Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez ketivv
    a przecież dobrze wyposażona OIII kombi spokojnie do 140-150 tys zł dojdzie
    konfigurowałem G7 1.4 dsg z wypasem i wyszło mi coś około 112tyś ...

i tak jak już tu są takie głosy - dla niektórych , nawet tych gołodupców bez kasy , skoda to tylko skoda i dlatego jej nie kupią... , nie ten target.. :haha:
    mam takich klientów i znajomych.. :diabelski_usmiech
    stara polska tradycja..trza się pokazać...

a ten super B z motoru faktycznie jakiś przód mocno plastikowy ma.. :?
    w końcu stary brzydal okaże się faktycznie ładniejszy..

[ Dodano: Pon 18 Mar, 13 18:50 ]
    a czy wielu z Was widziało O3 na żywo na ulicy ? i tez macie takie wrażenie że wąska jest ?
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2487
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez BADYL
      tak z innej beczki...pytanko: czym różni się (w octavii) zawieszenie sportowe od serynjego...domyślam się że troszkę niższym zawiasem i pewnie inne sprężyny, ale co jeszcze?
      Jak pytałem w salonie, to tylko springi wchodzą niższe. Pewnie jak dotychczas jakieś 15-20mm w dół i trochę sztywniej na zakrętach.
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

swoją drogą to OIII występuje z 1.8 TSI a G7 tylko z 1.4 TSI (pomijam GTI gdyż Skoda ma jeszcze zaprezentować RS-a)

Komentarz

• lukaszc2
          Rider
          • 2013
          • 376

Troszkę dla rozluźnienia atmosfery. Kolejny artykuł o nowej Octavii. http://moto.wp.pl/kat,107914,title,S...wiadomosc.html

Dziwi mnie koledzy jedno, forum Skody a dużo tu można przeczytać narzekania na nową Octavię troszkę to wydaje mi się dziwne ponieważ czytając niektóre posty można dojść do wniosku, że marudzą ludzie, których nie stać na ten samochód i muszą pozostać przy swoich obecnych samochodach. (oczywiście to jest moje prywatne zdanie i mogę się mylić).
          Pewne posty wydają się wręcz mało wiarygodne, praktycznie bardzo mało osób ( o ile w ogóle ktoś tutaj) miał okazję przejechać się OCTAVIĄ III co najmniej 1000 km żeby móc cokolwiek więcej o niej powiedzieć.
          Pozwolę sobie stwierdzić jedno na swoim przykładzie od kilku lat podoba mi się Octavia, i przy zakupie nie będę się zastanawiał czy Octavia to kompakt czy klasa średnia czy segment C czy D generalnie jako kogoś kto kupuje samochód do "normalnej jazdy"(około 25-30 kkm rocznie) niewiele mnie to obchodzi. Obchodzi mnie czy samochód mi się podoba czy jest praktyczny jaki ma bagażnik ile miejsca w środku czy ma dobre opinie ile pali i co chyba najważniejsze ile kosztuje i chyba nie odbiegam bardzo w tym wszystkim od przysłowiowego "Kowalskiego"...........
          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9941
            • Ford

Zamieszczone przez leszekmw
            super B
            Nie ma takiego samochodu :szeroki_usmiech
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• adi747
              L&K
              • 2008
              • 1138

luki i piramida ja sobie tego nie wymyśliłem tylko tak facet mi przekazał powiedział też że vw nie pozwoli skodzie na śmielsze moce bo nie może mieć więcej jak vw
              ale gti miało 210 teraz ma 220 ale np golf r ma 270 km ?? to czemu nie porównać octy do golfa r?? za mało sportowa??
              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
              była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
              2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
              JEST
              megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
              octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

adi747, chciałbym aby octa rs miała i 300 koni skoro w nazwie ma rs, golf r nie ma lirerki s wiec powinna byc slabsza :lol:
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

Zamieszczone przez adi747
                  ale gti miało 210 teraz ma 220 ale np golf r ma 270 km ?? to czemu nie porównać octy do golfa r?? za mało sportowa??
                  7gti 220hp albo 230hp (performance package)

