hmm no cóż - byłem dziś w ASO i nie omieszkałem sprawdzić ponownie Rapida. Na szczęśnie miałem możliwość obejrzenia tego "samochodu" wcześniej więc byłem przygotowany na "najgorsze" :lol: W salonie stały dwa egzemplarze jeden "lepiej doposażony" , drugi wersja "podstawowa za +- 48/49 tys" ... no cóż o ile wygląd zewnętrzny jeszcze ujdzie (choć szału to to nie robi i daleko mu do udanej stylistyki wielu nowych modeli) to wnętrze wersji "podstawowej" ehhh jak szybko do niego wsiadłem tak jeszcze szybciej podziękowałem... Nie wiem kto to "coś" projektował ( czy można użyć w tym przypadku takiego określenia :roll: ) ale dla mnie to bezguście, cofnięcie się pod względem jakości wykonania, że o stylistyce wnetrza a konkretnie jej braku nie wspomnę. No i do tego te "stare" dodatki rodem z O1 ... to po prostu nie przystoi w nowym modelu auta mającego aspiracje dobrze się sprzedawać. Soryyy może i "cena czyni cuda" ale nie w moim przypadku i nie przy Rapidzie...
Plus a o dziwo taki jest - to bagażnik. Chyba nie ma sobie równych w tej klasie - dobre i tyle :wink:
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
PAOLO ESCO jeśli chodzi o wersję Active zgadzam się. Najbardziej rozwalają mnie te szare kratki wentylacji. Nie wiem kto to wymyślił i lepiej by zrobił jakby zaprojektował je czarne ale niekoniecznie błyszczące, coś w stylu takim jakie są w F1.
Na szczęście wersję Ambition i Elegance już jak dla mnie są OK do tego jeszcze kierownica w skórze i więcej jak dla mnie nie potrzeba. Kwestia tego co się oczekuje i co się podoba.
irekk no nie wiem czy indyjskie wnętrze Rapida jest ładniejsze niż naszego Rapida a zwłaszcza ta wersja brązowa. Mi osobiście dużo bardziej poda się nasz Rapid ale od wersji Ambition. Dodam jeszcze, że nawet z zewnątrz jak dla mnie nasz Rapid jest ładniejszy względem tego z Indii no i nie jest sedanem jak ten indyjski. Jak dobrze pamiętam to i rozstaw osi jest chyba u nas większy. Czy to czasem nie jest zmodyfikowana Fabia II bo nawet przód ma taki jak we Fabii?
Indyjski Rapid to Fabka sedan z wyglądu, natomiast co do wyglądu mi europejski Rapid całkowicie nie podchodzi nawet w Elegance i wolę wersje indyjską Nie chodziło mi o kolorystykę wnętrza bo ta naprawdę jest lipna, chociaż to tylko wizualizacja (a tu w realu). Deski nie dotykałem bo do Indii o parę kilosów za daleko mi. Ale wnętrze ma naprawdę fajne kształty (tym samym polówka) A z zewnątrz wolę bardziej poczciwą Fabie niż Rapida - ale to już tylko kwestia gustu.
Dokładnie dlatego dla mojego gustu bardziej podchodzi europejski Rapid.
Teraz ciekawi mnie jak będzie wyglądać Kombi ewentualnie Hatchback bo nie wiadomo w końcu się pokaże. Jest pełno wizualizacji ale chyba jeszcze nikt nie trafił :-)
Może na takiego hatchbacka bym się skusił jeśli będzie ładny i tańszy od liftbacka.
Ambition i Elegance już jak dla mnie są OK do tego jeszcze kierownica w skórze i więcej jak dla mnie nie potrzeba
zgadza się ale cenowo bogatsze wersja to już to już się robi prawie Octavia III w podstawie... :roll:
Sorki ale w mojej opinii wnętrze Rapida to zdecydowana porażka (sylwetkę pomijam, bo ew. może się podobać choć daleko jej do udanej stylizacji).
