Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesk
    Rider
    • 2010
    • 296

Kiedyś pytałem o zmiany w Rapidzie na rok modelowy 2014 r.
    Informacji za dużo nie było ale dziś takie rzeczy mi w oczy wpadły:

Zastanawiające są te linki:

Škoda Rapid pro čínské zákazníky dostala karoserii sedan a také zbrusu nové motory. Sice nemají turbo, i tak ale jednotky 1,4 a 1,6 l patří do stejné konstrukční řady jako nová TSI v Octavii.

Czyżby była nadzieja na 1.2 TSI z paskiem w Rapidzie?
    Wg. drugiego linku w chinach niby jest jest nowy EA211. Co najlepsze jak dobrze zrozumiałem na Europę mają być EA111 ale to informacje z kwietnia i może coś w temacie się zmieniło.
    Ja jeszcze czekam z zakupem i może się doczekam nowego EA211 o ile coś takiego zrobią.

Pozdrawiam
    SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• test15510
      Drive
      • 2011
      • 77

Ty się Grzesk aby dobrze zastanów Czy nie lepsza jednak będzie Octa (albo Golf) Ten Rapid to taka Fabia w cenie Octavii tylko, że niższa.
      Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• grzesk
        Rider
        • 2010
        • 296

Zamieszczone przez test15510
        Ty się Grzesk aby dobrze zastanów Czy nie lepsza jednak będzie Octa (albo Golf) Ten Rapid to taka Fabia w cenie Octavii tylko, że niższa.
        Też te typy rozważam... Jednakże Octavia jest sporym autem, niekoniecznie potrzebnym na codzień. Rapid wydaje mi się odpowiedni pod względem gabarytów (choć mógłby być ciut szerszy). Po drugie jednak jest różnica w cenie. Akurat te wersje co patrzyłem O3 i Rapida wypada lepiej Rapid o jakieś 10 tys, uwzględniając rabaty na oba auta jakie na dzień dobry dawał sprzedawca (wstępna wycena w salonie wersji, które mnie interesowały bez targowania się). Dla mnie taka kwota piechotą nie chodzi.

Nie ukrywam, że z chęcią przygarnąłbym O3 pomimo rozmiarów ale jakby była mniejsza różnica w cenie i w kosztach utrzymania (chociażby ubezpieczenie). Przed Rapidem pomimo tego, że auto mi się podoba i chyba byłby dobrym następcą obecnej F1 to mam trochę lęk przed obecnie montowanymi w Fabiach, Roomsterach i Rapidach silnikami 1.2 TSI. Może nic się nie stanie ale człowiek za dużo tu się naczytał o problemach i teraz ma niepewność (z drugiej strony o moim HTP też tak mówiono a ja do niego nic nie mam i nie narzekam).
        W O3 niby są poprawione i mam jakąś większą śmiałość do niego ale też nie wiadomo co z nim będzie po większym przebiegu.

Mam jeszcze trochę czasu i na chwilę obecną obserwuję co się będzie działo, jakie będą ceny O3 i jaki ostatecznie będzie Rapid w roczniku modelowym 2014 i w nowej wersji nadwoziowej.

Komentarz

• cool_torun
          Ambiente
          • 2008
          • 162

Dziś w radiu w informacjach motoryzacyjnych usłyszałem wiadomość że Skoda ma wprowadzić zmiany w Rapidzie. Dziwili się że lift po roku od wprowadzenie, ale głównie zmiany w środku, a nie na zewnątrz - czyżby po fali krytyki boczków :szeroki_usmiech poszli po rozum do głowy i zmienili to?

Komentarz

• rowerek
            Rider
            • 2010
            • 449

Rapid fl

Zmiany w środku to pierdoły w postaci dodania elementów 'piano' co by bardziej prestiżowo wyglądało...
            Największą zmianą na plus jest zamontowanie przełączników szyb dla wszystkich czterech okien w drzwiach kierowcy a nie jak do tej pory, że tylnymi szybami można było sterować z tylnej kanapy bo przełączniki były w jakimś dzikim miejscu.
            Mnie ciekawią te ksenony w wersji ekonomicznej czyli o strumieniu światła 2000lm, do których nie potrzeba ani spryskiwaczy, ani sampoziomowania.

