CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Antek2000
    Ambiente
    • 2011
    • 154

Zamieszczone przez ajoter
    Dostałem od znajomego radio do przetestowania Emperor ninja ( na obudowie widnieje logo President, czy coś wspólnego Emperor ma z Presidentem to nie wiem jakas podróba ??)
    Z tego, csłyszałem, to President dawał soją gwarancję (mogę się mylić).
    Generalnie radio kiepskie, SQ rwie komunikaty, ASC za dużo wycina, zresztą protestujesz-ocenisz. Z Emperorów udanym egzemplarzem był jedynie Shogun.
    Yosan turbo dobre radio, brak RF-gain, funkcja "local" do poprawy, generaline jednak dużo lepszy wybór.
    Pozdrawiam

Komentarz

• ajoter
      Ambiente
      • 2012
      • 152
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przetestowałem tego emperora na trasie Gdańsk->Elbląg-> Gdańsk oraz troche w miescie. Muszę powiedzieć że to co napisał Antek2000

Generalnie radio kiepskie, SQ rwie komunikaty, ASC za dużo wycina, zresztą protestujesz-ocenisz.
      Na radiu byłem ledwie słyszalny i ledwie co odbierałem.Radio przepuszczało tylko te mocniejsze sygnały, a w miescie to już kompletnie emperor był nieuzyteczny. Jadac w trasie chciałem przetestować Cb z jednym mobilem który był pare samochodów przede mną. Dogadałem sie z nim na światłach a na trasie kompletna cisza. Widziałem ze wskażnik RX migał ale ja nic nie słyszałem. Mimo ze miałem SQ usatawionego na pograniczu. ASQ to dla mnie nie porozumienie - raz działało a raz nie Działanie ASC ( rozumiem ze zastepuje rf gaina??) nie dawało kompletnie rady. Sam emperor mimo ze używany miał dodatkowqo kilka mankamentów. Głośnik ledwie dawał rady. Głośność miałem podkreconą na maksa żeby co kolwiek słyszeć. Przyciski funkcyjne na gruszcze nie działały. Może i cała gruszka była walnieta jak mnie nie dyło słychać. Tak wieć zrezygnowałem z tego emperora.Dlatego przemyslałem sprawe i jeżeli tak ma działać ta funkcja ASC/local to pojde w kierunku radia z RF gainem. Poprzednio napisałem ze kupie chyba yosana turbo ale ze nie ma rf gaina to odpada. Dlatego dołoze troche kasy i kupie Presidenta Johnego III( a może nie warto dokładać i kupić Pro 120 hymm...)Ponieważ różnica nie wielka to może pojde dalej i może zakupie Harrego III
      Przegogluje jeszcze internet aby zobaczyc róznice.

Poniważ radio bede chciał podłączyc pod skrzynke z bezpiecznikami to takie male pytanko.Mimo samego bezpiecznika w skrzynce czy ten bezpiecznik na kablu jest potrzebny.

Z góry sorry jesli pomyliły mi sie pojecia z SQ, ASQ, RX ASC - jestem nojka sztuka w tych tematach.

Komentarz

• Prezes52
        RS
        • 2012
        • 6427
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

ajoter, ja proponuje Ci jeszcze przetestować Unidema kasa nie wielka a działa lepiej niż nie jeden Prezident a zasilanie najlepiej wziąć spod samego aku

Mariusz
        Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• ajoter
          Ambiente
          • 2012
          • 152
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Prezes52 520XL czy jakies inne proponujesz. Przy kontroli z miskami nie ma problemu z tym radiem( czytaj brak homologacji ) ??

Komentarz

• lukas25w
            Rider
            • 2012
            • 653

ajoter, polecam lafayette atena sam je mam i bardzo je sb chwalę

Komentarz

• Prezes52
              RS
              • 2012
              • 6427
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

ajoter, mam je od roku i jeszcze nikt mi nic nie powiedział po za tym większość Tirowców używa Unidema u nas raczej się nie czepiaja po za tym można je troszke przerobić i bedzie legalne jest firma chyba w Poznaniu która się trudni

Mariusz
              Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• szpara
                Ambiente
                • 2010
                • 212
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Prezes52
                proponuje Ci jeszcze przetestować Unidema
                Zapewne chodzi o Unidena. Jeśli mówisz o ostatnich wypustach to syf straszny.
                czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• greg44
                  L&K
                  • 2011
                  • 1198
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Uniden 520 z tego co się orientuję radia do 2009 r. były dobre, oczywiście chodzi o Made in China, po tym okresie właśnie niesamowity syf, szumowin. Radio głośnie i czułe, jednak dość łatwo poddaje się zakłóceniom z otoczenia. Opisywałem wcześniej moją przygodę z ładowarka od nawigacji, masakra. Ale zrobiłem testy z poprzednikiem Lafayette Zeus, radio lepiej znosiło wpięcie w zapalniczkę razem z ładowarką, dlatego mi wcześniej zbytnio nie przeszkadzały zakłócenia. Choć też można stwierdzić, że ładowarka sieje.

