Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

O3 1.4TsI-Ceed 1.6 GDI
    wykonanie wrazenie jakosci 0-1
    zawieszenie komfort jazdy 1-1
    hamulce 1-1
    silnik 1-0
    wielkosc przestronnosc kabiny 1-0
    cena 1-1
    Skoda-Kiia 5-4.
    Ale wiadomo dla kazdego co inne jest wazne i dokona wyboru pod siebie.
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
      Zobacz te szwy na zagłówku są twarde i o 2 mm za krótkie :diabelski_usmiech
      czytajac zachwyty i pochwaly kilku osob nad zdziadzeniem niektorych rzeczy w O3 wzgledem O2, to powinni zrobic te zaglowki cale z plastiku albo dermy - to szmatą mozna bedzie przetrzec, jak ktos leb miec bedzie brudny, a obcy ludzie ciagle jednemu forumowiczowi z Lublina beda mowic, ze te zaglowki przypominaja im zaglowki z Audi (pewnie z Audi 100 - tzw. "cygaro") i wlasnie dlatego kupia RS'ke... bo wyglada PRAWIE jak Audi.... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

a jak ktos lubi nieco spokojniesza jazde to tutaj ma dwa dluuugie artykuly o O3 1.2 tsi i 1.6 tdi... tyle ze po czesku :-) ale od czego google tlumacz (raczej tlumaczacy dosc swobodnie... ;-)

(+ video) Nová Octavia s menším dieselem nezaujme dynamicky ani řidičsky, absence podobných ambicí ji ale dopřává smysluplnější naladění.

(+ videa) Zázraky od malého TSI nečekejte, lépe se ale Octavia se základním motorem v žádné z předchozích generací nechovala.

jest tam tez duzo zdjec auta w kolorze srebrnym i bialym, w tym drugim moim zdaniem przypadku wyglada O3 lepiej, przynajmniej na fotkach.
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Seed
        a co powiesz o tych :slinka świetna jakość, pełna elektryka + regulacja długości siedziska.

Byłem ostatnio zobaczyć Forda Focusa ST - ogólnie auto warte każdej wydanej złotówki. Cena za full wypas z rabatem 108 tys. zł + ubezpieczenie 2.99%. Ciekawe ile będzie kosztował nowy RS z takim wyposażeniem?

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

mirek_p11, widzę że sie napaliłeś na tego focusa, kupuj bo fajna bryka
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• mirek_p11
            RS
            • 2010
            • 6630
            • Volkswagen
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

piramida, muszę jeszcze moim pojeździć z 2 latka, ale na pewno przy zmianie będę brał pod uwagę Focusa ST

Mają dwie sztuki w Polsce do jazd testowych. Jak będzie taka wersja w trójmieście to jestem umówiony na jazdę próbną. Oczywiście opiszę wrażenia z testów.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
            Fotki

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mirek_p11
              piramida, muszę jeszcze moim pojeździć z 2 latka, ale na pewno przy zmianie będę brał pod uwagę Focusa ST

Mają dwie sztuki w Polsce do jazd testowych. Jak będzie taka wersja w trójmieście to jestem umówiony na jazdę próbną. Oczywiście opiszę wrażenia z testów.

za dwa lata będziesz miał rozkminę bo będzie już rs :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Z jakiego materialu sa wykonane klamki wewnatrz Ceeda :?:
                Oparcie kanapy na dziure na narty :?:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez Maicroft
                  Z jakiego materialu sa wykonane klamki wewnatrz Ceeda
                  Plastik
                  Zamieszczone przez Maicroft
                  Oparcie kanapy na dziure na narty
                  Jak dobrze kojarzę to nie.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• ukuk
                    Rider
                    • 2010
                    • 699

Zamieszczone przez Big
                    Seed, ale g... te siedzenia Ceed ma lepsze 8) W ogóle to Octavia to największe g... na rynku. Zobacz te szwy na zagłówku są twarde i o 2 mm za krótkie :diabelski_usmiech
                    Wez wypij jakas meliske bo raz widze skrajny zachwyt, zaraz za chwile miazdzaca krytyka... masz "te dni" czy co? Octavia to tylko samochod, a tu widze skrajne emocje jak co najmniej przy porodzie

A wracajac do wnetrza Octavii, ja pisalem tylko o materialach. Przeciez nikt nie twierdzi ze Cee'd jest obszerniejszy.
                    W Kii jest ciasniej, bo praktycznie we wszystkich kompaktach jest ciasniej niz w OIII. Dodatkowo w kijance negatywnie zapunktowala tylnia kanapa - z tego co pamietam oparcie bylo jakos dziwnie pionowe. A odnosnie przednich foteli, te w Kijance IMO nie sa ani lepsze ani gorsze, sa po prostu inne. Niby sa mniej wyprofilowane, ale sa tez przyjemnie miekkie i siadajac zapadasz sie w pewnym stopniu w fotelu, co z kolei pewnie troche poprawia trzymanie boczne. (siedzialem na sucho - nie jezdzilem).

