Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • irekk
    L&K
    • 2011
    • 1093
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Byłem w CentrumTMT, siedziałem i moje wrażenia z O3 są takie:

- "tandetne" plastiki sprawiają tylko wrażenie tandetnych, od tych z O2 różnią się fakturą wierzchniej warstwy.
    - drzwi pomimo braku szmaty i kawałka gąbki IMO to żadna wada. W O2 i tak się ręki nie trzyma na tej szmatce więc to bicie piany o coś na co i tak się nie patrzy, co najwyżej przy odsprzedaży. Natomiast profil tychże paneli jest moim zdaniem ciekawszy i bardziej ergonomiczny od tych z O2
    - deska rozdzielcza bez listwy wygląda dziwnie ale to głównie dlatego że do tej pory jeździłem furkami z które takie listwy miały.
    - same zaś dekory, to chyba największe nieporozumienie - bolero w piano black, na desce żadnej listwy, a listwy na drzwiach srebrne listwy z krzywymi liniami. Wszystko wygląda słabo a w O2 człowiek od razu by pomyślał o przebojach jakie przeszło auto
    - zauważalnie mniej miejsca nad głową kierowcy - pomimo że przy 185cm się mieściłem bez problemu, to przy maksymalnie spuszczonym fotelu miałem mniej miejsca niż w mojej obecnej O2
    - znacznie więcej miejsca na tylnej kanapie, która moim zdaniem może i jest niżej, ale braku komfortu nie odczuwam bardziej jak w obecnej O2
    - zmieniarka w schowku przypomina mi rozwiązania sprzed 10 lat i dla mnie jest marnotrawstwem miejsca, dużo lepiej by było upchnąć zmieniarkę z tyłu. Schowek ze zmieniarką praktycznie nie istnieje.
    - wygląd zewnętrzny: oglądałem Cappucino Elegance bez xenów i powiem szczerze że wygląda zacnie, założę się że z ledami przód/tył było by już naprawdę super.

Samochód sprawił na mnie bardzo dobre wrażenie i napewno nie jest gorszy od O2. Jednakże w moim mniemaniu przeskok z O2FL na O3 jest tyle samo wart co z Samsunga Galaxy SII na SIII - nowocześniejsze bebechy ale po prostu nie ma sensu płacić za coś co da ci starszy model Jak ktoś nie ma O2, to polecam, a tak, warto się zastanowić czy sprzedawać O2 za bezcen i dopłacać 20-40tyś do nowej O3.

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez irekk
      warto się zastanowić czy sprzedawać O2 za bezcen i dopłacać 20-40tyś do nowej O3.
      całkowicie się z Tobą zgadzam - wg. mnie nie ma sensu jednak przeskok na Superba II FL to już inna bajka... Ja rozważam jeszcze inną opcję zmiany auta na coś spoza koncernu VW :roll: pożyjemy, zobaczymy ... :wink:
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• ukuk
        Rider
        • 2010
        • 699

Zamieszczone przez irekk
        - drzwi pomimo braku szmaty i kawałka gąbki IMO to żadna wada. W O2 i tak się ręki nie trzyma na tej szmatce więc to bicie piany o coś na co i tak się nie patrzy, co najwyżej przy odsprzedaży.
        Klient idealny! Wiecej takich, to jak sobie poczytaja w VAG-u to mozna byc pewnym, ze OIV bedzie miala rowniez deske rozdzielcza z twardej plastikowej skorupy... bo co przeciez sietam nie lezy ani nawet jej nie dotyka! Belka tez nie robi roznicy? to i tu sie zoptymalizuje koszty! Ale spoko, zrobia 25l obszerniejszy bagaznik, 3cm wiecej na nogi na tylnej kanapie i lud bedzie w skowronkach, a VAG jeszcze bardziej

PS. A co myslicie o Jettcie, bo z tego co widze sa oferowane w cenach nie bardzo odstajacych od OIII(65tys, 2012, 1,4 tsi 122km, Comfortline)? Zawsze sie dziwilem, ze ich tak malo chociaz tlumaczylem to sobie faktem, ze O2FL jest po prostu lepiej wykonana i jest liftbackiem. Teraz gdy ta pierwsza zaleta znika - pozostaje tylko liftback. Rozwazacie w ogole ten samochod, a jezeli nie to dlaczego?

