Rejestrator jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zajas
    Rider
    • 2009
    • 631

Panowie, a co myślicie i redleaf rd32? z tym że kamerka miała by też służyć na moto, rower i parę innych zastosowań...

Komentarz

• idas
      Elegance
      • 2006
      • 828

Nie rozumiem tego kombinowania. Pojawil sie bardzo dobry sprzet od Mio a niektorzy ciagle szukaja. Szkoda waszego czasu. Do wyboru 338, 358, 388.
      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• andrzej1962
        L&K
        • 2010
        • 1306
        • Octavia III combi (5E5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez idas
        Nie rozumiem tego kombinowania. Pojawil sie bardzo dobry sprzet od Mio a niektorzy ciagle szukaja. Szkoda waszego czasu. Do wyboru 338, 358, 388.
        Przypuszczam, że orientujesz w tych modelach, jak tak to wypowiedz się, czy model 338 zapisuje w pętli, czy nie. Gdzieś na innych forach w opiniach znalazłem, że nie a to IMO dyskwalifikuje sprzęt.

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
          To co by to był za rejestrator jakby kurde nie kasował plików...
          wysłałem zapytanie odnośnie zapełniania karty do sprzedawcy z allegro i otrzymałem odp "Rejestrator nagrywa sekwencje 5/10/15min i przy zapełnieniu karty nadpisuje najstarsze pliki"
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pytanie czy to sprawdził osobiście. Bo ja tak działa każdy rejestrator. Ale być może nie ten... szczególnie że nie ma o tym ani słowa w instrukcji, stronie www czy gdziekolwiek... co za shit...
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
              co za shit...
              toś go nam zareklamował :diabelski_usmiech

Komentarz

• idas
                Elegance
                • 2006
                • 828

Zamieszczone przez andrzej1962
                Zamieszczone przez idas
                Przypuszczam, że orientujesz w tych modelach, jak tak to wypowiedz się, czy model 338 zapisuje w pętli, czy nie. Gdzieś na innych forach w opiniach znalazłem, że nie a to IMO dyskwalifikuje sprzęt.
                Pierdoly Pan opowiadasz...
                Wszystkie modele nagrywaja w petli. Testowalem 338 oraz 358.
                Jak dla mnie sprzet praktycznie bez wad.
                Szkoda czasu na eksperymenty z innymi modelami. Wiadomo co jest aktualnie najlepsze w tym przedziale cenowym na naszym rynku.

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez idas
                  Szkoda czasu na eksperymenty z innymi modelami
                  Każdy ma inne priorytety, dla mnie np istotne jest żeby rejestrator był mały i można go w niewidocznym miejscu umieścić (np za lusterkiem) na stałe, a nie codziennie po kilka razy przyklajać do szyby i ustawiać obraz widziany, a później zdejmować w obawie przed utratą szyby bo jakiś dureń pomyśli że to przylepiec od nawigacji i na pewno jest coś w schowku.

Wszystkie te opisane tu rejestratory nagrywają podobnie. Zmrok, gówniane warunki, duża prędkość i nie zawsze da radę odczytać numery, więc warto szukać bo może wyjdzie coś nowego co w końcu zmiażdży konkurencję jakościowo i cenowo.

Komentarz

• AKa
                    Rider
                    • 2008
                    • 572
                    • Mercedes-Benz

Moja Omega powoli dokonuje żywota- nie zawsze "załapuje" i nie nagrywa wszystkiego pomimo włączenia "czujnika ruchu". :roll:
                    Cóż- za dwa miesiące ją zmienię- tylko pooszczędzam najpierw co by nie kupić jakiejś kałozy.

Apropos GoPro- zakupiłem owe magiczne coś hobbystycznie. Powiem kilka rzeczy w kontekscie używania go jako rejestratora jazdy- po ustawieniu poprawnym daty i godziny- nie ma jej wtopionej w obraz, ale jest "data modyfikacji elementu"- gdzie jest pełna data i godzina. I istnieje możliwość "loopowania"- czyli nadpisywania pierwszych elementów, które znajdują się na k.pamięci.
                    Do tego- sterowana jest smartfonem.
                    Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• klekocix
                      Rider
                      • 2010
                      • 479
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez idas
                      Szkoda czasu na eksperymenty z innymi modelami. Wiadomo co jest aktualnie najlepsze w tym przedziale cenowym na naszym rynku.

Kolego, a średni czas nagrywania na baterii w granicach 30 minut? To moim zdaniem jest jeden z decydujących parametrów o zakupie rejestratora. Nie spodziewam się nagrywania 8 czy 12 godzinnego ale przynajmniej 2h powinien działać.
                      Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez klekocix
                        Zamieszczone przez idas

Kolego, a średni czas nagrywania na baterii w granicach 30 minut? To moim zdaniem jest jeden z decydujących parametrów o zakupie rejestratora. Nie spodziewam się nagrywania 8 czy 12 godzinnego ale przynajmniej 2h powinien działać.
                        Tylko po co skoro jest cały czas podpięty do zasilania?