Zamieszczone przez Big
                    ukuk, no to wciskaj 8)
                    Zaczekam do nastepnego Twojego posta, bo mam nieodparte wrazenie ze bede musial to zrobic drugi razy... a wole to zalatwic za jednym zamachem

Zamieszczone przez Big
                    Deska rozdzielcza w O III wykonana jest z dużo lepszych materiałów niż w Ceed.
                    Moze i lepszych tylko, ze widzisz im wyzszy poziom startowy tym roznice staja sie coraz mniej znaczace. Mi wystarcza, ze jest miekko - nie wymagam cudow, chce tylko "godnego" i ROWNEGO poziomu w calym wnetrzu

Zamieszczone przez Big
                    Boczki faktycznie przyjemniejsze są w Ceedzie, bo są w miarę miękkie i częściowo tapicerowane, ale nie całe, bo w Cedzie kieszenie w płatach drzwi nie sa tapicerowane tak jak to ma miejsce w O III, a dość ważne, bo mam dość tłukącej się skrobaczki latającej po kieszeniach drzwiowych i tłukącej się o ich ścianki.
                    Flokowana kieszen, to oczywiscie bardzo mily dodatek... ale do miekkiego boczka - to troche jak muszka do garnituru. A tymczasem w O3 mamy dziwadlo typu - wykwintna muszka do pomaranczowego stroju roboczego. :P Mysle, ze mimo wszystko wiekszosc bedzie wolala wystapic w tym pierwszym stroju... nawet bez muchy.

Zamieszczone przez paweł2
                    O3 1.4TsI-Ceed 1.6 GDI
                    wykonanie wrazenie jakosci 0-1
                    zawieszenie komfort jazdy 1-1
                    hamulce 1-1
                    silnik 1-0
                    wielkosc przestronnosc kabiny 1-0
                    cena 1-1
                    Skoda-Kiia 5-4.
                    Jak wyciszenie w tej Kijance przy 120-130-140? Miales okazje sprawdzic?

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez ukuk
                      Wez wypij jakas meliske bo raz widze skrajny zachwyt, zaraz za chwile miazdzaca krytyka... masz "te dni" czy co? Octavia to tylko samochod, a tu widze skrajne emocje jak co najmniej przy porodzie
                      Ale dokładnie to samo mogę napisac o Tobie i podniecaniem sie przez ciebie Kia Ceed, a przeciez to tylko samochód.
                      A tak wogóle to nie wiesz co to ironia ? Bo to absolutnie nie to samo, co krytyka.
                      P.S.
                      Co to za głupia moda pisania że ktos sie czymś tam podnieca podczas dyskusji. Jak według ciebie ma wyglądac dyskusja bez angażowania się w nią ????
                      Zamieszczone przez ukuk
                      A wracajac do wnetrza Octavii, ja pisalem tylko o materialach
                      Pisałeś o wnetrzu (takie słowo padło w twoim poście)
                      Natomiast ja pisałem, w pierwszym poście na na który Ty odpowiedizałeś, o .... desce rozdzielczej ( a deska rodzielcza wykonana jest duzo lepiej w O III niz w Ceedzie), a Ty odebrałeś to do całego wnętrza. Takze , wypij ... meliskę i z większym spokojem czytaj posty które komentujesz.

[ Dodano: Wto 30 Kwi, 13 13:24 ]
                      Zamieszczone przez ukuk
                      ale sa tez przyjemnie miekkie i siadajac zapadasz sie w pewnym stopniu w fotelu
                      Dobre to to moze i jest na krótkich trasach, ale na długich taka miękkośc i zapadanie sie wychodzą bokiem. Mówię ci to jako były własciciel kilku aut Renault które słynęły z miękkich foteli w które się zapadało.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Wiltord
                        Classic
                        • 2012
                        • 28

Panowie, spokojnie, dłuuuuugi "łykend" majowy, po co te nerwy

Któryś kolega gdzieś już na n-tej stronie (173 strony - sic!) napisał że już odebrał lub miał odbierać nową Oktaśkę? Gdzie się podział, miał temat założyć w Showroom i cisza... :?: :idea:
                        [O2] --->>> stworzona do podróżowania...
                        <<------ Showroom -> moja Oktaśka ------>>

Komentarz

• t271828
                          Elegance
                          • 2008
                          • 928

