Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Zamieszczone przez piramida

I jak tu zmienić samochód na inny wydając 100kzł i wqrwiając się że auto mało że nie jedzie to sie jeszcze gorzej prowadzi niż obecna padlina :!: :roll:
    Jeżeli masz tdi zrobione jak w podpisie to oczywiście nie kupisz nic nowego fajniej jeżdżącego za 100kzł i tu nie potrzeba żadnego sarkazmu, taka prawda. Co w tym dziwnego?
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

perfex, W sumie dziwne jest to że wsiadając do nowego samochodu za które trzeba wydać ponad 100kzł czuję się tak samo jak w obecnym (pomijam kwestie wykończenia wnętrza), właściwości jezdne i moc silnika i zestrojenie dsg nie spowodowało mojego zachwytu stąd moje zdziwienie, liczyłem na więcej...

Teraz gdybym stał przed wyborem zmiany samochodu to niestety octa 3 RS była by raczej gdzieś z tyłu stawki właśnie ze względu to że niewiele niestety oferuje.

Generalnie pomijając kwestie podatkowe, nie wiedze sensu przesiadki z o2 na o3 a szkoda bo wizualnie o3 mi się podoba ale co z tego jak nic po za tym... :roll:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

Drodzy Państwo każdemu wg. potrzeb i możliwość rynek samochodowy oferuje obecnie dość duży wybór całkiem ciekawych aut używanych jak i całkiem niezłych nowych

trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego poszukuję

Zamieszczone przez piramida
        Generalnie pomijając kwestie podatkowe, nie wiedze sensu przesiadki
        ja nie widzę takiego sensu "nawet" biorąc pod uwagę "kwestie podatkowe" :-)
        bo każde nowe auto to dość duża strata i ma niewiele wspólnego z jakąkolwiek oszczędnością

jedynym sensem zakupu nowego auta jest założenie jego pełnej sprawności technicznej w dłuższym okresie czasu reszta to "fanaberia" (taka odrobina luksusu)

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Zamieszczone przez ketivv

jedynym sensem zakupu nowego auta jest założenie jego pełnej sprawności technicznej w dłuższym okresie czasu reszta to "fanaberia" (taka odrobina luksusu)
          Dokładnie. Człowiek sobie wmawia , że będzie kilka latek spokoju. A bywa różnie.
          Z kupowaniem nowego auta to zależy kto jakie ma podejście. Ja zważywszy, że mi się auta po 1-2 latach już nudzą chyba kupiłem pierwszego i ostatniego nowego.
          Ale z drugiej strony jak kupisz używke za powiedzmy 80 koła to po 2 latach też jesteś zdrowo w dupie na kasie. Może nie tak jak na nowym ale i tak plecy. Po moim kumplu widzę, że chyba jedynie kupowanie aut w przedziale 10-20 kzł i zmiana ich 1-2x w roku pozwala na znikome straty.
          Co do zamiany ładnej , świeżej zadbanej O2 na nową O3 też nie widzę sensu IMO.

Komentarz

• radekgw
            L&K
            • 2010
            • 1182

piramida - trzeba bylo benzyna sie przejechac
            Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

No tak, po co zmieniac olej, placic OC, robic przeglad roczny, jak mozna zmienic auto z dlugim oplaconym OC, przegladem i po wymianie oleju. :diabelski_usmiech
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Zamieszczone przez Maicroft
                No tak, po co zmieniac olej, placic OC, robic przeglad roczny, jak mozna zmienic auto z dlugim oplaconym OC, przegladem i po wymianie oleju. :diabelski_usmiech
                Coś w tym jest ale to w tym poziomie co pisałem. Przy stracie 10-20 kzł po roku czy dwóch przy aucie droższym używanym to to co napisałeś to już "grosze" :wink:

