Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Ten 1.2MPI to 3 czy 4 cylindry ??
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

Zamieszczone przez piramida
      Co wy się tak tego turbo boicie, zanim turbina padnie to auto bedzie miało min 150kkm lub więcej nalatane :wink:
      Ot ciekawostka, z pierwszej ręki, że się tak wyrażę.
      Znajomy zanabył O II Combi 1.8 Tsi. Znajomy lubiący Skody, ale nie pasjonujący się motoryzacją. Wszedł do salonu i poprosił coś najmocniejszego, RS był za drogi, więc 1.8 Tsi.

O tym, że ma turbinę dowiedział się kilka tygodni po zakupie....ode mnie. :? :roll:
      Ile butowań na autostradzie i nagłych stopów (bez jakiegolwiek schładzania) na stacji benzynowej turbo by przeżyło ?
      Pytam serio.

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez skodnik_lodzki
        Jesli za 55 tys. zł dostane takie auto to bede zadowolony. Czteroosobowa rodzina zmiesci sie tu bez problemu (nawet jesli chodzi o dwa foteliki z tylu). Spory bagaznik zmiesci graty "na chorwacje" wiec nie jest zle. Oczywiscie mozna szukac za ta cene innych ciekawych aut - wiec szukajmy. A jak rozmawiam z tymi co kupili Skode i pytam czy kupilli by cos innego to odpowiadaja: ALE CO?.
        Pozdrawiam
        Też jestem podobnego zdania.
        Wersja Ac/Am z silnikiem 1,2mpi/tsi powinna się sprzedawać do tych max 55 klocków.
        Pewnie mniej zamożna klientela zamieni swoje Fabie/OI na Rapida.
        Może też przyjdą inni co mają Talie/Linee itp.
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Zamieszczone przez Rok z Bagien
          Ile butowań na autostradzie i nagłych stopów (bez jakiegolwiek schładzania) na stacji benzynowej turbo by przeżyło ?
          Pytam serio.
          gwarantuję Ci że od cholery. chyba że ma od początku wadliwe/niedodrobione turbo to wtedy nic mu nie pomoże.

Zamieszczone przez bzyq_74
          Wersja Ac/Am
          co to z wersja :?:
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez Rok z Bagien
            O tym, że ma turbinę dowiedział się kilka tygodni po zakupie....ode mnie. :? :roll:
            Podobno z przeprowadzonej wsrod posiadaczy BMW serii 1 ankiety wynika, ze 80% z nich uwaza, iz ten samochod ma naped na przod

[ Dodano: Nie 14 Paź, 12 12:53 ]
            Wersja Ac/Am z silnikiem 1,2mpi/tsi powinna się sprzedawać do tych max 55 klocków.
            Pewnie mniej zamożna klientela zamieni swoje Fabie/OI na Rapida.
            Może też przyjdą inni co mają Talie/Linee itp.
            Zalezy co masz na mysli mowiac "powinna sie sprzedawac" Citigo (ktore rowniez ma troche za wysoka cene w stosunku do tego co oferuje) jest na OIDP 30-tym miejscu w rankingu sprzedazy. Czyli jakos sie sprzedaje, ale mysle, ze to nie sa rejony do ktorych Skoda nas przyzwyczaila samochodami Octavia i Fabia

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

aaaa..przypomniałem sobie ..Maicroft co Ty pisałeś o a6 za 145tyś ? to prawda ?
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• bzyq_74
                RS
                • 2008
                • 3467
                • Volkswagen
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                Wersja Ac/Am
                co to z wersja :?:
                Active/Ambition
                MARCIN
                Mój szkodnik

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

Panowie spokojnie, zobaczycie, że większe zamieszanie na rynku niż Rapid zrobi to:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QdE0QOdJuVw[/youtube]

Cena podobno ma zaczynać się od ~32tys. Już teraz na Lodgy okres oczekiwania cały czas się wydłuża, bo auto zbiera same dobre opinie, jest duże i... tanie a przy tym ładnie wygląda nawet w wersji "golas".