A tymczasem VW pokazal oficjalnie G VII - kombi, IMO ladny z tymi chromami.

Komentarz

• gebek
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1214

PS. A co myslicie o Jettcie, bo z tego co widze sa oferowane w cenach nie bardzo odstajacych od OIII(65tys, 2012, 1,4 tsi 122km, Comfortline)? Zawsze sie dziwilem, ze ich tak malo chociaz tlumaczylem to sobie faktem, ze O2FL jest po prostu lepiej wykonana i jest liftbackiem. Teraz gdy ta pierwsza zaleta znika - pozostaje tylko liftback. Rozwazacie w ogole ten samochod, a jezeli nie to dlaczego?
          Ale Jetta,to kontrukcja O2 a nie O3...wiec chyba nie mozna jej brac pod uwage :idea:
          Tato,tato...czy to auto jest chore?
          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ukuk
            co myslicie o Jettcie
            tam dopiero masz plastiki na drzwiach jak w Rapidzie.... :twisted:

Komentarz

• ukuk
              Rider
              • 2010
              • 699

^^No wlasnie dlatego nie mam Jetty bo chyba sam bym wolal OII gdybym mial wybierac tylko pomiedzy tymi dwoma. Ale teraz sytuacja sie zmianila. VAG sprawil ze Jetta stala sie lepsza/rownorzedna... Niezaleznie od wersji ma niezalezne zawieszenie + na boczku wykonanym z twardej skorupy ma naklejona samoprzylepna derme(powiew Premium)

Zamieszczone przez gebek
              Ale Jetta,to kontrukcja O2 a nie O3...wiec chyba nie mozna jej brac pod uwage :idea:
              Nie bardzo rozumiem szczerze mowiac Bo po pierwsze nie sadze, poniewaz Jetta jest wiesksza... a po drugie co to za roznica na czym i czy w ogole na czyms bazuje?

Komentarz

• bzyq_74
                RS
                • 2008
                • 3467
                • Volkswagen
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez irekk
                - zmieniarka w schowku przypomina mi rozwiązania sprzed 10 lat i dla mnie jest marnotrawstwem miejsca, dużo lepiej by było upchnąć zmieniarkę z tyłu. Schowek ze zmieniarką praktycznie nie istnieje.
                W ogóle zmieniarka to przeżytek. Kurzy się czy jest w bagażniku czy w środku.
                Na karcie SD i tak zmieści więcej *wav jak komuś jakość mp3 przeszkadza.
                MARCIN
                Mój szkodnik

Komentarz

• irekk
                  L&K
                  • 2011
                  • 1093
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ukuk, czy klient idealny wstrzymałby się z kupnem najnowszego modelu podczas gdy mu poprzedni model wystarcza? Chyba nie.
                  Mi osobiście wisi czy na boczku jest szmata, skóra, kawałek plastiku czy łat blachy - jak mi się nie będzie podobać to nie kupię i tyle. Nie wylewam pomyj na skodę ponieważ zrobili bardzo ładny samochód, na najnowszej platformy, tylko żal że ma na tyle mało do zaproponowania dla mnie w stosunku do modelu który posiadam. Ale jak tobie aż tak zależy na kawałku materiału to śmiało leć do VW, oni na pewno będą szczęśliwszy że klient kupuję takie samo auto, drożej i w dodatku z obszytymi 4 elementami.
                  Zgodnie z twoim tokiem myślenia - frajer idealny

bzyq_74, dokładnie tak.

