Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • padero
    Rider
    • 2009
    • 369
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bogol, Ta taśma jest metalowa?
    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• polrob
      Rider
      • 2013
      • 535
      • Superb III (3V3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Bogol
      Zreszta kazałem zbadać mojemu dealerowi czy sie da, i twierdzi ze sie da, jak tylko bedą na magazynie dostępne te uszczelki, to zamówi - acha o cena oscyluje koło 500zl
      Ciekawe czy w tylnych drzwiach część szyby nie otwierana (ta nie opuszczana) nie jest na stałe połączona z uszczelką. W takim przypadku może być konieczny demontaż tapicerki w drzwiach.
      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14888
        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez eaglemirek
        Możesz rozwinąć bo się zastanawiam czy nie masz zamiaru mnie obrazić swoją wypowiedzią :!: :evil:
        nie tylko Ciebie - tez mam taka myśl. jak bym czytał opinie na wp albo na onecie pod artykułem o Skodzie :evil: Ja tam nie wstydze się Skodziny ja nią jeżdżę i nic innym do tego, żeby mnie ocenać
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• OrsonTSI
          Rider
          • 2010
          • 716
          • Volkswagen
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

moze glosowanie o usuniecie tego kolesia bo ja tez go nie trawie tutaj
          OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• Bogol
            Drive
            • 2010
            • 99

Tak, metalowa.

Z wizy oragano-leptyczniej w O3 bez pakietu chrom, pod małym okienkiem uszczelkę można również zdjąć, nie zwróciłem uwagi powiem szczerze ale wydaje mi się ze tylna listwa jest w całości, tak jak przednia.

z pakietem chrom, ciemne auto wygląda zdecydowanie lepiej...
            Załączone pliki
            Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
            Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
            Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• kurczak1985
              Rider
              • 2009
              • 300

Zamieszczone przez OrsonTSI
              moze glosowanie o usuniecie tego kolesia bo ja tez go nie trawie tutaj
              Mnie tez niestety obrazal w swoich wypowiedziach... Tak to jest jak sie nie ma racjonalnych argumentow :roll:

Komentarz

• paweł2
                L&K
                • 2010
                • 1405

Zamieszczone przez lukaszc2
                Mam poważny problem z faktem, że ktoś może kupować octavkę za >90k

Może się ktoś trafi ale na pewno on/ ona będzie z tego forum................... Nawet floty nie kupią powyżej 90k
                Znam pare osob co zamowilo O3 i ceny oscyluja od 60-do max 80kzl.
                Takie cuda za 90-100+ to bedzie odsetek sprzedazy.
                Sam sie zastanawiam jak mozna za O3 dac np 120k przeciez jest tyle aut za taka kase Mazda6,Accord,Superb,I40,Optima,508, itd
                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Bogol
                  Drive
                  • 2010
                  • 99

Czerń, pakiet chrom i sport ORI zawias....

i coś czego u nas jeszcze w cenniku nie ma, przyciemniane szybki tył i pakiet dynamic (sportowe fotele, progi nakładki alu, i spojler)
                  Załączone pliki
                  Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                  Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                  Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• Majowy
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 215

Zamieszczone przez paweł2

Znam pare osob co zamowilo O3 i ceny oscyluja od 60-do max 80kzl.
                    Takie cuda za 90-100+ to bedzie odsetek sprzedazy.
                    Sam sie zastanawiam jak mozna za O3 dac np 120k przeciez jest tyle aut za taka kase Mazda6,Accord,Superb,I40,Optima,508, itd
                    To kwestia tego, jakiego auta potrzebujesz. Nie wszyscy chcą jeździć wielką limuzyną typu Superb, Accord, czy Optima. Za te pieniądze wolą kupić coś mniejszego, np: Audi A3, albo nowego Merca A-Klasę. Każdemu wedle potrzeb.

Na tym forum będzie pewnie i kilka osób które czekają na RS-a, a ten będzie kosztował ze 140 tys...

