Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Zamieszczone przez Boobass
    Zamieszczone przez perfex
    Jedyny ew. minus to może być trwałość
    O to mnie właśnie m.in. chodzi.

A z chęcią taką benzyną bym się przejechał.
    Twoje BKD nie uchodzi za jakoś super-trwałe...
    A fajna turbo-benzyna 2.0 VW jeździ tak samo jak turbo dizel, tylko ciszej i szybciej Wystarczy porównać... 2.0TDI obecnie ma 150 a w najnowszej wersji nawet 177KM a 2.0T benz ma 210-270 (a niebawem 300). Benzyna spali więcej... ale i wrażenia da lepsze!
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Boobass
      Rider
      • 2011
      • 440

Zamieszczone przez perfex
      Twoje BKD nie uchodzi za jakoś super-trwałe...
      cierpi ten mój BKD ze względu na swoich starszych braci z lat do 2007 i krążą o nim różne obiegowe opinie...

ogólnie to zwykły strucel, który nie jedzie...

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kupujesz autko i nie jeżdziłeś nimi tzn 1,2 - 1,4

masz jeszcze chwile to sie przejedż i porównaj
        jezdzilem OIII 1.4 TSI - zacny motor

ale 1.2 TSI jedzilem Polo tylko i nie mam porownania do Octavii.

Co oznacza Obsluga glosowa GSM?
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mnie troche dziwi jedna rzecz dot. Superba - no bo ogladam, licze, sprawdzam... - ale czemu w Czechac doplata z 1.4 tsi do 1.6 tdi to tylko 20.000 koron (czyli 3380 zl) a u nas ta roznica wynosci.... 6600 zl... czyli dwa razy wiecej????

Bo nie ukrywam, ze np. do mojego stylu jazdy to 1.6 tdi bylby idealny (zreszta 1.4 tsi tez, tyle ze diesel niby mniej pali?) nie liczac klekotu, ktory generuje, a od ktorego juz sie troche odzwyczailem.

ps. Kolega co zamawia O3 elegance - to bierzesz wnetrze bezowe czy czarne???
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2398
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

marlej108, nie masz czego do roboty tylko od rana na forum :P
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• mac_aaron
              Elegance
              • 2012
              • 984
              • Octavia III (5E3)
              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Byłem, oglądałem czarną Elegance, nie jeździłem. Gdybym nie musiał kupić auta "na już" w zeszłym roku to dziś czekałbym na dostawę O3. Superb jest dla mojej 2 osobowrj rodziny za duży, nie mam domu tylko mieszkanie bez garażu - jakoś nie widzi mi się parkowanie S2 pod blokiem. Z kolei zmiana O2Fl na O3 oznacza stratę ok. 20k PLN więc zostaję z tym co mam. Może za rok albo dwa Skoda namiesza w cenniku, wtedy pomyślę nad zmianą.
              A co do Multipli - może i komuś się podoba, w końcu Nissan Juke też się sprzedaje

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez BADYL
                marlej108, nie masz czego do roboty tylko od rana na forum :P
                no wlasnie poniewaz jestem w robocie to sobie w przerwie odpoczywam - praca na uczelni to niczym sluzba mundurowa - dzien w dzien ;-) w pracy - biedaczysko ;-)

ps. poza tym 7:40 to nie rano, to prawie poludnie ...
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• blackrs
                  RS
                  • 2008
                  • 4826
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

tylko uważaj żebyś się nie zakręcił na wykładzie i zamiast omawiania procedury karnej nie zaczął omawiać cennika superba :P
                  BYŁA o1 rs
                  BYŁA o2 1.6
                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Seed
                    Elegance
                    • 2010
                    • 875
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
                    ps. Kolega co zamawia O3 elegance - to bierzesz wnetrze bezowe czy czarne???
                    marleju - biore czarne ale tylko ze wzgledu, iz bedzie to auto firmowe. zreszta do bialego laku czarne pasuje bardziej.

