Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez piotrek_os
    Big - czy w swym S2 widzisz coś gorszego niż było w S1 - tak zapytam w związku z tym tematem?
    Ciężko mi cokolwiek z tym temacie powiedzieć, bo nigdy nie miałem do czynienia z SI.
    Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
      Big - czy w swym S2 widzisz coś gorszego niż było w S1 - tak zapytam w związku z tym tematem?
      Ciężko mi cokolwiek z tym temacie powiedzieć, bo nigdy nie miałem do czynienia z SI.
      no własnie.....a jak ktoś cos widzi lepszego w 0II to jakies "niedogodności" wytyka w 0III - , bo się dziwisz, ze ktos o cos tam marudzi.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

no własnie.....a jak ktoś cos widzi lepszego w 0II to jakies "niedogodności" wytyka w 0III - , bo się dziwisz, ze ktos o cos tam marudzi.
        tylko że po pierwsze ja O II miałem przez 5 lat, więc moge porównać.
        A po drugie, jak czytam takie czepianie sie pierduł, to mnie krew zalewa! Pytanie jak tacy ludzie wogóle kupuja jakiekolwiek auta. Chyba tylko tak, ze nie wiedzą, że zakupiony przez nich model ma gorsze spinki do tapicerki niż poprzedni 8)
        Jeśli ktoś patrzy na kształt świateł do jazdy dziennej i na tej podstawie dokunuje wyboru auta, to ja nie mam pytań. To tak jak kupowanie opon po wygladzie bieżnika.
        O III zrobiłem w sumiej już ok. 100 km i absolutnie nie widzę jakichkolwiek braków w stosunku do O III. Wrecz przeciwnie, jak pisze tu mój przedmówica, jest to dla mnie auto duzo nowoczesniejsze, ładniejsze i lepiej wyposażone. W dodatku za lepsze pieniądze niż analogiczne wersje O II.
        P.S
        A tak wogóle to skąd pytanie skierowane akurat do mnie ? bo jak możesz z łatwością tu przeczytać, nie tylko ja sie dziwię, że niektórzy za bardzo marudzą.
        Czarny Elegance

Komentarz

• marbab
          RS
          • 2009
          • 4713
          • Fiat
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

nowoczesniejsze - tak, lepiej wyposazone - tak, ladniejsze - tak, ale niestety pod dyktando VW wykonane z gorszych (ekonomicznych) materialow.
          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Zamieszczone przez marbab
            nowoczesniejsze - tak, lepiej wyposazone - tak, ladniejsze - tak, ale niestety pod dyktando VW wykonane z gorszych (ekonomicznych) materialow.
            No w końcu ktoś podsumował rzeczowo w czym tkwi problem.

... a na to jako klient się nie godzę. (tymczasem) :wink:

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Zamieszczone przez Big
              A po drugie, jak czytam takie czepianie sie pierduł, to mnie krew zalewa!
              A pamiętasz jak jakiś czas temu strasznie się obruszyłeś, jak kilku forumowiczów (w tym ja) pisało o tym, że brak (w przeciwieństwie do Twojego Elegance'a) miękkich parapetów w tylnych drzwiach oraz opadająca bez teleskopu klapka schowka w O2 Tour to pierduła niemająca większego znaczenia dla użytkownika auta? Z pełnym zaangażowaniem przekonywałeś, że to jednak cholernie ważne szczegóły...
              No jak to jest że onegdaj niewielki kawałek twardego plastiku w drzwiach był dla Ciebie problemem, a teraz wielka połać drzwi pokryta takim samym twardym plastikiem już jest OK?
              No i żeby nie było: nie widziałem i nie dotykałem jeszcze O3...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• KamaPL
                Classic
                • 2011
                • 1

Cześć
                Zastanawiam się nad kupnem Octavii III z silnikiem 1.2 TSI jest to 16V głowica na pasku rozrządu, dwa koła na wałkach rozrządu, pompa wody jest osobno po drugiej stronie głowicy (w stosunku do rozrządu). Silnik osiąga 105KM i 175Nm w tej wersji Octavia ma z tyłu belkę skrętną. Turbo jest bez zmiennej geometrii łopatek chłodzone cieczą i olejem, ten silnik nie jest wyposażony w wyłączanie cylindrów. Ma 6 biegową skrzynię biegów, nie ma dwumasowego koła zamachowego.
                To udało mi się ustalić po oglądaniu i analizując silnik z Etki.
                Ale mam problem nie mam możliwości przejechania się tym autem z tym silnikiem, ponieważ w moim mieście w salonie jest tylko Octavia 2.0 TDI do jazdy próbnej (jechałem bardzo fajnie itp. ale nie mogę sobie pozwolić na wyłożenie praktycznie 20 tyś więcej).

