Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Zamieszczone przez Agamek12
    http://motoryzacja.interi...ces,1848118,415
    Rzetelność interii poraziła mnie silnikiem 1.4mpi skoro takie w planach nie ma. Mam nadzieję, że to tylko pomyłka cyferek :P zamiast tajnych info.

Zamieszczone przez Big
    Nie rozumiem po co podniecacie się jakimiś plotkami na temat cen Rapida ???
    Jakie plotki? Na oficjalnej, czeskiej stronie Skody jest już OFICJALNY cennik Rapida. Wystarczy tylko sprawdzić cenniki Octavii w Czechach i tych na Polskę aby zobaczyć jakie są różnice (jak sprawdzałem kilka miesięcy temu to było o 2 tys. zł u nas więcej).

Skoro Rapid został zapowiedziany na następce Toura to człowiek spodziewał się czego w podobnych cenach. Porównajmy golasa Rapida, z golasem Tour 2 czy nawet 1. Mi tylko o to chodzi.

##########################

Btw. wczoraj miałem okazję siedzieć w Dacii Lodgy i cholernie pozytywnie się zdziwiłem. Z zewn. wygląda autko naprawdę ładnie. Środek także ok, zarówno wizualnie jak i w dotyku. Auto dla dużej rodziny, z małym budżetem - idealny wybór. Czekam teraz aby zobaczyć Logana 2, który może nieco namieszać na naszym rynku

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez neoXs
      Jakie plotki? Na oficjalnej, czeskiej stronie Skody jest już OFICJALNY cennik Rapida
      Gdzie ty widzisz ten cennik ??? właśnie wszedłem na stronę Skoda Polska i ani śladu cennika modelu Rapid. Dlatego mówię, że nie ma sensu spkulować o cenach, jeśli za parę tygodni pojawi się zapewnie oficjalny cennik tego modelu na polski rynek. Poczekajmy na ten cennik i dopiero wtedy będziemy komentować.
      A cenniki w Czechach czy Anglii to zupełnie inna bajka !! Każdy kraj ma swoją specyfikę i cennik kształtowany jest osobno dla każdego rynku zbytu.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez neoXs
        Skoro Rapid został zapowiedziany na następce Toura to człowiek spodziewał się czego w podobnych cenach. Porównajmy golasa Rapida, z golasem Tour 2 czy nawet 1. Mi tylko o to chodzi.
        Następca, nie oznacza zastępcy. To ma być samochód większy od Fabii, z dużym bagażnikiem, ale tańszy od Octavii. Tour jak najbardziej spełnia te założenia, podobnie jak Rapid.

Zamieszczone przez Big
        Gdzie ty widzisz ten cennik ??? właśnie wszedłem na stronę Skoda Polska i ani śladu cennika modelu Rapid.
        Po co się denerwować, przecież mówicie o dwóch różnych sprawach - cenniku czeskim i polskim.

Zamieszczone przez Big
        Każdy kraj ma swoją specyfikę i cennik kształtowany jest osobno dla każdego rynku zbytu.
        Dokładnie, chociaż cenom Skody w PL bliżej jest/było do cenników czeskich niż brytyjskich, szczególnie, że nazwy linii wyposażenia w UK są na ogół inne.
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Morgoth
          Po co się denerwować
          Ależ ja sie wogóle nie denerwuję. Ja tylko ... pytam.
          przecież mówicie o dwóch różnych sprawach - cenniku czeskim i polskim.
          No własnie poniżej to napisałem
          Czarny Elegance

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

Podobno:

47 950 złotych za Skodę Rapid Active 1.2 MPI 75 KM (55 kW)

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez Rok z Bagien
              1.2 MPI 75 KM
              No wlasnie w aucie wagowo pomiedzy Octavia 1 a 2.

Eh... szkoda gadac, takie silniki to Fiat daje do Punciaka ktory o 300-400kg mniej wazy

Pewnie bedzie palil 3l na 100, a diesel 2,5l.

Idziemy w dobra strone. Octa 1.4, rapid 1.2 no to Fabia 1.0 - mowilem
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Walt
                L&K
                • 2011
                • 1065
                • Seat

Zamieszczone przez Maicroft
                Fabia 1.0 - mowilem
                To akurat zaskoczeniem by nie było skoro w nowym Mondeo ma być 1.0 :shock:
                SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

hej, dostakem mail od Skody tej tresci:

"Jest to auto zbudowane z myślą o rodzinach poszukujących przestronnego, dobrze wyposażonego samochodu o korzystnym stosunku ceny do jakości. Rapid w podstawowej wersji kosztować będzie 47 950 zł.

Nowy model ©KODY dostępny będzie w trzech, optymalnie skomponowanych wersjach wyposażenia: Active, Ambition i Elegance.

Na rynku polskim Rapid oferowany będzie w pięciu wersjach silnikowych – czterech benzynowych i jednym wysokoprężnym. Gamę jednostek napędowych otwiera 1.2 MPI/55 kW (75 KM) oraz 1.2 TSI o mocy 63 kW (85 KM) lub 77 kW (105 KM). Najmocniejszą jednostką w tym modelu jest turbodoładowany, czterocylindrowy motor 1.4 TSI/90 kW (122 KM) z 7-stopniową skrzynią DSG.