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Niechby jeszcze obniżyli ceny o jakieś 10-15%, to może w końcu (po niemal roku obecności na rynku) ten model zaczął być widoczny na naszych ulicach... Bo jak narazie cena powyżej 50kzł za przyzwoicie wyposażony ale tanio wykończony wóz to oferta zdecydowanie mało atrakcyjna...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• neoXs
                Rider
                • 2010
                • 555

W moich okolicach na przełomie ostatniego miesiąca widziałem 6 różnych Rapidów, pojawia się tego coraz to więcej Z takich nowości to także widuję na ulicach Dacie Lodgy.

Za to Logana 2 nie widziałem jeszcze nigdzie, zaś Citroena C-Ellyse oraz budżetowego Peugeota widziałem po 1 sztuce. Ciekawe zatem jak tam wyglądają wyniki sprzedaży. Okaże się za chwilę, że Rapid z tych wszystkich modeli radzi sobie najlepiej - to będzie wtedy ciekawa sytuacja

Komentarz

• grzesk
                  Rider
                  • 2010
                  • 296

Dane za czerwiec 2013 - klienci indywidualni (łącznie z firmami):
                  Rapid - 153 (318),
                  C-Elysee - 23 (194),
                  Peugeot 301 - 78 (173).

W skali roku 2013 - klienci indywidualni (łącznie z firmami):
                  Rapid - 1049 (1929),
                  C-Elysee - 114 (537),
                  Peugeot 301 - 236 (816).

Komentarz

• yogi_at_pozen
                    Rider
                    • 2011
                    • 418

Zamieszczone przez grzesk
                    Dane za czerwiec 2013 - klienci indywidualni (łącznie z firmami):
                    Rapid - 153 (318),
                    C-Elysee - 23 (194),
                    Peugeot 301 - 78 (173).

W skali roku 2013 - klienci indywidualni (łącznie z firmami):
                    Rapid - 1049 (1929),
                    C-Elysee - 114 (537),
                    Peugeot 301 - 236 (816).
                    czyli obnizek nie bedzie :P nie ma konkurencji, bo dla VAGa to zaden problem jesli zamiast Rapida kupisz Polo albo Jette

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez neoXs
                      W moich okolicach na przełomie ostatniego miesiąca widziałem 6 różnych Rapidów, pojawia się tego coraz to więcej Z takich nowości to także widuję na ulicach Dacie Lodgy.
                      Stary, to są skutki zbyt dlugiego siedzenia przy butelce... kiedys widywalo sie pozniej biale myszy, a dzis "6 różnych Rapidów i Dacie Lodgy"

a tak serio mowiac, to jakies 5 min. ode mnie w koncu pojawil sie pierwszy Rapid - kupil go... dziad :-) (serio) - taki troche jak z dowcipow o Skodziarzach, typ działkowicza. Nawet ladnie sie prezentuje, bo ma kolor taki szary/grafitowy metalik. Tyle ze jego wlasciciel glownie... trzyma go na miejscu parkingowym zamiast jezdzic :-)

Prawde mowiac ja widze czesciej O3 mimo ze w sprzedazy jest krocej, niz Rapida. (przez "widze czesciej" mam na mysli 1 -2 sztuki na tydzien max).

