A czytales w instrukcji, ze aku trzeba doladowac na prostowniku raz w roku :diabelski_usmiech
Czy to miał być żart, czy też naprawdę Skoda coś takiego w instrukcji umieściła?
Bo miałem już wiele samochodów, ale żaden z nich nie wymagał doładowywania akumulatora prostownikiem!
Chris_M, Ja, też miałam wiele samochodów i nie ma to nic do rzeczy, jak masz instrukcje akumulatora, to wyraźnie pisze, ze trzeba doładowywać, a w instrukcji skody pisze dodatkowo zeby sprawdzac stan elektrolitu przy przegladach okresowych
Wszystko na temat akumulatora masz od 237 str. instrukcji
Chris_M,jak masz instrukcje akumulatora, to wyraźnie pisze, ze trzeba doładowywać,
Od 1984 roku używam akumulatorów bezobsługowych i w żadnym z nich nie spotkałem się z wymogiem okresowego doładowywania akumulatora.
Co więcej, nie było tam nawet wymogu sprawdzania poziomu elektrolitu, gdyż oryginalny akumulator był uszczelniony, bez tradycyjnych korków służących do uzupełniania elektrolitu.
W Golfie mojego Ojca (rocznik 1981) pierwszy raz do akumulatora dolałem wody destylowanej, gdy po 10 latach bezobsługowej eksploatacji akumulator już nie był w stanie zapalić silnika.
Żeby zrobić tę dolewkę, musiałem nożem podważać korki do akumulatora, gdyż nie były przystosowane do ich otwierania przez użytkownika!
a w instrukcji skody pisze dodatkowo zeby sprawdzac stan elektrolitu przy przegladach okresowych
Wszystko na temat akumulatora masz od 237 str. instrukcji
Dzięki za link, ale nigdzie tam nie znalazłem informacji o konieczności corocznego doładowywania akumulatora prostownikiem.
Byłem w ASO i dowiedziałem się co nieco w sprawie radia swing i rozładowania akumulatora. Wygląda to tak: faktycznie niektóre radia swing mają oprogramowanie które rozładowuje akumulator (Jest taka akcja serwisowa). I dlatego trzeba zmienić oprogramowanie radia na – 0033.
Jeśli wersja oprogramowania jest 0033 to jest OK. Mi sprawdzili i mam dobrą wersję :wink:
Do tej pory: Fiat Punto 1.2 Pb, rok 2000; VW Bora 1.6 16V LPG, rok 2003 teraz O II FL 1.6 LPG, rok 2010/2011 :-)
aktywowałem sobie tę dodatkową funkcję wyświetlania informacji i teraz mam pytanie czy ten komunikat o stanie akumulatora pojawi się automatycznie jak akumulator będzie słabo naładowany czy też gdzieś jeszcze trzeba kliknąć w radiu? Od razu nasuwa mi się drugie pytanie czy standardowo wyświetlana jest prędkość i włączone kierunkowskazy czy też można to zmienić, a jeśli się da zmienić to jak?
Dzisiaj przy -6 stopniach podczas uruchamiania silnika na swingu pojawiły się przez chwilę trzy piorunki/szlaczki z grotami skierowanymi w górę - tak opisuje to żona. Trwało to krótko, zdążyła powiedzieć "tego jeszcze nie widziałam" i znikło.
Macie pomysł co to mogło być ? Auto z kwietnia 2011.
Dzisiaj przy -6 stopniach podczas uruchamiania silnika na swingu pojawiły się przez chwilę trzy piorunki/szlaczki z grotami skierowanymi w górę - tak opisuje to żona. Trwało to krótko, zdążyła powiedzieć "tego jeszcze nie widziałam" i znikło.
Macie pomysł co to mogło być ? Auto z kwietnia 2011.
Ja też tego jeszcze nie widziałem.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Hej.a ja z innej beczki.Czy potrzebuje dokupywac ramke do Swinga.Auto zamowilem bez radia.
na 100% nie
ramka jest fabrycznie zainstalowana, zmienia się tylko np. pod Columbusa ( Navi )
A czy jest jakis kod pin?Bo radio chce kupic od uzytkownika OCP ktory wymienia to wlasnie radio na wyzszy model.Nie bedzie problemu z wlaczeniem radyjka?
Kurcze,nie moge sie zdecydowac a odbior auta zbliza sie wielkimi krokami.Swing czy bolero,roznica az i tylko 550zl.Czy montaz Bolero jest tak samo prosty(nie trzeba zadnej dodatkowej ramki) jak Swinga i czy ma funkcje wyciszania sie podczas cofania?
Kurcze,nie moge sie zdecydowac a odbior auta zbliza sie wielkimi krokami.Swing czy bolero,roznica az i tylko 550zl.Czy montaz Bolero jest tak samo prosty(nie trzeba zadnej dodatkowej ramki) jak Swinga i czy ma funkcje wyciszania sie podczas cofania?
Oczywiście radia posiadają funkcje wyciszania, montaż przebiega tak samo oraz ramki są te same, Swing wyświetla godzinę i temperaturę zewnętrzną a Bolero nie ale posiada zmieniarkę CD i wejście na kartę mikro SD ogólnie prezentuje się lepiej.
Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz