Skoda Rapid komercyjnie-wersja produkcyjna film

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

rowerek, szwagier niedawno odebrał Passata B7 2.0TDI za mniej niż 90kzł. Takiej ceny nie był w stanie uzyskać za Superba.
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez marlej108
      Zamieszczone przez AdamB
      Zamieszczone przez marlej108
      niestety on wyraznie wyglada na pojazd tanszy od Octavii
      Przecież to ma być i jest auto tańsze od Octavii :szeroki_usmiech
      na dzien dzisiejszy nie jest :diabelski_usmiech

vide: http://emida.otomoto.pl/skoda-octavi...C26689710.html
      Jest jakas bardziej bida wersja.

Zaciekawilo mnie to:

Możliwa instalacja gazowa do silnika (za dopłatą):
      1,4 TSI (122 KM)- 6350 zł

To co oni to doloza do auta, czy zamowia takie auto :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez Agamek12
        cieszącymi się niezbyt dobrą opinią francuskimi dieslami
        no wiesz , z nimi nie jest tak najgorzej jak nie nalejesz ropy prosto z tira...
        to coś w stylu 1,4tsi..ze pierdzielą się na potęge tylko jeszcze nikomu się nie zepsuł w zasadzie..
        mam trochę klientów z 1,5dci , z 1,9dci i jakoś śmigają..
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

No i w mojej firmie niedługo zagoszczą Rapidy :shock: ...

leszekmw, dci moze i się nie psują bez przerwy, ale opinii najlepszej niestety nie mają...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• andriu21tg
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1499

Nie wytrzymałem i podjechałem dziś zobaczyć tego.. Rapida... No i muszę powiedzieć że całkiem całkiem.. się uśmiałem... porażka jakich mało.. otwierasz drzwi a tu 2 taborety.. plastikowo jak w zabawkowym.. jedyne co to bagażnik.. zastanawiam się kto to będzie kupował...

Komentarz

• maymer
              Elegance
              • 2010
              • 839

Śledziłem wątek o Rapidzie, ale wstrzymywałem się od głosu, bo chciałem najpierw "pomacać" to cudo. Na początek poczułem, że wnętrze nieprzyjemnie pachnie, albo jak kto woli śmierdzi plastikiem niezbyt wysokich lotów, do tej pory czułem coś takiego tylko w Dusterze. Po zamknięciu drzwi czułem się jakoś przytłoczony, może do dlatego, że ramię miałem bardzo blisko drzwi kierowcy. Deska rozdzielcza, boczne plastiki twarde tak jak wszyscy pisali przede mną. Deska rozdzielcza przyjemniejsza w dotyku, ale jakość boczków drzwiowych rodem z Clio 3. Bagażnik duży, ustawny itp, czyli tak jak w Skodzie :szeroki_usmiech Zewnętrznie auto bardzo mi się podoba. Obok stała O2 FL więc sobie zasiadłem (pierwszy raz w jakiejkolwiek O2 ops: ) wizualnie zewnątrz i wewnątrz o O2 rozpisywał się nie będę, ale po zamknięciu drzwi nie miałem wrażenia, że auto mnie przytłacza, miałem po prostu więcej miejsca dla siebie od fotela do drzwi. A i jeszcze jedna ważna sprawa, z tyłu jeżdżę rzadko, ale zdarza mi się i tu zdecydowanie O2 w Rapidzie linia dachu tak opada, że przy swoich skromnych 178 cm siedząc na tylnej kanapie dotykałem głową dachu. Konkludując gdybym miał kupić jakiekolwiek z tych aut zdecydowanie wybrałbym Octavię

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4721
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Skoczę się przed świętami obmacać to auto w salonie. Póki co dla tych co nie mieli okazji a chcę obejrzeć "z bliska" you tube'owy test "organoleptyczny".

