Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octavianos
    L&K
    • 2010
    • 1130

To Ambition + czujniki parkowania + Swing + alu 16'. W std. tej wersji są już lusterka sterowane i ogrzewane elektrycznie.
    SIMPLY CLEVER
    Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez Octavianos
      W std. tej wersji są już lusterka sterowane i ogrzewane elektrycznie.
      Wow! Zaszaleli, ale nie tam gdzie trzeba
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

a ja dalej konsekwentnie będę bronił cen Rapida.
        Właśnie się dowiedziałem, że podstawowa wersji Renault Clio IV ( a więc auta duuuuużo mniejszego) będzie kosztowała ... 41 tys zł. Podstawowa wersja Peugeota 208 kosztuje 40 tys zł. Niech ktoś mi wiec wytłumaczy, dlaczego 43 tys zł za podstawową wersję Rapida, auta o klase większego, z lepszym wyposażeniem, duuuuużo większym wnętrzem i bagaznikim i podobnej mocy silnikiem do dużo ??! Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję.
        P.S.
        Rozmawiałem dziś z kolegą ktory siedział już w Rapidzie. Co mi powiedizał ? Że wnętrze owszem z trwadego plastiku, ale sprawaiającego super wrazenie jeśli chodzi o jakość. Jakość montażu też na bardzo dobrym poziomie.
        Wnętrze olbrzymie, bagażnik również.
        Dla porównujących to auto do małych sedanów klasy B - przepraszam ale rozstaw osi jest w Rapidzie WIĘKSZY NIŻ W O II ( w Rapidze - 2,60, w Octavii II 2,57) ! więc jakim cudem ma to być auto klasy B ? Bo jesli Rapid ze swoim rozstawem osi jest sedanem klasy B to tym barrziej jest nim również ... Octavia II Jak dla mnie Rapid jest typowym sedanem klasy C !
        Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Mi Rapid podoba się coraz mniej... O ile początkowo (kiedy pojawiły się pierwsze wizualizacje) podobał sie bardzo, to im więcej jego cech ("wad"?) poznaję, tym mniej myślę o nim jako o swoim potencjalnym zakupie...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
            Mi Rapid podoba się coraz mniej... O ile początkowo (kiedy pojawiły się pierwsze wizualizacje) podobał sie bardzo, to im więcej jego cech ("wad"?) poznaję, tym mniej myślę o nim jako o swoim potencjalnym zakupie...
            Agamek12, a siedziałes lub jeździłeś nim ?? Jak można ktyrykowac coś, czego nawet się nie dotknęło. Co więcej, nawet nie widziało się togo czegoś na własne oczy ?
            Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Zamieszczone przez Big
              własnie sie dowiedizałem że podstawowa wersji Renault Clio IV ( a wiec auta duuuuuzo mniejszego) bedzie kosztowała ... 41 tys zł. Podstawowa wersja Peugeota 208 kosztuje 40 tys zł. NIech ktoś mi wiec wytłumaczy dlaczego 43 tys zł za podstawową wersje Rapida - auta o klase większego, z lepszym wyposazeniem, duuuuużo wieskzym wnętrzem i bagaznikim i podobnej mocy silnikiem do dużo ??! Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowanie nie pojmuję.
              W najnowszym, listopadowym Auto Moto, poświęcili Skodzie Rapid aż 7 stron, testując model 1.2 TSI Elegance o mocy 85 KM. Polecają jednak model 1.2 TSI 105 KM.

Podana konkurencja to
              - Chevrolet Cruze 5d 1.6 124 KM w cenie od 48.190 zł :diabelski_usmiech
              - Opel Astra Classic 1.6 115 KM w cenie od 43.950 zł (promocja)
              - Kia Rio Sedan 1.2 85 KM w cenie od 41.990 zł
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez Morgoth
                W najnowszym, listopadowym Auto Moto, poświęcili Skodzie Rapid aż 7 stron
                Pisałem o tym na poprzedniej stronie
                Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

Zamieszczone przez Big
                  Pisałem o tym na poprzedniej stronie
                  Nie, Ty kolego pisałeś o niemieckim polskojęzycznym magazynie Auto Motor i Sport :diabelski_usmiech
                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez Morgoth
                    Nie, Ty kolego pisałeś o niemieckim polskojęzycznym magazynie Auto Motor i Sport
                    A przepraszam, faktycznie ja pisałem o Auto Motor i Sport.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Big drobiazg 8)

