CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Zamieszczone przez Fleishmachine
    ze mnie to rozumiem ) ... W sumie zastanawiam sie jak to jest mozliwe ze ja go wylapalem na CB, z tego co sie orientuje to chyba wyzszych czestotliwosci potrzeba - ktos to wytlumaczy ?
    To się nazywa propagacja fali: http://www.heading.enter.net.pl/prop1.htm
    Swojego czasu w latach 93-96 pracowałem amatorsko na tzw. wstęgach (pasmo 11metrów) i przez 3 lata wyłapałem większość krajów europy i różne części świata. Rekordem była podstawowa 40-tka w AM i krótki strzał w Syria-Damaszek. Stacja słyszana w całej Polsce ja jako pierwszy ze swojej części kraju byłem słyszany u odbiorcy. Trwało to przez 2-3 minuty akurat kiedy rozejście fali było największe. Czasem na kanale 19-tym szczególnie latem słychać francuzów i włochów. Każda pora roku charakteryzuje się różną gęstością fali.

Co do mojego przypadku .. owszem .. skuteczny zasięg między mobilami mam max.15km i to mi wystarcza.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• drops
      Drive
      • 2007
      • 53

Podepnę się po ten giga-wątek i przywitam przy okazji

Wiem, że jest tu sporo informacji o tym, gdzie i jak w Octavkach instalować radyjko. Ale moim skromnym zdaniem przydałby się odrębny wątek, gdzie posiadacze chwaliliby się miejscem zainstalowania swojego radia (i tylko tym) wraz ze zdjęciami.

Wiem, że są różne radia i w związku z tym różne patenty.

Akurat posiadam Harrego II ASC i podobno zmieści się on w popielniczkę (w O1), ale nie doszukałem się jak go tam profesjonalnie umocować.

Samochodu jeszcze nie mam, czekam na odbiór, i zastanawia mnie to gdzie i jak.

Żeby nie było całkiem OT i że "było", to zapytam dodatkowo: jak ASO patrzy na tego typu instalacje pod względem gwarancji? Antena magnesowa na dachu + nowe kable od aku i radyjko tu lub tam przymocowane (np przykręcone do plastików lub jakieś dziury na kable? Mogą coś marudzić?

Komentarz

• Zamieszczone przez drops
        Podepnę się po ten giga-wątek i przywitam przy okazji

Wiem, że jest tu sporo informacji o tym, gdzie i jak w Octavkach instalować radyjko. Ale moim skromnym zdaniem przydałby się odrębny wątek, gdzie posiadacze chwaliliby się miejscem zainstalowania swojego radia (i tylko tym) wraz ze zdjęciami.

Wiem, że są różne radia i w związku z tym różne patenty.

Akurat posiadam Harrego II ASC i podobno zmieści się on w popielniczkę (w O1), ale nie doszukałem się jak go tam profesjonalnie umocować.

Samochodu jeszcze nie mam, czekam na odbiór, i zastanawia mnie to gdzie i jak.

Żeby nie było całkiem OT i że "było", to zapytam dodatkowo: jak ASO patrzy na tego typu instalacje pod względem gwarancji? Antena magnesowa na dachu + nowe kable od aku i radyjko tu lub tam przymocowane (np przykręcone do plastików lub jakieś dziury na kable? Mogą coś marudzić?
        -wątki były kiedyś dwa,ale przeszły w jeden, tak mi się wydaje
        -patentów jest kilka
        -od O1 pasuje w popielniczkę przy odrobinie własnej inicjatywy
        -jeśli masz nowe auto z gwarancją to zamontuj tak żebyś zawsze mógł wyjąć przed wizytą w ASO skorą mają marudzić

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

1. To jest ten wątek :P
          2. W O1 wchodzi w popielniczkę po wycięciu środka
          3. Nie znam przypadku aby ASO marudziło ze względu na montaż radia. Jedyne co przychodzi mi do głowy to brak uwzględniania ewentualnych reklamacji w miejscach mocowania uchwytów do anten i samych anten magnetycznych co jest oczywistą oczywistością
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Fleishmachine
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 292

drops, ja mam zamontowane radio u siebie miedzy fotelem kierowcy a tunelem srodkowym - poprostu wcisnalem je ( musialem troszke podniesc fotel do gory co by radio dobrze siedzialo ). blyskawiczny czas montazu i jest wygodnie, wszystko mam pod reka, gdybym mial radio w popielniczce to musialbym sie nachylac do obslugi radia. minus jedynie jest ten ze radio jest widoczne i jak jestes w PL to szybko mozesz je stracic razem z szyba - mi to na szczescie nie grozi, na wyspie nawet anteny nie sciagam

Komentarz

• drops, wszytko jest, napisan w tym wątku, pogadaj z ZBYSZEK z w rocka to ci powie co i jak

Komentarz

• vipmaciek
                Drive
                S_OCP Member
                • 2007
                • 64

Zamieszczone przez daniel0607
                vipmaciek, to co brać New Alaska.Sorki że zawracam tak dupe ale to jest sporo kasy, a chcem być zadowolony
                sorry, że nie odpowiedzialem ale nie miałem dostępu do neta...
                Dzieki za wszystkie rady. szerokości
                szerokości....
                Uniden 520xl
                hmmmm clubowo :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• a teraz ja sie zapytam
                  1. jaki głośnik zewnetrzny podłączyć
                  2. gdzie zamontować