Komentarz

• ukuk
                    Rider
                    • 2010
                    • 699

Zamieszczone przez irekk
                    ukuk, czy klient idealny wstrzymałby się z kupnem najnowszego modelu podczas gdy mu poprzedni model wystarcza? Chyba nie.
                    Mi osobiście wisi czy na boczku jest szmata, skóra, kawałek plastiku czy łat blachy - jak mi się nie będzie podobać to nie kupię i tyle. Nie wylewam pomyj na skodę ponieważ zrobili bardzo ładny samochód, na najnowszej platformy, tylko żal że ma na tyle mało do zaproponowania dla mnie w stosunku do modelu który posiadam. Ale jak tobie aż tak zależy na kawałku materiału to śmiało leć do VW, oni na pewno będą szczęśliwszy że klient kupuję takie samo auto, drożej i w dodatku z obszytymi 4 elementami.
                    Zgodnie z twoim tokiem myślenia - frajer idealny
                    Uwazasz, ze ktos Ci sprzedaje TO SAMO tylko taniej i mnie nazywasz frajerem? No na prawde przecierajac jednoczesnie oczy ze zdziwienia gratuluje twardego stapania po ziemi... Ale ok nie bede sie dochodzil i rozmydlal watku, przyjmuje do wiadomosci, ze dla niektorych takie rzeczy jak wyciszenie, zawieszenie, czy w koncu materialy to jest nic istotnego w samochodzie za 70-90 tys.

Komentarz

• Walt
                      L&K
                      • 2011
                      • 1065
                      • Seat

Zamieszczone przez ukuk
                      A tymczasem VW pokazal oficjalnie G VII - kombi
                      W tabelce chyba błąd, bo drugi silnik chyba powinien być 1,2 a nie 1,4.
                      Wreszcie Golf kombi w którym tył nie wygląda jakby projektował go ktoś zaczepiony przypadkiem na ulicy.
                      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4826
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

i ja dziś zajechalem do skody
                        akurat octavia pojechała na jazdę wiec w miedzyczasie macanko rapida. i tu fakt plastik nawet mi przeszkadzał. żona odrazu poleciala do czerwonej fabii monte carlo. bardzo fajnie ywgląda. Mi się za to spodobal brązowy yeti w wersji adventur. No ale przyjechała czarna o3 ambiente + i wsiadlem pomacalem. Dla mnie fajne auto. Plastiki nie kują w oczy i nie przeszkadzają. Posadziłem żone i siebie na tylnej kanapie uznalismy że nam jest ok.
                        Ogolnie auto na tak. Nie wymagam więcej i wersja elegance z jasnym wnetrzem była by dla mnie wystarczająca. L&k to już pewnie będzie robił robotę.
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• irekk
                          L&K
                          • 2011
                          • 1093
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

takie rzeczy jak wyciszenie, zawieszenie, czy w koncu materialy to jest nic istotnego w samochodzie za 70-90 tys.
                          Tak, dla niektórych to są mało istotne rzeczy. Jak ci zależy na tych rzeczach decydujesz się na inne auto. Skoda to "budżetówka" Volkswagena, więc oczekiwanie od tej marki jakości VW jest naiwnością. To jak porównywanie Renault i Dacii, albo Nissana i Renault. Koncern ten sam ale inna target. Poza tym te kwoty co podałeś to sorry ale za to będzie można kupić 1.8TSI z wielowachaczem i skórą na stołkach. Więc dwa argumenty masz uwalone na starcie. Niech jeszcze InterAuto zacznie dawać konkretne upusty i będzie cię stać na obklejenie wnętrza marmurem. Tak jak napisałem dla ciebie ważne są pierdoły a dla mnie praktyczne rzeczy. Ja nie kupuję Skody by cisnąć po autobahnie 300km/h tylko żeby móc spokojnie, wygodnie i przede wszystkim tanio pojechać na urlop albo coś przewieźć. Chcesz mieć luksusy to idziesz do innej marki VAGa albo konkurencji. A jak chcesz mieć użyteczne auto w rozsądnej cenie to kupujesz np Skodę. Miałem Audi i płaciłem krocie, pomimo wieku. Teraz mam Skodę i nie wydałem na to auto nic poza dodatkami.

