Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Big ma generalnie racje... tylko ze hmm powstaje male ale w sumie zasadnicze pytanie...
    ... jak to jest ze starym dziadowym 1.6 mpi mozna jezdzic, i jezdzic i jezdzic... a nowe, produkowane juz chyba ile lacznie lat - 4, 5 czy 6? silniki tsi sprawiaja tyle problemow... czy wynika to z:
    a) problemow wieku dzieciecego... ale ile ten wiek dzieciecy moze trwac? rok? dwa? a tutaj trwa od poczatku do... konca nie widac;
    b) producenta - fajtłapy - ale czy faktycznie drugi najwiekszy koncern na swiecie to taki producent? watpie...;
    c) celowego projektowania rzeczy tak, zeby byly "jednorazowe"... kupic - pouzywac - wyrzucic... (polecam film na youtube - Spisek zarowkowy)....

niestety obawiam sie, ze tu chodzi o punkt c)..... z samochodu ma byc zadowolony pierwszy klient... ktory powinien go po kilku latach sprzedac i niech sie dalej martwi drugi wlasciciel... ktory juz nie jest klientem Skody, czy szerzej - Volkswagena...

moj Ojciec ma lanosa 1.5 16V wyprodukowanego w Korei i kupionego w salonie Daewoo w lecie 1999 r. PRzez ten okres w samochodzie zepsulo sie... praktycznie nic. Serio. Pojazd ma teraz 13 lat z kawaleczkiem... zestarzal sie... ale nic sie dalej nie psuje... NIC. Przepraszam, zepsula sie manetka od kierunkowskazu - nie odskakuje.
    Jestem ciekaw czy nowe wynalazki (a w sumie to przeciez juz nie takie nowe do diaska - 6 lat to w motoryzacji bardzo dlugo....) tez sa zdolne przetrwac 13 lat bez usterek, hm?

A w naszych nowych - teoretycznie lepszych - bo przeciez nowszej generacji autach - ciagle cos sie dzieje zlego - oczywiscie nie wszystkim, ale procent usterkowiczow jest zbyt duzy na przypadek...

Gdybym na roznych forach - od VW, przez Seata po moja ukochana Skode nie naczytal sie jekow, szlochow i narzekan na TSI... to myslicie ze bylbym zainteresowany innym motorem - przeciez ten 1.2 tsi 105 koni to teoretycznie powinien byc moj wymarzony motor - malo pali, ma wystarczajaco mocy dla mnie... tylko k...wa nać nie po to kupuje nowe auto, zeby z nim jezdzic do serwisu, sluchac dziwnych dzwiekow, bac sie rozciagnietego lancucha, itd.....

Co do Rapida to mysle, ze poki jest O2 w salonach (czyli jeszcze 2 miesiace?) to bedzie sprzedawal sie bardzo slabo. Jak O2 zniknie, pojawi sie luka a potem O3 (drozsza od O2???) to wtedy tenze Rapid zacznie sprzedawac sie lepiej, ale nie z tymi cenami - Skoda jeszcze je obnizy - zobaczycie. Tak jak pisalem jak sie tylko pojawila pierwsza cena - ze na pewno ją obniza - tak samo bedzie teraz - tez obniza. Bo jest w tej cenie zbyt duzy wybor samochodow.

Jezeli sie myle - jestem gotow chodzic w worku od kartofli z posypaną glowa popiolem pod siedziba Skoda Auto Polska i powrozem u szyi niczym Jurand u Krzyzakow... ;-))))

Ps. Na koniec - mysle ze mile wspominanie 1.6 bierze sie stad ze z tsi sa ciagle jakies problemy. Gdyby silniki tsi byly takie jakie powinny byc - a wiec nowoczesne, oszczedne i bezawaryjne - NIKT (poza milosnikami lpg) o 1.6 mpi by nie pomyslal....