A Rapid? Zobaczymy za rok, może dwa co z cenami zrobi Skoda.

Komentarz

• Eidos71
                    RS
                    • 2011
                    • 2050
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sorry, ale (wg mnie) Rapid przy tym brzydactwie Dacii - to Miss Universum... Jeżeli Logan znajdzie nabywców, to raczej wśród osób, dla których wygląd zewnętrzny auta i wygląd jego wnętrza w zupełności nie mają wpływu na wybór auta...
                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Eidos71, no patrz... A dla mnie Logan wydaje się być ładniejszym od Rapida. Ja wiem, że polityczna poprawność wymagałaby odwrotnej opinii, ale mi teoretycznie nowy Logan podoba się bardziej (choć może czar pryśnie po wejściu do środka - czyli zupełnie tak jak w Lodgy)...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
                        A dla mnie Logan wydaje się być ładniejszym od Rapida.
                        No dla mnie jest zupełnie odwrotnie i to wcale nie wynika z mojej sympatii do Skody tylko z mojego poczucia estetyki.
                        Być może zmienie zdanie po obejrzeniu obu aut za żywo, ale jak narazie, to Logan przy Rapidzie, jak dla mnie, wyglada jak brzydkie kaczątko.
                        Zresztą tych aut nie da się porównać, bo kierowane są one do totalnie różnej grupy odbiorców. Tak, jak nikt kto chce kupić BMW, nie pójdize do salonu Skody, tak nikt kto chce kupić Skodę, nie pójdzie do salonu Daci Nie ten target !
                        Czarny Elegance

Komentarz

• K4mils
                          Rider
                          • 2011
                          • 278
                          • Renault

Zamieszczone przez Eidos71
                          Sorry, ale (wg mnie) Rapid przy tym brzydactwie Dacii - to Miss Universum... Jeżeli Logan znajdzie nabywców, to raczej wśród osób, dla których wygląd zewnętrzny auta i wygląd jego wnętrza w zupełności nie mają wpływu na wybór auta...
                          +1, z Dacii podoba mi się tylko Duster, ale środek imho kiepski.
                          B5 FL 1.9 TDI '05
                          Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez Big
                            A dla mnie Logan wydaje się być ładniejszym od Rapida.
                            No dla mnie jest zupełnie odwrotnie i to wcale nie wynika z mojej sympatii do Skody tylko z mojego poczucia estetyki.
                            Szanuję Twoją opinię i... pewnie za kilka tygodni przyznam Ci rację
                            Pamiętam, jak jakiś rok temu ruszyłem do salonu Dacii obejrzeć Dustera, który strasznie mi się podobał... Wsiadłem do wnętrza, popatrzyłem na wykończenie, powiedziałem "o ja pier.olę" i... już mi się nie podoba (choć Dacia już jakiś rok temu obiecała lifting wnętrza połaczony z poprawą jakości użytych materiałów - a wtedy kto wie...?). Kilka tygodni temu obejrzałem Lodgy, który (według prasy motoryzacyjnej!) jest podobno najlepiej wykończoną Dacią (nawet najnowszy AMiS docenia jakość "skręcenia") i... znów powiedziałem "o ja pi.rdolę"...
                            Z drugiej strony na podstawie tego, co jest napisane w prasie motoryzacyjnej nt. Rapida mam wrażenie że Skoda chce udowodnić, że... Dacia wcale nie jest od niej gorsza :szeroki_usmiech
                            Adam... Używam:

Komentarz

• neoXs
                              Rider
                              • 2010
                              • 555

Bo wygląd to kwestia gustu, poza tym jesteśmy na forum Octavii, gdzie ocena jakakolwiek_marka vs Skoda będzie raczej miała wiadomy wynik Tu się ludzie będą śmiali z Dacii, na forum Dacii śmieją się z ludzi, którzy zakochali się w Skodzi, a tak naprawdę dostają plastikowego VW, zaś miłośnicy BMW śmieją się ze wszystkich co mają auto warte mniej niż 200tys zł.

