CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smer
    RS
    • 2008
    • 2021
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez kfor
    Uważacie ze nie ma sensu zmieniać unidena? :?
    Kupiłem to radyjko, bo nie miałem kaski na cos droższego i uznałem ze zmienię jak będzie kaska no i jest a teraz dowiaduje się ze nie ma sensu zmieniać? :shock:
    Ja tam nie ufam Unidenom, ale to moje subiektywne odczucie. Tak naprawdę, to kupa ludzi ma i sobie chwali.

Zamieszczone przez kfor
    Koledzy powiedzcie, co musze zrobić by mieć czysty odbiór, bo jak na razie ta nie jestem zadowolony z tego zestawu a w szczególności w mieście (antenę mam midland ml 145)
    Wyjechać do Puszczy Białowieskiej, tam nie ma zakłóceń w eterze

Zamieszczone przez kfor
    Kolega ma jakieś stare radyjko z przed 10-15 lat i tam jest bajka, jeżeli chodzi o odbiór w porównaniu do mojego zestawu. Dlatego myślałem ze się szarpnę na cos droższego i nowszego, ale teraz to mam zagwostke :?:
    Co rozumiesz poprzez lepszy odbiór? Dalszy zasięg, czy mniej zakłóceń?

Jeżeli chodzi Ci o zasięg, to tego nie przeskoczysz, widocznie ma mocniejsze radio lub lepszą/dłuższą antenę
    Jeżeli chodzi Ci o czystość odbioru, to widocznie ma krótszą antenę lub włączone mocniejsze filtry...
    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• szpara
      Ambiente
      • 2010
      • 212
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez yarecki
      miałeś moze doczynienia z Walkerem ASC
      Dla mnie bardzo przyjemne radio. Dobre filtry, odbiornik do auta wystarczający i nadajnik całkiem całkiem.
      Zamieszczone przez kfor
      uznałem ze zmienię jak będzie kaska no i jest a teraz dowiaduje się ze nie ma sensu zmieniać
      Można zmienić ale nie na to co napisałeś. Możesz zakupić np w/w Walkera lub coś używanego i wtedy
      Zamieszczone przez kfor
      Kolega ma jakieś stare radyjko z przed 10-15 lat i tam jest bajka
      czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• smer
        RS
        • 2008
        • 2021
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koledzy, czy Waszym zdaniem da się podpiąć radio w popielniczce do oświetlenia popielniczki? Z czego ta popielniczka może być oświetlana? Chyba z podświetlenia deski, co? Nie przepalę radiem bezpiecznika?

Komentarz

• cycek
          Rider
          • 2009
          • 554

Bez sensu, po co ingerować.
          Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• szpara
            Ambiente
            • 2010
            • 212
            • Octavia I (1U2)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez smer
            da się podpiąć radio w popielniczce do oświetlenia popielniczki
            Podepnij pod zasilanie radioodtwarzacza.

Komentarz

• bodo87
              Classic
              • 2010
              • 38

Antena Lemm AT1200 wys. 130cm swr. 1-1,0; 20-1,0, 40-1,1; zamontowana na stałe w dachu wystarczyło wywiercić otwór w dachu fi10, nie mam problemu już kablem jak przy magnesówce gdzie się często przycinał, swr idealny, łącznośc mam na ok 20km . Radio Alan 109 troche szumi ale w planach mam presidenta, głosnik noklia w miejscu popielniczki.

VAG DIAGNOSTYKA TORUŃ OKOLICE!!!

ALARMY CENTRALNE ZAMKI MONTAŻ!!!

Komentarz

• szpara
                Ambiente
                • 2010
                • 212
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

W wolnej chwili zrobiłem kilka zdjęć u siebie

Komentarz

• serfer
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 231

W prawdzie czasem nie ma gdzie,ale to radio tak strasznie uszczupla wygodę i komfort jazdy pasażera,że w życiu nie zamontowałbym radia w ten sposób...Jeszcze Jackson który ma metr na metr,to chyba tylko dzieciak będzie czuł się tam dobrze.
                  Fabia Sportline 1,2 TSI 129km/230Nm

Komentarz

• noswer
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 232

ja miełąem tak zainstalowanego alana 48 multi plus - i ślubna stwierdziła że z czymś takim koło nóg jeździć nie będzie... radio wylądowało przy dzwigni otwierania maski...