Artur

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2398
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

r2r, plastików nie macałem, ale generalnie rapid (przynajmniej ze zdjęć) wyglada fajnie w obecnej fabi jakie są plastiki?Chyba nie były jakiejś super jakości, a wnetrze do rapida wizualnie do fabii to przepaść :roll: Po opiniach użytkowników zobaczymy jak autko zostanie odebrane tak to nie ma sensu strzępić języka :P
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• tomekjmopl
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1187
                    • Opel
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

r2r, test pazurem to jest to

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

Zamieszczone przez r2r
                      http://www.youtube.com/watch?v=AKP57wVlD1o
                      fajny rozmiar opon w tym rapidzie, jak taki będzie seryjnie to troszkę będą kosztowały..
                      te twarde plastiki.., no wyglądy nie maja ale za to są zajebiście praktyczne , szczególnie na boczkach.. , prawie jak skóra a w zasadzie chyba lepsze.. :szeroki_usmiech
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Panowie, ja mam jadzieś dziwne przekonanie, że na forum Skody Octavii od pewnego czasu jest ... istna ngonka na auta marki Skoda 8)
                        Co by nie było i miało znaczek "Skoda" jest be, paskudne, brzydkie i wogóle to lata świetlne za murzynami. Zdeczka to dziwne, bo na innych forach nie zauwazyłem takiej tendencji.
                        Czepiliście się tych plastików w Rapidzie, że twarde. Fakt, są twarde i to nie podlega wątpliwości. Tylko czytając w najnoszym AMiS art. o najnowszym Peugeocie 301 można się dowiedzieć, że plastiki w jego kabinie są ... TWARDE.
                        Czepiliscie się że na drzwiach Rapida nie ma żadnej tkaniny obiciowej. Ale czytając powyższy test Peugeota 301 mozna się dowiedzieć, że to auta również takowej tkaniny na płatach drzi nie posiada.
                        Co wiecej poniewaz Peugeot 301 to bliźniaczy model z Citroenem C-elysee ten drugi zapewne też ma twarde plastiki i nie ma tkaniny obiciowej na drzwiach.
                        Oba te auta są zaś głównymi konkurentami Rapida
                        Inni znów próbują porównywac Rapida do ... Dacii Sandero czy Logan 8) pisząc że owe Dacie są duuuuuzo tańsze o Rapida. Pomijając juz fakt, że takie porówanie jest totalnie nietrafione, nalezy stwierdzić, że owszem dacie sa tańsze, sporo tańsze od Rapida !! Sandero zaczyna sie od 29 900 zł z Logan pwenie będzie o ok. 1000-2000 droższy. Tylko czy ktos z was zadał sobie trud sprawdzenia co te Dacie mają w wyposazeniu standardowym za te 30 000 zł ??? Czy wiecie, że za te pieniadze w tych daciach nie dostaniecie takich "udogodnień" jak np. regulacja wys. mocowania pasów bezpieczeństwa, regulacja kolumny kierownicy w jakiejkolwiek płaszczyźnie,czy uchwyty do zamykania drzwi. Zobaczcie że mówimy o rzeczach które od dobrych kilku/kilkunastu lat są oczywistoscią w autach innych producentów. równie dobrze mozna by obniżyć cenę wstawiajac zamiast foteli kuchenne taborety, czy każąc dopłacac za opony standardowo oferując tylko same felgi 8)
                        Jak więc widać ten Rapid, chyba nie jest taki zły na tle bezpośredniego porównania go z konkurencją i przynajmniej ja nie widze powodu aby mieszać do z błotem.
                        Jedyne co można mu zarzuciż to faktycznię troche zbyt wysoka cena. Ale myslę że akurat ta "wada" zostanie dość szybko przez Skodę wyeliminowana z chwilą pojawiania się w salonach Peugeota 301 i Citroena.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• BADYL
                          RS
                          • 2011
                          • 2398
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Big, :

Komentarz

• parasite
                            L&K
                            • 2011
                            • 1368

