Octavia III i Superb II FL
Zwiń
X
-
-
marlej108, pobudka, południe minęło !!!Zamieszczone przez marlej108to ten pakiet do Active wydaje mi sie lepszy od dotychczasowego, choc szkoda, ze juz Bolero nie ma w nim.
A masz cene wyjsciowa 1.4 tsi active? ciekawi mnie czy bedzie wyzsza niz dotychczasowa, oraz informacje czy Skoda utrzyma te znizki 8600 zl dalej?
Koledzy piszą o O III, a nie o Superbie.
Komentarz
-
O Boze... racja. Sorry.Zamieszczone przez Rok z Bagienmarlej108, pobudka, południe minęło !!!Zamieszczone przez marlej108to ten pakiet do Active wydaje mi sie lepszy od dotychczasowego, choc szkoda, ze juz Bolero nie ma w nim.
A masz cene wyjsciowa 1.4 tsi active? ciekawi mnie czy bedzie wyzsza niz dotychczasowa, oraz informacje czy Skoda utrzyma te znizki 8600 zl dalej?
Koledzy piszą o O III, a nie o Superbie.
tak czy owak, pakiet wydaje sie fajny.
ps. tez wlasnie obejrzalem ten test O2 i O3 w Automaniaku. No red. Maznas mowi po prostu prawde - lepsze jest zawieszenie wielowahaczowe i nie ma sie co czarowac ze jest inaczej.
Zdziwila mnie tez informacja, ze choc bagaznik O3 jest o 30 litrow wiekszy... to jej ladownosc wzgledem O2 jest o 50 kilogramow mniejsza.... ???!!!???
Komentarz
-
Widziałem to zdjęcie i podobny pomysł mi zakołatał w łepetynie.Zamieszczone przez rowerekDopiero teraz zauważyłem, że Combi 4x4 ma tłumiki po obu stronach.
The new Škoda Octavia Combi is a new highlight in the world of compact cars. Like no other vehicle in this segment, the newest Škoda combines...
Jakiś ładny akcesoryjny 'dyfuzor', ładne końcóweczki i jest git
Może nawet wydech z RS'ki podejdzie :diabelski_usmiech
Się zdarza, a dzień senny, pogoda wywija hołubce, to i pomyślunek czasem szwankuje. :wink:Zamieszczone przez marlej108O Boze... racja. Sorry.
Przez 5 lat jeździłem na belce, teraz prawie 3 na wielowahaczu.Zamieszczone przez marlej108lepsze jest zawieszenie wielowahaczowe i nie ma sie co czarowac ze jest inaczej.
Test o wypadaniu na łuku (nie widziałem w Automaniaku) można sobie w buty włożyć. Zbyt wiele zmiennych, by o czymś definitywnie przesądzać. Wystarczy inaczej wejść w łuk, później skręcić koła, czy mieć lepsze/gorsze opony i wynik zostanie wypaczony.
Ale zgadzam się z tezą o wyższości wielowahacza, jego przewaga uwydatnia się na poprzecznych, występujących po sobie nierównościach np. szczeliny, pęknięcia na jezdni. Jak są w miarę liniowe to czuć na belce "tąpnięcie". Jak nie są liniowe to oprócz "tąpnięcia" czuć lekki wstrząśniecie karoserii. Tak było przynajmniej w 307.
To były jedyne niedogodności tego zawieszenia. Innych nie czułem, w tej liczbie też, bym się czuł mało bezpiecznie na łukach. :roll:
Komentarz
-
Szkoda że nie przetestowali dwóch O3 tylko z innymi zawiechami, test byłby bardziej miarodajny.jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
Jak ktoś chce obejrzeć odcinek automaniaka z testem octavek to przez 7 dni bedzie dostepny na ich playerze http://tvnplayer.pl/programy-online/...E07,19976.html (od 19:30)
Komentarz
-
on juz jest, wlasnie tam go widzialem.Zamieszczone przez irekkJak ktoś chce obejrzeć odcinek automaniaka z testem octavek to przez 7 dni bedzie dostepny na ich playerze http://tvnplayer.pl/programy-online/...E07,19976.html (od 19:30)
Sam test jest raczej ubogi bo oprocz tej jazdy porownawczej to ... nic wiecej nie ma na temat O3.