Tak więc jeśli oczekujesz pojazdu o jakości BMW, w cenie Kii to sorry ale to nie to forum. Polecam onet.pl

Komentarz

• PiotrekDK
                            Elegance
                            • 2007
                            • 798
                            • Seat

[quote="irekk"]
                            Tak więc jeśli oczekujesz pojazdu o jakości BMW, w cenie Kii to sorry ale to nie to forum. Polecam onet.pl
                            Dobrze powiedziane, jak zwylke ludzie za grosze chcieli by miec full wypas w jakosci premium :roll:
                            Ludzie obudzcie sie to jest "tylko" skoda, ma swoje miejsce w koncernie i dobrze je spelnia.
                            ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                            mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez blackrs
                              żona odrazu poleciala do czerwonej fabii monte carlo. bardzo fajnie wygląda.
                              żona - czy Fabia ? :lol:
                              Zamieszczone przez PiotrekDK
                              to jest "tylko" skoda, ma swoje miejsce w koncernie
                              ojjjj VW bardzo dobitnie pokazał po modelach Rapid i Octavia III gdzie jest miejsce Skody w tym koncernie :?
                              Pewnie gdyby nie nacisk z "góry" to Czesi lepiej by się postarali.

Komentarz

• bishop
                                L&K
                                • 2012
                                • 1430

Ale mogli wprowadzić chociaż jeden element nowoczesnego wizerunku żeby się wszystkim podobał, a nie podłączyć pompkę do Rapida, trochę napompowac ...i nazwać to O3

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez bishop
                                  chociaż jeden element nowoczesnego wizerunku
                                  zgadza się...dlatego ja osobiscie jestem rozczarowany tym autem... tym bardziej, że byłem dziś w "innym" salonie pewnego koncernu i w cenie O III +- 60/70 tys. mogę kupić piękne rodzinne, bardzo wygodne auto, lepiej doposażone, nie wspominając o wnętrzu i wygladzie - i nie jest to żaden koreaniec ani żadne z aut koncernu VW... :wink:

O III napewno będzie się dobrze sprzedawała jako kombi ...

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

[quote="PiotrekDK"]
                                    Zamieszczone przez irekk
                                    Dobrze powiedziane, jak zwylke ludzie za grosze chcieli by miec full wypas w jakosci premium :roll:
                                    Ludzie obudzcie sie to jest "tylko" skoda, ma swoje miejsce w koncernie i dobrze je spelnia.
                                    Tylko ze od marki nawet dudzetowej oczekuje się raczej postępu a nie cofania się w rozwoju.

Komentarz

• ukuk
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 699

Zamieszczone przez irekk
                                      Juz nie chce mowic co zalatuje onetem. A co do wnetrza, to nie oczekuje niczego wiecej niz we wspomnianej przez Ciebie Kii. Ale EOT bo to bez sensu.

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                      ...dlatego ja osobiscie jestem rozczarowany tym autem... tym bardziej, że byłem dziś w "innym" salonie pewnego koncernu i w cenie O III +- 60/70 tys. mogę kupić piękne rodzinne, bardzo wygodne auto, lepiej doposażone (i to z lepszym wyposażeniem, nie wspominając o wnętrzu i wygladzie)
                                      A co to takiego?

Komentarz

• Seed
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez bishop
                                        Ale mogli wprowadzić chociaż jeden element nowoczesnego wizerunku żeby się wszystkim podobał, a nie podłączyć pompkę do Rapida, trochę napompowac ...i nazwać to O3
                                        pokazali - ledy z tylu za 5 sztoowek doplaty. :P

strzelili sobie w stope Superbem 2, kotry byl lepszy od passata - drugi raz juz tego bledu nie popelnia. i jest ok - Skoda: budzetowa marka. chcesz miec lepsze boczki lub wyciszenie lub wielowachacz - masz marke VW lub Audi.
                                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• irekk
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1093
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tylko ze od marki nawet dudzetowej oczekuje się raczej postępu a nie cofania się w rozwoju.
                                          Użycie belki skrętnej jest celowym zabiegiem volkswagena aby faworyzować swoją markę. Mimo wszystko można belki się pozbyć kupując mocniejszy silnik. Natomiast wyciszenie nigdy nie było dobre w żadnej skodzie. Wiec o cofnięciu mówić nie można tylko o polityce firmy VW. Ich obecne ceny to przegięcie ale rynek szybko to zweryfikuję i mam nadzieję że ceny pójdą trochę w dół, wówczas różnica cenowa będzie odzwierciedlać tą budżetową markę. A jak nie, to czasy rozpasania Skody na polskim rynku pójdą w niepamięć i tyle. Poza tym, estetyka pojazdu naprawdę jest ogromnym postępem bo O2FL jest po prostu tandetna. Dostępne wyposażenie też jest bogatsze i jest więcej miejsca w aucie.