7r 280hp

O3rs powinna mieć 210hp

Ors ośka
                  7r 4x4

pomiędzy Ors a 7gti jest i będzie tak samo jak 7r a s3
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez lukaszc2

Dziwi mnie koledzy jedno, forum Skody a dużo tu można przeczytać narzekania na nową Octavię troszkę to wydaje mi się dziwne ponieważ czytając niektóre posty można dojść do wniosku, że marudzą ludzie, których nie stać na ten samochód i muszą pozostać przy swoich obecnych samochodach. (oczywiście to jest moje prywatne zdanie i mogę się mylić).
                    Pewne posty wydają się wręcz mało wiarygodne, praktycznie bardzo mało osób ( o ile w ogóle ktoś tutaj) miał okazję przejechać się OCTAVIĄ III co najmniej 1000 km żeby móc cokolwiek więcej o niej powiedzieć.
                    Ja sądzę, że nie marudzą ci których nie stać na ten samochód tylko ci którzy, mówiąc wprost są wkurwieni, że ich wyczekany samochód jest tak... zwykły, przeciętny. Oni mieli nadzieję, że ponieważ O2 była znaczącym postępem w stosunku do O1, to i z O3 tak będzie... a nie jest.

A co do testów 1000km - to jak na razie nikt nie miał okazji do takiego testu, a wypociny tzw. "dziennikarzy" motoryzacyjnych można sobie w d. wsadzić bo to tylko PR Skody -dostają gotowe teksty i argumenty o wyjątkowości auta bo ma ono 10mm więcej czegoś gdzieś itp pierdoły.... a na zachętę do ładnego pisania... iPhona lub GalaxyTab. Takie życie...
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

być może warto przenieść do działu humor, ale odbieram dziś telefon:

- Dzień dobry, tu Skoda Auto Polska - widzę, że skonfigurował Pan OIII
                      - No tak
                      - I jak się Panu podoba nasz produkt?
                      - Szału nie robi, kiepski jest po pomacaniu w salonie
                      - A czy rozważał Pan zakup OIII
                      - Rozważałem, ale już nie rozważam, bo nie ma takiej opcji
                      - bip, bip, bip...

Myślałem, że da mi szansę powiedzieć co mi nie pasi, no ale nie dał.
                      Widocznie dzwonił handlarz a nie inżynier, chcący poprawić niedoróbki.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                        być może warto przenieść do działu humor, ale odbieram dziś telefon:

- Dzień dobry, tu Skoda Auto Polska - widzę, że skonfigurował Pan OIII
                        - No tak
                        - I jak się Panu podoba nasz produkt?
                        - Szału nie robi, kiepski jest po pomacaniu w salonie
                        - A czy rozważał Pan zakup OIII
                        - Rozważałem, ale już nie rozważam, bo nie ma takiej opcji
                        - bip, bip, bip...

Myślałem, że da mi szansę powiedzieć co mi nie pasi, no ale nie dał.
                        Widocznie dzwonił handlarz a nie inżynier, chcący poprawić niedoróbki.
                        jutro dostaniesz telefon z pogrozkami, ze jak nie kupisz to.... :P
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

perfex, cos w tym jest
                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Bomber
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 226