Czy ktoś z Was jechał nową Octavią z silnikiem 1.2 TSI 105KM? Jak jest z elastycznością, i spalaniem? i może porównać do starego silnika 1.2 TSI 8V lub 1.6 TDI (CAYC)

Dzięki za pomoc

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Big
                  A po drugie, jak czytam takie czepianie sie pierduł, to mnie krew zalewa!
                  Agamek mnie wyreczył.... odp masz poniżej

Zamieszczone przez Agamek12
                  A pamiętasz jak jakiś czas temu strasznie się obruszyłeś, jak kilku forumowiczów (w tym ja) pisało o tym, że brak (w przeciwieństwie do Twojego Elegance'a) miękkich parapetów w tylnych drzwiach oraz opadająca bez teleskopu klapka schowka w O2 Tour to pierduła niemająca większego znaczenia dla użytkownika auta? Z pełnym zaangażowaniem przekonywałeś, że to jednak cholernie ważne szczegóły...
                  No jak to jest że onegdaj niewielki kawałek twardego plastiku w drzwiach był dla Ciebie problemem, a teraz wielka połać drzwi pokryta takim samym twardym plastikiem już jest OK?
                  [ Dodano: Sro 13 Mar, 13 18:14 ]
                  Zamieszczone przez Big
                  A tak wogóle to skąd pytanie skierowane akurat do mnie ? bo jak możesz z łatwością tu przeczytać, nie tylko ja sie dziwię, że niektórzy za bardzo marudzą.
                  myśle, że ta wypowiedz kolegi mnie zachęciła
                  Zamieszczone przez marbab
                  jesli powyzsze i kilka innych plastik fantastikow nie uwarzasz za krok w tyl to nie mam pytan
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Marcinooo
                    Rider
                    • 2009
                    • 332

Zamieszczone przez padero
                    A ja wygrałem modelik OIII
                    to podobnie jak ja 8)

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

piotrek_os, z kolegą Agamkiem nie mam ochoty rozmawiać. Jednak tamto dotyczyło zupełnie czegoś innego (różnic pomiędzy O II a O II FL). Nigdzie, nigdy nie napisałem, jak co poniektórzy w stosunku do O III, że przez twarde tylnie boczki nie kupiłbym OII FL i że O II FL jest do d... w porównaniu z konkurencją, bo dali jej twarde tylnie boczki. W stosunku do O III również stwierdziłem, ze te boczki są twarde i że mogliby dać im przynajmniej kawałek materiału. Jednak nie rozumiem robienia z tego niemal tragedii forumowej i wpadania w histerię z tego powodu, oraz rozpisywaniu się o tym przez kilkadziesiąt stron. Ale nie mam zamiaru rozpętywać kolejnej głupiej wojny, więc kończę temat.
                      Na temat O III mogę dalej rozmawiać. Na temat mojej osoby, nie.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1214

A ja jako ''obietywnie postronny'' posiadacz pojazdu konkurencyjnego...powiem tak.
                        Boczki sa co prawda twarde, czyms gumowatym pokryte :szeroki_usmiech ...ale wygladaja naprawde niezle.
                        Te raczki do zamykania...bardzo solidne,rodem z dawnych modeli Audi.
                        Stylistyka srodka,bardzo OK...szczegolnie deski rozdzielczej.
                        Generalnie,jako byly posiadacz O2...uwazam,ze O3 jest niezla...O2 moze sie schowac.
                        I ta ilosc miejsca z tylu :shock:
                        Tato,tato...czy to auto jest chore?
                        Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                        Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• blackrs
                          RS
                          • 2008
                          • 4826
                          • Superb II combi (3T5)
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dla mnie o3 jest super
                          jak by ktoś chciał o2 z miękkimi boczkami i bez tsi to może kupić o3 i się z nim zamienię
                          BYŁA o1 rs
                          BYŁA o2 1.6
                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Octavianos
                            L&K
                            • 2010
                            • 1130

Zamieszczone przez KamaPL
                            Cześć
                            Zastanawiam się nad kupnem Octavii III z silnikiem 1.2 TSI jest to 16V głowica na pasku rozrządu, dwa koła na wałkach rozrządu, pompa wody jest osobno po drugiej stronie głowicy (w stosunku do rozrządu). Silnik osiąga 105KM i 175Nm w tej wersji Octavia ma z tyłu belkę skrętną. Turbo jest bez zmiennej geometrii łopatek chłodzone cieczą i olejem, ten silnik nie jest wyposażony w wyłączanie cylindrów. Ma 6 biegową skrzynię biegów, nie ma dwumasowego koła zamachowego.
                            To udało mi się ustalić po oglądaniu i analizując silnik z Etki.
                            Ale mam problem nie mam możliwości przejechania się tym autem z tym silnikiem, ponieważ w moim mieście w salonie jest tylko Octavia 2.0 TDI do jazdy próbnej (jechałem bardzo fajnie itp. ale nie mogę sobie pozwolić na wyłożenie praktycznie 20 tyś więcej).