Mi bardziej chodziło o to, że za prawdopodobnie 30-32 tys. będzie można dostać fajnego, nowego sedana, zamiast np. pandy albo citigo. W Niemczech, Francji nie wstydzą się kupować Dacii, ale w PL to już przypał, sam tego nie rozumiem no ale....

Jak wygram w totka i nie będę wiedział co zrobić z kasą to może wtedy zacznę patrzeć bardziej na luksusy niżeli naprawdę potrzebne-praktyczne rzeczy.

czyli zupełnie tak jak w Lodgy
                              A tak z ciekawości, co Cię wystraszyło? :P Bo ja siedziałem i okej furory nie ma, ale postęp (w porównaniu np. do Logana I) jest. Nowe auto z takimi rozmiarami i w takiej cenie to dobra oferta.

Swoją drogą sam nie wiem co bym zrobił jakbym np. sprzedał auto za 28-30 tys. i miał do wyboru kupić np. Logana 2 za 32 tys, używkę O2 pięciolatka, a może bym zdecydował się zbierać kasę na coś innego... Powiem tak, im większa konkurencja tym lepiej

tak nikt kto chce kupić Skodę, nie pójdzie do salonu Daci Nie ten target !
                              No żebyś się nie zdziwił :P Skoda to jest (albo raczej była) przede wszystkim cena, potem jakość. Sry ja tak wybrałem właśnie swoje autko, kierowałem się co dostanę lepszego do określonego budżetu, akurat była promocja na Toura + fajne gratisy dostałem i tyle. Dacię też brałem pod uwagę, tylko tam za LPG chcieli 8tys dodatkowo, co skwitowałem puknięciem się w czoło.

Jakbym miał brać kolejną Skodę, to nie ze względu na markę tylko... cenę.

Komentarz

• irekk
                                L&K
                                • 2011
                                • 1093
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                trzy

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

neoXs, wskocz na oftopie na temat o Lodgy, tam popisałem... Generalnie nie podobały mi się plastikowe w dotyku materiały obiciowe siedzeń, byle jak uformowane plastiki, przeproste mechanizmy i mała ilość miejsca na nogi w drugim rzędzie...
                                  Nie twierdzę, że są to cechy dyskwalifikujące auto (powiem więcej: trudno oczekiwać za tą cenę czegoś więcej), ale ja bym nie kupił (przynajmniej na dziś)... Auto jest fajne i (teoretycznie) godne polecenia, ale trzeba sobe zdać sprawę z tego, że jakością wykończenia zdecydowanie odbiega od tego, co można spotkać chociażby w Fabii 1...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez irekk
                                    trzy
                                    tak trzy cylindrowiec... niby ma oznaczenie mpi... ale wedlug danych ktore sa NIEMAL IDENTYCZNE to chyba po prostu minimalnie przerobiony 1.2 htp z Fabki i Roomstera... zwany na forum Fabii swego czasu silnikiem dla nienormalnych (nie pytajcie mnie dlaczego - ktos tak napisal, bo mial z nim spore problemy i potem sie zalil - zapamietalem ten zwrot bo mi sie spodobal hehe).

tutaj jest porownanie silnikow Rapida, Fabii, O1, O2 i Citigo... w najslabszych wersjach.

1.2 mpi danymi prawie wcale nie rozni sie od 1.2 htp.. i poniewaz Skoda/VW milczy na temat tego silnika skad sie wzial, to pewnie jest troche poprawiony htp....