Big, tak, tak, tylko, że Peugeot 301 i ta cytryna jest tańsza od Rapida z tego co widzę. Szczególnie diesel w najbogatszej wersji kosztuje 58 tyś. Kto wie czy nie będzie jeszcze można z tej ceny jeszcze troszkę zejść w salonie.
                            Powiem to kolejny raz. Rapid jako auto budżetowe powinno też tyle kosztować.
                            AGR 112KM, 232Nm
                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

parasite, owszem, masz rację. Dlatego własnie napisałem, ze jedyne co można Rapidowie zarzucić, to roche jednak zbyt wysoka cena. Jednak myślę, żę, że jak tylko Peugeot i Citroen pojawią się w polskich salonach sprzedaży cena Rapida zostanie do nich dostosowana. Pozjawią sie pewnie jeakieś dodatkowe upsty które bedą równywały cenę podstawowych wersji Rapida z konkurentami w podstawowych wersjach.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                Panowie, ja mam jadzieś dziwne przekonanie, że na forum Skody Octavii od pewnego czasu jest ... istna ngonka na auta marki Skoda .
                                bo się ludzika spodziewali czegos "lepszego" wykonania, a tu poszło w druga strone. Nawet brak listew ochronnych na drzwiach - wiec pewnie bedzie mnóstwo wgniotów parkingowych, podłokietnik tez pewnie za długo nie wytrzyma tzn jego zawiaski jak w 01 :diabelski_usmiech i bedzie trzeba go robić po swojemu
                                Załączone pliki
                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Big
                                  parasite, owszem, masz rację. Dlatego własnie napisałem, ze jedyne co można Rapidowie zarzucić, to roche jednak zbyt wysoka cena. Jednak myślę, żę, że jak tylko Peugeot i Citroen pojawią się w polskich salonach sprzedaży cena Rapida zostanie do nich dostosowana. Pozjawią sie pewnie jeakieś dodatkowe upsty które bedą równywały cenę podstawowych wersji Rapida z konkurentami w podstawowych wersjach.
                                  Tylko, że Rapid ma jeszcze jeden minus. Silniki. Jak ludziska kupią TSI i dowiedzą się ile kosztuje instalacja gazowa, albo będą sobie jeździć kilka km do pracy codziennie i turbina powie pa pa po kilkudziesięciu tyś. km to już widzę te narzekania na forum. O rozrządzie nic już nie piszę bo wierzę, że jakoś ten problem w nowych modelach już rozwiązali, ale to się dopiero okaże w praniu.
                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

parasite, o.k. ale czy myslisz że konkurenci Rapida to auta idealne i bez jakichkolwiek wad ???
                                    Peugeot 301 np. nie ma tak oczywistej rzeczy jak ...środkowy tylni zagłówek. Po prostu go tam nie ma i już. Samochód niby jest 5 osobowy, a dla 5-go pasażera nie ma zagłówka.
                                    Kolejna wada - spbóbuj do tego 301 załadowac np. szafkę czy kolumny od zestawu Hi-Fi, czy tary kineskopowy TV 21 cali. Nie dasz rady Bo choc ma on sporych rozmiarów bagaznik, to jest ... sedanem i ma mały otwór Załadunkowy. W Rapidzie podnosisz tylnią klapę wraz z szybą i ładujesz.
                                    Nie wiem dlaczego widzicie tylko wady Rapida, nie widząc jednoczesnie takowych u jego konkurentów.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• BADYL
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2398
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Big
                                      Nie wiem dlaczego widzicie tylko wady Rapida
                                      dokładnie...ba napiszę więcej: wymieńcie mi JEDNO auto, które było by bez wad :roll: nie ma takiego choć byście dali takie marki jak: mercedes, posrche, lambo, ferrari czy inny bentley :wink: Rapid, rapidem, ale jesteśmy ze względu na przynależność do OCP miłośnikami OCTAVI więc chociaż na ową OIII nie wsiadajmy