Co do wielkości i segmentów, czytałem gdzieś ostatnio że pismaki, producenci, sprzedawcy i my klienci, wszyscy mają problemy z podziałem na segmenty. Zmieniają się rozstawy, pojemności (extrema jak Mondeo 1.0), moce silników, wyposażenie, kształt karoserii, więc prawdopodobnie najlepszym kryterium jest obecnie ... długość auta. Oczywiście nikt nie będzie mieszał minivana z hatchbackiem segmentu C, czy małym SUVem, ale wiadomo o co chodzi.
                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Big, czy naprawdę musze czegoś pomacać, żeby stwierdzić, że cos mi się nie podoba? Czy nie mogę swojej opinii oprzeć na tym, co napisali ci, którzy mieli z tym autem styczność lub czytając choćby cennik?
                        Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniami, ponure wewnątrz - i (też będę się upierał) - w porównaniu z bezpośrednią konkurencją (choćby wspomnianym wcześniej Fiatem Linea) zdecydowanie zbyt drogie - a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem. 55kzł za sensowną wersję to zbyt dużo. Ktoś, kto nie potrzebuje ogromnego bagażnika lepiej zrobi dokładając 5kzł i kupując Golfa VII 1.2TSI lub 2kzł i kupując Aurisa 1.6i SPRINT.
                        Adam... Używam:

Komentarz

• Octavianos
                          L&K
                          • 2010
                          • 1130

Ok, może i plastik jest twardy, ale bardzo dokładnie zmontowany i sprawiający dobre wrażenie. Ja w tym aucie czuje się bardzo dobrze. Mam nadzieję, że i takie będą wrażenia z jazdy.
                          SIMPLY CLEVER
                          Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniami, ponure wewnątrz - i (też będę się upierał) - w porównaniu z bezpośrednią konkurencją (choćby wspomnianym wcześniej Fiatem Linea) zdecydowanie zbyt drogie - a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem.
                            Zgadzam się z przedmówcą.
                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

Dodam tylko do powyższych informacji, że w aktualnym wydaniu Auto Motor i Sport artukuł opisujacy Rapida jest artykułem sponsorowanym przez Skodę.
                              Adam... Używam:

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Normalka, potem będą leżeć w salonach Skody te dodatki sponsorowane. teraz mają już chyba każdy model.

Zamieszczone przez Octavianos
                                Ok, może i plastik jest twardy, ale bardzo dokładnie zmontowany i sprawiający dobre wrażenie. Ja w tym aucie czuje się bardzo dobrze. Mam nadzieję, że i takie będą wrażenia z jazdy.
                                To samo o twardych plastikach można powiedzieć niemal w każdym modelu, który takowe posiada, czy to jakaś mała Kia, czy Dacia, Mitsubishi, czy co tam kto chce.

Agamek12 napisałeś, że za 5K drożej od Rapida można kupić najtańszego Golfa VII. Fakt, ale klient na pewno będzie inny, bo Golf ma tylko 3 drzwi, a Rapid jednak dla rodziny bardziej się zda.
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Auto jest plastikowe, z tanimi(!) rozwiązaniami
                                  Żeby akurat TO stwierdzić, trzeba usiąść i pomacać Nie da się stwierdzić, że coś jest plastikowe, lub tanie nawet tego nie dotykając. Pozatm ludzie którzy SIEDZIELI w Rapidzie mówią cos zgoła odmiennego o jakości tworzyw.
                                  ponure wewnątrz - i (też będę się upierał)
                                  Tu akurat mozesz tak twierdzić, bo moze ci się to niepodobać i faktycznie nikomu nic do tego. O gustach się nie dyskutuje.
                                  zdecydowanie zbyt drogie
                                  Bzdura !! Własnie podałem ci ceny podstawowych wersji aut niższej klasy i te ceny są na poziomie podstawowej wersji Rapida
                                  a opinia o rzekomym uzasadnieniu nie-niskiej ceny prestiżem marki jest conajmniej nadużyciem
                                  A ktos z nas tak uzasadnia te ceny :shock:
                                  Ktoś, kto nie potrzebuje ogromnego bagażnika
                                  ... kupi Skodę Citygo lub Fabię II :P
                                  dokładając 5kzł i kupując Golfa VII 1.2TSI
                                  Najpierw trzeba te 5 tys zł mieć a to wcale nie jest tak mało.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Big, odniosę się do "tanich" rozwiązań, pierwsze z brzegu:
                                    - brak automatycznej regulacji szyb,
                                    - skokowa regulacja oparcia przednich siedzeń,
                                    - niezakryte niczym prowadnice przednich foteli,
                                    - brak regulacji lędźwiowej,
                                    to takie podstawowe "wady" - moim zdaniem w aucie za 55kzł (cena rozsądnej wersji - już nie niskiej!) nie powinny mieć miejsca. To nie Dacia za 35kzł, w której takie rozwiązania można uzasadnić niską ceną auta.
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez Big
                                      Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję.
                                      Bo my patrzymy na samochod, dane techniczne, ceny i mowimy sobie nieeeeee ja tego auta nie kupie. A Ty (jako milosnik marki Skoda) probujesz za wszelka (nomen omen) cene uzasadnic cene Rapida wyszukujac mniej atrakcyjne oferty konkurencji.