©KODA Rapid dostępna będzie także z oszczędnym i wydajnym silnikiem wysokoprężnym 1.6 TDI CR DPF/77 kW (105 KM).
                  Dokładne ceny modelu Rapid oraz jego wyposażenia zostaną podane w połowie października. W salonach samochód pojawi się w listopadzie 2012 roku."
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• neoXs
                    Rider
                    • 2010
                    • 555

Rapid w podstawowej wersji kosztować będzie na polskim rynku od 47 950 zł.

A nie mówiłem? Dziękuję, postoję.

Komentarz

• rowerek
                      Rider
                      • 2010
                      • 449

Ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem niektórych z Was... Pojawiały się tu głosy, że Rapid powinien kosztować ~40-42k PLN. Panowie, tyle to kosztuje podstawowa Fabia 1.2 70KM (mówię o cenach cennikowych a nie o rabatach bo na rapida też w końcu będą). Ja się pytam jakim cudem auto o wiele większe (bo gabarytowo porównywalne z OI), nowsze itd. ma kosztować tyle co auto segment niżej?
                      Zaraz się pojawią głosy, że za tyle można było mieć OII Tour z 1.4. Owszem ale to wynikało z tego, że klepali stary model na 'starych' częściach, dlatego można było obniżyć cenę ze względu na absolutny brak poniesionych kosztów uruchomienia produkcji.

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Zamieszczone przez neoXs
                        Rapid w podstawowej wersji kosztować będzie na polskim rynku od 47 950 zł.

A nie mówiłem? Dziękuję, postoję.
                        Eee tam, to ja mówiłem. Nawet uprawdopodabniałem swoją tezę odpowiednimi szacunkami.
                        Hmmm, czy ktoś sprzedaje drożej benzynowe 75KM w aucie pozbawionym klimatyzacji aspirujacym do klasy kompaktów?
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rowerek
                          Rider
                          • 2010
                          • 449

Hmmm, czy ktoś sprzedaje drożej benzynowe 75KM w aucie pozbawionym klimatyzacji?
                          VW Polo 1.2 60KM Trendline - 47 530zł (oczywiście cennikowe i bez żadnych promocji typu Citiline bo porównujmy na razie takie wersje. Być może na Rapida też będą promocje/pakiety)
                          A jak Cię to pocieszy to Polo 1.4 85KM Highline za 54 830zł też nie ma klimy w standardzie. Trzeba kupić pakiet Cool&Sound za 2690zł

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

Zamieszczone przez rowerek
                            Ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem niektórych z Was... Pojawiały się tu głosy, że Rapid powinien kosztować ~40-42k PLN. Panowie, tyle to kosztuje podstawowa Fabia 1.2 70KM (mówię o cenach cennikowych a nie o rabatach bo na rapida też w końcu będą). Ja się pytam jakim cudem auto o wiele większe (bo gabarytowo porównywalne z OI), nowsze itd. ma kosztować tyle co auto segment niżej?
                            Zaraz się pojawią głosy, że za tyle można było mieć OII Tour z 1.4. Owszem ale to wynikało z tego, że klepali stary model na 'starych' częściach, dlatego można było obniżyć cenę ze względu na absolutny brak poniesionych kosztów uruchomienia produkcji.
                            Dokładnie tak !!!

Nie ma już tanich aut, poza Dacią Nasz rynek jest na tyle mało ważny w globalnym ujęciu, że nawet z punktu widzenia Skody/Panzerwagena lepiej utrzymywać wyższe ceny niż sprzedawać golasy (których i tak nikt nie kupuje) po zaniżonych cenach.
                            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                            G.B.Show

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8039
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Teraz w miarę wyposażone autko typu Fabia, Yaris, Corsa czy I20 kosztuje 40-45tyś, więc jakim sposobem Rapid ma kosztować 40 tyś.
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• tomekjmopl
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1187
                                • Opel
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                Teraz w miarę wyposażone autko typu Fabia, Yaris, Corsa czy I20 kosztuje 40-45tyś, więc jakim sposobem Rapid ma kosztować 40 tyś.
                                W d... się poprzewracało po tym tourze (I i II) od 39900

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8039
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                  :szeroki_usmiech

Komentarz

• Skfarek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 4795
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Panowie spokojnie, wystarczy poczekać chwilkę i modele Rapida z poprzedniego rocznika będą tańsze o parę klocków :diabelski_usmiech

Hmmm, czy ktoś sprzedaje drożej benzynowe 75KM w aucie pozbawionym klimatyzacji aspirujacym do klasy kompaktów?
                                    vw sprzedaje 80 konne golfy 1.4 cennikowo za 60 tys. zł, owszem z klimą ale za klimę i 5 kucy więcej 11 tys. zł to trochę dużo :diabelski_usmiech
                                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                      hej, dostakem mail od Skody tej tresci:

