Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neoXs
    Rider
    • 2010
    • 555

Myślę, że sprzedam ją za nieco większą sumę (myślę realnie). Przebieg mały, stan b. dobry, w wyposażeniu ma co trzeba. Wiem, że odpowiedniki mojej O1 znajdę i za 20tys ale.... każdy kto kupował auto wie, że różnice w cenach używek mają często drugie dno Jak kupowałem Cordobę to zaczynałem właśnie od tanich ofert i nie bez powodu wybrałem droższą - auto do dzisiaj jest w rodzinie i jeździ bez problemu. No ale to już trochę zbaczam z tematu

Jakby mnie nie było stać to bym nawet o tym nie myślał. Po prostu ustaliłem sobie taki budżet realny i trzeba gdzieś dać granicę Spoko na upartego nawet teraz O3 pewnie udałoby mi się wykombinować tylko no auto to nie wszystko :P Jakbym był totalnie pod ścianą to bym Wam nie zawracał gitary tylko zamawiał Logana 2 bądź Fabię

Big - to nie musi być na już, natychmiast ale im szybciej czegoś się dowiem tym lepiej

Marlej - tylko ja te dodatkowe 10 tys miałbym już rozplanowane na trochę inne rzeczy :P A nie chcę się zapożyczać potem na cokolwiek. Nie odbiło mi na punkcie Rapida, chłodna kalkulacja pokazuje, że ciężko znaleźć w tej cenie coś lepszego. Fabia Combi jeszcze jest ale... no właśnie ale
    A co do Golfa to na pewno jest super ale długa dupeczka hatchback to cudna sprawa i mi na niej zależy nieco

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

neoXs, skoro tak, to chyba nic lepszego (według Twoich potrzeb) niż goły Rapid z podstawowym dychawicznym silnikiem nie kupisz za te 45kzł...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

neoXs, nie wiem czy duzo jezdzisz....ale róznce moze mieć sporawa w kosztach jazdy - teraz lpg tanieje, a bezn drozeje, a nawet jakby cena staneła to nie jest tanio. Zamiast Rapida do kup 0II nawet FL z 1,6 silnikiem.
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Agamek12
          neoXs, skoro tak, to chyba nic lepszego (według Twoich potrzeb) niż goły Rapid z podstawowym dychawicznym silnikiem nie kupisz za te 45kzł...
          no jak to musi byc liftback to faktycznie nic innego za te kase sie nie dostanie, nie liczac francuzow 301/C-elysee, tyle ze to sedany a nie liftbacki.
          Dacie bym sobie od razu odpuscil, no chyba ze wziac Lodgy. Ale ona potem jest niesprzedawalna.

Co do Rapida to wiekszosc moje zdanie zna - auto jest za drogie, nawet ta wersja o ktorej pisal Big to jakos do mnie do konca nie przemawia, bo wolalbym dolozyc i kupic cos po prostu lepszego, ale rozumiem, ze dolozyc juz wiecej nie chcesz, to sie najlepiej przejedz tym Rapidem. Poza tym przesiadajac sie z O1 na Rapida uczucia spadku w dol chyba nie przezyjesz, ale z O2 na Rapida to juz wrazenia raczej beda jakby sie zmienialo auto z lepszego na gorsze.

kup co Ci sie podoba :-)
          ps. dealer z Olsztyna w internecie na otomoto oglasza calkiem dobre ceny, niewiele wyzsze chyba od Interauto, i to sa ceny ktore przypuszczam mozna jeszcze troche stargowac.

ps. juz wiem co bym kupil zamiast Rapida - Cheviego Cruza :-) moze jeszcze maja cos z klima za mniej niz 50k... ? Tyle ze to tez bedzie sedan albo hatch, a nie liftback.