Panowie ponawiam pytanie: Co oznacza Obsluga glosowa w Pakiecie GSM? Na czym polega obsluga glosem? Jest mikrofon fabryczny w aucie i nie musze korzystac z wbudowanego w tel.?
                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Seed
                      Co oznacza Obsluga glosowa w Pakiecie GSM? Na czym polega obsluga glosem? Jest mikrofon fabryczny w aucie i nie musze korzystac z wbudowanego w tel.?
                      Polega to na tym, że wciskając odpowiedni przycisk na kierownicy, wypowiadasz głosową komendę dla telefonu np. abonenta do którego ma zadzwonić z książki tel. np. " call mama" i telefon dzwoni do Mamy. Możesz też wywołać ostatnie połączenie wypowiadając komendę "Recall", książkę telefoniczną, dzwonić wypowiadając nr abonenta, czy zamknąć portal głosowy.
                      dla mnie jest to super wygodne, bo nie muszę przeglądać książki tel. na Maxi-Dot, tylko za pomocą komend głosowych wydaja polecania telefonowi.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                        Zamieszczone przez Seed
                        Co oznacza Obsluga glosowa w Pakiecie GSM? Na czym polega obsluga glosem? Jest mikrofon fabryczny w aucie i nie musze korzystac z wbudowanego w tel.?
                        Polega to na tym, że wciskając odpowiedni przycisk na kierownicy, wypowiadasz głosową komendę dla telefonu np. abonenta do którego ma zadzwonić z książki tel. np. " call mama" i telefon dzwoni do Mamy. Możesz też wywołać ostatnie połączenie wypowiadając komendę "Recall", książkę telefoniczną, dzwonić wypowiadając nr abonenta, czy zamknąć portal głosowy.
                        dla mnie jest to super wygodne, bo nie muszę przeglądać książki tel. na Maxi-Dot, tylko za pomocą komend głosowych wydaja polecania telefonowi.
                        Mam ten system w służbowym Fordzie i faktycznie - sprawdza się. Plusem jest fakt, że system rozpoznaje język polski, więc komenda "zadzwoń do (tu podaję nazwę z książki tel. telefonu)" łączy mnie z wybranym kontaktem. Niestety - nie zawsze pamiętam, jak wpisałem daną osobę w pamięci telefonu, więc w połowie przypadków i tak muszę korzystać z ręcznego wyszukiwania kontaktu :diabelski_usmiech
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Mihau
                          RS
                          • 2009
                          • 7460
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Widziałem (za dużo powiedziane w sumie, mignęło mi jadąc z naprzeciwka po parkingu) dziś O3 live, 18" i kolor Race Blue, no wygląda fajnie ale jakoś tak bez jebnięcia muszę przyznać, te LEDy dzienne słabo wyglądają IMO. Jednak O2FL RS mi się dużo bardziej podoba jeżeli chodzi o kwestie wizualne.
                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Mihau, dzienne są zajebiste, zmacaliśmy na wszystkie strony o3 w piątek na spocie, patrząc z boku to słabo widać ledy natomiast od frontu robią robotę
                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

piramida, no to takie na szybko moje wrażenie (widziałem może z 10 sek, bo mi się spieszyło). Podjadę w tygodniu do salonu to pomacam i ja
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• DJ MŁODY
                                RS
                                • 2007
                                • 5908
                                • Octavia II (1Z3)

z niecierpliwością czekam na wersje combi , sądzę że to dopiero będzie HIT !!!

rano byłem z piesiem na dworze sąsiad ma nowe Mondeo combi
                                patrząc na linie i przetłoczenia bardzo podobne porównując do fotek O III z Genewy

przełamamnie szyby a drzwi , szyby dół poprowadzona chromona listewka , przełamanie drzwi a próg , podobne poprowadzenie kształ okien, tylka klapa również ostre przełamania , przód np agresywne halogeny , sądze że Mondeo combi będzie miało godnego rywala :wink:
                                pozdrawiam Adam
                                Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez DJ MŁODY
                                  z niecierpliwością czekam na wersje combi , sądzę że to dopiero będzie HIT !!!

rano byłem z piesiem na dworze sąsiad ma nowe Mondeo combi
                                  patrząc na linie i przetłoczenia bardzo podobne porównując do fotek O III z Genewy

sądze że Mondeo combi będzie miało godnego rywala :wink:
                                  Tak, tak, O3 to faktycznie godny rywal Mondeo... a moze i BMW ze swoim modelem serii 5 w wersji kombi powinno zaczac sie bac skodowskiej novinki... :diabelski_usmiech :wink:
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6630
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

w oczekiwaniu na kombi

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                    Fotki

Komentarz

• ketivv
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1155

Zamieszczone przez marlej108
                                      Tak, tak, O3 to faktycznie godny rywal Mondeo
                                      akurat Skoda i Ford ze sobą bezpośrednio konkurują