ps.2 pomysl wkladania do Rapida silnika 3-cylindrowego 1.2 zwanego do niedawna htp a obecnie mpi to moim zdaniem idiotyzm. O wiele lepszy bylby moj ulubiony 1.4 16V ale ten pewnie ma minimalnie wyzsza emisje spalin, jest drozszy w produkcji, no i sie nie psuje.... :diabelski_usmiech
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Flame
      Elegance
      • 2010
      • 898

Niektórzy to by chcieli, żeby nasze prawnuki jeździły MPI :lol: :lol: :lol: :lol: :diabelski_usmiech
      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Zamieszczone przez Flame
        Niektórzy to by chcieli, żeby nasze prawnuki jeździły MPI :lol: :lol: :lol: :lol: :diabelski_usmiech
        Raczej uczciwie kupić nowy samochód za ciężko zarobione/zaoszczędzone pieniądze i po prostu nim jeździć BEZAWARYJNIE.
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Flame
          Elegance
          • 2010
          • 898

parasite, a użytkujesz TSI, że takie opinie wygłaszasz, ja podobnie jak Big w firmie mam samochody z silnikami TSI na których jest nalatane pod 200 tys. i nie ma z nimi żadnych problemów. Pomijam fakt, że sam użytkowałem 1.8 TSI i nie było najmniejszego problemu.

A jak się boisz takiego silnika to nikt Cie siłą przy Skodzie nie trzyma.
          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

parasite, Japończycy nie potrafiąa robić silniczków z turbinkami - zawsze można wskoczyć do nich po wolnossaka
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• parasite
              L&K
              • 2011
              • 1368

Flame, a widzisz. Zupełnie co innego mówią w firmie kuzyna. Ten 1.8 nie chleje oleju w dużych ilościach czasem?
              Silnik kusi, ale odstraszają informacje o awaryjności, a że robię sporo km to jest to jednak dla mnie ważne.

Agamek12, nie interesuję się za bardzo tym tematem, ale w Mazdach kiedyś był? silnik z turbo, gdzie turbina była niezniszczalna. Turbina miała chyba oddzielny obieg oleju i silniczek elektryczny?, który pracował jeszcze po wyłączeniu silnika. Kiedyś coś takiego wyczytałem na forum mazdy.
              A i ponoć japońce gazu nie lubią.

Tak BTW to orientuje się ktoś jak sprawuje się 1.4 turbo Opla, który ma być montowany w Cruzie?
              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9943
                • Ford

parasite, ja tam nie wiem... W każdym razie japońskie sieroty z Toyoty i Hondy nie potrafią uturbiać benzyniaków i dają do Accordów, Civiców, Corolli, Aurisów, Avensisów, GT86 wciąż te staroświeckie średnio-wysilone wolnossaki (chociaż 132KM z pojemności niecałych 1600ccm to chyba nie tak mało?)... :diabelski_usmiech
                A czy nie lubią gazu? Cóż, nie mają wtrysku bezpośredniego wiec można je gazować zwykłą sekwencja - tyle tylko, że nie mają hydraulicznej regulacji luzów zaworowych i trzeba to rzetelnie robić ręcznie...
                Adam... Używam:

Komentarz

• dryblaspl
                  Drive
                  • 2012
                  • 75

Uploaded with ImageShack.us nie wiem czy ktoś już widział, ale dziś dostałem gazete i skanuję
                  Sprzedam Lampy przednie, zbiornik spryskiwaczy 3.5 L z pompką

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

dryblaspl, co ktoś widział?
                    Adam... Używam:

Komentarz

• parasite
                      L&K
                      • 2011
                      • 1368

Zamieszczone przez Agamek12
                      Artykuł z gazety :roll:
                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Zamieszczone przez parasite
                        Artykuł z gazety :roll:
                        Pewnie każdy z nas już widział jakiś artykuł w jednej z 15 gazet...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

to jest reklama rapida w tygodniku Motor
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• arkan
                            Drive
                            • 2011
                            • 89

