Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez marlej108
    Po prostu auto nijakie
    hmm no cóż - byłem dziś w ASO i nie omieszkałem sprawdzić ponownie Rapida. Na szczęśnie miałem możliwość obejrzenia tego "samochodu" wcześniej więc byłem przygotowany na "najgorsze" :lol: W salonie stały dwa egzemplarze jeden "lepiej doposażony" , drugi wersja "podstawowa za +- 48/49 tys" ... no cóż o ile wygląd zewnętrzny jeszcze ujdzie (choć szału to to nie robi i daleko mu do udanej stylistyki wielu nowych modeli) to wnętrze wersji "podstawowej" ehhh jak szybko do niego wsiadłem tak jeszcze szybciej podziękowałem... Nie wiem kto to "coś" projektował ( czy można użyć w tym przypadku takiego określenia :roll: ) ale dla mnie to bezguście, cofnięcie się pod względem jakości wykonania, że o stylistyce wnetrza a konkretnie jej braku nie wspomnę. No i do tego te "stare" dodatki rodem z O1 ... to po prostu nie przystoi w nowym modelu auta mającego aspiracje dobrze się sprzedawać. Soryyy może i "cena czyni cuda" ale nie w moim przypadku i nie przy Rapidzie...
    Plus a o dziwo taki jest - to bagażnik. Chyba nie ma sobie równych w tej klasie - dobre i tyle :wink:
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

Eidos71, widziałem raz w ruchu Rapida i byłem zaskoczony ponieważ w pierwszej chwili myślałem,że to Fiat Siena nadjeżdza z przeciwka

Komentarz

• irekk
        L&K
        • 2011
        • 1093
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Śmichem-chichem ale indyjski Rapid wygląda nie najgorzej wewnątrz:

a cenowo ponad 18tyś PLNów :shock:

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

irekk, no ten brąz jest mocno... oryginalny :shock:
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rowerek
            Rider
            • 2010
            • 449

Zamieszczone przez irekk
            Śmichem-chichem ale indyjski Rapid wygląda nie najgorzej wewnątrz:
            Bo indyjski Rapid ma wnętrze z Polówy, tylko o wiele gorszej jakości (zero miękkich plastików itp.):

Komentarz

• grzesk
              Rider
              • 2010
              • 296

PAOLO ESCO jeśli chodzi o wersję Active zgadzam się. Najbardziej rozwalają mnie te szare kratki wentylacji. Nie wiem kto to wymyślił i lepiej by zrobił jakby zaprojektował je czarne ale niekoniecznie błyszczące, coś w stylu takim jakie są w F1.
              Na szczęście wersję Ambition i Elegance już jak dla mnie są OK do tego jeszcze kierownica w skórze i więcej jak dla mnie nie potrzeba. Kwestia tego co się oczekuje i co się podoba.

irekk no nie wiem czy indyjskie wnętrze Rapida jest ładniejsze niż naszego Rapida a zwłaszcza ta wersja brązowa. Mi osobiście dużo bardziej poda się nasz Rapid ale od wersji Ambition. Dodam jeszcze, że nawet z zewnątrz jak dla mnie nasz Rapid jest ładniejszy względem tego z Indii no i nie jest sedanem jak ten indyjski. Jak dobrze pamiętam to i rozstaw osi jest chyba u nas większy. Czy to czasem nie jest zmodyfikowana Fabia II bo nawet przód ma taki jak we Fabii?
              SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• irekk
                L&K
                • 2011
                • 1093
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Indyjski Rapid to Fabka sedan z wyglądu, natomiast co do wyglądu mi europejski Rapid całkowicie nie podchodzi nawet w Elegance i wolę wersje indyjską Nie chodziło mi o kolorystykę wnętrza bo ta naprawdę jest lipna, chociaż to tylko wizualizacja (a tu w realu). Deski nie dotykałem bo do Indii o parę kilosów za daleko mi. Ale wnętrze ma naprawdę fajne kształty (tym samym polówka) A z zewnątrz wolę bardziej poczciwą Fabie niż Rapida - ale to już tylko kwestia gustu.

