CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebasuperb
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1318

jacek_w123, radyjko Unidenek 520XL napewno

co do antenki, to chcesz na stałe czy antenka na magnes, jeśli magnesowa to hustler IC 100, lub większa o lepszych arametrach Sirio ML145.

Jeśli coś na stąłe to szukałbym coś po Lemm-ie, Presidencie
    [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• jacek_w123
      Ambiente
      • 2007
      • 168

na magnes

[ Dodano: Sob 22 Wrz, 07 21:20 ]
      Uniden 520XL czy Cobra 19 DX4
      President HARRY II + ML-145

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

jacek_w123, jak masz kase to Uniden, jak chcesz jak najtaniej to Cobra.

Komentarz

• jacek_w123
          Ambiente
          • 2007
          • 168

Z kasą nie ma problemu więc zdecyduję się na Uniden 520 i ML145
          Wielkie dzięki za pomoć.
          President HARRY II + ML-145

Komentarz

• sebasuperb
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1318

jacek_w123, no problemos, dobry zestawik i będzie się super sprawował, nie zpaomnij tylko go zestroić

pozdro 73
            [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• iksik2
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2006
              • 844

Mobilki mam pytanie Jak macie założone radyjko w miejsce popielniczki [O1] to jak macie przymocowane radyjko żeby "nie latało"?
              o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• Kinzi
                L&K
                • 2005
                • 1275
                • Superb III (3V3)

Mieści się Uniden 520, President Johny i Harry.
                Octavia TDI

Komentarz

• sebasuperb
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1318

iksik2, przecież masz dobrą miejscówke aktualnie dla Twojego CB jak ostatnio lookałem, no chyba że chcesz je całkowicie już zamaskować, kamuflado ?

Komentarz

• iksik2
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 844

Kinzi, wiem że się mieści

Ja pytam o sposób zamontowania żeby "nie latało" Bo na tym etapie właśnie utknąłem W sumie z całością uporałem się w 20 min (największy problem był z upchnięciem radia tak żeby bez odpinania przeszło pod plastikiem osłaniającym tunel środkowy - nie miałem lutownicy żeby później w razie czego podpiąć kabelki a kawałek do domu było i wracać bez radyjka to tak nie fajnie No i na razie muszę to radio zamocować żeby mi się nie ruszało. Aha - mam U520

sebasuperb, powiedzmy że mi się znudziła Coś się musi dziać żeby nudno nie było

Komentarz

• Kinzi
                      L&K
                      • 2005
                      • 1275
                      • Superb III (3V3)

iksik2,

Zapytaj Neck99, ma fajny patent.
                      Octavia TDI

Komentarz

• iksik2
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 844

Neck99 jest zaganiany więc mu nie będę głowy zawracał - myślę że jest więcej ludzi z tak założonym radyjkiem i ktoś mi coś podpowie

Jutro mam dzień urlopu więc może uda mi się samemu coś sensownego wymyśleć jak znajdę chwilkę No a poza tym to nic pilnego, czekam na głośnik zewn bo teraz radyjko musi być naprawdę głośno żeby coś było słychać..

Komentarz

• davinci
                          Classic
                          • 2007
                          • 10

Cze na unideny bym uważał ,chodzi plotka w "branży" iż "miśki" zaczynają sprawdzać homologacje cb, a jak wszystkim wiadomo unideny nie spełniają Polskich norm : http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/36/79/3679.pdf . Sam wczoraj wracałem z berlina i niemiecka Polizaj sprawdzała mi "kwity" na Cb.
                          Ps. Czemu te forum Tak ostatnio muli ?
                          hurtownia car audio/autoalarmy/nawigacje/cbradia

Komentarz

• sebasuperb
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1318

Zamieszczone przez davinci
                            Cze na unideny bym uważał ,chodzi plotka w "branży" iż "miśki" zaczynają sprawdzać homologacje cb, a jak wszystkim wiadomo unideny nie spełniają Polskich norm : http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/36/79/3679.pdf . Sam wczoraj wracałem z berlina i niemiecka Polizaj sprawdzała mi "kwity" na Cb.
                            Ps. Czemu te forum Tak ostatnio muli ?
                            Wątpie żeby aż tak dokładnie sprawdzali jakie CB wozisz.. mają poważniejsze sprawy na głowie niż bawienie się w tkaie pierdołki... na jednym forumm właśnie czytałem, że jakiś znajomy co jest policjantem tak powiedział..
                            Co do Unidena bło tak że jakaś wadliwa seria przestrojonych radii przeszła i to uruchomiło całą lawinę....

davinci, masz u siebie Unideny na stanie?