Zamieszczone przez Big
                          Dobre to to moze i jest na krótkich trasach, ale na długich taka miękkośc i zapadanie sie wychodzą bokiem.
                          Rzecz gustu - dla mnie np. O1 ma trzy wady:
                          twarde fotele, skrzynia biegów, ilość miejsca na tylnej kanapie

a komfort aut francuskich odpowiada mi na wszystkich trasach - tych dłuższych i tych krótszych

Komentarz

• ukuk
                            Rider
                            • 2010
                            • 699

Zamieszczone przez Big
                            Ale dokładnie to samo mogę napisac o Tobie i podniecaniem sie przez ciebie Kia Ceed, a przeciez to tylko samochód.
                            Alez ja sie nie podniecam tylko chcialbym aby dyskusja oddawala rzeczywistosc. Gdybym sie podniecal napisalbym cos w stylu: "Hehe PaCZ Seed jakie cienkie nitki we fotelach ma ten koreanski Ceed i jeszcze ten znaczek tandetny, jak ze Forda... hehe HY hy"

Zamieszczone przez Big
                            A tak wogóle to nie wiesz co to ironia ? Bo to absolutnie nie to samo, co krytyka.
                            wiem, wiem i uwierz... Twojej nie dalo sie nie zauwazyc, byla tak subtelna jak boczek w O3 8)

Zamieszczone przez Big
                            Pisałeś o wnetrzu (takie słowo padło w twoim poście)
                            Podstawic Ci jeszcze nogawke, zebys mogl sie jej jeszcze latwiej czepic i troche poszarpac?

Zamieszczone przez Big
                            Zamieszczone przez ukuk
                            ale sa tez przyjemnie miekkie i siadajac zapadasz sie w pewnym stopniu w fotelu
                            Dobre to to moze i jest na krótkich trasach, ale na długich taka miękkośc i zapadanie sie wychodzą bokiem. Mówię ci to jako były własciciel kilku aut Renault które słynęły z miękkich foteli w które się zapadało.
                            Mowie Ci to jako obecny wlasciciel francuskiego auta z miekkim welurowym fotelem... Jezeli cos mialbym brac z tego samochodu do nowego... to wlasnie bylby to ten fotel + wyciszenie. Mimo, ze w O3 w sumie wygodnie mi sie siedzialo (jezdzac), tak tu bym nie mial najmniejszego dylematu, ktory fotel chcialbym miec.

Zamieszczone przez Wiltord
                            Panowie, spokojnie, dłuuuuugi "łykend" majowy, po co te nerwy :idea:
                            Jakie tam nerwy! Dyskusja z Big-iem to w 120% rozrywka :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez ukuk
                              tylko chcialbym aby dyskusja oddawala rzeczywistosc
                              No i oddaje, a że nie taka jak sobie wymysliłeś. No cóż. Naprawdę staram sie być bezstronny, choc zapewne Ty twierdziesz, że jest inaczej, to zapewniam cię że nie jest. Jednak daleki jestem od jechania po O III z byle powodu.
                              Dla mnie deska Ceeda jest wykonana z dużo gorszych materiałów niż O III. Wystarczy pomacać, aby się o tym przekonać.

Zamieszczone przez ukuk
                              Podstawic Ci jeszcze nogawke, zebys mogl sie jej jeszcze latwiej czepic i troche poszarpac?
                              No chyba o sobie z tą nogawką piszesz, bo czepiasz sie rzeczy których ja nawet na mysli nie miałem. 8)
                              Zamieszczone przez ukuk
                              Jezeli cos mialbym brac z tego samochodu do nowego... to wlasnie bylby to ten fotel + wyciszenie.
                              A ja właśnie odwrotnie. Ani miękkich, przez co mało wygodnych na długich trasach, foteli, ani świszczących non-stop uszczelek, z renówek za nic bym nie zabrał.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• paweł2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1405

Zamieszczone przez ukuk
                                  ak wyciszenie w tej Kijance przy 120-130-140? Miales okazje sprawdzic?
                                  Silnikowo OIII byla cichsza bo to TsI :wink: ale jesli chodzi o szumy powietrza przy 130 bo tyle max jechalem to w Cedzie bylo jakby ciszej.
                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• ukuk
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 699

Zamieszczone przez Big
                                    No cóż. Naprawdę staram sie być bezstronny
                                    Doceniam dazenie do samodoskonalenia, bede Ci kibicowal zebys w koncu osiagnal ten cel :P

Zamieszczone przez Big
                                    Jednak daleki jestem od jechania po O III z byle powodu.
                                    Dokladnie tak jak i ja. Tylko ze poza "anielska" biela dostrzegam rowniez odcienie szarosci. I zapewniem Cie, ze w przypadku O3 ta szarosc jest znacznie jasniejsza niz ciemniejsza... I ze wzgledu na turbobenzyny tak calosciowo jest nawet wyraznie jasniej niz w przypadku ceeda. (wow-kamien z serca!)