Komentarz
-
Tak jak napisalem wyzej - test jest niemiarodajny i tendencyjny. Maznas - dyletant - nie rozroznia typow zawieszen nazywajac zaleznym zawieszeniem belkę (zawieszenie półzależne - ruch jednego koła danej osi w niewielkim stopniu wpływa na drugie koło (np.: zawieszenia z belką skrętną )), a porywa sie na testy.
Komentarz
-
Z tym zgadzam się w 1000%Zamieszczone przez SeedMaznas - dyletant
Nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie że jakikolwiek "test" samochodu dla tego faceta, polega zawsze na tym samym schemacie:
Pizda do podłogi -> parę wywnętrzeń o "zajebistości tego co pod maską" -> jeszcze głębsza pizda w podłogę -> "a teraz pokażę wam jak to trzyma się na łuku" -> łuk na drodze i pizda -> "no...sami widzicie jakie to zajefajne auto" -> koniec programu
Dla gościa testowanie auta polega w większości na gnieceniu gazu w podłogę i dodaniu paru ogólnikowych, nic nie wnoszących informacji o paru systemach w które zaopatrzony jest testowany wózek.Artur
Komentarz
-
Tak naprawdę automaniak nigdy nie był rzetelnym programem, ja go osobiście traktuję podobnie jak top gear - do pośmiania i do popatrzenia na coś na co mnie nie stać :diabelski_usmiech
Komentarz
-
o2 4x4 ma 60 , zwykla 50. Jesli w o3 bedzie tylko 50 to przy 1.8 tsi, na trase troszke kicha.Zamieszczone przez rowerekMoze 4x4 bedzie mialo 5-10l wiekszy zbiornik, tak jak bylo to kiedys w O1. Nie wiem jak O2
Komentarz
-
Q... ale trafiłem na felerny silnik CAXA w mojej Czeszce :P Jednym pali przy prędkościach autostradowych, 4 osoby na pokładzie,pełny bagażnik na wakacje, klima 5l/100km, innym leci 220 km/h, rozrząd mi się nie tłucze mimo ze produkcja 04/10 i ponad 60 kkm na liczniku :diabelski_usmiechZamieszczone przez OrsonTSIQ7 a pozniej dołaczył Pan w A7 i takim sposobem "nadrobiłem" 27 minut pedzac z audikami 200-220 km/h
A tak na poważnie to przeleciałeś około 100km ze spalaniem powyżej 20l (mój przy 200 ma spalanie 20-27l) więc te 27 min zaoszczędzone na czasie to około 60 zeta mniej w portfelu no ale kto bogatemu zabroni :diabelski_usmiech A możesz podać jaka była temp oleju jak zacząłeś zwalniać bo u mnie po 30 km jazdy z V 200 licznikowym temp oleju potrafi przekroczyć 120 st
Wczoraj jak testowaliśmy w Kryspinowie nową O3 i porównywali z moją to podczas krótkiego wspólnego ganiania przy V nie większym niż 170 to i tak miałem spalanie 14l
Komentarz
-
Mógłbyś coś więcej napisać o tym porównaniu, w sensie spalanie, jazda,głośność przy większych prędkościach itp, itdZamieszczone przez eaglemirekWczoraj jak testowaliśmy w Kryspinowie nową O3 i porównywali z moją to podczas krótkiego wspólnego ganiania przy V nie większym niż 170 to i tak miałem spalanie 14l
Komentarz
-
Fajne macie spalanie w tych "ekologicznych" 1,4. Powyżej 20l to już zacny wynik
Rozumiem, że nikt i nic Cię nie przekona, że wielowahacz jest lepszy?Zamieszczone przez SeedTak jak napisalem wyzej - test jest niemiarodajny i tendencyjny. Maznas - dyletant - nie rozroznia typow zawieszen nazywajac zaleznym zawieszeniem belkę (zawieszenie półzależne - ruch jednego koła danej osi w niewielkim stopniu wpływa na drugie koło (np.: zawieszenia z belką skrętną )), a porywa sie na testy.
Komentarz
-
kolego - to ze wielowahacz jest lepszy - nie dyskutujemy. dyskutujemy o tescie w automaniaku - a to juz inna sprawa. na podstawie tego testu nie mozna wyciagac zadnych wnioskow.Zamieszczone przez MajowyRozumiem, że nikt i nic Cię nie przekona, że wielowahacz jest lepszy?