Co do forumm, jest narazie na serwerze zastępszym i dlatego tak wolno, ale niebawem wszystko wraca do normy

Koniec OT ops: : owiesic

Komentarz

• davinci
                              Classic
                              • 2007
                              • 10

no właśnie nie mam, czego bardzo żałuje!!!!!!!!!!!!!! sprzedawałem ich po 100 szt w miesiącu ,ale za duże ryzyko (bardzo duże kary za wprowadzanie ich do Polski importer firma CA...x dostałą karę 100,000 żł).Napisałem nawet pismo do ukie i potwierdzili mi że do czasu sprawy w NSA nie mogę tym handlować.
                              hurtownia car audio/autoalarmy/nawigacje/cbradia

Komentarz

• herman
                                Rider
                                • 2005
                                • 456

WItam

Ja wczoraj zakupilem na allegro zestaw U 510 XL+ Hustler IC-100..(Na 520 nie mialem kasy w tym miesiacu, a potzrebne jest od zaraz)
                                Spzredajacy daje fakture homologacje itp i to on odpowiada za to ze mi je spzredal jesli jest niedozwolone bo ja nie musze o tym wiedziec

Paczke dostane w poniedzialek
                                Chcialbym sie od was dowiedziec o miejsce montazu..Uniden jest ponoc maly ja rozwazam zamontowanie go zamiast oryginalnego schowka na okulary obok recznego(wywalam schowek i tam w pionie daje radio)..
                                Da sie to zrobic??

Kolejne pytanie gdzie stawiac antene i ktoredy ciagnac kabel do niej?Nie chce pol auata rozbierac, kabel moze byc nawet widac w srodku..
                                Jestem zielony w temacie CB nie widzialem nigdy octy z CB z bliska
                                Slyszalem ze cos tam trzeba naklejac zeby sie lakier nie rysowal..

Na pewno odpowiedzi juz byly w tym temacie ale jest 90 stron a generowanie 1 zajmuje mi ponad 60 s(o ile sie otworzy w ogole) Wiec zajelo by mi to wieki..Jakies fotki tez by sie zdaly np na maila [email protected] albo gg osoby ktora mi to rozjasni jakos Chce byc w poniedzialek przygpotowany na wszystko i dzialac..

Motywacja do zakupu bylo 200zł i 6pkt

Pozdrawiam
                                --------------

Komentarz

• sebasuperb
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1318

herman, powiem odnośnie miejsca dla antenki, będziesz ją zapewne ściagał przy dłuższych postojach by się jej nie pozbyc, przeważnie magnesówki zakładają na tyłu nachu po lewej lub prawej stronie, kabel puszczasz jak otworzysz klape od góry, potem przez bagażnik, przedostajesz się przez tylnią kanapę i możesz puścić progiem pod plastikami lub wierchem upychając go gdzieś...
                                  Co do rysowania dachu to udaj się do sklepu papierniczego po folię bezbarwaną która jest jak naklejka, naklejasz na dachu (najlepiej większy kawałek żeby to był) i potem na tym stawiasz antenkę.
                                  Na bank nie porysuje Ci się dach jak postawisz antenke na nakejonej folii.

A i nie zapomnij zestroić antentki z radiem po założeniu, bo możesz przez to spalić końcówkę mocy...
                                  Koniec mojego biadolenia hyhy

Komentarz

• herman
                                    Rider
                                    • 2005
                                    • 456

Dzieki za info..

Majac na mysli wiekszy kawalek chodzi ci o zabezpieczenie dachu przed rysowaniem kablem..

A co z montazem jak napisalem?? Zmiesci sie to tam? Bo miejsce jest ideal..Blisko zapalniczki..Kabel schodzi od razu pod fotel i pod dywanikami pod tylnia kanape i mam problem z glowy bez prucia auta
                                    --------------

Komentarz

• iksik2
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 844

herman, kabel najlepiej puszczaj tak żeby jak najmniej na zewnątrz go wystawało, wtedy najmniejsze ryzyko że Ci coś porysuje. "Większy" kawałek folii to taki żeby jak przyłożysz magnes to po 2-3cm z każdej strony folii wystawało, nie musisz później celować za dokładnie No i koniecznie DWIE warstwy folii, jedna na drugą - ta u góry powinna być ciut mniejsza od tej spodniej żeby Ci się bąble z powietrza nie robiły.

Komentarz

• a co do montażu to tam sie nie zmieści, albo w miejsce po popielniczce albo przeszukaj ten wątek bo sa tam różne rozwiązania.
                                        ja mam z boku na tunelu przednim po stronie pasażera, inni pod schowkiem a jeszcze inne po stronie kierowcy, warto prześledzić wątek bo nawet rozpisali sie co i jak z montażem.