Komentarz

• grzesk
                  Rider
                  • 2010
                  • 296

Zamieszczone przez irekk
                  ... ale to już tylko kwestia gustu.
                  Dokładnie dlatego dla mojego gustu bardziej podchodzi europejski Rapid.

Teraz ciekawi mnie jak będzie wyglądać Kombi ewentualnie Hatchback bo nie wiadomo w końcu się pokaże. Jest pełno wizualizacji ale chyba jeszcze nikt nie trafił :-)
                  Może na takiego hatchbacka bym się skusił jeśli będzie ładny i tańszy od liftbacka.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez grzesk
                    Ambition i Elegance już jak dla mnie są OK do tego jeszcze kierownica w skórze i więcej jak dla mnie nie potrzeba
                    zgadza się ale cenowo bogatsze wersja to już to już się robi prawie Octavia III w podstawie... :roll:
                    Sorki ale w mojej opinii wnętrze Rapida to zdecydowana porażka (sylwetkę pomijam, bo ew. może się podobać choć daleko jej do udanej stylizacji).
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• DJ MŁODY
                      RS
                      • 2007
                      • 5975
                      • Octavia II (1Z3)

Zamieszczone przez "grzesk
                      Teraz ciekawi mnie jak będzie wyglądać Kombi ewentualnie Hatchback bo nie wiadomo w końcu się pokaże. Jest pełno wizualizacji ale chyba jeszcze nikt nie trafił :-)
                      Może na takiego hatchbacka bym się skusił jeśli będzie ładny i tańszy od liftbacka.
                      nie bedzie takich odmian Rapida

w nowym roku wchodzi nowa fabia w tych odmianach i z tm samym przodem co Rapid i Octavia 3
                      pozdrawiam Adam
                      Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• grzesk
                        Rider
                        • 2010
                        • 296

Zamieszczone przez DJ MŁODY

nie bedzie takich odmian Rapida

w nowym roku wchodzi nowa fabia w tych odmianach i z tm samym przodem co Rapid i Octavia 3
                        Zobaczymy jak to będzie ale w mediach i prasie są informacje o wprowadzeniu po wakacjach nowych wersji nadwoziowych lub nowej wersji. Nikt konkretnie mówi co to ma być. W jednej z gazet roboczo nazwali tą nowość Spaceback ale zaznaczyli, że to robocza nazwa.

Komentarz

• irekk
                          L&K
                          • 2011
                          • 1093
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Spaceback
                          Sportbreak
                          Sportback

a ploty o nim chyba wzięły się z tego:

Ale to VW Lavida

Komentarz

• grzesk
                            Rider
                            • 2010
                            • 296

To widziałem a ploty były wcześniej niż te zdjęcia się pojawiły

Komentarz

• Tony065
                              RS
                              • 2009
                              • 2497
                              • Octavia I (1U2)
                              • ARX 1.8 20VT 150 KM

już gdzieś na początku tematu o tym pisałem. tak ponoć ma wyglądać Rapid Kombi :arrow: SportBreak

a przy okazji miałem możliwość popatrzenia z nowu na kilka produktów f-my Skoda i porównałem detale. jakoś trudno mi znaleźć wyraźne różnice. te "papierowe" drzwi i "gołe" szyny pod fotelami to standard.
                              Załączone pliki
                              Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                              @ by Tune-up Gdańsk
                              TDI VP++ i jeszcze rośnie
                              Antek

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Polecam najnowsze Auto Motor i Sport (marzec 2013). Jest w nim test porównawczy Rapida 1.2 TSI, Peugeota 301 1.6 16V i Chevroleta Aveo 1.2.
                                Wygrywa, ze sporą przewgą, Rapid. Jak podkreślono, ma najlepiej wykonane wnętrze, najlepsze własciwości jezdne i oferuje największą przestrzeń w kabine i ma najmniejsze spalanie. Redaktorzy zganili w nim jednak wysoką cene zakupu, oraz słebe osiągi silnika 1.2 TSI.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• grzesk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 296

Tony065 a co z tymi szynami jest nie tak? Jakoś w innych autach innych nie widziałem. Może dlatego, że jeździłem tanimi autami i w nich zawsze tak było jak i w obecnej F1, którą jeżdżę.

