Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Kurdę, przecież te boczki wcale nie sa wykonane z twardego plastiku... :? :!:
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• RafalekM
      Rider
      • 2009
      • 362

Jak komuś się nie podobają boczki, niech obije je sobie skórą, alcantarą czy czym tam chce albo nie wsiada do O3, japieprze...

Wczoraj byłem w Polbisie obejrzeć O3. Może nie ma między nimi tak dużej różnicy jak pomiędzy O1, a O2, ale naprawdę nie jest źle. 1.4 TSi z klimą, ogarniętym radiem, elektryką idzie mieć za ok 67 tys, więc nie ma tragedii. IMO to poprawne auto, fajerwerków ni ma.

Może Golf VII jest lepiej wykonany i podobnie kosztuje, ale są ludzie, którzy nie chcą jeździć VW (ja nie jestem jednym z nich) i wezmą Skodę. Ceny jeszcze trochę spadną i zobaczycie, że początkowe marudzenie będzie niczym.

Komentarz

• Puchacz
        Moderator
        S_OCP Member
        • 2004
        • 1192
        • Superb III (3V3)

DJ MŁODY, niestety, już za długi jest ten wątek na sprzątanie. Nie ma technicznej możliwości wydzielić bezsensownych postów.

Po to jest dział Motoryzacyjne pogaduchy, żeby było miejsce na właśnie takie luźniejsze dyskusje, które nie powinny mieć miejsca w działach technicznych.
        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Combi 4x4

Bez relingów jakoś tak dziwnie wygląda :P
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• rowerek
            Rider
            • 2010
            • 449

Bez sensu, że Skoda obowiązkowo podnosi zawieszenie przy 4x4 i auto wygląda jak na szczudłach. Gro osób wybiera 4x4 nie po to, żeby jeździć po wertepach, ale dla samych właściwości jezdnych na mokrym/śniegu. Podniesione zawieszenie powinno być w opcji.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

rowerek, 100% racji.
              I szkoda, że nie ma w liftbacku 4x4.
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• ukuk
                Rider
                • 2010
                • 699

Swietnie to 4x4 wyglada, bardzo masywnie.

PS. Jak to bedzie wygladalo cenowo na tle zwyklego kombi? Ile okolo trzeba bedzie doplacic?

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Re: śmietnik !!! - piszcie co chcecie !!!

Zamieszczone przez DJ MŁODY
                  może ktoś w końcu zrobi porządek w tych 174 stronach , bo syf totalny :!: :!: :!:

porządku tu nie ma kto zrobić , tylko czerwone karki rozdawać ...
                  jaki chciałbyś mieć porządek w luźnych gadkach na temat superba i octavii, chciałbyś, żeby wszyscy byli dla siebie grzeczni i mili :?: :shock:
                  od razu Ci mówię - orka na ugorze :lol:
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• ukuk
                    Rider
                    • 2010
                    • 699

Duuuuzo zdjec OIII 4x4.
                    Following the world premiere of the new Octavia Combi at this year’s Geneva Motor Show, Skoda has released information about the 4x4 variants of its

Komentarz

• BADYL
                      RS
                      • 2011
                      • 2398
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

ukuk, fajnie dużo tych zdjęć...mam pytanie czy zamawiając oII w wersji 4x4 można było brać z normalnym lub sportowym zawieszeniem?faktycznie "zwykła 4x4" wygląda tak jakoś dziwnie podniesiona, ale mieć OIII4x4 na normalym zawiasie lub w wersji sport to było by coś....
                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez BADYL
                        ukuk, fajnie dużo tych zdjęć...mam pytanie czy zamawiając oII w wersji 4x4 można było brać z normalnym lub sportowym zawieszeniem?faktycznie "zwykła 4x4" wygląda tak jakoś dziwnie podniesiona, ale mieć OIII4x4 na normalym zawiasie lub w wersji sport to było by coś....
                        kupujesz nowe auto i pierwsze co robisz to zmienisz zawias, nowy sprzedajesz i problem z bani :lol:
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ukuk
                          Rider
                          • 2010
                          • 699

A czy w przypadku 2-ki wystepowala podniesiona wersja z napedem tylko na przod?, bo prawde mowiac tylko tyle mi do szczescia potrzeba

Tzn. wiem o jakims pakiecie na bezdroza+2cm przeswitu, ale to chyba nie to samo co w przypadku wersji 4x4...? bo tam wiekszy przeswit zalatwiano jakimis prostymi dystansami, co z kolei negatywnie odbijalo sie na komforcie. Czytalem wrecz, ze bylo tak niefajnie, ze az ludzie sami sobie obnizali do poziomu standardowego.