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ketivv
                                        Tak, tak, O3 to faktycznie godny rywal Mondeo
                                        akurat Skoda i Ford ze sobą bezpośrednio konkurują
                                        tak, tylko ze przy zalozeniu, ze konkurentem Mondeo jest O3 a nie Superb, to co jest konkurentem Focusa kombi? Fabka kombi?!?!? :diabelski_usmiech
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

tak Skoda pozycjonuje swoje produkty "wydłużając" auto w związku z tym jest gdzieś na pograniczu klas
                                          ale tylko i wyłącznie "kategoryzacja" pod względem wielkości :-)

ak, tylko ze przy zalozeniu, ze konkurentem Mondeo jest O3 a nie Superb, to co jest konkurentem Focusa kombi? Fabka kombi?!?!?
                                          Rapid kolego, Rapid ;-)

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2398
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

ketivv, dla mnie OIII konkurować będzie w segmencie z takimi autami jak np. golf/jetta, auris, astra, Audi A3(ale to klasa premium) i właśnie focus, a nie jak twierdzisz mondeo, passat, vectra itp.

Komentarz

• ketivv
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1155

Zamieszczone przez BADYL
                                              ketivv, dla mnie OIII konkurować będzie w segmencie z takimi autami jak np. golf/jetta, auris, astra, Audi A3(ale to klasa premium) i właśnie focus
                                              z Audi A3 to z założenia konkurować nie ma :-)
                                              Skoda to oferta dla tych którzy potrzebują "przestrzeni" za "rozsądną cenę"
                                              nie po to VW natworzył sobie marek ("producentów") żeby wzajemnie ze sobą konkurowali tylko, żeby wzajemnie się uzupełniali na rynku w ramach koncernu matki
                                              klient szukający Focusa w odmianie 3dr tez go już nie znajdzie, tak jak nie znajdzie OIII 3dr z małym bagażnikiem :-)
                                              za to kupi Golfa 3dr lub wspomniane A3 za 2 razy większe pieniądze jak zadowolony klient 5dr Focusa, OIII czy nawet podstawowej wersji Mondeo
                                              Dokładnie w ten sam sposób klient szukający auta w sam raz dla rodziny 2+2 weźmie pod uwagę OIII i Mondeo ale nie popatrzy na Golfa który z założenia ma dla niego za mały bagażnik i "niewiele" miejsca z tyłu

Zamieszczone przez BADYL
                                              golf/jetta, auris, astra
                                              OIII wypełnia lukę pomiędzy nimi a klasą wyżej nie jest ani zgrabnym hatchbackiem ani "pseudo limuzyną"
                                              tak jak całość oferty Skody jest gdzieś wyżej "wielkością" i niżej "jakością"
                                              ot cała tajemnica "simply clever"

Komentarz

• BADYL
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2398
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez ketivv
                                                ale nie popatrzy na Golfa który z założenia ma dla niego za mały bagażnik i "niewiele" miejsca z tyłu
                                                chyba, że GVII kombi... dla każdego coś miłego (choć dla mnie golf jak już to tylko hatchback) :wink:

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez BADYL
                                                  dla każdego coś miłego (choć dla mnie golf jak już to tylko hatchback
                                                  widzisz sam to powiedziałeś jeśli golf to tylko hatch ale w opisie masz OII combi
                                                  nawet dla ciebie prawdziwy Golf to nie "praktyczna" Octavia

Golf VII kombi mimo wszytko nie będzie tak długi jak OIII combi
                                                  bo auta Skody są wydłużone za słupkiem B w stosunku do aut VW

w tym wypadku Golf VII kombi spotka się z Focusem combi ;-)
                                                  i to jest pojedynek tej samej klasy aut pod względem "wielkości, jakości i pozycjonowania"

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Widzę ze temat przynalezności klasowej Octavii jest jak Lenin - wiecznie żywy
                                                    O III formalnie jest przerośnietym i to mocno, kompaktem mającym długość auta klasy średniej i największy rozstaw osi wśród kompaktów.
                                                    Jednak, czy to się komuś podoba, czy nie (Ale z faktami sie nie dyskutuje!!) w świadomości społeczeństwa Octavia, zarówno II jak i III funkcjonuje, jako auto klasy średniej. Takie są fakty i żadne gadanie tego nie zmieni. Po prostu tak jest.
                                                    Pytanie tylko po co po raz kolejny rozwodzić się nad tym samym ?? Co to zmieni? Czy naprawdę ma dla kogokolwiek z was jakiekolwiek znaczenie, czy przysłowiowy Kowalski udajac siedo salonu Skody po O III bedize porównywał ja z Mondeo czy Focusem ?! Jeśli zatruwacie sobie głowę sie takimi pierdołami, to chyba nie macie co w życiu robić.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...