Powodzenia :-)

ps. jak Rapida to bialego - bedziesz udawal ze to O3 ;-)
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• neoXs
            Rider
            • 2010
            • 555

Zamieszczone przez piotrek_os
            neoXs, nie wiem czy duzo jezdzisz....ale róznce moze mieć sporawa w kosztach jazdy - teraz lpg tanieje, a bezn drozeje, a nawet jakby cena staneła to nie jest tanio.
            Rocznie robię 9-10 tys km. więc to nie jest pokaźny wynik. A jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem (a raczej tak) to przebiegi będę robił jeszcze nieco mniejsze. Niestety auto jednak jest potrzebne i nie mogę z niego zrezygnować.
            Za rok czy dwa jakby mi przenieśli siedzibę firmy, w której pracuję to mógłbym ewentualnie myśleć o doposażeniu auta w LPG (jeśli by zaszła taka potrzeba) co w 1.2 mpi jest realne, a w TSi już lipa.

Btw. jutro po pracy jadę obczaić Rapida jeszcze raz ale tak porządnie. I w sumie może być śmiesznie bo jak 2-3 miesiące temu na szybko wskoczyłem do niego to 2 razy przywaliłem głową w sufit xD Więc jak problem mimo zabawy w ustawianie fotela się powtórzy no to... sry ale Rapid wtedy i tak nie przejdzie :P Ni jest desperatem, który będzie walił przy każdej nierówności w dach xD

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Za rok czy dwa to mi się wydaje, ze instalacje do lpg juz jako tako dopracuja :diabelski_usmiech jak tam jakis 1,2 + lpg marnie widze, bo 1,6 jest tak na styk....a nieraz i za mało ma.

Komentarz

• _ANIOŁ_
                Rider
                • 2010
                • 277

Poza tym Cruze za dużo pali w 1.6, a teraz w TSI nawet jakby instalacja była za 3000 to się nie opłaca

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                  Poza tym Cruze za dużo pali w 1.6
                  jeździłes takim? Ile ci palił? :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez _ANIOŁ_
                  a teraz w TSI nawet jakby instalacja była za 3000 to się nie opłaca
                  to ciekawy masz ten kalkulator :diabelski_usmiech

Komentarz

• _ANIOŁ_
                    Rider
                    • 2010
                    • 277

Jeździłem Cruzem i przy 50/50 pali okolice 9-10 l, a co do TSI to pali to i to więc nie ma oszczędności

Komentarz

• r2r
                      RS
                      • 2008
                      • 4721
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

P.S.
                      Do Dacii nic nie miałem do czasu jak na daciaklub.pl ktoś doznał szoku, że w jego tygodniowym Dusterze znajduje się rdza pod fotelem i zrobił mu się odcisk stopy w podłodze xD[/quote]

Wrzuciłbyś link do tej historii :?:
                      Trochę sobie szperam po tym forum, ale nie znalazłem topicu z tym defektem, ale za to jest kilka innych wisienek, przy których zrobiłem wielkie :wow
                      Artur

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez neoXs
                        Btw. jutro po pracy jadę obczaić Rapida jeszcze raz ale tak porządnie. I w sumie może być śmiesznie bo jak 2-3 miesiące temu na szybko wskoczyłem do niego to 2 razy przywaliłem głową w sufit xD Więc jak problem mimo zabawy w ustawianie fotela się powtórzy no to... sry ale Rapid wtedy i tak nie przejdzie Ni jest desperatem, który będzie walił przy każdej nierówności w dach xD
                        NeoXs, to umówimy się tak, że jak już będziesz widział, że chcesz kupić Rapida, to wtedy daj mi znać i pogadam z kumplami o cenie. Bo jak narazie, to szkoda czasu i mojego i kumpli, jak okaże się, że tobie wcale Rapid nie pasuje i nie zamierzesz go kupować.

[ Dodano: Pon 18 Mar, 13 06:54 ]
                        Zamieszczone przez r2r
                        Do Dacii nic nie miałem do czasu jak na daciaklub.pl ktoś doznał szoku, że w jego tygodniowym Dusterze znajduje się rdza pod fotelem i zrobił mu się odcisk stopy w podłodze
                        Przecież pisałem że te auta nie maja wogóle żadnego ocynku, a ich wykonanie jest na poziomie Kii z lat 90-tych. Moim zdaniem szkoda na to pieniędzy.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• janusz101
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 196
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