Komentarz

• iksik2
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 844

Sigma_74, ja mam jakas tandete za niecale 20pln z alledrogo i sprawdza sie calkiem przyzwoicie. Co do miejsca montazu: mam zalozony na ten uchwyt do trzymania sie co jest przy dachu po stronie kierowcy - pieknie pasuje nawet bez mocowania - ja profilaktycznie tylko przylapalem zeby w razie czego mi na glowe nie spadl.
                    o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Sigma_74, ztcw Kombiak ma jakies cudo zalozone pod kierownica i sobie chwali .Spytaj go Co do cen, to wiem ze na Al.Pracy maja w cenie kolo 25-40 zl rozne do wyboru
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ryhO
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1302

Sigma_74, a ja kupiłem taką właśnie tandetę na alledrogo, wydarłem z obudowy i sam głośniczek wsunąłem nad podsufitkę nad głową tuż przy uchwycie do trzymania. Nie widać a słychać całkiem nie głupio. Kabelek przeciągnięty po słupku do przodu. Polecam

Komentarz

• Fleishmachine
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 292

Nie glupia sprawa - sam myslalem o podpieci CB do radia przez AUX - w sumie prowizorycznie raz tak zrobilem, no ale jednak boli to ze w tym przypadku mam tylko wybor albo CB albo muzyka... osobny glosnik jednak rozwiazuje ten problem
                          ryhO, moglbys zapodac fotke jak to wyglada u Ciebie?

Komentarz

• vipmaciek
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 64

Radia macie pochowane w popielniczkę i dlatego chcecie zewnętrzne głośniczki? Naprawdę tak kiepsko słychać?

Komentarz

• zbychu
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 180

Witam!
                              Zamieszczone przez Sigma_74
                              a teraz ja sie zapytam
                              1. jaki głośnik zewnetrzny podłączyć
                              2. gdzie zamontować
                              Ja kupiłem głośnik na giełdzie elektronicznej 8 ohm 10 watt, koszt 7 pln.(siedem).
                              zamontowany w tunelu tuż koło mechanizmu zmiany biegów, ale zastanawiam się nad innym jego umiejscowieniem
                              Pozdrawiam!!!!
                              mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• vipmaciek, ja mam z boku tunelu
                                ale myślę o czym takim właśnie

Komentarz

• vipmaciek
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 64

vipmaciek, ja mam z boku tunelu
                                  my też mamy z boku tunelu (od strony kierowcy) zamontowane i jak narazie nie narzekamy

Komentarz

• jka od kierowcy i tu jest problemik

Komentarz

• vipmaciek
                                      Drive
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 64

tu jest problemik
                                      nie wiem gdzie jest ten problem

Komentarz

• ze głosnik skierowny ejst w tunel, słychac ale tak stułomione.

Komentarz

• vipmaciek
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 64

yhy to już wiem o co chodzi hmmmm faktycznie jest problem - myślę, że głośniczek rozwiąże sprawę
                                          jak będzie zamontowane proszę o foto-relację.

Komentarz

• macieks
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 469
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez vipmaciek
                                            Radia macie pochowane w popielniczkę i dlatego chcecie zewnętrzne głośniczki? Naprawdę tak kiepsko słychać?
                                            Ja mam w popielniczce i nie mam dodatkowego głośnika, ten wbudowany w zupełności mi wystarcza.
                                            Była: O1 1.6 MPI
                                            Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

vipmaciek, Sigmus to kombinator, mial nie tunningowac octy a juz mysli o 100 roznych zmianach :diabelski_usmiech nic tylko czekac, az od wnetrza skonczy na nitro :rofl
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Fleishmachine
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 292

vipmaciek, u mnie nie jest tak zle, radio jest wsuniete miedzy tunelem a fotelem kierowcy, nie montowalem go na uchwytach, tak na sile siedzi, przez co glosnik jest czesciowo zakryty fotelem i lekko ciszej to slychac - poki co nie bede bawil sie w kombinowanie z glosnikiem bo jestem w troszke innej sytuacji niz Wy i CB uzywam moze raz na miesiac, ale chcialbym zobaczyc jak to u Was wyglada, moze z czasem chcialbym dolozyc glosnik - ewentualnie tak jak mialem wczesniej plan -> podlaczyc CB pod AUXa w radyjku.

Komentarz

• kris1235
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 332

no ja mam podobnie zainstalowane jak Ty Fleishmachine, z tym ze miedzy tunelem a siedzeniem pasazera i jezdze juz tak od roku i w niczym to nie przeszkadza a nawet estetycznie wyglada poniewaz wogole nie widac kabli , rozumiem ze zaraz ktos skwituje ze jest bardzo widoczne z zewnatrz ale cos za cos.

Komentarz

• JanuszSz
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 2835
                                                    • Superb II combi (3T5)

Fleishmachine, jak podłączysz CB pod AUX-a w radiu,to chcąc słuchać CB nie będzieszmógł słuchać radia.Dwa żródła(radio,lub CD i CB) na raz nie pójdą.
                                                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...