A tych Francuzow 301 i C-Elysee prawie w ogole nie widze - niska sprzedaz potwierdza obnizka ich cen, bez klimy toto mozna miec juz chyba za 35k w Citroenie po negocjacjach, a z klima 2 kola wiecej.
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• neoXs
                        Rider
                        • 2010
                        • 555

No to już znamy odpowiedź - Rapid liderem pośród aut "budżetowych" Skoro żadne tego typu auto się nie chce sprzedawać to pytanie brzmi dlaczego ;] Ja sam byłem już przygotowany na zakup Rapida ale ostatecznie wybrałem O3 - po uwzględnieniu rabatów itd. to zapłaciłem niewiele więcej za O3 niż Rapida, a różnicę w jakości widać

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Zamieszczone przez neoXs
                          No to już znamy odpowiedź - Rapid liderem pośród aut "budżetowych" Skoro żadne tego typu auto się nie chce sprzedawać to pytanie brzmi dlaczego ;]
                          Odpowiedź jest prosta: cena tych aut w stosunku do tego co oferują jest poprostu zbyt wysoka. Klienci wolą kupić w tych pieniądzach nieco mniejsze, ale ładniejsze, lepiej wyposażone i wykończone auto, albo dołożyć kilka tysiecy i kupić auto większe...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Mnie tylko zastanawia dlaczego np. w Hiszpanii jeździ za trzesienie Seatów Toledo IV, czyli tak właściwie Skody Rapid z innym znaczkiem na masce i innymi reflektorami i tylnymi światłami. Wnętrze w Toledo IV jest dokładnie takie samo i wykonane z takich sanym materiałów jak Rapida. Czyli jednak to auto się tam sprzedaje i to jak widać po ulicach, dość dobrze.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1187
                              • Opel
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Big, zapewne z tego samego powodu co w Italii Fiatów 500L albo Lanci Musa ...

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                Mnie tylko zastanawia dlaczego np. w Hiszpanii jeździ za trzesienie Seatów Toledo IV, czyli tak właściwie Skody Rapid z innym znaczkiem na masce i innymi reflektorami i tylnymi światłami.
                                "zatrzesienie Seatow Toledo" w Hiszpanii?

to dziwne bo sprzedaje sie tam bardzo kiepsko....

ma dopiero 37 pozycje pod wzgledem ilosci sprzedanych sztuk (dane za maj, za czerwiec podejrzewam ze nie lepiej) - sprzedano tam "aż" 584 sztuki... co stanowilo "aż" 0,8% udzialu w rynku... czyli tyle co... NIC. I to w kraju producenta - Seata.

tandetna Dacia Sandero to tam w maju 1105 sztuk, a Seat Ibiza 2372 sztuki.

Oj chyba za duzo hiszpanskiego wina.... ;-) i potem omamy, ze "zatrzęsienie" Seatow Toledo IV w Hiszpanii....

Opel Corsa * See the Top 200 best-selling models and Top 46 All-brands by clicking on the title! * The little hope last month's 11% year-on-year gain gave us is dashed in May with Spanish new car sales back into negative at -3% to 70,624 registrations, the worst May figure in over 20 years. Th
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                  Powiem ci tak, coś nie bardzo z tymi twoimi danymi 8) . Niecały miesiąc temu byłem na Majorce. Seatów Toledo dziennie widziałem po klika szt. Każdy wyjazd poza miasteczko w którym mieszkałem skutkował spotkaniem na drodze po kilka szt. Toledo IV dziennie. Podobnie zresztą jak i najnowszego Leona. Także chyba jednak sprzedaż tego modelu jest na dość wysokim poziomie.
                                  Jak na markę, która w Hiszpanii nie jet zbyt poważana, jak twierdzą sami hiszpanie, pomimo że to "ich" marka, to chyba nieźle.
                                  Oj chyba za duzo hiszpanskiego wina.... i potem omamy, ze "zatrzęsienie" Seatow Toledo IV w Hiszpanii....
                                  Albo za duzo polskiej wódy i potem omamy że toledo sprzedaje się kiepsko
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2822

Zamieszczone przez Big
                                    Każdy wyjazd poza miasteczko w którym mieszkałem skutkował spotkaniem na drodze po kilka szt. Toledo IV dziennie. Podobnie zresztą jak i najnowszego Leona.
                                    Big, to były ciągle te same seaty :P tubylcy kręcili się po okolicy tak samo jak Ty :lol:
                                    ja to dopiero mam wypite
                                    SPOT Poznań:
                                    .....
                                    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Wojtas_Poznań, noo, z pewnością Też sobie tak pomyslałem, no bo skoro kolega pisze, że
                                      no to przeciez tak ma być !
                                      A fakty i naoczne obserwacje ? No cóż, tym gorzej dla nich.
                                      P.S.
                                      Jak wróce do domu i nie zapomnę, to wrzucę tu ze 2 fotki Toledo IV, bo chyba na żywca to żadko kto to auto widział.

