Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rowerek
    Rider
    • 2010
    • 449

Dopiero teraz zauważyłem, że Combi 4x4 ma tłumiki po obu stronach.

Jakiś ładny akcesoryjny 'dyfuzor', ładne końcóweczki i jest git Może nawet wydech z RS'ki podejdzie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Rok z Bagien
      L&K
      • 2010
      • 1172

Zamieszczone przez marlej108
      to ten pakiet do Active wydaje mi sie lepszy od dotychczasowego, choc szkoda, ze juz Bolero nie ma w nim.

A masz cene wyjsciowa 1.4 tsi active? ciekawi mnie czy bedzie wyzsza niz dotychczasowa, oraz informacje czy Skoda utrzyma te znizki 8600 zl dalej?
      marlej108, pobudka, południe minęło !!!

Koledzy piszą o O III, a nie o Superbie.

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
        to ten pakiet do Active wydaje mi sie lepszy od dotychczasowego, choc szkoda, ze juz Bolero nie ma w nim.

A masz cene wyjsciowa 1.4 tsi active? ciekawi mnie czy bedzie wyzsza niz dotychczasowa, oraz informacje czy Skoda utrzyma te znizki 8600 zl dalej?
        marlej108, pobudka, południe minęło !!!

Koledzy piszą o O III, a nie o Superbie.
        O Boze... racja. Sorry.

tak czy owak, pakiet wydaje sie fajny.

ps. tez wlasnie obejrzalem ten test O2 i O3 w Automaniaku. No red. Maznas mowi po prostu prawde - lepsze jest zawieszenie wielowahaczowe i nie ma sie co czarowac ze jest inaczej.

Zdziwila mnie tez informacja, ze choc bagaznik O3 jest o 30 litrow wiekszy... to jej ladownosc wzgledem O2 jest o 50 kilogramow mniejsza.... ???!!!???
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Zamieszczone przez rowerek
          Dopiero teraz zauważyłem, że Combi 4x4 ma tłumiki po obu stronach.

Jakiś ładny akcesoryjny 'dyfuzor', ładne końcóweczki i jest git Może nawet wydech z RS'ki podejdzie :diabelski_usmiech
          Widziałem to zdjęcie i podobny pomysł mi zakołatał w łepetynie.

O Boze... racja. Sorry.
          Się zdarza, a dzień senny, pogoda wywija hołubce, to i pomyślunek czasem szwankuje. :wink:

lepsze jest zawieszenie wielowahaczowe i nie ma sie co czarowac ze jest inaczej.
          Przez 5 lat jeździłem na belce, teraz prawie 3 na wielowahaczu.
          Test o wypadaniu na łuku (nie widziałem w Automaniaku) można sobie w buty włożyć. Zbyt wiele zmiennych, by o czymś definitywnie przesądzać. Wystarczy inaczej wejść w łuk, później skręcić koła, czy mieć lepsze/gorsze opony i wynik zostanie wypaczony.

Ale zgadzam się z tezą o wyższości wielowahacza, jego przewaga uwydatnia się na poprzecznych, występujących po sobie nierównościach np. szczeliny, pęknięcia na jezdni. Jak są w miarę liniowe to czuć na belce "tąpnięcie". Jak nie są liniowe to oprócz "tąpnięcia" czuć lekki wstrząśniecie karoserii. Tak było przynajmniej w 307.

To były jedyne niedogodności tego zawieszenia. Innych nie czułem, w tej liczbie też, bym się czuł mało bezpiecznie na łukach. :roll:

Komentarz

• polrob
            Rider
            • 2013
            • 535
            • Superb III (3V3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Szkoda że nie przetestowali dwóch O3 tylko z innymi zawiechami, test byłby bardziej miarodajny.
            jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
            była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• irekk
              L&K
              • 2011
              • 1093
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak ktoś chce obejrzeć odcinek automaniaka z testem octavek to przez 7 dni bedzie dostepny na ich playerze http://tvnplayer.pl/programy-online/...E07,19976.html (od 19:30)

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez irekk
                Jak ktoś chce obejrzeć odcinek automaniaka z testem octavek to przez 7 dni bedzie dostepny na ich playerze http://tvnplayer.pl/programy-online/...E07,19976.html (od 19:30)
                on juz jest, wlasnie tam go widzialem.