Czy ktoś z Was jechał nową Octavią z silnikiem 1.2 TSI 105KM? Jak jest z elastycznością, i spalaniem? i może porównać do starego silnika 1.2 TSI 8V lub 1.6 TDI (CAYC)

Dzięki za pomoc
                            jak masz wątpliwości to proszę - http://www.youtube.com/watch?feature...&v=slBthrF-b2o

naprawdę sprawny silnik!
                            SIMPLY CLEVER
                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• OrsonTSI
                              Rider
                              • 2010
                              • 716
                              • Volkswagen
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

widzieliscie cennik OIII 1,8 TSI wystepuje teraz tylko z DSG za 86350 ? bo pisze tak
                              * Wersja z przekładnią manualną dostępna w późniejszym terminie

czyli jakby 1,4 tsi plus 8 tys za DSG niby tyle samo by wyszlo gdyby była dostepna ta skrzynia

bład czy jakies zmiany w cenniku bo w konfiguratorze jest inna cena.....
                              OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                jak masz wątpliwości to proszę - http://www.youtube.com/wa...d&v=slBthrF-b2o
                                oj coś mi się wydaje, że 1.2 to nie był a 1.4 tsi

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                Fotki

Komentarz

• Seed
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ponawiam pytanie - jaki symbol ma 1.4 TSI w nowej OIII ??
                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

A jak tak kolejny raz cos tam znajduje dziwnego, ale czy ten ekranik w radiu Swing nie jest aby jakis mniejszy niz dotychczas??? Moze mi sie tylko wydaje...
                                    Poza tym mam to samo odczucie w przypadku radia Bolero... czy ten ekran nie jest mniejszy niz w O2 i S2?
                                    Załączone pliki
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mirek_p11
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 6630
                                      • Volkswagen
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

marlej108, oczywiście, że są mniejsze, ale w O3 jak dopłacisz do columbusa to dostaniesz większy ekran od obecnej wersji w O2fl

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                      Fotki

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Doplacac do columbusa 7300 zl (ambition) lub 6700 zl (elegance)?!?!?!?!?!?

to chyba trzeba miec nierowno pod sufitem...

Czyli rozumiem ze w radiach zwyklych - kupowanych przez 90% klientow (jak nie wiecej) ekraniki z tajemniczych powodow zostaly zdziadzone - czyli zmniejszone????

Kolejny "genialny" upgrade... w dół ze strony Skody. No ale pewnie dzieki temu, ze ekranik mniejszy to sie udalo zaoszczedzic pol euro czy cos w tym guscie...
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rowerek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 449

Zmniejszyli te ekrany. 'Stare' Bolero miało 6,5", nowe ma 5,8" (tak jak stary Amundsen). Pewnie dlatego, że nowe Bolero i nowy Amundsen wyglądają teraz dokładnie tak samo.

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Wolę nieco mniejszy wyświetlacz w nowym Swingu i slot na karty SD, niż większy wyświatlacz, a brak tego slotu (jak w poprzednim swingu). Czyli nowy Swing jest faktycznie lepszy, bo ma ma więcej funkcji (możliwość odtwarzania muzyki z większej ilości źródeł dzwięku, możliwość przeglądania i ustawiania funkcji samochodu) niż stary. Czyli jest to dość istostny postęp.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Na tym filmiku podobaja mi sie rozjazdy predkosc. Licznik 163KM/H w lewym gornym rogu zaledwie 141 :shock:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                                Wolę nieco mniejszy wyświetlacz w nowym Swingu i slot na karty SD, niż większy wyświatlacz, a brak tego slotu (jak w poprzednim swingu). Czyli nowy Swing jest faktycznie lepszy, bo ma ma więcej funkcji (możliwość odtwarzania muzyki z większej ilości źródeł dzwięku, możliwość przeglądania i ustawiania funkcji samochodu) niż stary. Czyli jest to dość istostny postęp.
                                                Wiec twierdzisz, ze dali mniejszy ekran, bo dali slot kart sd.... To jest glowny powod, tak?

Przeciez mogli dolozyc slot i nie zmniejszac ekranu, prawda?

popatrz jak to radio wyglada - ile tam jest miejsca... mnostwo, a przynajmniej tak to wyglada na zewnatrz.

oczywiscie gdyby sie okazalo, ze slot kard sd powoduje ze ekran MUSI byc mniejszy bo takie sa techniczne mozliwosci to ok. Ale watpie, zeby to byl powod... jest mniejszy ekran bo tak pewnie wyszlo taniej.

Swoja droga ciekawe jaki rozmiar ekranu ma radio w G7 odpowiadajace skodowskiemu Swingowi czy Bolero? Taki sam? Czy wiekszy? Na zdrowy rozum to powinien byc taki sam...
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

A nie jest tak, ze kazda OIII ma slot na karty w schowku :???
                                                  Przynajmniej ta ktora widzialem, miala jakies radio bez slotu na karte, miala slot w schowku, a obok zmieniarka.

W Golfie 7 z nawigacja bylo dokladnie tak samo
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

NA zdjeciach ktore wleilem wyglada na to ze slot do kart sd jest w Swingu w radiu, a w Bolero w schowku razem ze zmieniarka plyt.

Szkoda ze zmniejszyli ten ekranik, raz ze mniej troche to wszystko czytelne, dwa ze gorzej wyglada bo wszystko sie robi znowu bardziej w stylu plastik-fantastik.

Ciekawe czy w Golfie 7 dali tez mniejsze ekrany?
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...