Albo napisze inaczej - ja tego Clio za 45 tys. (z metalikiem i klima) tez nie kupie.

Zamieszczone przez Big
                                      Dla porównujących to auto do małych sedanów klasy B - przepraszam ale rozstaw osi jest w Rapidzie WIĘKSZY NIŻ W O II ( w Rapidze - 2,60, w Octavii II 2,57) ! więc jakim cudem ma to być auto klasy B ? Bo jesli Rapid ze swoim rozstawem osi jest sedanem klasy B to tym barrziej jest nim również ... Octavia II Jak dla mnie Rapid jest typowym sedanem klasy C !
                                      Jak juz Ci pisalem szerokosc samochodu i rozstaw kol maja wieksze znaczenie dla komfortu i prowadzenia niz rozstaw osi, wiec Rapidowi blizej do klasy B niz C

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 19:16 ]
                                      - skokowa regulacja oparcia przednich siedzeń,
                                      Nie wiedzialem :shock: a to ci dziady kalwaryjskie zaoszczedzily

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Linea Dynamic 1.4i (m.in. z klimą, radiem, komputerem, normalną regulacją foteli) też ma rozstaw osi 2,60m sytuujący ją w klacie "C", a przy tym kosztuje ~38.000zł (a 35kzł "golas) - o tym aucie można mówić że ma dobrą cenę, a nie o Rapidzie.

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 19:33 ]
                                        A plastikową deskę i to porządnie zmontowaną miałem w Matizie za 25kzł - ale w aucie za 2x tyle takie rozwiązanie nie przystoi - nawet jeśli nic nie trzeszczy...
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez t271828
                                          Jak juz Ci pisalem szerokosc samochodu i rozstaw kol maja wieksze znaczenie dla komfortu i prowadzenia niz rozstaw osi, wiec Rapidowi blizej do klasy B niz C
                                          Ja nie pisałem o szeroskosci i rozstawie kól ,tylko o długosci i rozstawie osi, a wiec o 2 podstawowych paramertach majacych znaczenie dla zaszeregowanie danego auta w danej klasie. Po tych wymiarach Rapid, to po prostu typowy przedstawieciel auta klasy C. Jęsli nie to znaczy że O II jest autem klasy .... B 8)
                                          ja tego auta nie kupie
                                          A kto ci każe ???!! jak dla mnie to mozesz i chodzic na pichotę, tylko nie pisz głupot.
                                          A Ty (jako milosnik marki Skoda) probujesz za wszelka (nomen omen) cene uzasadnic cene Rapida wyszukujac mniej atrakcyjne oferty konkurencji.
                                          A ty pomyslełes troche nad tym co napisałeś ?? Mniej atraktycjne ceny konkurencji - hmmm dobre sobie, bo ja podałem ceny 2 NAJNOSZYWCH przedstawicieli blasy B i to aut których poprzednicy byli jednymi z najchętniej kupowanych na rynku
                                          Linea Dynamic 1.4i (m.in. z klimą, radiem, komputerem, normalną regulacją foteli) też ma rozstaw osi 2,60m sytuujący ją w klacie "C", a przy tym kosztuje ~38.000zł (a 35kzł "golas) - o tym aucie można mówić że ma dobrą cenę, a nie o Rapidzie.
                                          Od kiedy to auto jest na rynku ?? Pogadamy inaczej jak Fiat wprowadzi jego ... nastepcę
                                          Clio III mozesz kupic za... 33 tys zł. Clio IV juz za 41 tys zł jest róznica?
                                          Pandę II mozna było kupić od 27 tys zł. Pandę III od 32 tys zł. Jest róznica ?
                                          Co ty myslisz że producent który przeznaczył na nowe auto parę mln. euro sprzeda je taniej niż poprzednika ?
                                          Linea ma "atrakcyjna cenę" bo jest juz bardzo starym modelem który od dobrych paru lat jest juz na rynku.
                                          A plastikową deskę i to porządnie zmontowaną miałem w Matizie za 25kzł - ale w aucie za 2x tyle takie rozwiązanie nie przystoi - nawet jeśli nic nie trzeszczy...
                                          Ja taką deskę miałem kiedyś w ... kiblu 8) Czyli, każdy jeden samochód który ma plastikową twardą deskę jest gorszy od ... kibli z lat 80-tych :diabelski_usmiech
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Ths
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 317