Zamieszczone przez Tony065
                            Zamieszczone przez BADYL
                            tak z innej beczki...pytanko: czym różni się (w octavii) zawieszenie sportowe od serynjego...domyślam się że troszkę niższym zawiasem i pewnie inne sprężyny, ale co jeszcze?
                            Jak pytałem w salonie, to tylko springi wchodzą niższe. Pewnie jak dotychczas jakieś 15-20mm w dół i trochę sztywniej na zakrętach.
                            Pojeździłem trochę nową O3 (tak 500 km zrobiłem w weekend) 1,4 TSI Ambition i jest całkiem przyjemnie w porównaniu z O2. Auto jest dużo lepiej wykonane (takie mniej plastikowe) z niezłej jakości materiałów. Prowadzenie Auta jest poprawne , chociaż miało felgi 16" z niezłymi "balonami". Silnik 1,4 jest niestety głośny przy wysokich obrotach ale powiedzmy sobie szczerze, to nie jest auto klasy premium więc nie ma co wymagać ciszy. Co ciekawe, i tu odniosę się do cytatu powyżej, sportowe zawieszenie (a właściwie obniżone sprężyny) można zamówić tylko do kól 16" a do 17" i 18" nie. Paranoja lekka :shock: . Mam nadzieję ,że to poprawią bo samochód za wysoko stoi. Ponieważ szukałem jakiegoś służbowozu ,dużego, diesla i w miarę taniego to zamówiłem O3 2,0 TDI w Elegance + małe wiaderko dodatków :P , które mam w Audi - żeby nie było kontrastu. W porównaniu z Audi to te same dodatki kosztują 1/3 ceny a w większości wypadków jest to dokładnie to samo Zobaczymy jak auto będzie się sprawowało przez 5 lat (bo tyle planuję je posiadać). Nie chciałem kombi a Superb w sedanie mi się nie podoba. O3 jest zgrabna i w miarę nowoczesna - jak na auto tej klasy. Więcej opiszę jak auto odbiorę i przejadę parę kkm 8). Doświadczenia mam z O2 kombi Eleg. z podobnym silnikiem (2,0 TDI 140 hp) więc będę miał porównanie :P. Na chwilę obecną O3 jest nowocześniejsze od O2, większe (w środku to się odczuwa) i mniej plastikowe (chociaż w O3 też plastik przytłacza).

PS. Z dziennikarstwem nie mam nic wspólnego
                            Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• pasl
                              Classic
                              • 2013
                              • 11

Przeglądając forum – można dojść to takich wniosków:

- O2 jest lepsza od O3, która jest krokiem w tył Skody
                              - G6 jest lepszy od G7, który jest tylko ewolucją i VW daje dupy
                              - Rapid – tragedia

Rady OCP:
                              - jeśli masz kasę – jest tylko jeden słuszny wybór – S2
                              - jeśli nie masz – Fabia
                              W tych dwóch modelach wskazany jest jednak pośpiech, zanim VW nie ustawi i ich w szeregu. A co w następnym roku? Konkurencja.

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Bomber
                                Ponieważ szukałem jakiegoś służbowozu ,dużego, diesla i w miarę taniego to zamówiłem O3 2,0 TDI w Elegance + małe wiaderko dodatków

PS. Z dziennikarstwem nie mam nic wspólnego
                                Hehe, taniego?!?

to ile takie "w miarę tanie" auto Ci wyszlo?

ok. 90.000 zlotych, stówe???

O3 (podobnie jak O2) w wersji elegance z dieslem 2.0 tdi na pewno do "tanich" nie nalezy...

A z tym dziennikarstwem to nie ma Kolego co sie krygowac, udawac.... dobrze wiemy, ze w istocie jestes szefem Gazety Wyborczej, czyli Adamem Michnikiem... i dlatego ta O3 2.0 tdi Elegance wydaje Ci sie tania... :P :szeroki_usmiech
                                (no i oczywiscie, ze przekupila Cie Skoda tabletem za 500 zlotych zebys dobrze napisal... :lol: )

udanego dnia
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez piramida
                                  Panowie, nie znudziło wam sie jeszcze biedolenie na temat octy?
                                  Pytam bo juz nie moge tego czytać
                                  :lol:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• andriu21tg
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1499

Zamieszczone przez pasl
                                    nie no poszedłeś tym zdaniem drogi kolego po rajtuzach.. hehehe a co do narzekań na O3 perfex, ma racje ja też czekałem na nią. Napaliłem sie jak szczerbaty na suchary i co ? wczoraj usiadłem znów do 3ki mówię za 2 razem powinno być lepiej i co .. nie jest. Po prostu niema co oszukiwać sie każdy liczył ze O3 będzie jak O2 do O1. że będzie miał więcej za mniej, że ludzie jeżdżący VW to frajerzy mający za dużo kasy. I tak jak spotkałeś się mając dajmy na to Gofra 5 z użytkownikiem Octy i mogło być Ci głupio bo Octa była na równi. Tak obecnie jak tu napisano trylion stron wcześniej Helmuty pokazały jej miejsce w szeregu. Dupczenie że nowa Octa to klasa sama dla siebie to faktycznie prawda bo niejeden będzie rozważał koreańca, czy też Forda Focusa.