Komentarz

• klekocix
                          Rider
                          • 2010
                          • 479
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez shado

Tylko po co skoro jest cały czas podpięty do zasilania?

W moim przypadku nie zawsze, często jeżdżę na dwóch kołach i również tam używam tego sprzętu. Natomiast gniazdo zapalniczki mam pod kanapą więc dość kłopotliwe jest jeżdżenie z przewodem w poprzek skutera.
                          Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• idas
                            Elegance
                            • 2006
                            • 828

Bardziej martwilbym sie tym ze sprzet nie ma odpowiedniej klasy IP
                            Nigdy wszystkim nie dogodzisz... :diabelski_usmiech

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez idas
                              Nigdy wszystkim nie dogodzisz...
                              Właśnie po to produkują różne modele :idea:

Komentarz

• andrzej1962
                                L&K
                                • 2010
                                • 1306
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

No to teraz mogę się wypowiedzieć, bo miałem i prestigio RR 300 i mam Mio 338.
                                Prestigio miałem dwa, bo podczas odtwarzania plików na kompie "trzeszczał' dźwięk, więc wymieniłem na drugi a w drugim było to samo. Wrażenie jakby był "przesterowany", a niestety na czułość mikrofonu wpływu nie mamy. Odpowiedziałem sobie, że TTTM. Jakość nagrywania obrazu w dzień porównywalna. Moje subiektywne odczucie, że prestigio nagrywało jaśniejszy obraz, ale nie mam zachowanych plików i nie porównam bezpośrednio. Tak mi się przynajmniej wydaje. Dlatego dopłaciłem i wymieniłem na Mio.

Plusy prestigio RR 300 :

- możliwość ustalenia długości nagrywania w min,
                                - może być kamerą int,
                                - czytelniejsze menu podczas obsługi urządzenia(większe litery do Mio),
                                - wybór rozdzielczości nagrywania (choć nie wiem, czy jest to potrzebne, bo jak ktoś wybiera urządzenie HD to po co?)
                                - samoczynnie wyłączający się wyświetlacz podczas jazdy- nagrywania (ale nie mamy wpływu po jakim czasie i w właściwie nie potrzeba mieć nad tym władzy),
                                - łatwe wypinanie z uchwytu na szybie,
                                - chyba solidniejsza obudowa, bo metalowa (cięższy)
                                - soczewka obiektywu szklana (mio też),
                                - kabel hdmi do podłączenia z kompem,
                                - zasilacz samochodowy,

Minusy:
                                - jakość nagrania dźwięku. Zdaję sobie sprawę z tego, że to ma nagrywać przede wszystkim obraz ale jednak, (wkurzało mnie że to charczy),
                                - bardzo krótki kabel zasilacza samochodowego (coś ok0,4m)
                                -małe przyciski do obsługi i trzeba nauczyć się na pamięć który do czego. Wiele ich nie ma bo tylko 5 ale niektóre maja inne funkcje,
                                - jak trzeba zapisać plik w danym momencie (zdarzenia)trzeba pamiętać jaki przycisk, bo sam nie zapisze,
                                - nagrywanie w słabym oświetleniu gorsze od mio,
                                - IMO rozwiązanie przegubów w mocowaniu skazane jest na luzy podczas długiego użytkowania.
                                - podczas postoju obraz "faluje"
                                - podobno(nie sprawdzałem) aby wysłać plik z nagrania do YT lub FB trzeba go "obrobić".

Plusy Mio 338

- mniej przycisków na obudowie,
                                - wyraźniejszy- lepszy- obraz przy słabym oświetleniu,,
                                - dźwięk naturalny,
                                - czujnik zderzeń - (przeciążeń)- zapisze automatycznie jak się zdarzy kolizja lub cokolwiek z uderzenia),
                                - podczas postoju obraz nie faluje,
                                - pliku do wysłania do YT lub FB nie trzeba obrobić, bo jest w H 264 lub coś tam.

minusy Mio 338:
                                - trudne wypinanie z uchwytu, wręcz niemożliwe,
                                - brak ustawienia długości nagrania,
                                - brak automatycznego wyłączenia wyświetlacza,
                                - (chyba) nie może być kam int?

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Mio 358 nie posiada 3 pierwszych wad ktore wymieniles dla 338.

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez idas
                                    Mio 358 nie posiada 3 pierwszych wad ktore wymieniles dla 338.
                                    Ma jedną zasadniczą, jest chyba o ponad 100 lub więcej droższy a to już nie dla mnie.