neoXs, Jeśli masz ciśnienie na skodę w kwocie 42-43 tys. to zamiast Rapida 1,2
                          brałbym Fabie Combi 1,4 16v w wyposażeniu Family ,bagaznik 500 l dopracowany model po liftingu, jeszce parę rzeeczy będzie można dorzucić przy tej sumie.
                          Rapid będzie bardzo biedny no i to świezak więc niewiadomo jakie kwiatki tam wyjdą.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• BADYL
                            RS
                            • 2011
                            • 2398
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

neoXs tak jak kolega janusz101, gdybym był na Twoim miejscu również rozważał bym zakup fabi kombi(choć wizualnie śrenio mnie się podoba :roll: lepsza była F1 :wink: pomacaj przejedź się zobacz co mozesz wytargowac w wyposażeniu i jeżeli pasuje CI fabka to bierz sprawdzoną fabkę, a jak podejdzie rapid to przytul rapida :szeroki_usmiech Rapid świeższy, ładniejszy, ale biedniejszy :roll:
                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

A i Fabia ma normalny silnik czterocylindrowy w mocno promowanej odmianie 1.4i 16V.
                              Ewentualnie zawsze zostaje Roomster...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

sluchaj jak Ty myslisz o zakupie 1.2 mpi ?!?!?!?!?!!? to lepiej daj sobie od razu spokoj - to jest zmodyfikowany 3-cylindrowy dziad z Fabii - oznaczany poprzednio literkami htp = poczytaj sobie forum Fabii i opinie o tym motorze, to sie przekonasz co o nim mysla czesto sami posiadacze.

Popieram opcje, ze jak juz dziadowo to lepsza fabia kombi z normalnym silnikiem, czyli 1.4 16V, a moze Roomster (tyle ze imho jest paskudny).

Ps. serio jak Rapid koniecznie to lepiej doloz do tego nieszczesnego 1.2 tsi, ale nie 1.2 htp, przepraszam mpi...
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• DJ MŁODY
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 5975
                                  • Octavia II (1Z3)

Zamieszczone przez marlej108
                                  sluchaj jak Ty myslisz o zakupie 1.2 mpi ?!?!?!?!?!!? to lepiej daj sobie od razu spokoj - to jest zmodyfikowany 3-cylindrowy dziad z Fabii - oznaczany poprzednio literkami htp = poczytaj sobie forum Fabii i opinie o tym motorze, to sie przekonasz co o nim mysla czesto sami posiadacze.

Popieram opcje, ze jak juz dziadowo to lepsza fabia kombi z normalnym silnikiem, czyli 1.4 16V, a moze Roomster (tyle ze imho jest paskudny).

Ps. serio jak Rapid koniecznie to lepiej doloz do tego nieszczesnego 1.2 tsi, ale nie 1.2 htp, przepraszam mpi...
                                  a jakie ty masz doświadczenie z 1,2 HTP że tak żle o nim piszesz

ja miałem Fabie HB z tym własnie silnikiem przez 6 lat i do miasta była idalna , może na poczatku śmieszny odgłos silnika ale z czasem widzisz jak autko sie zbiera , jechałem tym autkiem 2 razy z ślaska nad morze i na mazury 2 dorosłe osoby , 2 dzieci i dawała rade

poprzednio miałem nówke cordobe z 1,4 i tam znowu skrzynia biegów była idalnie dobrana

czytaj opinie ludzi którzy użytkuja dany model conajmniej przez 5 lat lub dłużej a nie wszystko wiedzących znawców dla nich tylko ich auto-model jest najlepszy ...
                                  pozdrawiam Adam
                                  Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