W "Motorze" jest też artykuł o silnikach 1.4 TSI. A w dzisiejszym "Auto-Swiat" jest test po 100 tys. km Polo 1.2 TSI z DSG takim jak mój. I co ciekawe sami redaktorzy stwierdzili, że pomimo wielu negatywnych opinii o silnikach TSI to nie mieli żadnych problemów z łańcuchem rozrządu i jego napinaczem.
                            Ja na swój też nie narzekam (przynajmniej na razie :wink: )
                            Golf VII TDI Variant

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez parasite
                              Turbina miała chyba oddzielny obieg oleju i silniczek elektryczny?, który pracował jeszcze po wyłączeniu silnika.
                              W silnikach TSI również jest niezależne, elektryczne studzenie turbiny po wyłączeniu zapłonu. Niestety - nie zwalnia to użytkownika auta z typowego schładzania turbiny, gdyż jej smarowanie przy schładzaniu (po wyłączeniu zapłonu) podobno kuleje...
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

parasite, Japończycy nie potrafiąa robić silniczków z turbinkami
                                albo nie chca

Komentarz

• neoXs
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 555

Jakby mi auto nie było potrzebne to bym go nie kupował, chyba proste. A to, że szuka się oszczędności to chyba normalne.

Co 50% płacenia mniej za LPG to mam na myśli kilka tras, które cyklicznie wykonuję parę razy w miesiącu i tu widzę taką oszczędność. Owszem jak później weźmie się pod uwagę rozruch na PB, przegląd to może to spaść do 40% ale to wszystko rozkłada się w ciągu roku i naprawdę nie szarpie tak kieszenią jak tankowanie do pełna PB.

Moja siostra robi 15tys. rocznie i po pół roku jej się instalka zwróciła (2 tys zł), tylko, że on ma 2 generację i gaz przełącza się zaraz po odpaleniu.

Zamieszczone przez Big
                                  To zabrzmiało jak stare polskie powiedizenie: "Dziadek tak robił, ojciec tak robił, to i ja tak będę robił. Żadnych zmian i nowości". Przepraszam cię, ale to chyba nie jest zbyt sensowne podejście. Zresztą twoja sprawa.
                                  Nie, to bardziej brzmi: jak coś jest dobre, sprawdzone i do tego tanie to po co przepłacać? A obecny rozwój technologi polega na tym jak napisał marlej - im coś jest mniej trwałe tym lepiej dla producenta.

Komentarz

• Flame
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 898

Zamieszczone przez neoXs

Zamieszczone przez Big
                                    To zabrzmiało jak stare polskie powiedizenie: "Dziadek tak robił, ojciec tak robił, to i ja tak będę robił. Żadnych zmian i nowości". Przepraszam cię, ale to chyba nie jest zbyt sensowne podejście. Zresztą twoja sprawa.
                                    Nie, to bardziej brzmi: jak coś jest dobre, sprawdzone i do tego tanie to po co przepłacać? A obecny rozwój technologi polega na tym jak napisał marlej - im coś jest mniej trwałe tym lepiej dla producenta.
                                    Kierując się taką zasadą, to równie dobrze mogliby coś popsuć w MPI, żeby był usterkowy i sprzedawać go dalej.