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

Zamieszczone przez Majowy
                      Na tym forum będzie pewnie i kilka osób które czekają na RS-a, a ten będzie kosztował ze 140 tys.
                      Aaaa to troche inna rozmowa :wink:
                      Zamieszczone przez Majowy
                      Nie wszyscy chcą jeździć wielką limuzyną typu Superb, Accord, czy Optima. Za te pieniądze wolą kupić coś mniejszego, np: Audi A3, albo nowego Merca A-Klasę. Każdemu wedle potrzeb.
                      Wiadoma sprawa tylko chodzi mi o to ze jak ktos juz sie decyduje na OIII to z tego co wiem chce wydac ok 75k i to sa odpowiednie pieniadze za to auto a nie 100+.
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Majowy
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 215

Widzisz, ja akurat jestem osobą która dała 100+ za O2FL i do dzisiaj nie żałuje tych pieniędzy. Za te pieniądze nie dostałbym nic lepszego z tym wyposażeniem. Inna sprawa, że kupowałem z homologacją na ciężarowe i 23% (no częściowo 22) poszło w koszty

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Staram się nikomu nie zaglądać do kieszeni ale jeżeli ktoś ma kaprys i kupuje Mini Morisa za te 80 czy 90kkm to jego sprawa, to samo dotyczy się octy czy superba, są klienci co wydają na superba te 150kzł i co z tego, stać ich, zapracowali na to to niech wydają na co chcą mimo że za tą cene mogą mieć auto pokroju BMW czy Audi.
                          To samo tyczy się wydawania na nowe auto tych 80kzł, zawsze można wyjść z założenia po co taką kasę wydawać na niowe auto skoro dwu letnie można kupić za 50kzł?
                          I tak w kółko....

Tak więc jak ktoś ma kase to niech nawet kupi sobie A klasę w wersji AMG i wyda te 230kzł :wink: a to że auto będzie mniejsze niż octa to kogo to obchodzi :szeroki_usmiech
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

Zamieszczone przez piramida
                            się szybciej niż 120km/h nie dało jechać
                            Spokojnie idzie jechać nawet 180 km/h po suchej autostradzie i nic się nie dzieje (w środku już głośno się robi i nic poza tym) oczywiście w Niemczech tam gdzie nie ma ograniczeń prędkości na autostradzie, w Polsce 140 km/h też daje rade jechać ........ a tak się bałem tej belki
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Już choćby po to, by mieć 4x4 !
                              A z tych przez Ciebie wymienionych (poza gargantuiczną Skodą), nikt takiego napędu nie posiada. (trudno RXH Puga hybrydę za 200 kPLN uznać za pełnoprawny pojazd 4x4).

Jeszcze jedno, gwarantuję że każdy wsadzony z czarną opaską na oczach do Accorda, 6, i40, Optimy, Puga czy innego "przedstawiciela klasy D" i do O III nie poczułby różnicy podczas jazdy, w komforcie czy w przestronności.
                              Dopiero po zdjęciu opaski by było" "łeee to skoda" :? :wink:

Komentarz

• Majowy
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 215

Niestety jest jeden minus Skody - powyżej 140 jest w środku trochę głośno. W Superbie, Passacie, Insigni, czy Hondzie jest znacznie ciszej. Co do reszty nie wiem, bo nie jeżdziłem.

Komentarz

• raffaluus
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 40

Zamieszczone przez Seed
                                  Zamieszczone przez OrsonTSI
                                  . i usłyszał prawde.... 1,4 z turbo
                                  Piękne :lol:
                                  tak kolego,równie piękne jak to,że Octavia przy prędkościach rzędu 200-220 prowadzi się równie dobrze jak q7 i A7. Proszę przejechać się w/w samochodami z takimi prędkościami i potem wrócić do swojego samochodu...wrażenia słuchowo- komfortowe bezcenne.