Komentarz

• deespe
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1468

dzisiaj jadąc sobie i wygłaszając "mowę" przez cebe zauważyłem dziwną rzecz. rozmawia się normalnie ale gdy nadaje słychać cicho w głośnikach co mówię :shock: :lol:
                                          ale tylko na częstotliwości AM na FM tego nie ma a i na włączonym radiu :|
                                          jakiś czas temu podłączyłem cb na stałe pod kostkę od radia.... czy ma to jakieś powiązanie?? poradźcie bo nie wiem co o tym myśleć... :|
                                          :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• bubuDE
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 763
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

chociaz mam inne niz U520 to chetnie slucham opinii o nich. Jedna z takich tu: http://www.cbradio.pl/modules.php?na...&p=16357#16357
                                            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• YubY
                                              Drive
                                              • 2006
                                              • 74

Witam,

Zamieszczone przez deespe
                                              dzisiaj jadąc sobie i wygłaszając "mowę" przez cebe zauważyłem dziwną rzecz. rozmawia się normalnie ale gdy nadaje słychać cicho w głośnikach co mówię
                                              ale tylko na częstotliwości AM na FM tego nie ma a i na włączonym radiu
                                              jakiś czas temu podłączyłem cb na stałe pod kostkę od radia.... czy ma to jakieś powiązanie?? poradźcie bo nie wiem co o tym myśleć...
                                              zrób tak: wróć do poprzedniego podłączenia zasilania - przez zapalniczkę, jeżeli nie będziesz już siebie słyszał, to masz rozwiązanie.

faktem jest, że aby uniknąć tego typu problemów, powinno się pociągnąć oddzielne zasilenie CB z aku, oczywiście z osobnym bezpiecznikiem, ja tak podłączyłem.

Podzielę się jeszcze jednym spostrzeżeniem.
                                              Jak wiadomo antena helikalna ma przewagę nad tą z drucianym promiennikiem, oczywiście profesjonalnie zamontowana (np. w dziurze po FM-owej), przekonany tą informacją zakupiłem jakiś miesiąc temu antenkę sirtel 90 Gamma IIR z piękną sprężyną u podstawy.
                                              I faktycznie po zamontowaniu we wspomnianej dziurze odłsuch mimo 90 cm długości piękny porównywalny z ML, za to nadawanie - KOSZMAR, w trasie słuchałem na 15-17 km, nadawałem ne 3 km.
                                              A że trochę się znam na montażu, tak więc nawet oskrobałem podkładową fakbę po wewnętrznej stronie dachu, żeby tylko masa była profi. SWR wydał. na 20 1.1, na 1 kanale 1,3, na 40 kanele 1,4. Czego chcieć więcej???
                                              jednak nadawanie na 3 km. - w trasie
                                              Wczoraj zakupiłem inną antenkę o dziwo za 69 PLN w ferwercie, nazywa się DV 27 S, teraz słychać mnie tak samo dobrze, jak ja słyszę innych.

Tak więc reasumując, dobra helikalna antenka, montaż w blasze, oddzielne zasilanie i ... DX-ów na trasie wam koledzy i sobie życzę.
                                              YubY

[ Dodano: Sob 13 Paź, 07 01:07 ]
                                              Zamieszczone przez YubY
                                              DX-ów na trasie wam koledzy i sobie życzę.
                                              oczywiście " Wam koledzy ... życzę"

POzdrawiam
                                              YubY
                                              Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                              President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• herman
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 456

Witam

Koledzy pomozcie

Zamontowalem U 510XL+Hustler, antena wystrojona na SWR na 19 kanale na 1.2

Problem jest taki ze mam zaklocenia z auta najprawdopodobniej..Slysze w glosniku jak przyspieszam taki świst..Musze te zaklocenia SQ skrecac ponad polowe co mi zasieg skraca znacznie.. POza tym wlasnie jak SQ jest skrecone i jest cisza czesto mam zapalone 2 diody. Ponoc to jest od alternatora, ale auto ma niecale 3 lata i wsio jest ok..Silnik ASZ..

Wydaje mis ie ze pojawilo sie to po strojeniu anteny, byla minimalnie skracana bo swr bylo 1.7 na max wcisnietym bacie w podstawe..

Co robic koledzy?? Sprawdzalem zasieg i mam spokojnie 6km na tej antenie w terenie pol zabudowanym wiec nie ma tragedii slychac mnie dobrze, ale odbieram gorzej bo musze SQ skrecac wiec obcinam odbior

Pomozcie please
                                                --------------

Komentarz

• herman, bo to jest i słychać alternator.
                                                  zapodaj filtr na CB radio przeciw zakłóceniowy i po temacie.

ja miałe to samo i sie okazało ze w UNIDENIA miałem zimne luty

Komentarz

• YubY
                                                    Drive
                                                    • 2006
                                                    • 74

herman, filtr jak najbardziej, ale spróbuj podłaczyć CB radio bezpośrednio z aku, powinno dużo poprawić.
                                                    Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                                    President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

Pracuję...