To Ambition + czujniki parkowania + Swing + alu 16'. W std. tej wersji są już lusterka sterowane i ogrzewane elektrycznie.
Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film
Zwiń
X
-
a ja dalej konsekwentnie będę bronił cen Rapida.
Właśnie się dowiedziałem, że podstawowa wersji Renault Clio IV ( a więc auta duuuuużo mniejszego) będzie kosztowała ... 41 tys zł. Podstawowa wersja Peugeota 208 kosztuje 40 tys zł. Niech ktoś mi wiec wytłumaczy, dlaczego 43 tys zł za podstawową wersję Rapida, auta o klase większego, z lepszym wyposażeniem, duuuuużo większym wnętrzem i bagaznikim i podobnej mocy silnikiem do dużo ??! Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję.
P.S.
Rozmawiałem dziś z kolegą ktory siedział już w Rapidzie. Co mi powiedizał ? Że wnętrze owszem z trwadego plastiku, ale sprawaiającego super wrazenie jeśli chodzi o jakość. Jakość montażu też na bardzo dobrym poziomie.
Wnętrze olbrzymie, bagażnik również.
Dla porównujących to auto do małych sedanów klasy B - przepraszam ale rozstaw osi jest w Rapidzie WIĘKSZY NIŻ W O II ( w Rapidze - 2,60, w Octavii II 2,57) ! więc jakim cudem ma to być auto klasy B ? Bo jesli Rapid ze swoim rozstawem osi jest sedanem klasy B to tym barrziej jest nim również ... Octavia IIJak dla mnie Rapid jest typowym sedanem klasy C !
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Mi Rapid podoba się coraz mniej... O ile początkowo (kiedy pojawiły się pierwsze wizualizacje) podobał sie bardzo, to im więcej jego cech ("wad"?) poznaję, tym mniej myślę o nim jako o swoim potencjalnym zakupie...Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigwłasnie sie dowiedizałem że podstawowa wersji Renault Clio IV ( a wiec auta duuuuuzo mniejszego) bedzie kosztowała ... 41 tys zł. Podstawowa wersja Peugeota 208 kosztuje 40 tys zł. NIech ktoś mi wiec wytłumaczy dlaczego 43 tys zł za podstawową wersje Rapida - auta o klase większego, z lepszym wyposazeniem, duuuuużo wieskzym wnętrzem i bagaznikim i podobnej mocy silnikiem do dużo ??! Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowanie nie pojmuję.
Podana konkurencja to
- Chevrolet Cruze 5d 1.6 124 KM w cenie od 48.190 zł :diabelski_usmiech
- Opel Astra Classic 1.6 115 KM w cenie od 43.950 zł (promocja)
- Kia Rio Sedan 1.2 85 KM w cenie od 41.990 złMorgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Big drobiazg 8)
Co do wielkości i segmentów, czytałem gdzieś ostatnio że pismaki, producenci, sprzedawcy i my klienci, wszyscy mają problemy z podziałem na segmenty. Zmieniają się rozstawy, pojemności (extrema jak Mondeo 1.0), moce silników, wyposażenie, kształt karoserii, więc prawdopodobnie najlepszym kryterium jest obecnie ... długość auta. Oczywiście nikt nie będzie mieszał minivana z hatchbackiem segmentu C, czy małym SUVem, ale wiadomo o co chodzi.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Big, czy naprawdę musze czegoś pomacać, żeby stwierdzić, że cos mi się nie podoba? Czy nie mogę swojej opinii oprzeć na tym, co napisali ci, którzy mieli z tym autem styczność lub czytając choćby cennik?
Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniami, ponure wewnątrz - i (też będę się upierał) - w porównaniu z bezpośrednią konkurencją (choćby wspomnianym wcześniej Fiatem Linea) zdecydowanie zbyt drogie - a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem. 55kzł za sensowną wersję to zbyt dużo. Ktoś, kto nie potrzebuje ogromnego bagażnika lepiej zrobi dokładając 5kzł i kupując Golfa VII 1.2TSI lub 2kzł i kupując Aurisa 1.6i SPRINT.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniami, ponure wewnątrz - i (też będę się upierał) - w porównaniu z bezpośrednią konkurencją (choćby wspomnianym wcześniej Fiatem Linea) zdecydowanie zbyt drogie - a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Normalka, potem będą leżeć w salonach Skody te dodatki sponsorowane. teraz mają już chyba każdy model.
Zamieszczone przez OctavianosOk, może i plastik jest twardy, ale bardzo dokładnie zmontowany i sprawiający dobre wrażenie. Ja w tym aucie czuje się bardzo dobrze. Mam nadzieję, że i takie będą wrażenia z jazdy.
Agamek12 napisałeś, że za 5K drożej od Rapida można kupić najtańszego Golfa VII. Fakt, ale klient na pewno będzie inny, bo Golf ma tylko 3 drzwi, a Rapid jednak dla rodziny bardziej się zda.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniamiNie da się stwierdzić, że coś jest plastikowe, lub tanie nawet tego nie dotykając. Pozatm ludzie którzy SIEDZIELI w Rapidzie mówią cos zgoła odmiennego o jakości tworzyw.