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Agamek12 zawiodłem się na Tobie... :wink: :diabelski_usmiech
                                      na coś innego liczyłem.. :lol:

Silnik 1,4 jest niestety głośny przy wysokich obrotach ale powiedzmy sobie szczerze,
                                      benzynowy głośny ? hmm... czy po prostu słabo wyciszona komora silnika ?
                                      a jak z szumami powietrza według Ciebie ?

Na chwilę obecną O3 jest nowocześniejsze od O2, większe (w środku to się odczuwa) i mniej plastikowe (chociaż w O3 też plastik przytłacza).
                                      co tak jest bardziej plastikowsze w O2 w porównaniu do O3 ?
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9941
                                        • Ford

leszekmw, sorry, byłem poprostu szybszy
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• leszekmw
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5356

Agamek12 hahaha...
                                          GVI 1.4TSI
                                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marbab
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4713
                                            • Fiat
                                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

Pojeździłem trochę nową O3 (tak 500 km zrobiłem w weekend) 1,4 TSI Ambition i jest całkiem przyjemnie w porównaniu z O2. Auto jest dużo lepiej wykonane (takie mniej plastikowe) z niezłej jakości materiałów.
                                            :shock: :haha: owiesic
                                            Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                            Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
                                              hehehe a co do narzekań na O3 perfex, ma racje ja też czekałem na nią. Napaliłem sie jak szczerbaty na suchary i co ? wczoraj usiadłem znów do 3ki mówię za 2 razem powinno być lepiej i co .. nie jest. Po prostu niema co oszukiwać sie każdy liczył ze O3 będzie jak O2 do O1. że będzie miał więcej za mniej, że ludzie jeżdżący VW to frajerzy mający za dużo kasy. I tak jak spotkałeś się mając dajmy na to Gofra 5 z użytkownikiem Octy i mogło być Ci głupio bo Octa była na równi. Tak obecnie jak tu napisano trylion stron wcześniej Helmuty pokazały jej miejsce w szeregu. Dupczenie że nowa Octa to klasa sama dla siebie to faktycznie prawda bo niejeden będzie rozważał koreańca, czy też Forda Focusa.
                                              Dokladnie mysle tak samo...
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• LUKI
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5776

dupy daje ten, kto napisał bzdury a Ty wyciągasz błędne wnioski
                                                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Seed
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez marbab
                                                  Pojeździłem trochę nową O3 (tak 500 km zrobiłem w weekend) 1,4 TSI Ambition i jest całkiem przyjemnie w porównaniu z O2. Auto jest dużo lepiej wykonane (takie mniej plastikowe) z niezłej jakości materiałów.
                                                  :shock: :haha: owiesic
                                                  akurat z tym, ze OIII jest lepiej wykonana w srodku i w ogole lepiej wyglada od O2FL - sie zgodze - nareszcie niemiecki asetyczny dizajn.

Jakiego przelomu oczekiwaliscie w stosunku do OII??? Jesli uwazacie, ze OII jest taka wspaniala to moze rzeczywiscie nie bylo co zmieniac (analogia galaxy SIII i SIV)?

Traktuje Skody jako swietne auta do firmy - typowe woly robocze. Do domu wole kupic cos lepszego - uzywanego ale lepszego.
                                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

Zamieszczone przez Seed
                                                    nareszcie niemiecki asetyczny dizajn
                                                    dokładnie, mnie się to akurat podoba ale to kwestia gustu

Komentarz

Pracuję...