Jakie głosniki na przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zpluta
    L&K
    • 2008
    • 1194

A ja Helixy I jeszcze można do nich poprawić zwrotnice.
    :

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

zpluta, w cenie do 500 zl jest juz wybor zestawow glosnikow lepszych od Helixow db
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lukanio63
        Ambiente
        • 2009
        • 202

Zamieszczone przez Nexus6
        zpluta, w cenie do 500 zl jest juz wybor zestawow glosnikow lepszych od Helixow db
        Nexus6 Podaj jakis przyklad. Musi zagrac "wmiare" pod samym radiem i generowac sporo basu (oczywiscie bez przesady bo jak bym chcial lupanine to bym zapodal sobie tube). Co do helixow to powiedzcie mi prosze czy jest duza roznica miedzy nimi a ori glosnikami?
        Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
        Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
        Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• wita00
          Drive
          • 2009
          • 58

Moim skromnym zdaniem jeżeli chodzi o jakość basu to kluczowa jest kwestwia dobrego wygłuszenia, fakt można to zrobić tańszym i droższym sposobem ale przede wszystkim z głową bo można mieć i głośniki kilka przedziałów droższych to bas będzie gorszy w kiepsko wytłumionym aucie niz "gorszy" zestaw na dobrze wytłumionym przodzie. A jeżeli chodzi o góre to w porównaniu do serii to helixy wymiatają, a po tuningu zwrotnicy (schemat na necie) to można mieć całkiem tanio porządny zestaw. Ja nie narzekam, mam tube w bagażniku ale bardzo czesto poprostu ja wywalam jest zbędna :lol: i 8kg mniej Najlepsze jest to że mozna mieć kiepski zestaw ale ludzkie ucho ma cudowaną właściwość dostosowywania sie do tego co jest i naprawde nie przeszkadza po czasie że zestaw był oszczędnościowy, dopóki się nie porówna z innym zestawem, taka subiektywna opinia :P Nie żałuje moich starań przy wytłumieniu drzwi i helixów, są wystarczające na codzień 8) Jak co zawsze moge walnąć se nową zwrotke i znów będzie banan
          Wykres: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=529337#529337

Komentarz

• YoungMc
            Classic
            • 2010
            • 20

nie można zapominać, że 1ka jest mocno plastikowa w środku, więc co się nie włoży do środka nie będzie to grało do końca dobrze. Zależy też jakie ma się fotele.
            Young Mc
            www.lanser.tv

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

YoungMc, co Ty za glupoty wypisujesz ?
              Sluchales dobrze zrobionych 1-nek ? Bo wydaje mi sie, ze chyba nie.
              Dla przykladu w Easca Beginner Maxi mistrza polski ma nasz forumowy kolega W1Michal w skodzie 1 generacji
              Radio: C90r+XDP210EQ
              Kable:Opt,Skyline,50 mm
              Wzm:XES M1+FP 1.800
              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• sebwiecz
                Rider
                • 2008
                • 328
                • Yeti (5L)

Zamieszczone przez YoungMc
                nie można zapominać, że 1ka jest mocno plastikowa w środku, więc co się nie włoży do środka nie będzie to grało do końca dobrze. Zależy też jakie ma się fotele.
                Witam
                Kolepo a pokaz samochód który nie ma plastiku w środku.
                Możliwe jest że pomyliły Ci sie cyferki i tam miała być 2, to wynikało by z kontekstu zdania o fotelach :P

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• YoungMc
                  Classic
                  • 2010
                  • 20

nie mialem na mysli tego ze nie da sie zrobic zeby zagralo dobrze (odnioslem sie do wypowiedzi wyzszych o wytlumianiu), wiesz sa skody pokryte skorka w srodku (ten specialny wypust) i juz dzwiek sie bedzie roznil
                  u siebie mam seryjniaki jak zreszta wszystko, gdybym mial wkladac car audio - zaczalbym od wypierdzielenia foteli, bokow i zamienil bym cala deske przednia na inna .... po tak przygotowanym aucie, zastanawialbym sie dopiero, co wkladac z naglosnienia ) (bo jak wiemy dzwiek nie tylko zalezy od glosnikow, ale np od okablowania, koncowek itp)
                  pozatym jezeli mialbym jezdzic tym autem i sluchac w dobrej jakosci nuty, zamienilbym tez pokrycie nad glowa
                  dobrze jest jak dzwiek fajnie plynie po wnetrzu auta, ale zeby mial gdzies ujscie, tzn zeby nie byc w hermetycznie zamknietej klatce, dlatego wazne sa elementy pochlaniajace dzwiek w dobrych miejscach
                  i takim autem mozna smigac z rozkosza dzwiekowa
                  wsadzenie zajebistych glosnikow, kupienie dobrego radia nic nie da w seryjnym aucie poza waleniem dziweku o szyby takie jest moje zdanie
                  Young Mc
                  www.lanser.tv