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Zamieszczone przez Flame
                                      Kierując się taką zasadą, to równie dobrze mogliby coś popsuć w MPI, żeby był usterkowy i sprzedawać go dalej.
                                      Trafiłeś jak kulą w płot. Po co psuć jak właśnie wyleciał?
                                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Zamieszczone przez neoXs
                                        Co 50% płacenia mniej za LPG to mam na myśli kilka tras, które cyklicznie wykonuję parę razy w miesiącu i tu widzę taką oszczędność. Owszem jak później weźmie się pod uwagę rozruch na PB, przegląd to może to spaść do 40% ale to wszystko rozkłada się w ciągu roku i naprawdę nie szarpie tak kieszenią jak tankowanie do pełna PB.
                                        Twoje obliczenia w dużym uproszczeniu są poprawne, ale jedynie pod warunkiem, że porównujesz spalanie 1.6i z LPG (pewnie w trasie spali jakieś 8,5l LPG) z 1.6i zasilanym Pb (palącym w takich warunkach około 7l Pb). No ale takie TSI w Rapidzie spali w trasie pewnie cos koło 5l Pb, a to oznacza koszt 23zł vs. 29zł - czyli oszczędność raptem 20%... A jak zaczniesz w mieście porównywać Octavię 1.6i z LPG z Rapidem 1.2TSI (pewnie 10l LPG+2l Pb vs. 8l Pb), to ta róznica będzie pewnie 38zł vs. 45zł - czyli może 15%... A gdzie amortyzacja instalacji? Gdzie koszt dodatkowych regulacji? Gdzie koszt dodatkowych przeglądów rejestracyjnych?
                                        Ja też nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji, ale na Boga... nie wyolbrzymiajmy tych oszczędności na LPG...
                                        W każdym razie ja (dla przebiegu 20kkm/rok) wolałbym kupić w Rapidzie 1.2TSI niż 1.6i LPG (którego w Rapidzie nie będzie) - może przez to, że od kilku już lat nie jeżdzę z zasilaniem LPG... Tym bardziej, że (gdyby w Rapidzie byłby taki wybór) koszt zakupu 1.6i z LPG pewnie byłby droższy niż zwykłego 1.2TSI 105KM (tak przynajmniej jest w cenniku obecnej O2FL).
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• neoXs
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 555

Twoje obliczenia w dużym uproszczeniu są poprawne, ale jedynie pod warunkiem, że porównujesz spalanie 1.6i z LPG (pewnie w trasie spali jakieś 8,5l LPG) z 1.6i zasilanym Pb (palącym w takich warunkach około 7l Pb)
                                          No tak porównuję obecną Octavię 1.6 z Cordobą 1.6 (którą obecnie jeździ już moja siostra) i na tym opieram swoje spostrzeżenia.

Zamieszczone przez Flame
                                          Nie, po prostu zastąpili go innym, tak jest taniej. A i ludzie się cieszą nowoczesnością. A, że częściej się psuje no to producent zarabia i ASO.

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

neoXs, no ale skoro piszesz, że nie kupisz Rapida bo tam jest "niegazowalny" TSI zamiast "gazowalnego" 1.6i MPI i to spowoduje 2-krotny wzrost kosztów paliwa, to tak trochę bez sensu jest obrażanie się na Rapida...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Czesi poszli po rozum do glowy i porownuja Rapida z ... Fabia kombi.... :-)))))))))))

sluszne porownanie :-))))

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Borsuk2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1203

Skoda jak obiecała - przysłała mi dziś cennik i kupon rabatowy na Rapida.
                                                Przejrzałem go sobie na spokojnie i doszedłem do wniosku,
                                                że przy jego cenach poszczególnych wersji silnikowych - zakup Toura 2 był lepszym wyborem z mojej strony. Dobrze, że wtedy nie było Rapida, bo byłby pewnie dylemat (osiołkowi w żłoby dano ...). Jedynym jego plusem byłoby to, że jest o półtora roku młodszy .
                                                Fajna stronka

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
                                                  Skoda jak obiecała - przysłała mi dziś cennik i kupon rabatowy na Rapida.
                                                  Przejrzałem go sobie na spokojnie i doszedłem do wniosku,
                                                  że przy jego cenach poszczególnych wersji silnikowych - zakup Toura 2 był lepszym wyborem z mojej strony. Dobrze, że wtedy nie było Rapida, bo byłby pewnie dylemat (osiołkowi w żłoby dano ...). Jedynym jego plusem byłoby to, że jest o półtora roku młodszy .
                                                  Borsuk, a co to za kupon???

jakis sensowny czy pic na wode?
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Borsuk2, dostałeś jakiś dodatkowy rabat do tego standardowego 4.090zł?
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...