nie da sie dostosowac do nawet tak wyśrubowanych norm ...tylko pewnie to kosztuje i tyle a nowo wprowadzone technologie i silniki je wykorzystujące (wszystkie TSI ) muszą się spłacić.
A na Ukrainie to rózne cuda sprzedaja...zaraz po technikum pracowałem w serwisie Daewoo i przyjechał Ukrainiec Lanosem... coś tam mu sie działo i prosił o podpiecie komputera .... podpinamy kompa a tu ..."no connect" ....podpinamy kilka razy...lipa patrzymy pod maskę a tu jakis ukraiński silnik 1.3 na gaźniku :lol:
ale gniazdo na kompa było...
I zrobił sporo dobrych rzeczy tylko później się zapędził w czarny kąt
Komentarz
-
-
[quote="r2r"]
Wąski, czy nie wąski...ja wiem, że na właścicieli Skody, nie bez powodu wymyślono tuziny uszczypliwych przezwisk typu kapelnusznik, wąsacz itd. To jest typ, który kupuje auto często bardziej kalkulacją niż emocjami - bardziej stawiający na ekonomię. Wiem też, że nie bez powodu Skoda przez lata utrzymywała się w czołówce sprzedaży, żeby nie powiedzieć brylowała. Mówię Ci, dać ludziom w Polsce obecnie Skodę z 1.6 102KM. i możesz już nic nie robić. Sama się sprzeda jak ciepłe bułki, [quote/]
Jestem pewien że do 03 da sie zainstalowac 1.6mpi lpg. I jeżeli Skoda tego nie ma chęci zrobić to tylko dla tego że ma m.in polski rynek głęboko w d.Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Aleście się zawzięli na to przekonywanie do 1.6i...
Kurczę, jakoś wśród forumowiczów OCP silnik 1.6i wcale był najczęściej wybieranym przez kupujących nowe O2 i O2FL - najczęściej kupowane były TDI i TSI. Dlaczego zakładacie, że w Rapidzie i O3 taki dychawiczny, słaby, mało ekonomiczny i głośny 20-to letni 1.6i miałby szansę podbić rynek? Przecież ten 1.6i (z dodanym LPG) był podstawą sprzedaży jedynie O1 i O2Tour przeznaczonych dla mniej zasobnych kupujących - "normalne" Octavie dwójki z 1.6i były marginesem sprzedaży...
VAG wcale nie jest taki głupi jak uważacie - on poprostu wysondował rynek i stwierdził, że klientów na 1.6i miałby na tyle niewielu (bo silnik jest głośny, mało ekonomiczny, mało dynamiczny, rzadko wybierany, itp.), że nie ma sensu sprzedaż takiej wersji. A jak ktoś się obraża na brak prostego 1.6i z LPG to... ma przecież Chevroleta Cruze'a - bardzo ładne i mechaniczne proste auto z LPG i niezłym wyposazeniem w cenie skomplikowanego technologicznie(?) i awaryjnego(?) Rapida TSI...
Nie ma się co ciskać: dla 3-4 forumowiczów OCP deklarujących(?) chęć zakupu Rapida 1.6i Skoda nie wprowadzi na rynek takiego modelu...
Jak Wam zależy na prostocie i LPG to bierzcie 1.2MPI z gazem. Będzie niewiele wolniejsze niż 1.6i z LPG (no bo co to za różnica czy przyśpiesza w godzinę czy półtorej), będzie mniej palić niż 1.6i z LPG (jak nie będziecie starali się być pierwsi spod świateł) i będzie mieć niższe ubezpieczenie...
Komentarz
-
-
Agamek12 i dlatego coraz więcej osób wybiera własnie Chevroleta Cruze'a ...
Forumowicze to inna grupa odbiorców i nie mozna ich w zaden sposób porównywac do przeciętnych osób kupujących nowe auto w Polsce, gdyby tak było większośc sprzedanych w Polsce SKÓD było by w wersjach RS, L&K oraz PRAHA.
Na przykład wiekszośc sprzedanych w Polsce Fabii II to wersje 1.4 ze starym sprawdzonym motorem ... przecież w Fabii IIFL są dostepne silniki TSI ale to jakoś ciągle margines sprzedaży, raz że są droższe nie oferując w sumie nic wiecej, dwa że w 1.4 mozna załozyć gaz i jeździć za połowę kasy.