Zamieszczone przez Big
                                    Dla mnie deska Ceeda jest wykonana z dużo gorszych materiałów niż O III. Wystarczy pomacać, aby się o tym przekonać.
                                    Ciutke gorszych - w Ceedzie material deski jest bardziej polyskliwy, w O3 jest b.matowy - wyglada troche lepiej. Ale to juz sa kosmiczne detale, tym bardziej na tle obsmianego przez Ciebie plastikowego boczka.

Zamieszczone przez Big
                                    A ja właśnie odwrotnie. Ani miękkich przez co mało wygodnych na długich trasach foteli ani świszczących non-stop uszczelek z renówek za nic bym nie zabrał.
                                    ...i wniosek z tego taki, ze w sumie dobrze, ze nie jestesmy wszyscy klonami... I na tej konkluzji juz moze skonczymy?

Zamieszczone przez paweł2
                                    Zamieszczone przez ukuk
                                    ak wyciszenie w tej Kijance przy 120-130-140? Miales okazje sprawdzic?
                                    Silnikowo OIII byla cichsza bo to TsI :wink: ale jesli chodzi o szumy powietrza przy 130 bo tyle max jechalem to w Cedzie bylo jakby ciszej.
                                    Dzieki za informacje... No, a silnik to wlasnie najwieksza wada Kijanki. Decydujac sie na ceeda chcac nie chcac musialbym pojsc w diesla.

Komentarz

• michalek1912
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 113

ukuk, Czy pierwszą rzeczą jaką robisz po wejściu do auta, jest macanie obitych materiałem boczków? :lol:
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• ukuk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 699

Druga, bo najpierw macam deske rozdziecza.

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez ukuk
                                          Ciutke gorszych - w Ceedzie material deski jest bardziej polyskliwy, w O3 jest b.matowy - wyglada troche lepiej. Ale to juz sa kosmiczne detale, tym bardziej na tle obsmianego przez Ciebie plastikowego boczka.
                                          Wsiądź do Ceeda i dotknij tego materiału. Zobaczysz, że o ile w O III jest on mięciutki i ugina się pod palcem niemal odrazu, poza tym ma fają fakturę i jak sam zauważyłeś jest elegancko matowy, to w Kii dopiero mocne nagniecenie powoduje jego ugięcie i ma inną, moim zdaniem mniej ciekawą, bo taką dziwnie chropowatą, fakturę niż w O III. To się rzuca w oczy, to nie jest ciutkę, to jest zauważalne.

[ Dodano: Wto 30 Kwi, 13 17:58 ]
                                          Zamieszczone przez ukuk
                                          ...i wniosek z tego taki, ze w sumie dobrze, ze nie jestesmy wszyscy klonami... I na tej konkluzji juz moze skonczymy?
                                          A tu zgadzamy się w 100%.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

Jeszcze te boczki wam sie nie znudziły?

Komentarz

• rowerek
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 449

Panowie, skąd Wy takie prochy bierzecie, żeby pitolić o nic nie wartym boczku drzwiowym ruski rok :?: :!:
                                              Przez to Wasze gadanie zupełnie mi się odechciało czytać ten wątek, o! Przebija się człowiek przez te strony tylko scrollując z nadzieją, że w końcu ktoś napisze coś pożytecznego...

Komentarz

• dontak
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 586
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, ukuk, Otworzcie sobie osobny wątek i tam sobie wrzucajcie bo tego na prawdę już się nie chcę czytać! Człowiek ma nadzieję że dowie się czegoś o nowej szkodzie a tu ciągle dwóch gości kłóci się o jakieś boczki sroczki i inne pierdoly! Każdy powiedział to co mysli i wystarczy, a Wy sobie tutaj własny kącik dyskusyjny zalozyliscie! Aż dziw że żaden z Adminow nie reaguje!
                                                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• ukuk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 699

No w sumie racja, ale juz skonczylismy... bo temat choc gleboki to i tak juz sie wyczerpal :P ops:

Komentarz

• DJ MŁODY
                                                    RS
                                                    • 2007
                                                    • 5908
                                                    • Octavia II (1Z3)

śmietnik !!! - piszcie co chcecie !!!

może ktoś w końcu zrobi porządek w tych 174 stronach , bo syf totalny :!: :!: :!:

porządku tu nie ma kto zrobić , tylko czerwone karki rozdawać ...
                                                    pozdrawiam Adam
                                                    Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

Pracuję...