Zamieszczone przez Agamek12ponure wewnątrz - i (też będę się upierał)
Zamieszczone przez Agamek12zdecydowanie zbyt drogie
Zamieszczone przez Agamek12a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem
Zamieszczone przez Agamek12Ktoś, kto nie potrzebuje ogromnego bagażnika
Zamieszczone przez Agamek12dokładając 5kzł i kupując Golfa VII 1.2TSIa to wcale nie jest tak mało.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, odniosę się do "tanich" rozwiązań, pierwsze z brzegu:
- brak automatycznej regulacji szyb,
- skokowa regulacja oparcia przednich siedzeń,
- niezakryte niczym prowadnice przednich foteli,
- brak regulacji lędźwiowej,
to takie podstawowe "wady" - moim zdaniem w aucie za 55kzł (cena rozsądnej wersji - już nie niskiej!) nie powinny mieć miejsca. To nie Dacia za 35kzł, w której takie rozwiązania można uzasadnić niską ceną auta.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigNiech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję.
Albo napisze inaczej - ja tego Clio za 45 tys. (z metalikiem i klima) tez nie kupie.
Zamieszczone przez BigDla porównujących to auto do małych sedanów klasy B - przepraszam ale rozstaw osi jest w Rapidzie WIĘKSZY NIŻ W O II ( w Rapidze - 2,60, w Octavii II 2,57) ! więc jakim cudem ma to być auto klasy B ? Bo jesli Rapid ze swoim rozstawem osi jest sedanem klasy B to tym barrziej jest nim również ... Octavia IIJak dla mnie Rapid jest typowym sedanem klasy C !
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 19:16 ]
Zamieszczone przez Agamek12- skokowa regulacja oparcia przednich siedzeń,
Komentarz
-
-
Linea Dynamic 1.4i (m.in. z klimą, radiem, komputerem, normalną regulacją foteli) też ma rozstaw osi 2,60m sytuujący ją w klacie "C", a przy tym kosztuje ~38.000zł (a 35kzł "golas) - o tym aucie można mówić że ma dobrą cenę, a nie o Rapidzie.
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 19:33 ]
A plastikową deskę i to porządnie zmontowaną miałem w Matizie za 25kzł - ale w aucie za 2x tyle takie rozwiązanie nie przystoi - nawet jeśli nic nie trzeszczy...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Jak juz Ci pisalem szerokosc samochodu i rozstaw kol maja wieksze znaczenie dla komfortu i prowadzenia niz rozstaw osi, wiec Rapidowi blizej do klasy B niz C
Zamieszczone przez t271828ja tego auta nie kupie
Zamieszczone przez t271828A Ty (jako milosnik marki Skoda) probujesz za wszelka (nomen omen) cene uzasadnic cene Rapida wyszukujac mniej atrakcyjne oferty konkurencji.
Zamieszczone przez Agamek12Linea Dynamic 1.4i (m.in. z klimą, radiem, komputerem, normalną regulacją foteli) też ma rozstaw osi 2,60m sytuujący ją w klacie "C", a przy tym kosztuje ~38.000zł (a 35kzł "golas) - o tym aucie można mówić że ma dobrą cenę, a nie o Rapidzie.
Clio III mozesz kupic za... 33 tys zł. Clio IV juz za 41 tys złjest róznica?
Pandę II mozna było kupić od 27 tys zł. Pandę III od 32 tys zł. Jest róznica ?
Co ty myslisz że producent który przeznaczył na nowe auto parę mln. euro sprzeda je taniej niż poprzednika ?
Linea ma "atrakcyjna cenę" bo jest juz bardzo starym modelem który od dobrych paru lat jest juz na rynku.
Zamieszczone przez Agamek12A plastikową deskę i to porządnie zmontowaną miałem w Matizie za 25kzł - ale w aucie za 2x tyle takie rozwiązanie nie przystoi - nawet jeśli nic nie trzeszczy...Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez Agamek12Mi Rapid podoba się coraz mniej... O ile początkowo (kiedy pojawiły się pierwsze wizualizacje) podobał sie bardzo, to im więcej jego cech ("wad"?) poznaję, tym mniej myślę o nim jako o swoim potencjalnym zakupie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Big, Napisales tak
"Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję."
a tak naprawde nie chcesz poznac zdania innych tylko chcesz zeby wyszlo na Twoje
Podałem również parę, stron wcześniej, przykład z życia, gdy mój teść 5 lat temu za Kię Ceed 1.4 16V Comfort + (2-ga wersja od dołu) zapłacił 55 rys zl. Rapid 1.2 16V (105 KM) w wersji Ambition (2-giej od dołu) obecnie (czyli po 5 latach!!) i jako rynkowa nowśc kosztuje .... 56 tys zł (po rabatach). Jak widzisz ja podaję konkretne przykłady i fakty. Gdziez więc są te wysokie ceny Rapida ?? Nadal tego nie mogę pojąć.
[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 21:05 ]
Z jednym sie natomiast mogę zgodzić. Faktycznie ceny Rapida są zbyt wysokie (tak, tak dobrze czytacie, zbyt wysokie!!) w stosunku do zarobków polaków.
Ale to akurat dotyczy nie tylko Rapida, ale praktycznie wszystkich aut sprzedawanych na naszym rynku.
Natomiast ceny Rapida na pewno nie są zbyt wyskokie w porownaniu do jego konkurentów rynkowych.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, a co jest bezpośrednim konkurentem rynkowym Rapida? Ale takim naturalnym, porównywalnym wielkością i jakością oferowanego produktu? Ba ja widzę tylko dwóch, tzn. Dacię Logan i Fiata Linea. Jeden z nich jest starą i dużo tańszą konstrukcją, drugi to nowośc o nieznanych cenach...
Poważnie pytam...
Komentarz
-
Komentarz