Co do grubości drzwi, to ktoś kiedyś pisał że w Rapidzie są takie cienkie a tu na zdjęciach widać, że O2 ma takie same.

Big Pytam bo u mnie w mieście nie mam dostępu do tej gazety. A który silnik 1.2 TSI testowali 85 KM czy 105 KM. Ja jeździłem tym słabszym i jakoś nie czułem tego, że ma słabe osiągi ale ja dużo nie wymagam chyba i porównywałem go do swojego 1.2 HTP 64 KM to dla mnie ten TSI był świetny

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez grzesk
                                    A który silnik 1.2 TSI testowali 85 KM czy 105 KM
                                    Mocniejszą wersję, czyli 105 KM. Napisali, że: "Na papierze ta kombinacja ( moc 105 KM i dość wysoki moment obrotowy silnika 1.2 TSI) powinna być najbardiziej "elestyczna", na drodze wcale taka nie jest. Osiągi Rapida są porównywalne z wynikami jakie uzyskuje "301", która pomimo posiadania pięciobiegowej przekładni okazuje się całkiem żwawa".
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• grzesk
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 296

Muszę jeszcze przejechać się kiedyś tą wersją 105 KM bo intryguje mnie ta przekładnia 6 biegowa. Kiedyś pytałem tu o przełożenia jednej i drugiej w 1.2 TSI bo zastanawiałem się czy czasem ta 6 nie jest podobna do tej 5 z silnika 85 KM tylko poszczególne biegi są bliżej siebie ustawione i dlatego np. spalanie przez to może być ciut większe na tym 105 KM. Na 85 KM jak testowałem nie mogłem na elastyczność narzekać a na 5 biegu gdzieś tak przy 2800 rpm miałem około 130 km/h. Dla mnie super ale mówię, moje odczucia mogą i tak nie być miarodajne bo porównuje ze swoją kosiarką. No może 1.4 85 KM jak jeździłem w Roomsterze jakoś nie przypadł mi do gustu, wolę swoje 1.2 HTP gdyż z niższych obrotów w mieście lepiej się zbiera.

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

na zdjeciach to te drzwi wygladaja podobnie, ale co z tego - na zywo wygladaja juz zupelnie inaczej niestety - w Rapidzie sa po prostu cienkie i tyle - wystarczy wsiasc i sobie obejrzec :-) natomiast w Octavii sprawiaja solidne wrazenie.

ps. co do nieoslonietych szyn to szczerze mowiac tez nie wiem o co chodzi.... mowa byla wczesniej ze fotel Rapida nie jest zabudowany od dolu, a nie ze ma nieosloniete szyby z tego co pamietam.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• donki10
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 27

Zamieszczone przez marlej108
                                          na zdjeciach to te drzwi wygladaja podobnie, ale co z tego - na zywo wygladaja juz zupelnie inaczej niestety - w Rapidzie sa po prostu cienkie i tyle - wystarczy wsiasc i sobie obejrzec :-) natomiast w Octavii sprawiaja solidne wrazenie.
                                          Nie chce być nie miły , ale chyba masz jakąś obsesje czy co odnośnie SKODY RAPID.. Fakt , może nie jest to auto jakiejś wyższej klasy , żeby miało wszystko na cacy-glacy , ale moim zdaniem jest to ładne auto z zewnątrz (prawie wogóle się nie rózni od Octavi III) , które jest obszerne wewnątrz , no i praktyczne , za przyzwoitą cene
                                          Widać czarno na białym , że drzwi są takie same , a ty piszesz że są cienkie.. Octavia poprostu ma obok tej blach jeszcze plastik , który pogrubia wizualnie te drzwi , a w rapidzie tego nie ma...
                                          Ale to nie znaczy , że zaraz drzwi są cienkie jak papier .. Są na tym poziomie co w Octavi..