Komentarz

• Martens
                    Classic
                    • 2009
                    • 32

Taaaa YoungMc, a po zrobieniu tego wszystkiego zasiadłbym w swoim aucie i przy dżwięku silnika oraz odgłosów z ulicy włączyłbym swą ulubioną płytkę z plikami MP3 i delektował się idealną muzą myśląc jednocześnie o dobrze zainwestowanych pieniądzach
                    A tak na poważnie, to moim zdaniem seryjne głośniki to nie najlepszy pomysł. Miło z nich można słuchać wiadomości z radia (pod warunkiem, że są to dobre wiadomości). Właśnie jestem po lekkim udoskonaleniu audio u siebie. Wydałem na to 1200 PLN, włożyłem trochę pracy i efekt jak dla mnie jest znakomity. Mianowicie: wygłuszenie drzwi, wzmacniacz 4-kanałowy, subwoofer i odseparowany zestaw głośników. Wszystko po dobrej regulacji gra znakomicie.
                    Nawiązując do tematu ws głośników to kupowałem je z pewną dozą niepewności. Mianowicie mało u nas znana firma HIFONICS TX6.2C TITAN SERIES. Teraz mogę je polecić. Grają naprawdę fajnie.

Komentarz

• sebwiecz
                      Rider
                      • 2008
                      • 328
                      • Yeti (5L)

Zamieszczone przez Martens
                      mało u nas znana firma HIFONICS
                      Tak do końca to mało znana nie jest

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70046

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Martens
                        mało u nas znana firma HIFONICS
                        firma znana, ale przede wszystkim ze wzmacniaczy i subwooferów

Komentarz

• mavik
                          Classic
                          • 2009
                          • 14
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Witam,

Ja polecam w cenie do 400 PLN uDimension EL Comp 6. Zostały u mnie w O1 kilka dni temu zainstalowane w miejsce Hertza DSK 165 i nawet na nie wytłumionych drzwiach różnica jest spora :twisted: - zwłaszcza w sopranach i paśmie średnim. Grają bardzo neutralnie w porównaniu do grających charakterystyką "U" i ostrymi zapiaszczonymi sopranami Hertzów. Jest i bas i wokal i soprany i dynamika.... wszystkiego tyle ile potrzeba. Radio CD Alpine CDE 9880R.

W planach wytłumienie i wzmacniacz - wtedy zapewne EL Comp-y rozwiną skrzydła.

Pozdrawiam,
                          Mavik
                          O2 FL RS Combi CEGA na sterydach

Komentarz

• Martens
                            Classic
                            • 2009
                            • 32

Dla średnio zaawansowanych znawców HIFONICS oczywiście będzie znany ale pytając tu i tam doszedłem do wniosku, że przeciętny słuchacz zna takie marki jak ALPINE itd a o HIFONICSie nie słyszał. Stąd moje stwierdzenie, za co znawców tematu przepraszam

Komentarz

• rosa
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 242

A powiedzcie mi czy te Helixy: http://www.audiosklep.pl/helix-db-62...---p-2356.html
                              Wchodzą w przednie drzwi tak p&p?? Czyli czy wystarczy wymontować stare i założyć te
                              Ja wiem że powiecie że trzeba jeszcze wygłuszyć itd ale narazie musze zmienić głośniki
                              www.batlodz.pl

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

rosa, bedą pasować, tylko musisz zapodać panele pod nie, bo oryginalny shit wylatuje razem z plastikami

Komentarz

• firmek
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 477

Dolacze sie do pytania rosa, jak w przypadku tweeterow z zestawu, trzeba cos rzezbic czy wejda pnp ?