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Big, tu nie chodzi o nagonkę , tylko po prostu każdy oczekuje od auta czegoś innego..
                                        mi te twarde plastiki na drzwiach sie nie podobają ponieważ oczekuje od auta komfortu ale z drugiej strony wiem że jakbym je miał to pewnie bym sie do nich przyzwyczaił , tym bardziej że lubię mieć w aucie czysto a pamiętam jak wyświechtały sie boczki drzwiowe w O1 i O2 mimo czyszczenia /od razu zapewniam że podłokietniki w mojej O1 po 110tys jak ja sprzedawałem to były ak nowe w porównaniu do tego co widzę u klientów :diabelski_usmiech /, uważania i dbania . w tej chwili nie chciał bym mieć innej tapicerki jak skóra ale jeżeli maił bym do wyboru boczki plastikowe lub szmaciane to chyba bym sie na ten plastik skusił..
                                        co sie tyczy deski rozdzielczej to nie macam jej naokoło i tez mi jest prawie obojętne z jakiej mieszanki sa zrobione , miękkiej czy twardej , byle by były estetyczne i nie rysowały się od dotknięcia palcem co jednak jest domeną twardych plastików. taka deska po 20 tys może być tak porysowana jak miękka po 300tyś , szczególnie jak ktoś nie za bardzo przykłada do tego wagę lub a małe dzieci..
                                        a taka porysowana deska by mnie bardzo wkurwiała za każdym wejściem do auta ponieważ dbam o samochód i lubię gdy wszystko jest ładne. w związku z tym jeżeli tylko będę mógł to będę unikał tanich plastików i tyle..
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• parasite
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1368

Big, po prostu do moich potrzeb lepszy jest chyba 301. Jeśli bym kupił Rapida z 1.6 TDI w cenie tego Peugeota z 1.6HDI to bym wziął Rapida.
                                          Dla mnie ważniejsze jest to czy silnik bez problemu zrobi 200 tyś. km, i czy koszty utrzymania będą niskie i wsp. cena/jakość.

BADYL, jeśli auto o podobnym wykończeniu będzie dwa razy droższe od innego to nie mam prawa napisać, że to jest wada? Peugeot na pewno będzie miał/ma wady, ale Rapid na pewno też będzie miał jakieś problemy.
                                          I ja nigdzie nie napisałem, że Peugeot jest bez wad.
                                          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez parasite
                                            Big, po prostu do moich potrzeb lepszy jest chyba 301
                                            i ja to oczywiście rozumiem. Dla jednego lepszy będzie 301, dla innego C-elysee, a dla innego Rapid. To jest normalne i oczywiste.
                                            Tylko po co pisać jaki to ten Rapid jest zły, beznadziejny i wogóle to konkurencja ma wszystko lepsze, no po co ?? Przecież wiadomo, że ani trochę nie jest to zgodne z prawdą, bo jedna rzecz jest lepsza u 301, a inna w Rapidzie. Teraz każdy musi odpowieziec sobie na pytanie co woli ? Wobór auta to szuka kompromisu, bo wybierając dany model z jego zaletami trzeba też widziec jego wady. Nie ma auta bez wad. Tak samo jak nie ma auta bez żadnych zalet.
                                            Moim zdaniem, Rapid jest bardzo fajnym autem, który ostro namiesza na rynku. A że ma twarde plastiki we wnętrzu ?? No, cóz jak widać taka teraz tendencja, bo jego konkureci też mają...twarde plastiki we wnętrzu więc tu Rapid nie odbiega od swoich konkurentów in minus. Jeśli więc ktos chce kupić auto z miękkimi plastikami to musi .... dorzucić parę tys zł, bo ani Rapid ani jego bezpośredni konkurenci mu tego nie zapewnią.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Kochani, w Czechach chyba rewelacji ze sprzedaza tez nie ma i wlasnie wprowadzili nowe pakiety do Rapida... dosc atrakcyjne trzeba przyznac.

w tekscie jest bardzo wazna informacja: "Skoda Auto w listopadzie w czeskim rynku sprzedała tylko 146 Rapidow, co jest o połowę mniej w porównaniu do 274 sztuk sprzedanych w październiku."