[ Dodano: Pią 12 Lip, 13 15:41 ]
                                      Obiecane fotki Seata Toledo IV. Tak dla porównania z Rapidem:

Właściwie inne są tylko światła przednie i tylne. Środek jest identyczny.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 928

Zamieszczone przez Big
                                        A fakty i naoczne obserwacje ? No cóż, tym gorzej dla nich.
                                        Codziennie widziałeś kilka Toledo - to nie są żadne fakty. Liczyłeś też Corsy albo Dacie Sandero (tak dla porównania)? Z tak zwanej "własnej autopsji" wiem, że jeśli mam do jakiegoś samochodu bardziej emocjonalny stosunek (np. myslę nad zakupem lub właśnie taki kupiłem), to nagle zaczynam zauważać ich dużo na drogach. Nie dlatego, że ich przybyło tylko po prostu tych samochodów wypatruję. I tyle.

Komentarz

• grzesk
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 296

znaleziony wykaz zmian w Rapidzie

Komentarz

• Octavianos
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1130

http://db.tt/TICA5ZTp
                                            skąd masz tę informacje???
                                            SIMPLY CLEVER
                                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• grzesk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 296

Zamieszczone przez Octavianos

http://db.tt/TICA5ZTp
                                              skąd masz tę informacje???
                                              Informacje znalezione w internecie, konkretnie ktoś na innym forum umieścił.
                                              To jakieś tajne dokumenty wyciekły ?

Co do samych zmian to sam nie wiem czy będą ok czy jednak nie bo nie mamy informacji ze wcześniejszych dokumentów cytowanych w tym pliku.
                                              Widzę, że w Ambition pakiet komfort będzie droższy ale nie wiemy czy zawartość pakietu pozostaje taka sama czy inna. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w nim będzie nowa skórzana kierownica z przełącznikami po obu stronach i w zwiazku z tym Maxi-dot. Pewnie dlatego nowa cena.
                                              Pakiet Xenon nie jest tani ale bałem się, że będzie droższy. Może się skuszę jeśli zdecyduję się na Rapida. Dekory, rzecz dyskusyjna...
                                              Rozwalił mnie pakiet skórzany a konkretnie dźwignia ręcznego, która będzie obszyta tylko w miejscu trzymania ręki. Może to dziwne wyglądać.
                                              Zobaczymy całość zmian żywo

Komentarz

• Octavianos
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1130

Jest to wewnętrzny dokument Skody przeznaczony tylko do użytku wewnętrznego - nie wiem jakim cudem znalazło się to dzień po opublikowaniu dla dealerów w internecie?
                                                SIMPLY CLEVER
                                                Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• grzesk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 296

Zamieszczone przez Octavianos
                                                  Jest to wewnętrzny dokument Skody przeznaczony tylko do użytku wewnętrznego - nie wiem jakim cudem znalazło się to dzień po opublikowaniu dla dealerów w internecie?
                                                  Tego to już nie wiem. Może ta osoba co to umieściła pracuje w jakimś salonie. Może to jakaś świeża osoba, nie jeszcze wie co i jak i wyciągła dokument myśląc, że nic złego nie robi lub ma gdzieś jakiś dostęp do takiej dokumentacji.
                                                  Jak i tak to już w sieci krąży i pojawiło się na forach więc wkleiłem tu tego linka abyśmy też się zapoznali.

Komentarz

• r2r
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4721
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Artur

Komentarz

Pracuję...