Osobiście nie kupię O3 ale to auto naprawdę nie jest złe i oferuję to czego bym osobiście oczekiwał za tą kasę jaką wołają.

O III napewno będzie się dobrze sprzedawała jako kombi ...
                                          O ile cena nie będzie zbliżona do kombiaka od VW

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                            żona odrazu poleciala do czerwonej fabii monte carlo. bardzo fajnie wygląda.
                                            żona - czy Fabia ? :lol:
                                            i ta i ta a najlepiej obie na raz
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

No Paolo, to cos Ty tam dzisiaj ogladal za maszyne? :-)

ps. a dla potencjalnych nabywcow O3 - porownanie 1.2 tsi vs 1.4t tsi vs 1.6 tdi... tyle, ze po czesku, ale sa dane spalania i w sumie tekst na upartego idzie w miare zrozumiec (albo google tlumacz - nie wiem tylko czy wtedy jest bardziej czy juz mniej zrozumialy...;-)

Tři nové octavie, všechny se stejnou karoserií, výbavou i pneumatikami. Ideální šance vyzkoušet trojici různých motorů.

imho jak ktos chce kupic O3 to warto poczekac na kombi... wyglada lepiej, poza tym w tym samym mniej wiecej czasie wejdzie do sprzedazy Golf 7 kombi wiec wtedy bedzie sobie mozna porownac oba te samochody i wybrac.

a ja dzis kolejny raz pomylilem O3 z Rapidem przed salonem Skody przy ktorym przejezdzalem...
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• andriu21tg
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 1499

PAOLO ESCO, jestem dokładnie tego samego zdania..

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Diesel se samozøejmì udávaným 3,3 l/100 km ani nepøiblí¾il, to by bylo perpetuum mobile. Udr¾ení pod pìti litry je ale slu¹ný výsledek.

Dziekuje, nie mam pytan. W koncu ktos pisze prawde. O reszcie zreszta tez. Na pochybel kropelkowcom.

Wychodzi ze najlepszy 1.4TSI po zmianach.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• blind_walker
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 4533
                                                    • Octavia I combi (1U5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Na jeździe próbnej miałem do dyspozycji silnik 1,4tsi 140KM, moim zdaniem to minimum w tym samochodzie. Z dołu bardzo ładnie przyśpieszał, przy ok 6k tracił wigor. Do 170km/h ładnie rozpędza samochód. Podczas jazdy mieszanej na odcinku ok 20km spalanie wyszło 7,5l/100km. Niestety przy ok 160km/h zaczyna bujać budą, samochód nie jest stabilny. :? W środku tych dodatkowych centymetrów w rozstawie osi nie czuć, porównując OIII do OII mam wrażenie, że jest tyle samo miejsca, albo i minimalnie mniej. Przy zajęciu pozycji za kierownicą, która mi odpowiada- fotel na maxa w dół, kierownica na maxa do siebie, fotel ustawiony tak, żeby lewa noga przy wysprzęglaniu była lekko ugięta) kierownica zasłaniała mi zegary. Przejechałem się kawałek po drodze, gdzie są muldy, uskoki poprzeczne, dziury, ogólnie droga jest średniej jakości i niestety wychodzą typowe naleciałości belki- dupa podskakuje. Układ kierowniczy bardzo precyzyjny, tak jak ktoś zauważył przy parkowaniu, siła wspomagania jest mocno zwiększana, przy wyższych prędkościach układ robi się przyjemnie twardszy.
                                                    Mam trochę mieszane uczucia, co do tego samochodu, jest ok, ale spodziewałem się czegoś lepszego.
                                                    mkII 20VT (600h worked)
                                                    Roooooomster

Komentarz

Pracuję...