DJ MŁODY, mój kuzym miał ten motor 12V w Polo (okularze). Głośne to było, mało dynamiczne i paliło tyle samo ci jego obecna Corolla Verso 1.8i... Miał ją od nowości jakieś 6-7 lat.
                                    No i nie zapminajmy że to w Rapidzie to "nowa" konstrukcja, której trwałości nikt nie zna...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez DJ MŁODY
                                      Zamieszczone przez marlej108

a jakie ty masz doświadczenie z 1,2 HTP że tak żle o nim piszesz

ja miałem Fabie HB z tym własnie silnikiem przez 6 lat i do miasta była idalna , może na poczatku śmieszny odgłos silnika ale z czasem widzisz jak autko sie zbiera , jechałem tym autkiem 2 razy z ślaska nad morze i na mazury 2 dorosłe osoby , 2 dzieci i dawała rade

poprzednio miałem nówke cordobe z 1,4 i tam znowu skrzynia biegów była idalnie dobrana

czytaj opinie ludzi którzy użytkuja dany model conajmniej przez 5 lat lub dłużej a nie wszystko wiedzących znawców dla nich tylko ich auto-model jest najlepszy ...
                                      WYRAZNIE NAPISALEM KOLEDZE - zeby przeczytal posty uztykownikow Fabii z tym motorkiem. Jest zadziwiajaco DUZO NEGATYWNYCH OPINII UZYTKOWNIKOW tych aut - pisze specjalnie duzymi literami skoro za 1 razem nie zalapales...
                                      a to ze CI sie w fabce dobrze tym po miescie turlalo, nie znaczy ze w wiekszym Rapidzie sie sprawdzi. Ja bym tego 3cylindrowca NIGDY nie kupil i wolal doplacic do tsi. Ale kolega co to planuje zakupic Rapida (boze...) to powinien sie po prostu tą maszyna z tą kosiarką pod maska przejechac. Moze mu sie spodoba. Ciekawe tylko czy w salonie beda mieli taki model, czy tylko tsi i to te 105 konne...

Nie wykluczam, ze komus ten motor sie moze podobac, ale ja przed kupnem Fabii mialem jazde probna i potwierdzam to co pisza na forum Fabii - to sie nadaje tylko do miasta, przyspieszenie beznadziejne (nawet na tle 1.4), dzwiek dziwaczny, a usterkowosc.. hoho - warto poczytac to forum Fabii, bo mozna sie zdziwic ze niby w prostym silniku wszystko powinno byc cacy, a jakims cudem czasami nie jest (i to wcale nie tak rzadko)...
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• DJ MŁODY
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 5975
                                        • Octavia II (1Z3)

masz racje
                                        niemcy - czeski wypuścili ten silnik na rynek przez około 8 lat aby popsuć sobie opinie
                                        tak samo jak silniki TSi które rówież krytykujesz

coś tam usłyszałeś - przeczytałeś cześciowo - gdzieś dzwonią , ale w którym kościele ???

widze że lubisz dużo pisać ( nie tylko w tym temacie ) , ale mam prośbe zainteresuj sie danym tematem który poruszasz :wink: , bo wprowadzasz ludzi w błąd ...

faktycznie na początku produkcji był 1 problem w tym silniku który szybciutko rozwiązano

na tym kończe , po nie mam szans z Panem marlej108 :szeroki_usmiech
                                        pozdrawiam Adam
                                        Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• parasite
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1368

faktycznie na początku produkcji był 1 problem w tym silniku który szybciutko rozwiązano
                                          Tak szybciutko to im jednak nie poszło bo chyba poprawili to dopiero po 2-3 latach.
                                          Ja też bym tego silnika nie brał. Dźwięk koszmarny, przyspieszenie kiepskie i telepie się jak diesel.
                                          AGR 112KM, 232Nm
                                          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Taaaak... na pewno.... "szybciutko".... :twisted:

Najlepiej sobie poszukac i poczytac przed kupnem auta z takim silnikiem, prosze oto link:

Warto sobie poczytac OPINIE o motorku htp JEGO UZYTKOWNIKOW - ilu by kupilo auto z tym motorem raz jeszcze, a ilu nie. I wszystko bedzie jasne :-)
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• neoXs
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 555

Ok byłem dzisiaj w Auto-Śliwka i Ganinexie. Ganinex przemilczę bo mieli gorszą ofertę i chyba byli zmęczeni pracą bo zwyczajnie olewali klienta.

Zatem tak, u Śliwki dostane Rapida 1.2 mpi + pakiet komfort, koło zapasowe, lakier niemetalik za 42 350zł + trzeba do tego liczyć 1600zł ubezpieczenie. Z metalikiem wyjdzie to 44 150 + jeszcze ubezpieczenie czyli ~46 tys.