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ukuk
                            no faktycznie zdjec sporo - sa dwie O3 kombi - jedna w kolorze srebrnym - mi sie za bardzo nie podoba, wymarzone srebrne listwy wokol okien ma, ale ich praktycznie przez kolor lakieru nie widac, za to ta czerwona ich nie ma, szkoda.

ale... hmm... wklejam dwa zdjecia... i tak niesmialo, a wlasciwie to smialo - zapytam - czy nie mozna bylo tej klapy bagaznika zrobic normalnie, zamiast jakies dziwactwa jak tutaj na fotkach z profilu - po co jest to wyciecie? ani ladne z boku, ani praktyczne, bez sensu... na kiego grzyba wymyslac udziwnienia... oczywiscie na zywo moze to wyglada ok., na zdjeciu mi sie nie podoba.

http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• paweł2
                              L&K
                              • 2010
                              • 1405

Zamieszczone przez mirek_p11
                              yłem ostatnio zobaczyć Forda Focusa ST - ogólnie auto warte każdej wydanej złotówki. Cena za full wypas z rabatem 108 tys. zł
                              Zgadzam sie w 100% bajka auto.Gdyby bylo do kupienia za 80K juz by bylo moje a tak to :cry:
                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• lukaszc2
                                Rider
                                • 2013
                                • 376

Koledzy dalej o tych boczkach. A ja właśnie dzisiaj świętuje przejechanie 1000 km OIII. (jutro będzie 1500) :lol:
                                Jak kogoś interesuje spalanie (raport w podpisie zawiera paliwo zużyte również do zabawy Webasto). Generalnie podawane przez producenta zużycie paliwa w trasie jest do osiągnięcia jadąc płynnie 90-100 km/h, średnie spalanie też do osiągnięcia przy założeniu, że w mieście jedziemy jak "kapelusznik" (przepraszam ale takie określenie mi przychodzi do głowy) a na trasie 90-100 km/h, co do spalania w mieście przy delikatnej jeździe wychodzi mi około 7,2 normalnie to 7,5 - 8 l/100km także podawane przez producenta zużycie w mieście jest dla mnie nie osiągalne (producent podaje 6,5). Wyniki mogą być zawyżone bo na pewno troszkę zużyło Webasto (a bawiłem się nim sporo - rano żeby odjechać na gorącym silniku a potem żeby pokazać znajomym jak to działa). Jutro jadę dłuższą trasę zobaczymy jak wyjdzie. Może jak silnik się dotrze to spalanie spadnie .... zobaczymy.
                                Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• ukuk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 699

Mial ktos moze okazje jezdzic nowym Leonem?

Bo nie ukrywam, ze po tych ostatnich kwiatkach, marka ta kojarzyla mi sie glownie z plastikowa tandeta najnizszych lotow... a tu taka niespodzianka:

Z ciekawosci sprawdzilem jak wedlug linkowanego wczesniej w tym watku ADAC-a plasuje sie wyciszenie Leona... No i zupelnie wbrew temu co sie spodziewalem zmierzyli, ze halas jest na poziomie Golfa! czyli sporo lepiej od OIII bo 66,4dB vs 68dB o ile dobrze pamietam.

Szczerze mowiac jakos nie bardzo moge w to uwierzyc dlatego zapytuje... czy ktos jezdzil juz Leonem? Mimo, ze pod wzgledem wygladu IMO nie umywa sie do OIII to za cisze we wnetrzu jakos bym to przebolal.

Link do pdf-a: http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Au...tive_Style.pdf

Komentarz

• padero
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 369
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

lukaszc2, Gdzie zdjęcia Twojego nowego nabytku, doczekamy się tematu w showroomie? Czy dopiero mojej zdjęcia będą jako pierwsze :diabelski_usmiech
                                    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• rowerek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 449

Zamieszczone przez ukuk
                                      Mial ktos moze okazje jezdzic nowym Leonem?
                                      Myślę, że w ogóle będzie ciężko kogokolwiek znaleźć w naszym kraju. Ze względu na konflikt na linii VW Auto Group i Iberia Motor Company (wyłączny importer Seata) VW wprowadził zakaz sprzedaży Seatów w Polsce. Dokładniej mówiąc fabryka Seata ma zakaz sprzedaży aut Iberii... Pozostaje tylko kupno auta za granicą.

Komentarz

• ukuk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 699

No wlasnie cos o tym czytalem, ale myslalem ze to jakies wyglupy i srednio powazna proba sil. A tu jednak nie... Na serio wzieli sie za lby.

Komentarz

• Rok z Bagien
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1172

Zamieszczone przez ukuk
                                          A czy w przypadku 2-ki wystepowala podniesiona wersja z napedem tylko na przod?, bo prawde mowiac tylko tyle mi do szczescia potrzeba

Tzn. wiem o jakims pakiecie na bezdroza+2cm przeswitu, ale to chyba nie to samo co w przypadku wersji 4x4...? bo tam wiekszy przeswit zalatwiano jakimis prostymi dystansami, co z kolei negatywnie odbijalo sie na komforcie. Czytalem wrecz, ze bylo tak niefajnie, ze az ludzie sami sobie obnizali do poziomu standardowego.
                                          Jak wygląda, możesz zobaczyć na mojej Anićce. Przy moich 17 różnica w prześwicie do Scouta jest niewielka.