Nový mladoboleslavský liftback láká zákazníky na výhodné balíčky, bohatší výbava zahrnuje položky za minimálně 43.200 Kč.

Rapid jest po prostu za drogi i kropka. I nie jest to zdanie tylko wiekszosci nas na forum (tym bardziej ze raczej wiekszosc z nas by tego auta nie kupila), ale wiekszosci klientow, ktorzy go po prostu nie kupuja.

Big pisales, ze slyszales, ze sie bardzo dobrze Rapid sprzedaje w Polsce... Ale sie nie sprzedaje, i jak widac nie tylko u nas sie nie sprzedaje - ale nawet w swojej "ojczyznie". Te liczby wyraznie to pokazuja. I wcale tego nie pisze z dzika satysfakcja, ze mialem racje. Jestem wrecz zadziwiony co sie stalo w Skodzie, ze takie ceny przyjeli... dotychczas byli bardzo rozsadni w tym wzgledzie.

Dla mnie jak Rapid bedzie albo tanszy, albo dostanie od razu lepsze wyposazenie to .... wcale nie jest taki zly. Natomiast za te cene jak na razie to jest kiepsko. Ale mysle, ze slaba sprzedaz wplynie na standardy cenowe lub wyposazenie, wlasnie podobnie jak w Czechach.

ps. materialow wnetrza pewnie nie rusza, ale co do ceny czy wyposazenia to jestem pewien niemal na 100% ze i u nas bedzie niedlugo lepiej pod tym wzgledem.

ps.2 caly problem z Rapidem jest tez taki, ze to raczej nie jest auto dla posiadacza Octavii II - co raczej jako kolejne auto po Fabce czy Citigo, stad moze tez spore rozczarowanie na forum, ale Skoda sama sobie jest winna przedstawiajac Rapida jako swoje auto kompaktowe... a wiec nastepce wlasciwie to Octavii... (tym bardziej jak teraz twierdzi, ze O3 to bedzie klasa srednia....), no wiec Rapid jako nastepca O2... oj kiepsko.
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tomekjmopl
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1187
                                                • Opel
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marlej108, po prostu 0II wyprzedziła swoje czasy - była zwyczajnie za dobra

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                                  marlej108, po prostu 0II wyprzedziła swoje czasy - była zwyczajnie za dobra
                                                  bo to rewelacyjne auto

ps. za wyjatkiem tylnych sprezyn... ;-)
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Rysiob
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 32

Zamieszczone przez Big
                                                    Peugeot 301 np. nie ma tak oczywistej rzeczy jak ...środkowy tylni zagłówek. Po prostu go tam nie ma i już. Samochód niby jest 5 osobowy, a dla 5-go pasażera nie ma zagłówka.
                                                    A te, które są z tyłu są zamontowane na stałe (!). Jak w Daewoo Nubirze I.

Zamieszczone przez Big
                                                    Kolejna wada - spbóbuj do tego 301 załadowac np. szafkę czy kolumny od zestawu Hi-Fi, czy tary kineskopowy TV 21 cali. Nie dasz rady Bo choc ma on sporych rozmiarów bagaznik, to jest ... sedanem i ma mały otwór Załadunkowy. W Rapidzie podnosisz tylnią klapę wraz z szybą i ładujesz.
                                                    Racja. Ale nie możemy też porównywać wedle tych samych kryteriów liftbacka i sedana. Liftback vs liftback, sedan vs sedan ok. Rapid będzie praktyczniejszy, bo jest liftbackiem i kropka. Ale jak ktoś woli sedany i wie, że nie będzie przewoził co miesiąc pralki, to 301 tez spełni jego oczekiwania.

Komentarz

Pracuję...