Zamieszczone przez Big
                                            Agamek12, a siedziałes lub jeździłeś nim ?? Jak można ktyrykowac coś, czego nawet się nie dotknęło. Co więcej, nawet nie widziało się togo czegoś na własne oczy ?
                                            Panowie, nie ma co wyrabiać sobie opinii o samochodzie bez przejechania się nim. Moim faworytem kiedy kupowałem auto był Chevy Cruze. W salonie przy sztucznym oświetleniu w środku wyglądał fenomenalnie. W katalogu i na zdjęciach wszystko pięknie ładnie. Przeczytałem chyba wszystkie publikacje w necie na jego temat wraz z lekturą forum i mniej więcej wiedziałem do niedogodnościach typu wnikające zawiasy bagażnika, stukające zawieszenie itp. Po przejechaniu się na jeździe testowej czar prysł. W świetle dziennym plastiki totalna porażka jak najtańsze zabawki made in China. Silnik 1.8 totalnie brak dołu. Spalanie w przejeździe testowym po mieście 11 litrów. Czuć było, że jest to auto bazujące na starszych rozwiązaniach z Opla z cięciem kosztów. Ogólnie faworyt wypadł z rankingu – skandal jak za samochód wart blisko 60 tys.

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Big, a niech Ci będzie...
                                              Ja w każdym razie uważam, że gdybym miał wydać na nowe auto 55kzł, to za te pieniądze znalazłbym wóz, który byłby lepszym wyborem niż Rapid. A szkoda, bo naprawdę lubię Skodę...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• t271828
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 928

Big, Napisales tak

"Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję."

a tak naprawde nie chcesz poznac zdania innych tylko chcesz zeby wyszlo na Twoje

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Big, Napisales tak

"Niech ktoś mi to racjonalnie wytłumaczy, bo ja waszego toku rozumowania nie pojmuję."

a tak naprawde nie chcesz poznac zdania innych tylko chcesz zeby wyszlo na Twoje
                                                  Chcę !!! Tylko Ty nic nie tłumaczysz, tylko piszesz, ze ja manipuluję faktami podając jakieś skrajne ceny aut klasy B. Tymczasem ja podają ceny 2 nowości z tej klasy (208 i Clio IV) które są jednymi z najpopularniejszych aut w tej klasie. Ceny tych małych autek, w ich podstawowych wersjach, są niewiele bo o 2 i 1 tys zł niższe od podstawowej wersji auta klasy C jakim jest Rapid. Na tej podstawie twierdzę, że ceny rapida są o.k. i wcale nie są wysokie.
                                                  Podałem również parę, stron wcześniej, przykład z życia, gdy mój teść 5 lat temu za Kię Ceed 1.4 16V Comfort + (2-ga wersja od dołu) zapłacił 55 rys zl. Rapid 1.2 16V (105 KM) w wersji Ambition (2-giej od dołu) obecnie (czyli po 5 latach!!) i jako rynkowa nowśc kosztuje .... 56 tys zł (po rabatach). Jak widzisz ja podaję konkretne przykłady i fakty. Gdziez więc są te wysokie ceny Rapida ?? Nadal tego nie mogę pojąć.

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 21:05 ]
                                                  Z jednym sie natomiast mogę zgodzić. Faktycznie ceny Rapida są zbyt wysokie (tak, tak dobrze czytacie, zbyt wysokie!!) w stosunku do zarobków polaków.
                                                  Ale to akurat dotyczy nie tylko Rapida, ale praktycznie wszystkich aut sprzedawanych na naszym rynku.
                                                  Natomiast ceny Rapida na pewno nie są zbyt wyskokie w porownaniu do jego konkurentów rynkowych.
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Big, a co jest bezpośrednim konkurentem rynkowym Rapida? Ale takim naturalnym, porównywalnym wielkością i jakością oferowanego produktu? Ba ja widzę tylko dwóch, tzn. Dacię Logan i Fiata Linea. Jeden z nich jest starą i dużo tańszą konstrukcją, drugi to nowośc o nieznanych cenach...
                                                    Poważnie pytam...
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...