Komentarz

• rosa
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 242

Jako, że jestem zielony i chcę żeby wszystko pasowało to zapytam
                                    Czy te głośniki i dystanse będą pasowały do o1 bez przerabiania/przycinania czegokolwiek
                                    Helix - niemiecka firma car audio założona przez Heinza Fischera, wraz z marką Brax należy do spółki Audiotec Fischer. Produkty Helix-a posiadają doskonały stosunek cena/jakość, z tego powodu są znakomitym, budżetowym substyt

Zastosowanie: Dystans z MDFu pod głośnik 165 mm do Skody Octavi I. Dystans przykręcany jest w te same miejsca co fabryczny plastikowy adapter.  Wymiary pierścienia to otwór na głośnik 144 mm grubość 40 mm. Uwaga:
                                    www.batlodz.pl

Komentarz

• Martens
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 32

Jeśli zamontujesz te dystanse to wg mojej wiedzy praktycznie każdy głośnik 165 jesteś w stanie zamontować. Jedyną przeróbkę jaką prawdopodobnie będziesz musiał zrobić to podgięcie kawałka blachy tuż przy prowadnicy opuszczania szyby tak, by głośnik bez problemu się zmieścił. Kolejna przeróka zależy już tylko od ciebie a chodzi o sposób montażu dystansów. Możesz zrobić to na wkręty czyli bez przeróbek, a możesz na śruby z łbem zamkowym, czyli: inwestycja w sklepie metalowym (około 60 gr), usunięcie plasticzków gdzie wchodzą wkręty i około 10 minut pracy więcej.

Komentarz

• ziutsane
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 2376

Martens, Nie wcisniesz kazdego glosnika ... trzeba czasem przykombinowac ...
                                        Radio: C90r+XDP210EQ
                                        Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                        Wzm:XES M1+FP 1.800
                                        Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• rosa
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 242

Czyli rozumiem że bez większych przeróbek da sie wszystko zrobić, tak więc pozostaje zakupić głośniki i te dystanse i zacząć działać z car-audio
                                          www.batlodz.pl

Komentarz

• ahmed799
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6871
                                            • Ford

Mam do zamontowania w moim szkodniku car audio głośniki Vibe LiteAir 6 + skrzynka basowa Alpine SBE-1243BP, radio mam stare ale poczciwe JVC KD-G 322. Teraz stoi przede mną dylemat jaki dobrać do tego wzmacniacz. Ktoś może mi coś doradzić??

филип
                                            Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

ahmed799, dobrze by bylo zebys sie okreslil chocby budzetowo - ile chcesz/mozesz wydac na tego wzmaka,
                                              bo polecic Ci mozna Ground Zero za 400-500 zł, ale i Braxa za 12000 :diabelski_usmiech

Komentarz

• maxpaynemm
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1764
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy podepne sie pod temat

Mam O2 przed FL i radio RNS-510 Columbus z orginalną instalacją na głosniki tylko w przednich drzwiach. Mam wiec kilka pytań:

1. Czy wymiana "samych" głośników z wygłuszeniem drzwi poprawi brzmienie w moim autku??

2. Czy taki zestaw jak poniżej bedzie odpowiedni do mojego auta??

dystanse
                                                Zastosowanie: Dystans z MDF do  Skody Octavi 2, VW Golfa 5,  Passata od 05r, VW T5, Touran od 03r do montażu głośników 165 mm w miejsce fabrycznych głośników w drzwiach. Montaż polega na odkręceniu oryginalnego głośni

Głosniki
                                                Helix - niemiecka firma car audio założona przez Heinza Fischera, wraz z marką Brax należy do spółki Audiotec Fischer. Produkty Helix-a posiadają doskonały stosunek cena/jakość, z tego powodu są znakomitym, budżetowym substyt

Czy przy tym zestawie gra warta świeczki??? Niestety budżet mam mały.

3. a co z tweeterami?? Wywalać stare?? Da się w fabryczne miejsca wcisnąc nowe??

4. Pytanie TEORETYCZNE - czy do tylnych drzwi w O2 też da się dokupić dystanse do głosników??

Dziekuję
                                                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ahmed799
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6871
                                                  • Ford

Nexus6, zalezy mi na takim wzmaku zeby to uciagnął w rozsądnej cenie tak do 400 zł.

филип
                                                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• kruk4
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 656

Za bezcen poszedł wzmak naszego kolegi z forum który by u ciebie w aucie dał napewno radę _ground_zero_ha_4150x

tu masz stary ale jary wzmacniacz kenwood PS warty uwagi

mozna jeszcze popatrzeć na wzmacniacze Audison srx4 lub srx5 ale nie ma teraz nic ciekawego
                                                    OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                                                    MOJE CAR AUDIO
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

Pracuję...