Sam test jest raczej ubogi bo oprocz tej jazdy porownawczej to ... nic wiecej nie ma na temat O3.
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Seed
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Tak jak napisalem wyzej - test jest niemiarodajny i tendencyjny. Maznas - dyletant - nie rozroznia typow zawieszen nazywajac zaleznym zawieszeniem belkę (zawieszenie półzależne - ruch jednego koła danej osi w niewielkim stopniu wpływa na drugie koło (np.: zawieszenia z belką skrętną )), a porywa sie na testy.
                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• r2r
                    RS
                    • 2008
                    • 4721
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Seed
                    Maznas - dyletant
                    Z tym zgadzam się w 1000%
                    Nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie że jakikolwiek "test" samochodu dla tego faceta, polega zawsze na tym samym schemacie:

Pizda do podłogi -> parę wywnętrzeń o "zajebistości tego co pod maską" -> jeszcze głębsza pizda w podłogę -> "a teraz pokażę wam jak to trzyma się na łuku" -> łuk na drodze i pizda -> "no...sami widzicie jakie to zajefajne auto" -> koniec programu

Dla gościa testowanie auta polega w większości na gnieceniu gazu w podłogę i dodaniu paru ogólnikowych, nic nie wnoszących informacji o paru systemach w które zaopatrzony jest testowany wózek.
                    Artur

Komentarz

• irekk
                      L&K
                      • 2011
                      • 1093
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak naprawdę automaniak nigdy nie był rzetelnym programem, ja go osobiście traktuję podobnie jak top gear - do pośmiania i do popatrzenia na coś na co mnie nie stać :diabelski_usmiech

Komentarz

• Tippo
                        L&K
                        • 2009
                        • 1349
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez rowerek
                        Moze 4x4 bedzie mialo 5-10l wiekszy zbiornik, tak jak bylo to kiedys w O1. Nie wiem jak O2
                        o2 4x4 ma 60 , zwykla 50. Jesli w o3 bedzie tylko 50 to przy 1.8 tsi, na trase troszke kicha.

Komentarz

• eaglemirek
                          RS
                          • 2010
                          • 14115
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
                          Q7 a pozniej dołaczył Pan w A7 i takim sposobem "nadrobiłem" 27 minut pedzac z audikami 200-220 km/h
                          Q... ale trafiłem na felerny silnik CAXA w mojej Czeszce :P Jednym pali przy prędkościach autostradowych, 4 osoby na pokładzie,pełny bagażnik na wakacje, klima 5l/100km, innym leci 220 km/h, rozrząd mi się nie tłucze mimo ze produkcja 04/10 i ponad 60 kkm na liczniku :diabelski_usmiech
                          A tak na poważnie to przeleciałeś około 100km ze spalaniem powyżej 20l (mój przy 200 ma spalanie 20-27l) więc te 27 min zaoszczędzone na czasie to około 60 zeta mniej w portfelu no ale kto bogatemu zabroni :diabelski_usmiech A możesz podać jaka była temp oleju jak zacząłeś zwalniać bo u mnie po 30 km jazdy z V 200 licznikowym temp oleju potrafi przekroczyć 120 st
                          Wczoraj jak testowaliśmy w Kryspinowie nową O3 i porównywali z moją to podczas krótkiego wspólnego ganiania przy V nie większym niż 170 to i tak miałem spalanie 14l

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• padero
                            Rider
                            • 2009
                            • 369
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                            Wczoraj jak testowaliśmy w Kryspinowie nową O3 i porównywali z moją to podczas krótkiego wspólnego ganiania przy V nie większym niż 170 to i tak miałem spalanie 14l
                            Mógłbyś coś więcej napisać o tym porównaniu, w sensie spalanie, jazda,głośność przy większych prędkościach itp, itd
                            Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Majowy
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 215

Fajne macie spalanie w tych "ekologicznych" 1,4. Powyżej 20l to już zacny wynik

Zamieszczone przez Seed
                              Tak jak napisalem wyzej - test jest niemiarodajny i tendencyjny. Maznas - dyletant - nie rozroznia typow zawieszen nazywajac zaleznym zawieszeniem belkę (zawieszenie półzależne - ruch jednego koła danej osi w niewielkim stopniu wpływa na drugie koło (np.: zawieszenia z belką skrętną )), a porywa sie na testy.
                              Rozumiem, że nikt i nic Cię nie przekona, że wielowahacz jest lepszy?