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

hmm, rzekłbym raczej, że O3 przy 220 to się raczej prowadzi średnio komfortowo - trochę już zaczyna tańcować (jechałem na 18").
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• raffaluus
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 40

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                      Już choćby po to, by mieć 4x4 !
                                      A z tych przez Ciebie wymienionych (poza gargantuiczną Skodą), nikt takiego napędu nie posiada. (trudno RXH Puga hybrydę za 200 kPLN uznać za pełnoprawny pojazd 4x4).

Jeszcze jedno, gwarantuję że każdy wsadzony z czarną opaską na oczach do Accorda, 6, i40, Optimy, Puga czy innego "przedstawiciela klasy D" i do O III nie poczułby różnicy podczas jazdy, w komforcie czy w przestronności.
                                      Dopiero po zdjęciu opaski by było" "łeee to skoda" :? :wink:
                                      Kolego większej bzdury nie słyszałem...zrób sobie test,Skoda,Passat,Mondeo,508,C5 i znowu Skoda...jeśli nie poczujesz różnicy O3 to optymalny wybór dla Ciebie. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania Superb jest w ogóle niepotrzebnym modelem,przecież Octavia to jest prawie to samo...
                                      Jeśli 508 4x4 nie jest dla Ciebie pełnoprawnym napędem na 4 koła to Haldex również nim nie może być ( żadne z tych rozwiązań nie jest stałym napędem gwarantującym taką samą przyczepność jak np. Quattro).

Komentarz

• Majowy
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 215

To ja zapytam. Która Skoda bez chipa pojedzie 220 - oprócz RS-a? Bo ja swoją max. 211 - pomiar z navi - to że na zegarach było ponad 220 nie biorę pod uwagę... I rzeczywiście przy tej prędkości huragan w środku, rozmawiać się nie da. Co do stabilności, to nie stwierdziłem myszkowania, cały czas trzymało kierunek bez korekt.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Panowie nie ma co porównywać O3 z autami klasy średniej to nie znaczy że kazdy kto ma daną ilość sałaty do przeznaczenia na zakup samochodu musi kupić auto klasy średniej zamiast doposażonej skody np z napędem 4x4 :wink:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

Dziś strzeliłem kolejne 200km O3 - trzeba w końcu wykorzystać ostatnie dni z O3.

Niestety dla mnie wyjeździłem już darmowy bak paliwa od Volkswagena i musiałem zatankować za swoje, ale cóż - chce się jeździć trzeba płacić. Przy okazji tankowania okazało się, że na maxi docie jest dodatkowa pamięć "od ostatniego tankowania". Miłe jest to, że podczas tankowania automatycznie się resetuje. Proste - a jakie przydatne.

Dziś postanowiłem również pojeździć w trybie ECO. Dziwne jest to, że jak się zdejmie nogę z pedału gazu to skrzynia w tym trybie wyrzuca na luz. Na hamulcu wrzuca znowu bieg i czuć że działa rekuperacja energii. Tarcze przy 18 calowych felgach wyglądają naprawdę śmiesznie, ale dzięki temu wspomagaczowi dają radę.

W środku znalazłem 3 defekty - odstaje nie wiadomo dlaczego plastik na rączce do zamykania drzwi kierowcy (chodzi mi o boczek), schowek przed pasażerem nie domyka się na raz - trzeba dobić ręcznie drugi zatrzask, no i coś skrzypi na dziurach - zarówno jakieś uszczelki/plastiki w środku i o zgrozo zawieszenie zaczęło pukać (przebieg 9000km).

Potestowałem też wchodzenie w zakręty z belką z tyłu - ja tam nie zauważam różnicy między O2 a O3. Fakt, nie przeginałem jakoś ekstremalnie pały, ale muszę powiedzieć, że samochód zachowuje się jak najbardziej normalnie i przewidywalnie.

No i to chyba będzie na tyle testowania - jutro sprzątanie, we wtorek zwrot. No i nareszcie wrócę do SII i do komfortu.