Komentarz

• smer
                      RS
                      • 2008
                      • 2021
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

A ja po wykonaniu całej serii wycinek w okolicach popielniczki stwierdziłem, że to jednak nie jest najlepsze miejsca na Harrego w O2. Nie zadowala mnie rozwiązanie, w którym radio nie jest zamaskowane, lub w którym trzeba odkręcać gruchę.

I już wiem gdzie go zabuduję, ale pochwalę się dopiero, gdy zrobię foty

Komentarz

• szpara
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 212
                        • Octavia I (1U2)
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez serfer
                        .Jeszcze Jackson który ma metr na metr
                        To nie Jackson tylko Richard.
                        Zamieszczone przez serfer
                        to radio tak strasznie uszczupla wygodę i komfort jazdy pasażera
                        Zgadza się, jednak moja małżonka jest szczupła i nie przeszkadza jej taki montaż.

Komentarz

• smer
                          RS
                          • 2008
                          • 2021
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Montaż_CB_by_smer

Komentarz

• noswer
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 232

w związku z tym iż juz dwum kumplom ktoś chciał zakosic antenę - u jednego skuteczniej u drugiego mniej chciałem zapytac co myslicie o podróbkach floridy?

szkoda mi mojej antenki a nie zawsze mam czas by schować ją do bagażnika - w związku z tym myśle o krótkiej i taniej antence na dojazdy do pracy - zasięg odbioru jaki potrzebuje to powiedzmy 2 km nadanie 1km - i to już mi styknie - dobrze by było żeby była mała... stąd pomysł o tej froridzie od presentera

ewentualnie w media znalazłem jakieś takie badziewie o nazwie CANEX BNU 751 - słyszał ktoś o tym?

Od razu mówie że nie będzie to antena na dłuższe trasy - pozdrawiam

PS. smer całkiem ciekawy manual

Komentarz

• smer
                              RS
                              • 2008
                              • 2021
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

noswer, zainwestuj 170zł i kup triflexa. Nie będę się rozpisywał o zaletach, bo w tym temacie robiłem to już ze 40 razy. I zresztą nie tylko ja.

Komentarz

• noswer
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 232

myslalem o triflexie ale mam za niski wjazd do garażu (drzwi nie maja nawet 190cm) więc musiałbym odkrecać przed każdym wjazdem

stad pomysł jakiejs taniej anteny ktorej nie bedzie mi szkoda zaostawic a na tyle malej by nie zajmowala duzo miejsca - odlegolosc 2km odsluchu 1 km nadawania z mobilami mi wystarczy

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

No a teraz jaka antene masz na dachu. Przeciez Triflex jest kilka cm dluzsza niz antena radiowa - chyba nie myslimy o tej samej antenie :idea:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• smer
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2021
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Uwzględniając nachylenie anteny, jej realna wysokość (w rzucie pionowym) nie będzie na pewno większa niż 1, góra 2cm...

Jak nie zapomnę, to jutro przymierzę o ile wyższy jest triflex od ori.

Komentarz

• noswer
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 232

z tego co znalazłem triflex ma 50cm długości i kąt nachylenia 72 stopnie - a zwykla antena ma 40cm i dużo mniejszy kąt - sama róźnica w długości to 10 cm + znaczna różnica kąta - no chyba że ktoś wprowadził w sklepie inyternetowym nieprawidłowe dane

@smer nie byślałeś o podpieci zasilania pod stacyjke lub radio? - ja tak mam u siebie - i najwiekszy plust to to że nie zostawisz go włączonego...