Ogólnie pooglądałem sobie autko i swoją opinię już na jego temat wyraziłem (szału nie robi), po odpowiedniej regulacji siedzenia nie było problemu z waleniem głową w sufit. Trochę tylko pedał gazu i hamulca jest zbyt blisko siebie - zdziwiłem się, że w Rapidzie zahaczałem zimowymi butami o gaz i hamulec jednocześnie.

Co ciekawe obok Rapida stała O3, którą dokładnie przebadałem i.... różnica w jakości wykonania między O3, a Rapidem jest spora. Wszystko jest większe, ładniejsze, nie tak plastikowe i po prostu fajne Z zewnątrz też prezentuje się naprawdę git. Nie ukrywam, że się trochę nakręciłem w salonie więc cena mnie trochę ostudziła

Śliwka za O3 w podstawowej wersji Active, z lakierem biały/czerwony oraz ubezpieczeniem w cenie chce nieco ponad 55 tys.

Zatem różnica to 9 tys. zł co nie jest małą kwotą, ale też nie jakąś gigantyczną. Czy warto by było to dopłacić? Jak najbardziej tak. Aczkolwiek nie wiem czy mnie na takie cuda stać - kalkulator w rękę i kombinowanie czeka. Im więcej urwie się na cenie auta tym lepiej by było

Big wysłałem Ci PW

Komentarz

• t271828
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 928

Zamieszczone przez neoXs
                                                Zatem różnica to 9 tys. zł co nie jest małą kwotą, ale też nie jakąś gigantyczną. Czy warto by było to dopłacić? Jak najbardziej tak. Aczkolwiek nie wiem czy mnie na takie cuda stać
                                                Coz, to byloby bardzo dobrze wydane 9 tys. (moze zaczekaj jeszcze chwile na jakies wyprzedaze rocznika czy cos w tym stylu)

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Przestancie Kolege zniechecac do Rapida i zachecac ze lepiej doplacic do O3....

akurat wczoraj ukazal sie test Rapida, mysle ze warto te wersje rozwazyc ;-)

ps. oczywiscie, ze warto doplacic do O3 czy kazdego innego samochodu, ktory CI sie podoba... Jesli juz znalazlbys te 9.000 zl doplaty do O3 to w tej cenie bedziesz mial o wiele szerszy wybor niz sama Octa. Ale Twoje pieniadze - Twoja decyzja. (tak sie tylko zastanawiam czy Rapid 1.2 mpi (htp) z lpg cenowo nie wyjdzie czasem to samo co Rapid 1.2 tsi 85 kucy... bo jak tak, to nie lepiej tego najslabszego tsi? moze sie nie rozpadnie...
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• BADYL
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2398
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

neoXs, też zasatanawiał bym się nad 1.2tsi jednakże z własnego doświadczenia napiszę że te silniki htp nie były takie najgorsze....przy poprzednim aucie fabia kombi miałem właśnie 1.2htp 12v (ten mocniejszy 64KM :roll: ) Przelatane ok 150tys km.Z takim przebiegiem problem był z cewkami (musiałem wymienić) katalizator z przednią sondą lambda wymieniony (krótko przed sprzedażą :wink: ) i układ wydechowy....

Co do dynamiki już kiedyś się wypowiedziałem, ale powtórzę...na miasto fajne nawet wystarczająco na trasę hmmm....troszkę mało, ale wszędzie dojechałem, a spalanie trasa 4os.bagaże + klima 6,1l więc nie tak źle. W mieście spalił tyle co obecny 140KM diesel :P Charakterystyka pracy samego silnika....takie pomieszanie diesla i wirnika hihi ale w trasie wcale nie słychać więcej w mieście przy ruszaniu 1-2.

czy kupił bym ten silnik jeszcze raz?Chyba nie ale tylko dlatego, że było za mało mocy Jak będę miał tyle lat co marlej108, to pewnie zacznę brać pod uwagę auta z silnikami do przemieszczania,a nie do radochy z jazdy :diabelski_usmiech
                                                    marlej108, bez urazy :P taki żarcik :wink:
                                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...