Co do tych szyn to fakt.. Ewidentnie barkuje w Rapidzie obudowanie dolnej części fotela.. Nawet w Octavi pierwszej generacji mamy taką obudowe.. No ale trudno .. Chociaż rzuca troche się to w oczy :/
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• Tony065
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2497
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

wszyscy "znawcy tematu", czytaj posiadacze O2 w jakiejkolwiek wersji, marudzili n/t cienkich drzwi i nieosłoniętych szyn od foteli. specjalnie się temu przyjrzałem. efekt jest na zdjęciach. jak kogoś nie interesuje zakup Rapida, to nie powinien zabierać głosu w tej "dyskusji"... sto paręnaście ględzenia o czym :?: chyba o własnych kompleksach :!: to jest Skoda i nic tego faktu nie zmieni. za dobrze się sprzedawała, to ją "Panowie z Niemiec" ustawili odpowiednio względem VW. jak kogoś stać na kupowanie aut na oddzielne okazje, to proszę bardzo. mnie tam żaden VW nie podchodzi, bo te auta są po prostu nie praktyczne. Skoda, w tym przypadku Rapid, jest połączeniem praktyczności i techniki, dlatego jest trochę inaczej wyposażona. niby to samo co reszta VAG, ale trochę prościej, mniej dbale o design, materiały tańsze itd... mam OI, bo potrzebowałem pakownego auta, a w tym momencie Kombi mi nie pasowało. gdzie indziej jest tyle miejsca w bagażniku co w Skodach :?: nigdzie i nie ważne, że Rapid i Octavia są na pograniczach swoich klas. są klasą same w sobie.
                                            @ by Tune-up Gdańsk
                                            Antek

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Primo to nie tylko ja pisalem o tych cienszych drzwiach w Rapidzie wystarczy sobie zobaczyc komentarz ogladajacych to "cudo" motoryzacji kilka dni temu..., a secundo to jak bede macal O3 gdy pojawi sie w salonie (pewnie w ciagu 2-3 tygodni) to specjalnie k..wa wezme miarke i zmierze te pieprzone drzwi. Jak sie okaze, ze sa takie same jak w O2 (a nie sa....) to w ramach kary zloze tu samokrytyke.

Ale jak sie okaze, ze drzwi w Rapidku sa ciensze niz w Octavce (a oczywiscie ze sa - bo je na zywo ogladalem) to mam nadzieje, ze wasza dwojka twierdzaca ze drzwi sa identyczne - zlozy tutaj wyrazy samokrytyki i posypie glowe popiolem na znak pokuty za grzechy... a pan fotograf wylupi sobie oczy i obetnie rece, zeby wiecej takich mylacych zdjec nie mogl robic 8)

Swoja droga w salonie bedzie atrakcja - klient z miarka... :lol:
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Tony065
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2497
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

marlej108, chłopie wyluzuj, bo Ci jakaś żyłka pęknie
                                                nie piszę, że drzwi są identyczne, tylko gdzie jest ta "papierowa" grubość :?: parę mm różnicy.
                                                BTW, jak robiłem te fotki, to ekipa z salonu bacznie mnie obserwowała. miałem niezły ubaw :szeroki_usmiech
                                                BTW 2, uderz w stół, a nożyce się odezwą :diabelski_usmiech
                                                @ by Tune-up Gdańsk
                                                Antek

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Tony065
                                                  marlej108, chłopie wyluzuj, bo Ci jakaś żyłka pęknie
                                                  nie piszę, że drzwi są identyczne, tylko gdzie jest ta "papierowa" grubość :?: parę mm różnicy.
                                                  BTW, jak robiłem te fotki, to ekipa z salonu bacznie mnie obserwowała. miałem niezły ubaw :szeroki_usmiech
                                                  BTW 2, uderz w stół, a nożyce się odezwą :diabelski_usmiech
                                                  ja mam taki kapelusik Skody - moze w nim pojde z tą miarką ;-)))) to moze zostane klientem tygodnia czy cos takiego ;-)))) ze niby taki precyzyjny - i to kapelusznik - na pewno dzialkowiec ;-))))

pozdro ;-)
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Tony065
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2497
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

marlej108, nie zapomnij parasola i płaszcza wpuszczonego w spodnie :szeroki_usmiech
                                                    EOT
                                                    @ by Tune-up Gdańsk
                                                    Antek

Komentarz

Pracuję...