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8160
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
                                      ziutecki, sprawdziłem i rzeczywiście jakaś zwała jest jak się karta zapełni
                                      a ja dzis testowałem i kasuje pierwsze filmiki i nagrywa nastepne. Wiec moze cos nie tak masz w ustawieniach.

Komentarz

• shado
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 5315
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja sformatowałem kartę w kompuerze, potem jeszcze raz w kamerze i na razie działa, ale to nie są jedyne problemy tej kamery.
                                        Zrób sobie taki test:

Test A:
                                        1. włącz długośc filmu na 5min i zacznij nagrywać przez zapalenie silnika
                                        2. Jak czas dojdzie do 4:55 to zgaś silnik
                                        3. Jak czas dojdzie do 5:00 to ponownie przekręć kluczyk, żeby podać napięcie do kamerki

Po czymś takim kamerka zwisa (na wyśetlaczu juest obraz, ale bez napisów i kamerka nie nagrywa) i przestaje nagrywać i się nie wyłącza.

Test B:
                                        1. Zapal silnik
                                        2. Zgaś silnik
                                        3. Odczekaj 3-7 sekund (nie pamiętam ile dokłądnie) i znów przekręć kluczyk jakbyś chciał zapalić silnik

Po czymś takim kamerka się wyłączy i już nie włączy mimo przekręcenia kluczyka

Test C:
                                        1. Zapal silnik
                                        2. Zgaś silnik
                                        3. Odczekaj 1-3 sekund i znów przekręć kluczyk jakbyś chciał zapalić silnik

Po cyzmś takim kamerka zwisa (jest obraz na wyświetlaczu, ale nie nagrywa i nie reaguje na gaszenie i zapalanie silnika)

Komentarz

• ziutecki
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 61

Zamieszczone przez piotrek_os
                                          Zamieszczone przez shado
                                          ziutecki, sprawdziłem i rzeczywiście jakaś zwała jest jak się karta zapełni
                                          a ja dzis testowałem i kasuje pierwsze filmiki i nagrywa nastepne. Wiec moze cos nie tak masz w ustawieniach.
                                          Hmm, no to zaintrygowałeś mnie W menu tam za bardzo nie ma dużo ustawień; mam tak: 5min, czujnik wstrząsów ON, loop - ON. Co tam jeszcze masz ustawione?

Shado;
                                          u mnie tak nie ma. Mam na razie "luźno" kabel do usb. Ale w menu ustawiłem automat do właczania przy zapłonie (podaniu napięcia) i kamerka się włacza automatycznie. Mam też ustawione na 5 minut nagrywanie. Ale po odłączeniu zasilania nie wyłaczam jej ręcznie - mam ustawione auto-wyłączanie po 2 min.

Komentarz

• Yarwa
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 915
                                            • BMW

ja też zakupiłem tego overmaxa. Ale od poczatku mam problem. Kamerka sie wylacza po tych 5 minutach nagrania. Z tym, że mam karte class 4, czy to moze być problemem, że karta jest za wolna?
                                            Poza tym tak jakby miał gdzies moje ustawienia. Np. mam ustawioną dezaktywację nagrywania dźwieku, a dzwiek pomimo tego cały czas sie nagrywa.

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8160
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Yarwa
                                              Np. mam ustawioną dezaktywację nagrywania dźwieku, a dzwiek pomimo tego cały czas sie nagrywa
                                              mam to samo

Zamieszczone przez Yarwa
                                              że mam karte class 4
                                              wymagaja min 6 class

Komentarz

• hsurim
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 788
                                                • Kia
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Mój teść - jak jeździł kiedyś Trabantem - kiedy go pytałem, jak się sprawuje sprzęt, to odpowiadał zawsze : (z małą ironią) "tacza się"
                                                To samo, czytając o tych wszystkich 'dolegliwościach' zdecydowanie przeważającej ilości modeli kamerek, odnoszę nieodparte wrażenie, że można je śmiało przyrównać do (właśnie) Trabanta - one (te kamerki) ... taczają się :lol:
                                                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• cysterniarz
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1887
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ze swojej omegi 210 jestem narazie zadowolony. Pół roku ciągłej pracy bez zarzutu. Oby tak dalej :szeroki_usmiech. Za pół roku może kolejny raport jak nie zdechnie :wink:

Komentarz

• pleban
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 580

ja się zastanawiam na tą: OVERMAX FULL HD IR - na Alledrogo kosztuje 229 z wysyłką - używał ktoś z Was?
                                                    Nie mogę znaleźć czy nagrywa w pętki ;(
                                                    była O1 1,6 102 KM
                                                    była O1 1,9 TDI 90 KM
                                                    była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                                    był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                                    jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

Pracuję...