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

marlej108, no przecież wiadomo, że ten 1.2MPI to nieco "zmodyfikowany" 3-cylindrowiec, który powstał dobre 10 lat temu i dysponował wówczas porażającą mocą 64KM. Z ciekawostek: motor ten w Polo "okularze" palił niemal tyle samo co silnik 1.8VVTi w Toyocie Verso - kuzyn miał Polo i ma Verso więc wie...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pamiętam, jak jakiś rok temu ruszyłem do salonu Dacii obejrzeć Dustera, który strasznie mi się podobał... Wsiadłem do wnętrza, popatrzyłem na wykończenie, powiedziałem "o ja pier.olę" i... już mi się nie podoba (choć Dacia już jakiś rok temu obiecała lifting wnętrza połaczony z poprawą jakości użytych materiałów - a wtedy kto wie...?). Kilka tygodni temu obejrzałem Lodgy, który (według prasy motoryzacyjnej!) jest podobno najlepiej wykończoną Dacią (nawet najnowszy AMiS docenia jakość "skręcenia") i... znów powiedziałem "o ja pi.rdolę"...
                                        Czuję że przy obczajaniu Logana 2, po raz kolejny powiesz "o ja p..dolę" i nawet moge się o to założyć o dobre piwko :szeroki_usmiech

Ja nie wiem z czym ta podnieta przy tej Dacii. Robią (a raczej chcą zrobić) jakiś postęp, ale to są takie kroczki tip-toczki a nie poważny progres, a nowy Logan "dizajnersko" z zewnątrz to dla mnie kompletna klapa. Jakby słaby modelarz wziął biednego Logana 1 i dostał polecenie "dodać kilka bajerów, przetłoczeń, byleby były, nie ważne jak, czy tu czy tam" ...ale jak wiadomo, rzecz gustu...
                                        Artur

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

r2r, tylko że Dacia ma cenę usprawiedliwiającą taką a nie inną jakość użytych materiałów. A Skoda postanowiła zaprezentować auto z dużo wyższą ceną niż Dacia, a przy okazji z (również) tanimi materiałami...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Zamieszczone przez leszekmw
                                            aaaa..przypomniałem sobie ..Maicroft co Ty pisałeś o a6 za 145tyś ? to prawda ?
                                            Ze tyle kosztuje max wypas Octa albo golas A6, bo ktos sie glowil jak mozna zaplacic 85tys za Rapida, gdzie za tyle to juz spokojnie nie goly Superb jest 8)
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Ze tyle kosztuje max wypas Octa albo golas A6,
                                              octa octą ale superb wypas już by był i jeszcze by zostało. a w tym a6 golasie to też chyba wszystko z najważniejszych rzeczy jest oprócz skóry , bo ksenon i dupo grzanie chyba tak. superba w platynie z dodatkami , dsg i kombi można chyba mieć za 127tyś../chyba że się myle ,nie wiem jakie są % obniżki na te droższe wozy/. , no i pytanie czy dokłądać 20dychy do a6 "golasa" , o ile by się go kupiło za tyle.
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

I takie tez ktos ma dylematy jak chce kupic auto za 55tys. A moze dac 65 za ciut wieksze i lepiej wykonane, z lepszych materialow

[ Dodano: Wto 16 Paź, 12 11:01 ]
                                                Dobra, to jak Rapid jest za drogi to moze Fiat 500L cena od 49 900zl silnik 1.4 16V 95KM :!:
                                                Oczywiscie brak klimy. Auto z klima to juz 58990zl.

Pelna opcja, z przygotowaniem do nawigacji tomtom, bo nie ma fabrycznej to ponad 91tys zl. To ciagle Fiat, ale ma normalny wskaznik wody i paliwa. Dlugosc 4,15m
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

Dlugosc 4,15m
                                                  w sumienie taki mały , felicja miała chyba coś koło tego..
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Dobra, to jak Rapid jest za drogi to moze Fiat 500L cena od 49 900zl silnik 1.4 16V 95KM :!:
                                                    Oczywiscie brak klimy. Auto z klima to juz 58990zl.

Pelna opcja, z przygotowaniem do nawigacji tomtom, bo nie ma fabrycznej to ponad 91tys zl. To ciagle Fiat, ale ma normalny wskaznik wody i paliwa. Dlugosc 4,15m
                                                    Następny bezsens... Nissana Note 1.4i z klimatyzacją można kupić za nieco ponad 40kzł.
                                                    OK, wiem, że za chwilę schodzi z rynku i już czeka jego następca, ale ponad 15kzł różnicy pozwala na głębsze zastanowienie się nad sensem zakupu wersji 500L.
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...