Komentarz

• Seed
                                Elegance
                                • 2010
                                • 875
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Majowy
                                Rozumiem, że nikt i nic Cię nie przekona, że wielowahacz jest lepszy?
                                kolego - to ze wielowahacz jest lepszy - nie dyskutujemy. dyskutujemy o tescie w automaniaku - a to juz inna sprawa. na podstawie tego testu nie mozna wyciagac zadnych wnioskow.
                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez irekk
                                  automaniak z testem octavek
                                  i to zakończenie bezcenne...kiedy Maznas odjeżdża "starą" Octavią IIFL a nowa zostaje... "symboliczny wybór" :lol:
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14888
                                    • Octavia IV (NX3)

z jednym sie tylko zgodzę z automaniakiem - największą niewiadoma przy zakupie wchodzącego modelu są niedoróbki wieku dziecięcego. Zawsze dotestuje się to na nabywcach. Byle bez ofiar.
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• eaglemirek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 14115
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez padero
                                      Mógłbyś coś więcej napisać o tym porównaniu, w sensie spalanie, jazda,głośność przy większych prędkościach itp, itd
                                      O spalaniu w O3 nie powiem bo nie zwróciłem na to uwagi. Idzie bardzo fajnie, Siedzenia chyba trochę gorsze trzymanie niż w O2 (przód/tył) Więcej miejsca na kolana z tyłu w O3
                                      Ledy przód/tył bardzo duży plus. Podczas ganiania O3 i mojej powyżej tych 140 zostawałem w tyle (ale bez tragedii) ale raz że jednak katalogowo to 20 KM i 50 Nm różnicy na korzyść O3 oraz ja byłem na 225 a ona 205 wiec i to jakiś wpływ miało. Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3 i bardzie basowo słychać silnik. Wspomaganie kierownicy lepsze i biegi jak dla mnie lepiej wchodzą ale promień skrętu chyba gorszy. Start/stop jedno wielkie G :!: Pod maską więcej miejsca ale bardziej mimo wszystko estetycznie wygląda to w O2, uszczelkę którą modzimy aby się nie brudził silnik w O3 już dali ale podkleili od wewnątrz na klapie silnika. Aby wymienić żarówki w przednich reflektorach nie trzeba już wyciągać całej lampy bo jest dostęp. Dużo ładniejsze lampki w podsufitce z ledzikam. Ogólnie ja bym z chęcią przygarnął O3 z tym silnikiem i podobnym wyposażeniem ale w combi.

Zamieszczone przez Majowy
                                      Fajne macie spalanie w tych "ekologicznych" 1,4. Powyżej 20l to już zacny wynik
                                      Bo to nie silnik do takich V :P

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• padero
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 369
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3
                                        A jednak...

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14888
                                          • Octavia IV (NX3)

eaglemirek, :wink: a słynne twarde boczki?
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• padero
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 369
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ruwado
                                            A już myślałem, że ten temat się skończył ehhh... szkoda gadać

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14888
                                              • Octavia IV (NX3)

padero, nie mogłem sie powstrzymać :wink:
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• eaglemirek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 14115
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez padero
                                                eaglemirek napisał/a:
                                                Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jednak ciszej w O3

A jednak...
                                                To jest moje odczucie ale ja mam inne opony, większy ich rozmiar, owiewki które też wprowadzają szum przy dużych prędkościach :!: Jak moja była nowa też wydawało mi się że jest cichsza ale po dłuższym użytkowaniu ucho przyzwyczaja sie do pewnych dźwięków a a inne wychwytuje. przejechanie kilkunastu kilometrów to zbyt mało aby to stwierdzić.
                                                Zamieszczone przez ruwado
                                                Szczerze mam je w i rozpisywanie się na ich temat przez naście stron jak dla mnie :shock: Chyba bym wolał te z O3 bo na 100% łatwiejsze do utrzymania w czystości. Szczególnie latem kiedy dużo jeździmy z gołymi łokciami to mam na drzwiach i podłokietniku wiecznie białe ze złuszczającej się skóry łokci (może już mój wiek robi że się bardziej złuszczam ale nie wygląda to zbyt estetycznie :evil: ) W O2 ten kawałek materiału na drzwiach ma fakturkę i jak mocniej się na nim oprzeć to czuć to na łokciu (ale może to znowu ja mam zbyt unerwione i wrażliwe łokcie :diabelski_usmiech )

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Bogol
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 99

skoda.pl siadła, może coś mieszają w O3 i SII FL
                                                  Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                                                  Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                                                  Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14888
                                                    • Octavia IV (NX3)

Szczerze mam je w
                                                    mnie też to śmieszy - jak by mnie ktos dał nowa O III - to nawet z boczkami z blachy bym ja brał p- najwyżej wykleił bym je filcem :szeroki_usmiech
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...