Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Majowy
    Ambiente
    • 2013
    • 215

Zakladasz, ze Polska jest najazniejszym rynkiem dla Skody, a tak nie jest. Zobacz jaka jest laczna produkcja O3, a ile z tego idzie do Polski. Wtedy mozna wyciagac wnioski.

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Majowy
      Zakladasz, ze Polska jest najazniejszym rynkiem dla Skody, a tak nie jest. Zobacz jaka jest laczna produkcja O3, a ile z tego idzie do Polski. Wtedy mozna wyciagac wnioski.
      na pewno najwazniejsza nie jest, ale pewna tendencje wskazuje chyba...
      a co do lacznej produkcji to chetnie zobacze, tylko podaj linka gdzie....
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• qzim
        Classic
        • 2013
        • 29

Ten spadek sprzedaży jest podytkowany raczej gigantycznym popytem. Jeśli w salonie dostaje info, że na zamówiony samochód mam czekać 4 miesiące to nie dziwi mnie to, że sprzedaż kuleje.

Podobnie miała się sytuacja z Kia Sportage gdzie w szczycie ludzie czekali nawet 9 miesięcy, a samochód ledwo łapał się w pierwszej 10 w rankingach sprzedaży.

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez qzim
          Ten spadek sprzedaży jest podytkowany raczej gigantycznym popytem. Jeśli w salonie dostaje info, że na zamówiony samochód mam czekać 4 miesiące to nie dziwi mnie to, że sprzedaż kuleje.

Podobnie miała się sytuacja z Kia Sportage gdzie w szczycie ludzie czekali nawet 9 miesięcy, a samochód ledwo łapał się w pierwszej 10 w rankingach sprzedaży.
          hmm, ale ten spadek dotyczy wszystkich modeli Skody, a obecnie najbardziej Fabii. Octavia mniej wiecej od marca idzie tak samo, z tendencja spadkowa...

Ja raczej obstawiam zwiekszona konkurencje pod wzgledem modeli i cen..
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Majowy
            Ambiente
            • 2013
            • 215

Zamieszczone przez marlej108
            na pewno najwazniejsza nie jest, ale pewna tendencje wskazuje chyba...
            a co do lacznej produkcji to chetnie zobacze, tylko podaj linka gdzie....
            Na stronie VW sa informacje o globalnej produkcji Skody, lacznie z oddzialem w Chinach.

Produkcja laczna Octavii w 2012 409632 egzemplarze z czego 269558 w Europie. W Polsce w 2012 roku sprzedali 15639 sztuk, czyli niecale 6%.

Chociaz wedlug tego samego raportu Polska jest 6-stym rynkiem dla Skody na swiecie...

Link do raportow VW:

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kolejny test

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
              Fotki

Komentarz

• Prim
                L&K
                • 2013
                • 1040
                • Audi

Zamieszczone przez marlej108
                ps. moim zdaniem zaraz spadnie cena O3...
                oby...

To chyba kwestia polityki danego salonu. Już gdzieś pisałem, że byłem w kilku salonach - i są takie w których O3 stoją na placu... są to oczywiście standardowe konfiguracje i raczej niższe - ale jednak. Auto na zamówienie teraz podobno do odbioru na początku listopada.... więć tragedii nie ma
                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Rok z Bagien
                  L&K
                  • 2010
                  • 1172

Zamieszczone przez andriu21tg
                  Octavią 3 jechałem i powiem tak.. ten kto nie jechał G7 i O3 niech pozostawi wypowiadanie się tym którzy to zrobili.. bo to jak doradzanie aby jechać nad Bałtyk nigdy nie będąc np w Chorwacji..
                  GVII nie jechałem, mimo to się wypowiem, bo zmierzwił mi ostatnie włosy na głowie ten protekcjonalny ton Twojej wypowiedzi.

Jeżdżąc w ten sposób:

Jeżdżę z dziećmi i mówię o prędkościach +10 z tych na znakach. Zrywanie kapci na czerwonym już mnie nie bierze , w superbie na pierwszej trasie średnia to 6,9(1000km), Ostatnio na odcinku bo to z trasą ma mało wspólnego ok 30/40 km miałem 5,7. Mam lekką nogę w BXE średnia moja to 4,6 /4,8
                  Parafrazując: "pozostaw wypowiadanie się tym, którzy naprawdę jeżdżą".

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

Hehe. No to dali se chłopaki po razie
                    Ale dobre, popieram

Tylko na 18" to juz bedzie tak sztywno, ze o komforcie podrozowania mozna zapomniec. Na 17" jest twardo, to co bedzie na 18".
                    Następny. Wiesz, czy wydaje Ci się ???