1.6 może był marginesem sprzedaży ze względu na swoja dośc małą dostępność ..kiedy kupowałem Fabię II na Octavię TOURA 1.6 czekało sie ... 9-miesięcy ( prawie jak na poród :wink: )
Dopóki LPG będzie tańsze niż DIESEL dopóty będzie zapotrzebowanie na tego typu pojazdy i zupełnie nie rozumiem postępowania VAGa w tej kwestii i to swiadczy tylko o głupocie VAGa i własnie o niewłaściwym wysądowaniu rynku opierającym sie pewnie na kliencie flotowym który wybiera silniki TDI. Skoda nie sprzedaje na polskim rynku kilkuset tysięcy aut że może sobie pozwolic na stratę choćby tysiąca klientów.
Skoda zawsze w VAG miała spełniac role producenta aut budżetowych ,od kilku lat obserwuję dziwny trend czyli silenie się przez SKODĘ na producenta aut wręcz luksusowych i powolne odchodzenie od dotychczasowej polityki firmy... i zapominanie o dotychczasowym kliencie. Jeszcze trochę i VAG będzie musiał powołac do zycia nową markę która zacznie produkować tanie auta ....
Fiat tez był liderem sprzedaży ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexJestem pewien że do 03 da sie zainstalowac 1.6mpi lpg. I jeżeli Skoda tego nie ma chęci zrobić to tylko dla tego że ma m.in polski rynek głęboko w d.
Zamieszczone przez Gnusmaod kilku lat obserwuję dziwny trend czyli silenie się przez SKODĘ na producenta aut wręcz luksusowych i powolne odchodzenie od dotychczasowej polityki firmy... i zapominanie o dotychczasowym kliencie. Jeszcze trochę i VAG będzie musiał powołać do życia nową markę która zacznie produkować tanie autaArtur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GnusmaSkoda zawsze w VAG miała spełniac role producenta aut budżetowych ,od kilku lat obserwuję dziwny trend czyli silenie się przez SKODĘ na producenta aut wręcz luksusowych i powolne odchodzenie od dotychczasowej polityki firmy...
Poza tym nie znam marki która nie chciała by się rozwijać i stawać coraz bardziej doskonała i bardziej prestiżowa. Zawsze przytaczam tu przykład Audi, które w latach 80-tych było zwykłą budzetową marką niczym nie różniącą sie od Opla, Forda czy VW.
Cóż w tym złego ???
Jak nigdy, w tym przypadku musze zgodzić sie z Agamkiem, zreszta parę stron wcześniej pisałem dokładnie to samo co on teraz. Nikt nie będzie oferował wkółko jednego i tego samego silnika, tylko dlateg,o że parę osób tego chce. Tak, jak pisze Agamek, w O II FL silnik 1.6 MIP stanowił bardzo mały procent całości sprzedaży O IIFL. Brylował natomiast silnik 1.4 TSI, co doskonele można też zauwazyć patrząc na auta forumowiczów.
Pamiętajcie, że jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Jeden chce 1.6 MPI, inny twierdzi, że bez co najmniej 200 KM pod maską wogóle nie ma po co wsiadać do auta, a jeszcze inny chciałby powrotu do silników gaźnikowych, bo wtedy sam mógł sobie w garażu wszystko zrobić.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Gnusmanie wierze że starego dobrego 1.6 102KM nie da sie dostosowac do nawet tak wyśrubowanych norm ...tylko pewnie to kosztuje
Zamieszczone przez GnusmaSkoda zawsze w VAG miała spełniac role producenta aut budżetowych ,od kilku lat obserwuję dziwny trend czyli silenie się przez SKODĘ na producenta aut wręcz luksusowych i powolne odchodzenie od dotychczasowej polityki firmy...
Zamieszczone przez Bigtwierdząc że bardziej opłaca się kupić Dacie niż Skodę
Komentarz
-
-
Będę troszkę jeździł Rapidem 1.6TDI 105KM - najczęściej jako pasażer. Co już wiem: auto ma zdecydowanie małe fotele ze słabym trzymaniem bocznym. Kierownica trójramienna ze sterowaniem radiem pokryta jest strasznie "plastikową" i śliską w dotyku skórą, ale wygląda naprawdę fajnie. Fajnie, że auto ma podświetlane wszystkie przyciski do otwierania szyb (kierowca może ze swoich drzwi sterować wszystkimi szybami). Podłokietnik przedni rodem z O1. Srebrny dekor (szeroka listwa) kokpitu bardzo mocno "rozwesela" wnętrze.
Silnik pracuje nadwyraz cicho - przynajmniej przy "miejskich" prędkościach, nie słychać pracy zawieszenia.
Komentarz
-
Komentarz