Komentarz

• Jacek Wo.
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 221

Zamieszczone przez noswer
                                        z tego co znalazłem triflex ma 50cm długości i kąt nachylenia 72 stopnie - a zwykla antena ma 40cm i dużo mniejszy kąt - sama róźnica w długości to 10 cm + znaczna różnica kąta - no chyba że ktoś wprowadził w sklepie inyternetowym nieprawidłowe dane

@smer nie byślałeś o podpieci zasilania pod stacyjke lub radio? - ja tak mam u siebie - i najwiekszy plust to to że nie zostawisz go włączonego...

Triflex ma mniej niż 42 cm przewyższenia nad dachem w miejscu mocowania, konkretnie mieści się w arkuszu A3 przyłożonym pionowo do dachu ...
                                        Auto wg. danych techncznych ma max. 143 cm, dodaj max 42 na triflex => max 185 cm.

Mam akurat 185 cm wzrostu, jak stanę obok auta - czubek anteny jest na 99% nieco niżej niż te 185 cm ...

Komentarz

• noswer
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 232

wjazd do garażu ma dokładnie 187,5cm - tak więc trochę się obawiam że jeśli chciałbym przy remoncie zawieszenia dodać podkłądki dystansowe albo w zimie ubije mi sie śnieg na oponach to te 25mm zapasu może okazać się za mało...

Komentarz

• smer
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2021
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

wjazd do garażu ma dokładnie 187,5cm - tak więc trochę się obawiam że jeśli chciałbym przy remoncie zawieszenia dodać podkłądki dystansowe albo w zimie ubije mi sie śnieg na oponach to te 25mm zapasu może okazać się za mało...
                                            Niemniej i tak łatwiej wykręcić bacik triflexa niż walczyć w zimie z anteną magnesową...

Komentarz

• noswer
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 232

nie wiem czy przykrecanie codzien / strojenie (strojenie - nie wiem jak stroi sie triflexa wiec zakladam i ta opcje) jest łatwiejsze niż zdjęcie magnesówki

przy idei codziennego odkrecania i przykrecania triflex traci naprawde duzo... juz wole ciepnac rano magnes na dach i niech sobie caly dzien jeździ - jak ktos buchnie to mała strata...

gdybym miał wiekszy wjazd to bralbym triflexa - jednak w chwili obecnej nie widze sensu (170 zł vs 39) co sprowadza mnie do początku tej dysusji - czy ktos coś wie na temat tych podrób presidenta ewentual;nie tej anteny która wymieniłem?

Komentarz

• Jacek Wo.
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 221

nie wiem czy przykrecanie codzien / strojenie (strojenie - nie wiem jak stroi sie triflexa wiec zakladam i ta opcje) jest łatwiejsze niż zdjęcie magnesówki

przy idei codziennego odkrecania i przykrecania triflex traci naprawde duzo... juz wole ciepnac rano magnes na dach i niech sobie caly dzien jeździ - jak ktos buchnie to mała strata...

gdybym miał wiekszy wjazd to bralbym triflexa - jednak w chwili obecnej nie widze sensu (170 zł vs 39) co sprowadza mnie do początku tej dysusji - czy ktos coś wie na temat tych podrób presidenta ewentual;nie tej anteny która wymieniłem?
                                                ops:

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

noswer, to naprawdę nie takie straszne Chodzi mi o wykręcenie samego bacika z cewki, dokładnie tak jak robi się to w ori antenie przed wjazdem np. na myjnię. Wcale nie wiąże się to z koniecznością strojenia (banalnie zresztą prostego w tej antenie). I na pewno wkręcenie bata jest łatwiejsze i szybsze niż zakładanie magnesówki, szczególnie gdy dochodzi do tego odśnieżanie dachu w zimie.
                                                  Oczywiście przy założeniu, że triflex będzie zbyt długi, w co wątpię...

Poza tym zakładasz, że magnesówkę mogą Ci buchnąć, a triflexa naprawdę nikt CI nie ruszy.

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8162
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mi po montażu triflex troszku zaczepiał - podgilem bacika ku dołowi...do róznicy od ori i nie ma problema - wiec jezeli Ci ori antena nie zaczepia to i z triflexa tez da sie cos zrobic..... :diabelski_usmiech
                                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...