Komentarz

• Prezes52
                    RS
                    • 2012
                    • 6427
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

greg44, dlatego proponuje Ci zasilanie bezpośrednio z pod akumulatora kablami ekranowanymi pozbędziesz się wszystkich zakłóceń

[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 20:07 ]
                    szpara, mój Uniden 520 działa bez zarzutu o wiele lepiej niż prezydent Hary III jaki mam w służbowym aucie

Mariusz
                    Spoty Tarnowskie

Komentarz

• Seed
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukas25w
                      ajoter, polecam lafayette atena sam je mam i bardzo je sb chwalę
                      no wlasnie - w O1 mam Atene ladnie zarobiona w popielniczce:

Teraz w O3 najbardziej pasowalby mi Venus - ktos ma? jak to sie sprawuje?
                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• greg44
                        L&K
                        • 2011
                        • 1198
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Prezes52 CB mam podłączone bezpośrednio pod bezpieczniki, do tego filtr przeciwzakłóceniowy na przewodach przez CB, ile pomaga to ciężko powiedzieć, z instalacji samochodu nie ma zakłóceń (xenony, wentylator, itp), jedynie nędzna ładowarka od nawigacji sieje. Ale z to akurat znany problem i powszechnie opisywany.

Komentarz

• ajoter
                          Ambiente
                          • 2012
                          • 152
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A lafayette atena to nie yosan albo yosan to nie lafayette hymm :wink:

greg44 dobrze wiedzieć ze radia do 2009 sa ok a reszta to szumofony. na necie znalazłem unidena za około 270 zł z gwarancja serwisowa na rok.

Tak z ciekawości czy president wypuścił harrego 3 w kilku wersjach ??znalazłem harrego z sama modulacja AM oraz harrego z AM/FM róznica w cenie około stówki choć sam johny III ma tylko modulacje AM a jest tańszy od harrego.

Kurde skąd oni te nazwy biorą harry, johny, teddy, hymm president ajoter ;P

Jak sprawują Wam się radia w szkodniku na pompowtryskach? Generalnie na tym emperorze nie było słychać zakłóceń u mnie pochodzących z auta

Ma ktoś z Was jakiś schemacik albo zdjęcia jak ma zrobioną instalacje prosto z akumulatora?

Komentarz

• Prezes52
                            RS
                            • 2012
                            • 6427
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

greg44, znam to doskonale moja też sieje jak diabli ale odkąd mam zasilanie z pod aku problem znikł to samo we wszystkich autach służbowych oddałem do kolegi i przerabiał mi zasilanie CB

Mariusz
                            Spoty Tarnowskie

Komentarz

• Andrzej.P
                              RS
                              • 2011
                              • 1516
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Seed
                              w O1 mam Atene ladnie zarobiona w popielniczce
                              Kurde, w O1 to jednak popiółka jest sporo szersza niż w O2 - większe pole do popisu

znalazłem harrego z sama modulacja AM
                              Czyli to musi być Johnny.

Kurde skąd oni te nazwy biorą
                              No jak to skąd? Od preziów
                              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• lukas25w
                                Rider
                                • 2012
                                • 653

Albo i tak też jest dobrze

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                  RS
                                  • 2013
                                  • 4038
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                  • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Ją właśnie mam dylemat gdzie u siebie dać radio. Mam alan 109 i jak na razie jedno miejsce jakie mi przychodzi do głowy to na słupku od strony kierowcy przy fotelu.
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                  przedstawiam smerfetke

Komentarz

• lukas25w
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 653

1.4-16v Michał, popielniczka albo pommiędzi siedzeniami może :wink:

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                      RS
                                      • 2013
                                      • 4038
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                      • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Papielniczka wymagała by rzeźby a tego chciałbym uniknąć bo fajny schowek z niej na pierdolki. A między siedzeniami jest podlokietnik i też się nie mieści. Jeszcze muszę polatac po aucie z radiem. :diabelski_usmiech
                                      przedstawiam smerfetke

Komentarz

• lukas25w
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 653

1.4-16v Michał, więc może pod podłokietnik jk się da

Komentarz

• Andrzej.P
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1516
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wymiary zewnętrzne: 122x165x38 mm - zbliżone do U520 - pewnie zamiast popielniczki dałoby się go wcisnąć (zostawiając klapkę). Wnęka ma szer. ~120mm - IMO spróbować warto, bo efekt niezły.