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Teraz ciekawi mnie jak będzie wyglądać Kombi ewentualnie Hatchback bo nie wiadomo w końcu się pokaże. Jest pełno wizualizacji ale chyba jeszcze nikt nie trafił :-)
Może na takiego hatchbacka bym się skusił jeśli będzie ładny i tańszy od liftbacka.
nie bedzie takich odmian Rapida
w nowym roku wchodzi nowa fabia w tych odmianach i z tm samym przodem co Rapid i Octavia 3
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
w nowym roku wchodzi nowa fabia w tych odmianach i z tm samym przodem co Rapid i Octavia 3
Zobaczymy jak to będzie ale w mediach i prasie są informacje o wprowadzeniu po wakacjach nowych wersji nadwoziowych lub nowej wersji. Nikt konkretnie mówi co to ma być. W jednej z gazet roboczo nazwali tą nowość Spaceback ale zaznaczyli, że to robocza nazwa.
już gdzieś na początku tematu o tym pisałem. tak ponoć ma wyglądać Rapid Kombi :arrow: SportBreak
a przy okazji miałem możliwość popatrzenia z nowu na kilka produktów f-my Skoda i porównałem detale. jakoś trudno mi znaleźć wyraźne różnice. te "papierowe" drzwi i "gołe" szyny pod fotelami to standard.
Polecam najnowsze Auto Motor i Sport (marzec 2013). Jest w nim test porównawczy Rapida 1.2 TSI, Peugeota 301 1.6 16V i Chevroleta Aveo 1.2.
Wygrywa, ze sporą przewgą, Rapid. Jak podkreślono, ma najlepiej wykonane wnętrze, najlepsze własciwości jezdne i oferuje największą przestrzeń w kabine i ma najmniejsze spalanie. Redaktorzy zganili w nim jednak wysoką cene zakupu, oraz słebe osiągi silnika 1.2 TSI.
Tony065 a co z tymi szynami jest nie tak? Jakoś w innych autach innych nie widziałem. Może dlatego, że jeździłem tanimi autami i w nich zawsze tak było jak i w obecnej F1, którą jeżdżę.
Co do grubości drzwi, to ktoś kiedyś pisał że w Rapidzie są takie cienkie a tu na zdjęciach widać, że O2 ma takie same.
Big Pytam bo u mnie w mieście nie mam dostępu do tej gazety. A który silnik 1.2 TSI testowali 85 KM czy 105 KM. Ja jeździłem tym słabszym i jakoś nie czułem tego, że ma słabe osiągi ale ja dużo nie wymagam chyba i porównywałem go do swojego 1.2 HTP 64 KM to dla mnie ten TSI był świetny
Mocniejszą wersję, czyli 105 KM. Napisali, że: "Na papierze ta kombinacja ( moc 105 KM i dość wysoki moment obrotowy silnika 1.2 TSI) powinna być najbardiziej "elestyczna", na drodze wcale taka nie jest. Osiągi Rapida są porównywalne z wynikami jakie uzyskuje "301", która pomimo posiadania pięciobiegowej przekładni okazuje się całkiem żwawa".
Muszę jeszcze przejechać się kiedyś tą wersją 105 KM bo intryguje mnie ta przekładnia 6 biegowa. Kiedyś pytałem tu o przełożenia jednej i drugiej w 1.2 TSI bo zastanawiałem się czy czasem ta 6 nie jest podobna do tej 5 z silnika 85 KM tylko poszczególne biegi są bliżej siebie ustawione i dlatego np. spalanie przez to może być ciut większe na tym 105 KM. Na 85 KM jak testowałem nie mogłem na elastyczność narzekać a na 5 biegu gdzieś tak przy 2800 rpm miałem około 130 km/h. Dla mnie super ale mówię, moje odczucia mogą i tak nie być miarodajne bo porównuje ze swoją kosiarką. No może 1.4 85 KM jak jeździłem w Roomsterze jakoś nie przypadł mi do gustu, wolę swoje 1.2 HTP gdyż z niższych obrotów w mieście lepiej się zbiera.
na zdjeciach to te drzwi wygladaja podobnie, ale co z tego - na zywo wygladaja juz zupelnie inaczej niestety - w Rapidzie sa po prostu cienkie i tyle - wystarczy wsiasc i sobie obejrzec :-) natomiast w Octavii sprawiaja solidne wrazenie.
ps. co do nieoslonietych szyn to szczerze mowiac tez nie wiem o co chodzi.... mowa byla wczesniej ze fotel Rapida nie jest zabudowany od dolu, a nie ze ma nieosloniete szyby z tego co pamietam.
na zdjeciach to te drzwi wygladaja podobnie, ale co z tego - na zywo wygladaja juz zupelnie inaczej niestety - w Rapidzie sa po prostu cienkie i tyle - wystarczy wsiasc i sobie obejrzec :-) natomiast w Octavii sprawiaja solidne wrazenie.