I nie słuchaj głupot, do głowy by mi nie przyszło obniżać zawias. Przy ori 15, Anićka trochę "pływa", ale przy 17 i 225 szerokości, to mało co jest ją w stanie wyprowadzić z równowagi.

A tak w ogóle, to czy ja dobrze czytam ? O III Combi 4x4 z 1.8 Tsi ma być z tą mocniejszą DSG(6) ? Będzie taki zestaw ? 4x4, 1,8 Tsi i DSG ?? Toż to takich rzeczy nie ma nawet w Superbie ??

I się robi mocno mniam, mniam.... :hmm

Komentarz

• lukaszc2
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 376

Zamieszczone przez padero
                                            lukaszc2, Gdzie zdjęcia Twojego nowego nabytku, doczekamy się tematu w showroomie? Czy dopiero mojej zdjęcia będą jako pierwsze :diabelski_usmiech
                                            Przecież były zdjęcia w tym wątku, jakoś nie mogę się zebrać żeby założyć temat w showroomie (postaram się to zmienić).
                                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Rok z Bagien, powiadasz że obniżenie samochodu to głupota? Prowadziłeś kiedyś obniżony samochód?
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• neoXs
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 555

To dla potwierdzenia słów lukaszc2 wstawię jakie mi się udało zaobserwować spalanie w 1.2 TSI 85km.

Trasa 100km - 4.9l (jeżdżę na autostradzie 110-115 km/h bo tak od zawsze lubię )
                                                Miasto - 7 i 7.2l (normalna jazda bez ostrego deptania, ale także bez ślimaczenia się)

Trasa 80km + miasto 15km (prawie same korki, gdzie turlałem się chyba z 1h albo ciut dłużej) - 5.6l

W porównaniu do poprzedniego 1.6 mpi BFQ stwierdzam, że wyprzedzanie jest pewniej i lepsze, przyspieszenie fajnie idzie wyczuć na 2 i 3 biegu, zbieranie się do setki jest podobne, a może i odrobinę lepsze niż w 1.6 Auto w pełni załadowane 4 dorosłymi osobami nie ma żadnego problemu z jazdą, także pod górkę Póki co baaaaaardzo sobie chwalę i silnik i całe autko No i przy moich przebiegach 8-10 tys km rocznie LPG jest mi całkowicie zbędny w tym przypadku. Poza tym na trasie gdzie przejazd LPG kosztował mnie 25zł, a teraz 27-30zł na benzynie to naprawdę mała różnica

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1172

Zamieszczone przez piramida
                                                  Rok z Bagien, powiadasz że obniżenie samochodu to głupota?
                                                  Nie.
                                                  Mówię, że kupowanie podwyższonej Skody (PNB, Scout) i jego późniejsze obniżanie - bo rzekomo źle się prowadzi - uważam za głupotę.

Jak komuś nie leży większy prześwit, to go nie kupuje. I tyle !
                                                  Ale kupować (dopłacać za to), a później obniżać ? Bez sensu...

Komentarz

• Tippo
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1349
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez piramida
                                                    kupujesz nowe auto i pierwsze co robisz to zmienisz zawias, nowy sprzedajesz i problem z bani
                                                    To sprzedaj cwaniaczku moj :P Bo tak wlasnie zrobilem. No lipa z tym 4x4 podniesionym, bo jak ktos napisal nie kazdy kupuje do jazdy po wertepach, miejmy nadzieje, ze bedzie opcja std. zawieszenia chociaz.
                                                    Juz to pisalem, ale jakby byl g7 4x4 z 2.0 tsi lub 1.8 to bym nawet na o3 nie spojrzal :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez ukuk
                                                    Byl pakiet na bezdroza i przeswit miala jak o2 4x4.

Zamieszczone przez ukuk
                                                    Ktos ci naopowiadal glupot. Mialem o1 4x4 mam o2 4x4, w kazdej fabrycznie mialem inne amory i springi. A prowadzi sie to czesto lepiej niz zwykle o1 i o2 ktore sa miekkie, bo pakiet na bezdroza jest zawieszeniem twardszym, jak np. w ulicznych suvach. O1 nie miala lekko i czesto jezdzila z 200-300kg w bagazniku, a kolejny wlasciciel - moj sasiad nadal jezdzi na fabrycznym zawiasie. O2 z pakietem na bezdroza przy pelnym zladunku ledwo co usiadla dupka- jakies 10-15mm. Pakiet na bezdroza to fajna sprawa na syf i do meczenia auta. Wada jest brzydka prezencja, mniejszy nieco komfort i wiekszy nieco szum powyzej 120 km/h.

Komentarz

Pracuję...