"Jest to auto zbudowane z myślą o rodzinach poszukujących przestronnego, dobrze wyposażonego samochodu o korzystnym stosunku ceny do jakości. Rapid w podstawowej wersji kosztować będzie 47 950 zł.
                                      No i o.k. Czyli wychodzi na to że Rapid w podstawie bedz ekosztował mniej więcej tyle co Tour II w podstawie tylk,o że Rapid bedzie miał .... bogatsze wyposazenie w tej powdstawie
                                      czyli okazuje się, że jednak Skoda potrafi przyzwoicie skalkulowac cenę. A wy się baliście że to będzie ok. 58 tys zł za podstawę. Mówiłem poczekajmy aż Skoda określi cenę.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Tania Skoda Tour uż se ne wrati.
                                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• r2r
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4721
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tania Skoda Tour uż se ne wrati.
                                          ...z 1.6 MPI
                                          Artur

Komentarz

• tomekjmopl
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1187
                                            • Opel
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

.. i gratisowym lpg ... :twisted:

Komentarz

• neoXs
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 555

Po pierwsze Fabię w najtańszej opcji można wyrwać w cenniku za 35 tys. Skoro już porównujemy golasy to już do końca ;]

Gdyby nie te Toury to sporo osób nie nabyłoby Skody. Czemu czekało się na Toura po 6 miesięcy. a na O2 FL duuuużo mniej? Idealny stosunek ceny do jakości.

Bo Skoda była kojarzona z niską ceną i solidną jakością. Teraz jakość może i jest w porównaniu do innych dobra ale cena już coraz mniej.

No i o.k. Czyli wychodzi na to że Rapid w podstawie bedz ekosztował mniej więcej tyle co Tour II w podstawie tylk,o że Rapid bedzie miał .... bogatsze wyposazenie w tej powdstawie
                                              Eee a gdzie to lepsze wyposażenie?

czyli okazuje się, że jednak Skoda potrafi przyzwoicie skalkulowac cenę. A wy się baliście że to będzie ok. 58 tys zł za podstawę. Mówiłem poczekajmy aż Skoda określi cenę.
                                              Cały czas pisaliśmy o kwocie 48tys, a nie 58 tys.....

Nasz rynek jest na tyle mało ważny w globalnym ujęciu, że nawet z punktu widzenia Skody/Panzerwagena lepiej utrzymywać wyższe ceny niż sprzedawać golasy (których i tak nikt nie kupuje) po zaniżonych cenach.
                                              Bo Polska na świecie jest stawiana jako zadupie tak samo jak Ukraina, czy Białoruś, ale TV tak nam rozbujała nasze ego, że czujemy się tak samo ważni jak Francja czy Niemcy To tak samo jak Niemiec, Francuz, Anglik nie wstydzi się kupić Dacii i cieszy się z taniego, praktycznego, nowego auta. Ale polaczek zaraz powie, że to kupa gówna z plastikami jak z Biedronki i stwierdzi, że wypasione 20letnie BMW po 3 czołówkach to lepszy wybór xD

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8039
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez neoXs
                                                Bo Skoda była kojarzona z niską ceną i solidną jakością. Teraz jakość może i jest w porównaniu do innych dobra ale cena już coraz mniej.
                                                Jak zliczysz rabaty to Fabia wypada dość dobrze na tle konkurencji nie mniej jednak jakaś rozsądna wersja kosztuje pow. 40 tyś.

Zamieszczone przez neoXs
                                                Gdyby nie te Toury to sporo osób nie nabyłoby Skody. Czemu czekało się na Toura po 6 miesięcy. a na O2 FL duuuużo mniej? Idealny stosunek ceny do jakości.
                                                Mało kto chciał dopłacać za nowe lampy.

Ciekawe jakie będą komentarze po pojawieniu się cennika Octavii III która będzie konkurować z Mondeo czy Passatem. :szeroki_usmiech

Komentarz

• xtremesystems
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2254
                                                  • Hyundai

pozatym jest jedna fajna rzecz fabia combi ma bagaznik 500L. czyli wiekszy od tego wynalazku

Komentarz

• neoXs
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 555

jakaś rozsądna wersja kosztuje pow. 40 tyś.
                                                    I tu już pojawia się kwestia jednostkowa - dla każdego "rozsądna wersja" oznacza co innego Ja np. bez elektrycznych lusterek, szyb, klimatyzacji, centralnego zamka bez problemu mogę żyć. Zaś dla innych to jest normalne minimum jakie musi być w samochodzie.

Owszem ww. rzeczy to b. fajna i wygodna sprawa, ale jeśli brak tych dodatków pozwoliłby znacząco obniżyć cenę auta to mi to pasuje. Po prostu wyznaję zasadę, że wolę mieć auto uboższe w opcje ale sprawdzone, nowsze niżeli 10-cio letni wypas

Tour pod tym względem był świetny, głośno mówiło się, że Rapid ma kontynuować ten trend i.... na tym się skończyło. No trudno może jak kiedyś będę zmieniał auto to akurat wtedy Skoda zaproponuje coś ciekawego

Komentarz

Pracuję...