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

ja tam trochę skrzywiony jestem ;-)
                  O2 kombi (głównie Scout lub 4x4 w szczególności po FL) uważam za auto niemal doskonałe
                  tylko po wstąpiłem do salony Skody i cholera kupiłem Yeti :-) (jedno i drugie jest autem technicznie poprawnym)

gdybym kupił O2FL Scout-a to jestem przekonany, że tak jak Focusa trzymałbym takie auto do śmierci technicznej

szczerze to mój ulubiony Ford daje ciała na całej linii nie oferując, żadnego "niskiego" auta z jakimś napędem 4x4 (w Kudze mają ten sam Haldex)
                  pod tym względem VAG ze swoją Skodą, VW jest nie do pobicia bo naprawdę jest w czym u nich wybierać a inni oddaj im rynek bez walki :-)

Zamieszczone przez Alonzo_
                  Po moim kumplu widzę, że chyba jedynie kupowanie aut w przedziale 10-20 kzł i zmiana ich 1-2x w roku pozwala na znikome straty.
                  dokładnie o tym mówię za 10-20 k pln można naprawdę dzisiaj na rynku znaleźć fajne auta, które świetnie się sprawdzają w codziennym użytkowaniu

wiem co mówię bo właściwie przesiadłem się do 9-cio letniego Focusa a Yeti stoi w garażu ;-)
                  szczerze przyznaje, że obydwa auta mam od nowości i praktycznie jestem ich jedynym kierowcą to może odrobinę zaburzać moje postrzeganie problemu, obydwa auta tak w taki sam sposób użytkowane
                  jedyne czego mi w nim brakuje w "starym Focusie" to Bluetootha i świateł do jazdy dziennej a ma 2 razy większy przebieg jak Yeti i nigdy nie miał jeszcze robionego zawieszenia, sprzęgła, dwumasy itp. wiec mogę powiedzieć, że Focus jest "fabryczny" czego nie mogę powiedzieć o Yeti, które już jednak odrobinę od fabrycznej specyfikacji się różni

jak się trafi w fajne auto to ciężko go zastąpić ;-)

Komentarz

• lszlachta
                    Drive
                    • 2012
                    • 97

Zamieszczone przez ketivv
                    jedyne czego mi w nim brakuje w "starym Focusie" to Bluetootha i świateł do jazdy dziennej a ma 2 razy większy przebieg jak Yeti i nigdy nie miał jeszcze robionego zawieszenia, sprzęgła, dwumasy itp. wiec mogę powiedzieć, że Focus jest "fabryczny" czego nie mogę powiedzieć o Yeti, które już jednak odrobinę od fabrycznej specyfikacji się różni

jak się trafi w fajne auto to ciężko go zastąpić ;-)
                    ja rowniez bardzo milo wspominam focusa I - to byl zajebiscie udany samochod i zajebiscie sie nim jezdzilo. Silnik 1.6 z 1999roku dawal rade a zawieszenie bylo na pewno lepsze niz w Skodzie z czasow terazniejszych. Jedynie blacha nie dawala rady. Sorry za off top ale przypomnialem sobie stare czasy
                    Pozdrawiam / Łukasz
                    Była : O2FL 1.8tsi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70860
                    Obecnie: VW Passat 2.0 TSI
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81552

Komentarz

• OrsonTSI
                      Rider
                      • 2010
                      • 716
                      • Volkswagen
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• arturas03
                        L&K
                        • 2009
                        • 1298
                        • Toyota
                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
                        http://www.superbauto.cz/clanek/skoda-superb-3-0
                        Audi?
                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• irekk
                          L&K
                          • 2011
                          • 1093
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Badziewny fotomontaż na bazie O3.

Wychodzi że jednak nie: http://www.stern.de/auto/erlkoenige/...e-2110292.html

Rozumiem upodabnianie do siebie aut, ale tutaj praktycznie nie ma różnicy między O3 a S3 :| W ogóle to do mnie nie przemawia.

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Zamieszczone przez irekk
                            Badziewny fotomontaż na bazie O3.

Wychodzi że jednak nie: http://www.stern.de/auto/erlkoenige/...e-2110292.html

Rozumiem upodabnianie do siebie aut, ale tutaj praktycznie nie ma różnicy między O3 a S3 :| W ogóle to do mnie nie przemawia.
                            Dla mnie to sensowne jest. Bardzo podobne toto do O3 czyli w stylu nowych skód. Optycznie jakby większy , bardziej pękaty, ten tył inny. IMO ładniejszy od O3.
                            Mi się podoba ta bryła i jest jak najbardziej wg mnie prawdopodobna dla S3.
                            Się obaczy.