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez majowy
                      Tylko na 18" to juz bedzie tak sztywno, ze o komforcie podrozowania mozna zapomniec. Na 17" jest twardo, to co bedzie na 18".
                      na 18'' jeździ się jak na 17'' czyli komfortowo a hydropneumatyczne zawieszenie oferują w innym salonie i za inne pieniądze

Fotki
                      Fotki

Komentarz

• andriu21tg
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1499

Rok z Bagien, jeżdżą tzn robią 30kkm rocznie? czy jeżdżą 150km/h w terenie gdzie jest 40km/h ? bo jeśli masz na myśli trasy to nie jest to samochód do tego(G7),( a odcinek podany był celowo aby zobrazować, iż osiągnięcie spalania na poziomie podanym przez producenta jest jak najbardziej realne.. ) a tak jak napisałem do podwożenia dzieci. A moja wypowiedź
                        Zamieszczone przez Rok z Bagien
                        ten kto nie jechał G7 i O3
                        a nie jeździ .. a wypowiedzi Ekspertów którzy nie zrobili nawet 10km obiema wersjami i wypowiadanie sie o własnościach jezdnych obu modeli jest średnio stosowne... i nie bierz wszystkich wypowiedzi tak do siebie bo chyba zbyt nerwowo podchodzisz do tematu no chyba że masz coś do udowodnienia.. bo ja nie muszę

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
                          na 18'' jeździ się jak na 17'' czyli komfortowo a
                          chyba mamy inne pojęcie komfortu albo liczby przejeżdżanych kkm po nieco innych drogach niż autostrady.

Komentarz

• test15510
                            Drive
                            • 2011
                            • 77

Ja mam G7 i czy kupiłbym go jeszcze raz NIE - Dlaczego ? bo jest jest drogi jak na tak małe auto..
                            Trzeba było kupić G6kombi albo G7kombi, byś miał dużego
                            Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Mirek popraw cytowanie bo mnie zęby bolą jak takie pierdoły ze swoim podpisem czytam :?

Zamieszczone przez rezon
                              Zamieszczone przez mirek_p11
                              na 18'' jeździ się jak na 17'' czyli komfortowo a
                              chyba mamy inne pojęcie komfortu albo liczby przejeżdżanych kkm po nieco innych drogach niż autostrady.
                              Nie przesadzaj. Nie tylko koła wpływają na komfort, całość trzeba zgrać, żeby było dobrze. Na fabrycznym zawiasie różnica jest naprawdę pomijalna.

Komentarz

• Majowy
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 215

Nie wiem jak jest na 18" bo nie jezdzilem, dlatego uzylem trybu przypuszczajacego. Przejechalem za to ponad 160 tys. moja O2FL na 17" i to zarowno latem jak i zima. Szalu nie ma, ale mozna sie przyzwyczaic. Jezdzilem tez O3 2,0 TDI na 17" i bylo podobnie. Dlatego uwazam, ze na 18" i profilu 40 nie bedzie lepiej, szczegolnie jezeli chodzi o komfort. Dla porownania na 17" w Superbie jest o wiele bardziej komfortowo, a na 18 jest podobnie jak na 17" w O2.

Ps. Sorry za brak polskich liter, ale pisze to na tablecie...

Komentarz

• mirek_p11
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 6630
                                  • Volkswagen
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez dato
                                  Mirek popraw cytowanie bo mnie zęby bolą jak takie pierdoły ze swoim podpisem czytam
                                  sorki

Fotki
                                  Fotki

Komentarz

• dato
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1431

Nie wiem jak jest na 18" bo nie jezdzilem, dlatego uzylem trybu przypuszczajacego. Przejechalem za to ponad 160 tys. moja O2FL na 17" i to zarowno latem jak i zima. Szalu nie ma, ale mozna sie przyzwyczaic. Jezdzilem tez O3 2,0 TDI na 17" i bylo podobnie. Dlatego uwazam, ze na 18" i profilu 40 nie bedzie lepiej, szczegolnie jezeli chodzi o komfort. Dla porownania na 17" w Superbie jest o wiele bardziej komfortowo, a na 18 jest podobnie jak na 17" w O2.
                                    Ps. Sorry za brak polskich liter, ale pisze to na tablecie...
                                    Przede wszystkim wszystkie tablety aktualnie znają polskie literki - kiepskie tłumaczenie.
                                    Po drugie napisałeś: "Tylko na 18" to juz bedzie tak sztywno, ze o komforcie podrozowania mozna zapomniec." - gdzie tu tryb przypuszczający ? Może i zmieniła się podstawa programowa od moich czasów, ale chyba nie aż tak :-/
                                    No i najważniejsze - forum ma pomagać. Jeśli czegoś nie wiesz, a Ci się wydaje to napisz to i się nie wstydź - tak jak w ostatnim poście. Różnica może być taka, że "świeży" użytkownik weźmie to co mówisz pod uwagę, ale nie potraktuje tego jako aksjomat i prawdę objawioną...
                                    Na seryjnym zawieszeniu różnica pomiędzy 17, a 18" jest znikoma. Im twardziej, tym większa. MOŻE w 02 jest za twardo, żeby bardziej sportowo czuli się Ci na standardowych "balonach" 15-16" i stąd odczuwalna zmiana przy 17-18".