PS. Ten egzemplarz to naprawdę ładne auto - ludzie się za nim oglądają na ulicy, mojej kobicie się podoba. Szkoda, że taki drogi no i te felgi za duże lub zawias za twardy. Mam nadzieję, że nie będzie to jedyna tak wypasiona O3 w Polsce.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• raffaluus
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 40

Zamieszczone przez Enriquez
                                              Dziś strzeliłem kolejne 200km O3 - trzeba w końcu wykorzystać ostatnie dni z O3.

Niestety dla mnie wyjeździłem już darmowy bak paliwa od Volkswagena i musiałem zatankować za swoje, ale cóż - chce się jeździć trzeba płacić. Przy okazji tankowania okazało się, że na maxi docie jest dodatkowa pamięć "od ostatniego tankowania". Miłe jest to, że podczas tankowania automatycznie się resetuje. Proste - a jakie przydatne.

Dziś postanowiłem również pojeździć w trybie ECO. Dziwne jest to, że jak się zdejmie nogę z pedału gazu to skrzynia w tym trybie wyrzuca na luz. Na hamulcu wrzuca znowu bieg i czuć że działa rekuperacja energii. Tarcze przy 18 calowych felgach wyglądają naprawdę śmiesznie, ale dzięki temu wspomagaczowi dają radę.

W środku znalazłem 3 defekty - odstaje nie wiadomo dlaczego plastik na rączce do zamykania drzwi kierowcy (chodzi mi o boczek), schowek przed pasażerem nie domyka się na raz - trzeba dobić ręcznie drugi zatrzask, no i coś skrzypi na dziurach - zarówno jakieś uszczelki/plastiki w środku i o zgrozo zawieszenie zaczęło pukać (przebieg 9000km).

Potestowałem też wchodzenie w zakręty z belką z tyłu - ja tam nie zauważam różnicy między O2 a O3. Fakt, nie przeginałem jakoś ekstremalnie pały, ale muszę powiedzieć, że samochód zachowuje się jak najbardziej normalnie i przewidywalnie.

No i to chyba będzie na tyle testowania - jutro sprzątanie, we wtorek zwrot. No i nareszcie wrócę do SII i do komfortu.

PS. Ten egzemplarz to naprawdę ładne auto - ludzie się za nim oglądają na ulicy, mojej kobicie się podoba. Szkoda, że taki drogi no i te felgi za duże lub zawias za twardy. Mam nadzieję, że nie będzie to jedyna tak wypasiona O3 w Polsce.
                                              Problem ze schowkiem występuje ( prawdopodobnie ) w innych Octaviach,zauważyłem ten sam mankament w Skodzie O3 1.4 tsi w Ganinexie w Katowicach,dodatkowo klipsy w bagażniku nie trzymają i brakuje uszczelki w prawej tylnej lampie ( kawałek plastiku chroniący lampe przed wodą ).

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

heh, zapomniałem dodać, że jak się zamyka tylną klapę to roleta przeciwsłoneczna tylnej szyby potrafi sobie spaść.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• zecke
                                                  Ambiente
                                                  • 2012
                                                  • 124

Enriquez prawa felga tylnia jest troche przydarta ? ops: mi roleta tylnia nigdy nie spadła , a klape często otwierałem, ze schowkiem u pasażera ten sam problem miałem że nie domyka sie z prawej strony :?

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zamieszczone przez Enriquez
                                                    Dziś postanowiłem również pojeździć w trybie ECO. Dziwne jest to, że jak się zdejmie nogę z pedału gazu to skrzynia w tym trybie wyrzuca na luz. Na hamulcu wrzuca znowu bieg i czuć że działa rekuperacja energii.
                                                    W czasie jazdy po puszczeniu gazu wrzuca na luz ??? Na postoju te DSG 7 tak maja ze wrzucaja na luz, podczas gdy DSG 6 trzymaly zawsze zapiety bieg
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...