Komentarz
-
i to zakończenie bezcenne...kiedy Maznas odjeżdża "starą" Octavią IIFL a nowa zostaje... "symboliczny wybór" :lol:Zamieszczone przez irekkautomaniak z testem octavekPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
z jednym sie tylko zgodzę z automaniakiem - największą niewiadoma przy zakupie wchodzącego modelu są niedoróbki wieku dziecięcego. Zawsze dotestuje się to na nabywcach. Byle bez ofiar.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
O spalaniu w O3 nie powiem bo nie zwróciłem na to uwagi. Idzie bardzo fajnie, Siedzenia chyba trochę gorsze trzymanie niż w O2 (przód/tył) Więcej miejsca na kolana z tyłu w O3Zamieszczone przez paderoMógłbyś coś więcej napisać o tym porównaniu, w sensie spalanie, jazda,głośność przy większych prędkościach itp, itd
Ledy przód/tył bardzo duży plus. Podczas ganiania O3 i mojej powyżej tych 140 zostawałem w tyle (ale bez tragedii) ale raz że jednak katalogowo to 20 KM i 50 Nm różnicy na korzyść O3 oraz ja byłem na 225 a ona 205 wiec i to jakiś wpływ miało. Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3 i bardzie basowo słychać silnik. Wspomaganie kierownicy lepsze i biegi jak dla mnie lepiej wchodzą ale promień skrętu chyba gorszy. Start/stop jedno wielkie G :!: Pod maską więcej miejsca ale bardziej mimo wszystko estetycznie wygląda to w O2, uszczelkę którą modzimy aby się nie brudził silnik w O3 już dali ale podkleili od wewnątrz na klapie silnika. Aby wymienić żarówki w przednich reflektorach nie trzeba już wyciągać całej lampy bo jest dostęp. Dużo ładniejsze lampki w podsufitce z ledzikam. Ogólnie ja bym z chęcią przygarnął O3 z tym silnikiem i podobnym wyposażeniem ale w combi.
Bo to nie silnik do takich V :PZamieszczone przez MajowyFajne macie spalanie w tych "ekologicznych" 1,4. Powyżej 20l to już zacny wynik
Komentarz
-
A jednak...Zamieszczone przez eaglemirekJeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3
Komentarz
-
-
A już myślałem, że ten temat się skończył ehhh... szkoda gadaćZamieszczone przez ruwadoeaglemirek, :wink: a słynne twarde boczki?
Komentarz
-
-
To jest moje odczucie ale ja mam inne opony, większy ich rozmiar, owiewki które też wprowadzają szum przy dużych prędkościach :!: Jak moja była nowa też wydawało mi się że jest cichsza ale po dłuższym użytkowaniu ucho przyzwyczaja sie do pewnych dźwięków a a inne wychwytuje. przejechanie kilkunastu kilometrów to zbyt mało aby to stwierdzić.Zamieszczone przez paderoeaglemirek napisał/a:
Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3
A jednak...
Szczerze mam je wZamieszczone przez ruwadoeaglemirek, :wink: a słynne twarde boczki?
i rozpisywanie się na ich temat przez naście stron jak dla mnie :shock: Chyba bym wolał te z O3 bo na 100% łatwiejsze do utrzymania w czystości. Szczególnie latem kiedy dużo jeździmy z gołymi łokciami to mam na drzwiach i podłokietniku wiecznie białe ze złuszczającej się skóry łokci (może już mój wiek robi że się bardziej złuszczam ale nie wygląda to zbyt estetycznie :evil: ) W O2 ten kawałek materiału na drzwiach ma fakturkę i jak mocniej się na nim oprzeć to czuć to na łokciu (ale może to znowu ja mam zbyt unerwione i wrażliwe łokcie :diabelski_usmiech )
Komentarz
-
skoda.pl siadła, może coś mieszają w O3 i SII FLJest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD
Komentarz
-
mnie też to śmieszy - jak by mnie ktos dał nowa O III - to nawet z boczkami z blachy bym ja brał p- najwyżej wykleił bym je filcem :szeroki_usmiechZamieszczone przez eaglemirekSzczerze mam je w
pozdrawiam - Darek
Komentarz

Komentarz