Wszystko pięknie, ładnie, tylko ja chcę znać oficjalne ceny i silniki.
Z informacji, pochodzących z wielu źródeł wynika, iż na 99% w Rapidzie będzie montowanych 7 wersji silników: dwa dieselki i pięć benzynek. Benzynki to m.in. 1,2 litrowy silnik TSI z VW, w dwóch wersjach mocy: 85 KM i 105 KM (plus wersja GreenLine), oraz 1.4 TSI o mocy 122 KM. Jeżeli chodzi o dieselki, to mają to być: 1,6 TDI o mocy 105 KM oraz 2.0 TDI o mocy 140 KM. Ktoś tam wspomniał też niedawno o planach montażu w Rapidzie (wersja GreenLine) 3-cylindrowego, turbodoładowanego dieselka o poj. 1.2 i mocy 75 KM...
A tutaj ciekawostka... Ponoć są plany, aby Rapid wyszedł też w 2013 r. w wersji kombi...
Zdjęcie niewielkie, gdyż tylko takie udało mi się znaleźć. Ale przyznam, że zewnętrznie - gdyby pogłoski się potwierdziły - byłoby to atrakcyjne autko.
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
BADYL - dlatego napisałem o tym, jako o ciekawostce... Zdjęcie pochodzi z artykułu o Rapidzie i - faktycznie - przód jest "rapidowski". Ale nie znalazłem dotąd żadnych innych wieści ze świata motoryzacji, wspominających coś o Rapidzie kombi...
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
Kombi nie zrobią, bo część firm zmieniłoby flotowo Octavię na Rapida, co Skodzie byłoby nie na rękę, a wiadomo że dla nich rynek flotowy jest olbrzymi.
no przeciez kombi nie zrobia... bo bedzie fabia kombi... :twisted:
ps. w ramach tych 5 silnikow benzynowych ma byc tez slynny silniczek z fabii - 1.2 htp 70-koni.... ah te 3 cylindry bez turbo.... - to wg stron internetowych podanych w tym watku (ich podsumowanie znajduje sie w jednym z moich ostatnich postow)
My tu gadu, gadu, a faktycznie to poczekajmy, aż rapida będzie można obejrzeć life :wink: teraz to tylko takie strzepienie języka.....
Będą dane techniczne wtedy porówna się je z danymi fabi vs octavi Tak jak stwierdziłem we wcześniejszym poscie...mnie wychodzi, że rapid będzie ciut większy i szerszy od fabi kombi więc okazać się może, iż rapida BYĆ MOŻE wyjdzie całkiem całkiem fajne auto :wink:
Z informacji, pochodzących z wielu źródeł wynika, iż na 99% w Rapidzie będzie montowanych 7 wersji silników: dwa dieselki i pięć benzynek. Benzynki to m.in. 1,2 litrowy silnik TSI z VW, w dwóch wersjach mocy: 85 KM i 105 KM (plus wersja GreenLine), oraz 1.4 TSI o mocy 122 KM. Jeżeli chodzi o dieselki, to mają to być: 1,6 TDI o mocy 105 KM oraz 2.0 TDI o mocy 140 KM. Ktoś tam wspomniał też niedawno o planach montażu w Rapidzie (wersja GreenLine) 3-cylindrowego, turbodoładowanego dieselka o poj. 1.2 i mocy 75 KM...
Jeżeli nie będzie starego 1.6mpi i żadnej promocji na gaz, nowy Tour się nie pojawi to sry ale Skoda już zajefajnych wyników sprzedaży nie osiągnie A przynajmniej stracą 1 klienta bo mnie niestety nie stać na jazdę czymś innym niż autkiem z LPG : (
Nowoczesna stylistyka, przestronne wnętrze, wyjątkowo pojemny bagażnik i przystępna cena - oto recepta Peugeot na sprzedażowy hit. Podczas salonu samochodowego w Paryżu firma zaprezentuje globalnego, kompaktowego sedana
Ten nowy Rapid ma mieć szerokość 1700 mm to jaki to kompakt :P? Astra czy Focus mają ponad 1800 mm .
1700 to będzie mieć pewnie nowa Fabia bo jak każde auto urośnie. Też mi się wydaje, że Rapid to przedsmak Fabii III. Cena będzie wyższa bo będą wciskać kit, że to kompakt.
Jeżeli Peugeot i Citroen będą miały podobną do Rapid-a cenę - esteci chcący kupić nowego kompakta na pewno nie wezmą Rapid-a pod uwagę... Poza wyglądem zewnętrznym (obu aut z Francji) wnętrze Peugeota bije na głowę design wnętrza Rapid-a... Jeżeli i jakość wykonania francuskich aut będzie porównywalna do Skody - nie wróżę Rapid-owi sukcesu.
Jeżeli nie będzie starego 1.6mpi i żadnej promocji na gaz, nowy Tour się nie pojawi to sry ale Skoda już zajefajnych wyników sprzedaży nie osiągnie A przynajmniej stracą 1 klienta bo mnie niestety nie stać na jazdę czymś innym niż autkiem z LPG : (
Jest jakaś szansa, że na Polskę fabryka będzie wkładać 1.6 MPI - byłoby to na naszym rynku świetne rozwiązanie, ale należy pamiętać, iż Polska to mały wycinek tortu dla producenta. Trzymam kciuki, by ten silnik pozostał mimo wszystko...
Cena na polskim rynku dla wersji podstawowej ma wynosić sporo poniżej 50 tys. zł
w nowym Auto Bild (lezy w Empiku) jest kolejny artykul (chyba o charakterze reklamowym, bo sa w nim brednie troche typu: Rapid - tansza Octavia!, itp.) o Skodzie Rapid... okazuje sie ze jest krotsza nawet od O1... ale ma wiekszy troszke rozstaw osi (?) od O2 (wg tego artykulu...). Sa tez zrobione trzy zdjecia O1, O2 i Rapida i zaprezentowane obok siebie... ale sa tak zrobione ze Rapid wyglada na najwieksze auto.... ;-))))))
ogolnie to oczywiscie ma to byc rewelacja ów Rapid.. moze bedzie?
a co najdziwniejsze to teraz Niemce piszą ze silniki to bedzie m.in. 1.4 mpi 80-konny (moj ulubiony!), 1.6 mpi i diesel 1.6 tdi (o ile dobrze zapamietalem). Sa tez podane szacunkowe ceny (ale tych juz nie zapamietalem).
Pewnie ten sam artykul nieco pozmieniany bedzie w Auto Swiecie za tydzien.
We wczorajszym wydaniu "Motoru" jest artykuł o Rapidzie z informacją, że na nasz rynek wejdzie do sprzedaży pod koniec tego roku z dwoma dieslami i pięcioma benzyniakami.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz