A ja Helixy I jeszcze można do nich poprawić zwrotnice.
Jakie głosniki na przód
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Nexus6zpluta, w cenie do 500 zl jest juz wybor zestawow glosnikow lepszych od Helixow dbJest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Moim skromnym zdaniem jeżeli chodzi o jakość basu to kluczowa jest kwestwia dobrego wygłuszenia, fakt można to zrobić tańszym i droższym sposobem ale przede wszystkim z głową bo można mieć i głośniki kilka przedziałów droższych to bas będzie gorszy w kiepsko wytłumionym aucie niz "gorszy" zestaw na dobrze wytłumionym przodzie. A jeżeli chodzi o góre to w porównaniu do serii to helixy wymiatają, a po tuningu zwrotnicy (schemat na necie) to można mieć całkiem tanio porządny zestaw. Ja nie narzekam, mam tube w bagażniku ale bardzo czesto poprostu ja wywalam jest zbędna :lol: i 8kg mniej Najlepsze jest to że mozna mieć kiepski zestaw ale ludzkie ucho ma cudowaną właściwość dostosowywania sie do tego co jest i naprawde nie przeszkadza po czasie że zestaw był oszczędnościowy, dopóki się nie porówna z innym zestawem, taka subiektywna opinia :P Nie żałuje moich starań przy wytłumieniu drzwi i helixów, są wystarczające na codzień 8) Jak co zawsze moge walnąć se nową zwrotke i znów będzie banan
Komentarz
-
-
nie można zapominać, że 1ka jest mocno plastikowa w środku, więc co się nie włoży do środka nie będzie to grało do końca dobrze. Zależy też jakie ma się fotele.Young Mc
www.lanser.tv
Komentarz
-
-
YoungMc, co Ty za glupoty wypisujesz ?
Sluchales dobrze zrobionych 1-nek ? Bo wydaje mi sie, ze chyba nie.
Dla przykladu w Easca Beginner Maxi mistrza polski ma nasz forumowy kolega W1Michal w skodzie 1 generacjiRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YoungMcnie można zapominać, że 1ka jest mocno plastikowa w środku, więc co się nie włoży do środka nie będzie to grało do końca dobrze. Zależy też jakie ma się fotele.
Kolepo a pokaz samochód który nie ma plastiku w środku.
Możliwe jest że pomyliły Ci sie cyferki i tam miała być 2, to wynikało by z kontekstu zdania o fotelach :P
Komentarz
-
-
nie mialem na mysli tego ze nie da sie zrobic zeby zagralo dobrze (odnioslem sie do wypowiedzi wyzszych o wytlumianiu), wiesz sa skody pokryte skorka w srodku (ten specialny wypust) i juz dzwiek sie bedzie roznil
u siebie mam seryjniaki jak zreszta wszystko, gdybym mial wkladac car audio - zaczalbym od wypierdzielenia foteli, bokow i zamienil bym cala deske przednia na inna .... po tak przygotowanym aucie, zastanawialbym sie dopiero, co wkladac z naglosnienia ) (bo jak wiemy dzwiek nie tylko zalezy od glosnikow, ale np od okablowania, koncowek itp)
pozatym jezeli mialbym jezdzic tym autem i sluchac w dobrej jakosci nuty, zamienilbym tez pokrycie nad glowa
dobrze jest jak dzwiek fajnie plynie po wnetrzu auta, ale zeby mial gdzies ujscie, tzn zeby nie byc w hermetycznie zamknietej klatce, dlatego wazne sa elementy pochlaniajace dzwiek w dobrych miejscach
i takim autem mozna smigac z rozkosza dzwiekowa
wsadzenie zajebistych glosnikow, kupienie dobrego radia nic nie da w seryjnym aucie poza waleniem dziweku o szyby takie jest moje zdanieYoung Mc
www.lanser.tv
Komentarz
-
-
Taaaa YoungMc, a po zrobieniu tego wszystkiego zasiadłbym w swoim aucie i przy dżwięku silnika oraz odgłosów z ulicy włączyłbym swą ulubioną płytkę z plikami MP3 i delektował się idealną muzą myśląc jednocześnie o dobrze zainwestowanych pieniądzach
A tak na poważnie, to moim zdaniem seryjne głośniki to nie najlepszy pomysł. Miło z nich można słuchać wiadomości z radia (pod warunkiem, że są to dobre wiadomości). Właśnie jestem po lekkim udoskonaleniu audio u siebie. Wydałem na to 1200 PLN, włożyłem trochę pracy i efekt jak dla mnie jest znakomity. Mianowicie: wygłuszenie drzwi, wzmacniacz 4-kanałowy, subwoofer i odseparowany zestaw głośników. Wszystko po dobrej regulacji gra znakomicie.
Nawiązując do tematu ws głośników to kupowałem je z pewną dozą niepewności. Mianowicie mało u nas znana firma HIFONICS TX6.2C TITAN SERIES. Teraz mogę je polecić. Grają naprawdę fajnie.
Komentarz
-
-
Witam,
Ja polecam w cenie do 400 PLN uDimension EL Comp 6. Zostały u mnie w O1 kilka dni temu zainstalowane w miejsce Hertza DSK 165 i nawet na nie wytłumionych drzwiach różnica jest spora :twisted: - zwłaszcza w sopranach i paśmie średnim. Grają bardzo neutralnie w porównaniu do grających charakterystyką "U" i ostrymi zapiaszczonymi sopranami Hertzów. Jest i bas i wokal i soprany i dynamika.... wszystkiego tyle ile potrzeba. Radio CD Alpine CDE 9880R.
W planach wytłumienie i wzmacniacz - wtedy zapewne EL Comp-y rozwiną skrzydła.
Pozdrawiam,
MavikO2 FL RS Combi CEGA na sterydach
Komentarz
-
-
A powiedzcie mi czy te Helixy: http://www.audiosklep.pl/helix-db-62...---p-2356.html
Wchodzą w przednie drzwi tak p&p?? Czyli czy wystarczy wymontować stare i założyć te
Ja wiem że powiecie że trzeba jeszcze wygłuszyć itd ale narazie musze zmienić głośniki
Komentarz
-
-
Jako, że jestem zielony i chcę żeby wszystko pasowało to zapytam
Czy te głośniki i dystanse będą pasowały do o1 bez przerabiania/przycinania czegokolwiek
Helix - niemiecka firma car audio założona przez Heinza Fischera, wraz z marką Brax należy do spółki Audiotec Fischer. Produkty Helix-a posiadają doskonały stosunek cena/jakość, z tego powodu są znakomitym, budżetowym substyt
Komentarz
-
-
Jeśli zamontujesz te dystanse to wg mojej wiedzy praktycznie każdy głośnik 165 jesteś w stanie zamontować. Jedyną przeróbkę jaką prawdopodobnie będziesz musiał zrobić to podgięcie kawałka blachy tuż przy prowadnicy opuszczania szyby tak, by głośnik bez problemu się zmieścił. Kolejna przeróka zależy już tylko od ciebie a chodzi o sposób montażu dystansów. Możesz zrobić to na wkręty czyli bez przeróbek, a możesz na śruby z łbem zamkowym, czyli: inwestycja w sklepie metalowym (około 60 gr), usunięcie plasticzków gdzie wchodzą wkręty i około 10 minut pracy więcej.
Komentarz
-
-
Koledzy podepne sie pod temat
Mam O2 przed FL i radio RNS-510 Columbus z orginalną instalacją na głosniki tylko w przednich drzwiach. Mam wiec kilka pytań:
1. Czy wymiana "samych" głośników z wygłuszeniem drzwi poprawi brzmienie w moim autku??
2. Czy taki zestaw jak poniżej bedzie odpowiedni do mojego auta??
dystanse
Zastosowanie: Dystans z MDF do Skody Octavi 2, VW Golfa 5, Passata od 05r, VW T5, Touran od 03r do montażu głośników 165 mm w miejsce fabrycznych głośników w drzwiach. Montaż polega na odkręceniu oryginalnego głośni
Głosniki
Helix - niemiecka firma car audio założona przez Heinza Fischera, wraz z marką Brax należy do spółki Audiotec Fischer. Produkty Helix-a posiadają doskonały stosunek cena/jakość, z tego powodu są znakomitym, budżetowym substyt
Czy przy tym zestawie gra warta świeczki??? Niestety budżet mam mały.
3. a co z tweeterami?? Wywalać stare?? Da się w fabryczne miejsca wcisnąc nowe??
4. Pytanie TEORETYCZNE - czy do tylnych drzwi w O2 też da się dokupić dystanse do głosników??
Dziekuję
Komentarz
-
-
Za bezcen poszedł wzmak naszego kolegi z forum który by u ciebie w aucie dał napewno radę _ground_zero_ha_4150x
tu masz stary ale jary wzmacniacz kenwood PS warty uwagi
mozna jeszcze popatrzeć na wzmacniacze Audison srx4 lub srx5 ale nie ma teraz nic ciekawegoOCTAVIA 1.9TDI agr kombi
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
MOJE CAR AUDIO
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068
Komentarz
-
Komentarz