Mówiąc o zmianie 17-18" mam na myśli również zmianę szerokości i profilu (do 40 z 45) oraz wagi. To naprawdę jest kosmetyka - sporo daje sztywności w zakrętach (odczuwalnie), niewiele zabiera z komfortu (pomijalne) ponoć dokłada (waga) do spalania (niesprawdzalne).

Piszę co wiem z autopsji. Jak nie wiem, a mi się wydaje - piszę, że tak mi się wydaje. Proste ?

Komentarz

• Majowy
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 215

Sam piszesz cos o zebach, wiec moze cytuj do konca :-). Forum to nie tylko jedyna sluszna prawda, juz sama dyskusja na temat zawieszenia i rozmiaru felg, a takze zwiazane z tym roznice zdan powinny takiego "swiezego" uzytkownika zmusic do zastanowienia i byc moze przetestowania jak to jest naprawde. Dla Ciebie subiektywne odczucia z jazdy takim samym autem beda inne niz dla mnie. Ale jezeli nasze posty spowoduja, ze chociaz jedna osoba sprawdzi sama o co chodzi, to mamy sukces.

A uzytkownikem wynalazku zwanego tabletem jestem od dwoch dni, wiec pewnie jutro albo pojutrze naucze go i polskiego...

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

Ale po Twoim poście pierwszym nie ma motywacji, żeby sprawdzać bo przecież napisałeś jak będzie. Chociaż nie wiesz. Nie masz subiektywnych odczuć tylko zgadujesz - w ostatnim poście ok, ale w pierwszym wprowadzasz w błąd.
                                        Tablet to nie prom kosmiczny - czego nie ogarniesz w dwa wieczory to już pewnie nie ogarniesz

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7460
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Yyyyyy ale temat o felgach to gdzie indziej chłopaki.
                                          Zaraz wpadnie administracja i pozamyka temata!
                                          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

andriu21tg, nawet mi się nie chce tłumaczyć....

My friends kto czytał test porównawczy w AŚ z poniedziałku ?
                                            Min. zestawiono Golfa VII Combi z Octavią III Combi.
                                            Z dieslami 150 Km.

Wygrał Golf, Octa na 2 miejscu, trzecie Ceed Combi, czwarte Astra Tuorer i 5 Fokus.

No i to co najlepsze, dla wyrównania szans :mryellow , Golfa wyposażono w DCC.
                                            Octavia zaś (no i tu mam problem; ma ktoś wiedzę, czy na rynek niemiecki O III Combi 2.0 TDI jest wyposażone w belkę - tak jak u nas - czy wielowahacz ??) była na....wielowahaczu wg AŚ....a na belce wg polskiej specyfikacji.

Golf wygrał - przede wszystkim - bo ma lepsze zawieszenie i materiały w środku. Ale clou zagadnienia to zawias.

Chwała Golfowi, że ma możliwość domówienia DCC, ale kurka jak można porównywać rzeczy nieporównywalne ? To może warto zrobić test O III z 4x4 i Golfa Combi na śniegu ? I co Golf wtedy przegra bo ma gorszą trakcję ? :roll: :?

Komentarz

• Mihau
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7460
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

To może warto zrobić test O III z 4x4 i Golfa Combi na śniegu ? I co Golf wtedy przegra bo ma gorszą trakcję ?
                                              Nie! Golf wygra, bo będzie miał lepszą trakcję.
                                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rok z Bagien
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1172

Powiadasz ?
                                                [/quote]

Komentarz

• perfex
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1117

No i to co najlepsze, dla wyrównania szans :mryellow , Golfa wyposażono w DCC.

Golf wygrał - przede wszystkim - bo ma lepsze zawieszenie i materiały w środku. Ale clou zagadnienia to zawias.

Chwała Golfowi, że ma możliwość domówienia DCC, ale kurka jak można porównywać rzeczy nieporównywalne ? To może warto zrobić test O III z 4x4 i Golfa Combi na śniegu ? I co Golf wtedy przegra bo ma gorszą trakcję ? :roll: :?
                                                  DCC kosztuje 4200, nie jest to kwota zabójcza przy cenach aut rzędu 100tys zł. I to chyba nie "wina" Golfa, że można je dokupić? Z tekstu wynika głównie ze 03 jest mocno twarda i prowadzi sie tak sobie.
                                                  Dla mnie ciekawsza jest kwestia rzeczywistej masy własnej 03 1396kg, G7 1481kg. Auta z tym samym silnikiem, tą samą cudowną płytą podlogową i prawie takimi samymi wymiarami a różnica 85kg... Coś na rzeczy z tymi wygluszeniami i materiałami chyba musi być...
                                                  Pozdrawiam
                                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

Pracuję...