Komentarz

• irekk
                              L&K
                              • 2011
                              • 1093
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Skoro tyle gadania było że Rapid myli się z O3, to imo Superbowi będzie jeszcze bliżej z uwagi że światła ma podobnie wysoko umieszczone lampy przednie. Tył tak samo paskudny jak w S2FL Od boku to praktycznie to samo co O3. Tak więc dla mnie słabo.

Komentarz

• BADYL
                                RS
                                • 2011
                                • 2398
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

irekk, z całym szacunkiem , ale ale gdzie Ty widzisz że tył jest paskudny? Dla mnie wygląda extra i podchodzi pod A6 (C6) po liftingu. Nowy superb może i wygląda podobnie do OIII ale jest znacznie masywniejszy,a co za tym idzie te linie są bardziej proporcjonalne. Mnie się bardzo podoba Na żywo będzie pewnie jeszcze lepiej :wink:
                                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• irekk
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1093
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mi osobiście podobają się światła takie jak ma O2Fl, A4 B6 ew Citroen C5. Rzecz gustu

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

W przypadku Superba liczę na to, że sedan nie będzie miał klapy bagażnika jakby mu słoń usiadł - to znaczy - będzie przynajmniej poziomo...
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Zamieszczone przez irekk
                                      Rozumiem upodabnianie do siebie aut, ale tutaj praktycznie nie ma różnicy między O3 a S3 :|
                                      Powrót do korzeni..S1 od O1 też się za bardzo nie różnił z daleka.. , przynajmniej od przodu
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• irekk
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1093
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzisiaj miałem okazję odsiedzieć swoje w salonie z uwagi na serwis klimy i trochę się rozsiedziałem w O3 i S2 i powiem szczerze że poza wizualnie ładniejszym kokpitem to różnicy dla kierowcy jest naprawdę niewiele. To dalej ta sama funkcjonalność auta, jest ciut szerzej w aucie ale to tyle. Z tyłu jest nieco więcej miejsca ale tylna kanapa jest mniej wygodna. Jakoś gorzej są wyprofilowane te gąbki przez co nie wygodnie mi się siedziało. W dodatku opcja 1.8 TSI jest już na tyle droga że lepiej jednak dobrać te 9tysi i kupić Superba. Tak więc IMO dobrze doposażoną O2FL warto zmieniać jeżeli chce się lepszy silnik + ewentualna zmiana LB na kombi. Ale 96tysi katalogowe za kompakt (i to jeszcze nie premium) to chora opcja.

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2009
                                          • 10918
                                          • Fiat

fajne te wizualizacje S3, jakby tak wyglądał to ekstra. Wytłoczenia na błotnikach, mało "błotnika w błotniku" na przodzie, duże koła i prosty, surowy przód z małymi dość lampami wyglądają ekstra. Ma swój styl i według mnie jednak różni się od OIII sporo. Jak taki zostanie, to będzie bardzo ładny.

Komentarz

• radekgw
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1182

j/w
                                            mi tez sie bardzo podoba, jezeli bedzie tak jak na wizualizacjach to jak dla mnie najladniejszy superb dotychczas, ten tylek zwlaszcza mi sie podoba
                                            Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• pstryczek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 10782
                                              • Superb III (3V3)

Mam nadzieję, że to co widać na fotach nie będzie Superbem III :evil:
                                              Marek

Komentarz

• OrsonTSI
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 716
                                                • Volkswagen
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• SilentEmpire
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 304

(...)
                                                  nie będzie już dostępna z silnikiem V6
                                                  (...)

fatalnie. Kombinowałem, żeby za 4-5 latek wbić w V6...
                                                  SUPERB

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Skoda, Seat, VW nie bedzie mial pewnie juz V6 i V(W)8, te zostana tylko dla Audi, Bentleya itd. :roll:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...