Zamieszczone przez 1.4-16v Michał
                                          fajny schowek z niej na pierdolki
                                          No coś za coś, ew. schowek po lewej stronie, tam to nawet Yosan 120 / Laf. Atena wejdzie bez problemu.
                                          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Borsuk2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1203

Seed, i normalnie zamyka Ci się popielniczka razem z radiem i gruchą ?
                                            W O2 chyba by się nie zmieściło.
                                            Fajna stronka

Komentarz

• Seed
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
                                              Seed, i normalnie zamyka Ci się popielniczka razem z radiem i gruchą ?
                                              sie zamyka bez problemu.

KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• SP9XWW
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 579

Jeżeli ktoś szuka gotowych rozwiązań - podsyłam swoje. Może ktoś zaadaptuje je sobie do swoich potrzeb. 8)

Radio zamontowane jest w schowku, po lewej stronie kierownicy (nie zmieściło mi się w popielniczce, a nie chciałem ciąć przewodów wentylacyjnych - stąd taka a nie inna opcja). Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że zasilanie dostępne jest bezpośrednio za schowkiem na tablicy bezpieczników.

Jak większość właścicieli benzyn, również ja walczyłem z zakłóceniami idącymi od strony układu zapłonowego. Nie wiedziałem czy idzie to po zasilaniu, czy po eterze. Miałem w szpejach nieużywany pi-fitr na 12V więc pomyślałem sobie, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamontować. Jak coś najwyżej nie pomoże. Pomógł w 100%!

Wreszcie skończyły mi się problemy z trzaskami słyszalnymi na modulacji. Dlaczego w tym miejscu? Za osłoną nie ma zbyt dużo miejsca - a komora schowka jest na tyle pojemna, że spokojnie filtr się w niej mieści. Dodatkowo w trakcie wycinania spodu schowka, za dużo go sobie wyciąłem (fujara! :lol: ) i radio na uchwycie (jak popuszczają się od wibracji śruby mocujące) wahało się w dól i górę w zależności od naciągu przewodu mikrofonowego. Filtr po prostu podpiera i stabilizuje spód radia. Wtyk kątowy przewodu mikrofonowego załatwił definitywnie problem nabijania się kolanem na wtyczkę. 8)

Uchwyty mikrofonowe (czarne za którymi rozbijałem się kilka tygodni - lepiej pasują do wnętrza) przykręcone są do dekora. Stabilizowane są dodatkowo dwustronną taśmą klejącą.

Wyświetlacz nowego zestawu głośnomówiącego (CK-200) wylądował ostatecznie na środkowej konsoli. Na szybie nie mam już miejsca (nienawidzę klejenia navi centralnie na środku szyby) zmuszony byłem przenieść Garmina w inne miejsce. Wybór padł na lewą kratkę nawiewu.

Użyłem nieoryginalnego uchwytu (ale dedykowanego do Garmina). W związku z problemem wypinania się uchwytu z kratki na nierównościach drogi - zastosowałem patent McGyver'a i w bezczelny sposób przykręciłem ramiona do siebie (śruby fi 3 mm). Aby nie porysować żaluzji kratki nawiewu - uchwyty są podklejone filcem tapicerskim. Stopa podklejona jest piankową taśmą dwustronną. Uchwyt w takiej konfiguracji wykazuje tendencję do lekkich drgań na nierównościach - ale nie przeszkadza to w normalnej eksploatacji nawigacji.

Szczegóły montażu - na poniższych zdjęciach.

Całokształt "kącika radiowca" wypadł zadowalająco. Wszystko jest pod ręką i w zasięgu. Zasilanie zrobione zgodnie ze sztuką. Miód. cud, malina. :szeroki_usmiech

Vy 73! de S!@w

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 7723
                                                  • Volkswagen
                                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

SP9XWW, dobre rozwiazanie
                                                  kolega jago7270 ma od 2008 roku u siebie tak samo założone radio tyle, że bez filtra
                                                  sprawdza się i pomimo upływu czasu radio jest stabilne
                                                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                                    RS
                                                    • 2013
                                                    • 4038
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                                    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

SP9XWW, ale się u ciebie dzieje na desce :roll: u mnie by to nie przeszło bo nie lubię takiego chaosu. Tak czy owak gratuluje patentów bo naj ważniejsze jest to że tobie dobrze służą
                                                    przedstawiam smerfetke

Komentarz

Pracuję...