Nie chce być nie miły , ale chyba masz jakąś obsesje czy co odnośnie SKODY RAPID.. Fakt , może nie jest to auto jakiejś wyższej klasy , żeby miało wszystko na cacy-glacy , ale moim zdaniem jest to ładne auto z zewnątrz (prawie wogóle się nie rózni od Octavi III) , które jest obszerne wewnątrz , no i praktyczne , za przyzwoitą cene
Widać czarno na białym , że drzwi są takie same , a ty piszesz że są cienkie.. Octavia poprostu ma obok tej blach jeszcze plastik , który pogrubia wizualnie te drzwi , a w rapidzie tego nie ma...
Ale to nie znaczy , że zaraz drzwi są cienkie jak papier .. Są na tym poziomie co w Octavi..
Co do tych szyn to fakt.. Ewidentnie barkuje w Rapidzie obudowanie dolnej części fotela.. Nawet w Octavi pierwszej generacji mamy taką obudowe.. No ale trudno .. Chociaż rzuca troche się to w oczy :/
Pozdrawiam
wszyscy "znawcy tematu", czytaj posiadacze O2 w jakiejkolwiek wersji, marudzili n/t cienkich drzwi i nieosłoniętych szyn od foteli. specjalnie się temu przyjrzałem. efekt jest na zdjęciach. jak kogoś nie interesuje zakup Rapida, to nie powinien zabierać głosu w tej "dyskusji"... sto paręnaście ględzenia o czym :?: chyba o własnych kompleksach :!: to jest Skoda i nic tego faktu nie zmieni. za dobrze się sprzedawała, to ją "Panowie z Niemiec" ustawili odpowiednio względem VW. jak kogoś stać na kupowanie aut na oddzielne okazje, to proszę bardzo. mnie tam żaden VW nie podchodzi, bo te auta są po prostu nie praktyczne. Skoda, w tym przypadku Rapid, jest połączeniem praktyczności i techniki, dlatego jest trochę inaczej wyposażona. niby to samo co reszta VAG, ale trochę prościej, mniej dbale o design, materiały tańsze itd... mam OI, bo potrzebowałem pakownego auta, a w tym momencie Kombi mi nie pasowało. gdzie indziej jest tyle miejsca w bagażniku co w Skodach :?: nigdzie i nie ważne, że Rapid i Octavia są na pograniczach swoich klas. są klasą same w sobie.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Primo to nie tylko ja pisalem o tych cienszych drzwiach w Rapidzie wystarczy sobie zobaczyc komentarz ogladajacych to "cudo" motoryzacji kilka dni temu..., a secundo to jak bede macal O3 gdy pojawi sie w salonie (pewnie w ciagu 2-3 tygodni) to specjalnie k..wa wezme miarke i zmierze te pieprzone drzwi. Jak sie okaze, ze sa takie same jak w O2 (a nie sa....) to w ramach kary zloze tu samokrytyke.
Ale jak sie okaze, ze drzwi w Rapidku sa ciensze niz w Octavce (a oczywiscie ze sa - bo je na zywo ogladalem) to mam nadzieje, ze wasza dwojka twierdzaca ze drzwi sa identyczne - zlozy tutaj wyrazy samokrytyki i posypie glowe popiolem na znak pokuty za grzechy... a pan fotograf wylupi sobie oczy i obetnie rece, zeby wiecej takich mylacych zdjec nie mogl robic 8)
Swoja droga w salonie bedzie atrakcja - klient z miarka... :lol:
marlej108, chłopie wyluzuj, bo Ci jakaś żyłka pęknie
nie piszę, że drzwi są identyczne, tylko gdzie jest ta "papierowa" grubość :?: parę mm różnicy.
BTW, jak robiłem te fotki, to ekipa z salonu bacznie mnie obserwowała. miałem niezły ubaw :szeroki_usmiech
BTW 2, uderz w stół, a nożyce się odezwą :diabelski_usmiech
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
marlej108, chłopie wyluzuj, bo Ci jakaś żyłka pęknie
nie piszę, że drzwi są identyczne, tylko gdzie jest ta "papierowa" grubość :?: parę mm różnicy.
BTW, jak robiłem te fotki, to ekipa z salonu bacznie mnie obserwowała. miałem niezły ubaw :szeroki_usmiech
BTW 2, uderz w stół, a nożyce się odezwą :diabelski_usmiech
ja mam taki kapelusik Skody - moze w nim pojde z tą miarką ;-)))) to moze zostane klientem tygodnia czy cos takiego ;-)))) ze niby taki precyzyjny - i to kapelusznik - na pewno dzialkowiec ;-))))
Komentarz