CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekjmopl
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1187
    • Opel
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szkoda, dokładnie a dodatkowo jak jest masa super sciaga.. ty miales na klapie andrev3 tez mial na klapie... on stawia pod blokiem .. no i chceli mu wyrwac .. pogieli klape.. masakra.. dlatego mam na magnes.. magnes ma tylko taki minus ze zanim go polozysz lepiej przetrzec dach i podstawe magnesu bo inaczej mozna miec piekne ryski na dachu
    Hmm - jakby to rzec ... - ONLY TRIFLEX ??

P.S. Ja po magnesie zasmarkanym też mam daszek z deczka porysowany - na szczęście to już se ne wrati :-)

Komentarz

• neck99
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1326

szkoda, Dzięki za przestroge .. też czytałem o tym.

Nie wiem czemu ludzie sie boja robić dziurek w dachu. Przecież CB to tylko zaleta dla auta tak jak alusy czy inne gadzety przy sprzedazy auta.

- dobra masa
      - dobra przeciwwaga
      - dobra jakosc
      - zero problemów z wyjmowaniem i montazem

IMHO lepiej mniejsza sprawna antenka na stałe niż większa na magnes i inne wynalazki. Bo one zawsze

- rysuja
      - sa niewygodne
      - zajmuja czas
      - uszkadzaja uszczelki
      - inne

Na rynku sa anteny helikalne które mimo małych rozmiarów sa porównywane z antenami o 2 razy większymi od siebie.

A wygląd IMHO fajny - no i najwazniejsze zapominamy ze mamy CB. Wkłądajac jakaś srube zabezpieczającą nie ma sie o co martwić

: PRZYKŁADOWE FOTO

OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• andriu21tg
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1499

dokladnie.. inna spraw kolega mial bata w gniezdzie anteny radiowej... nieumieli wykrecic bo mial zakrecanie na patent zrobione no to mu ja zlamali... Co do rys.. folia folia ale nawet podkladka gumowa nieda rady .. trzeba pilnowac czystosci magnesu to jedyny sposob... ja raz wchodzilem do auta mowie zonie potrzymaj antene szukam dlugopisu w schowku a ona polozyla antene na ziemi .. pochwili obducony mowie dobra podaj ja .. obracam sie ona wg.mnie caly czas trzymala ja w rekach . kłade ja na dachu jedzimy pierwszy zakred..je....b rysa 20 cm eheh od tej pory sam stawiam antene i zakazdym razem przecieram dach i podstawie magnesu zanim poloze na dach

sutuacja tyczy sie naszczescie starego auta w nowym juz sie sytuacja niemiala miejsca ;D;P hehe

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

andriu21tg, Dlatego nigdy magnes

Ja jestem zbyt leniwy i wiem ze często bym nie zakładał na krótkie dystanse a właśnie na nich bym mogł mieć bubu z niebieskimi Bo tak zawsze jest ze akurat nie wyjmniesz i buch.
          Dlatego na stałe jest GIT. U mnie ciagle jest włączone zaraz po przekreceniu kluczyka. Dobrze ustawione - dolatuja tylko głosne i mocne sygnały. Tak ze zawsze wiem co i jak.

Poza tym nie przezył bym rys. I nie wyobrażam sobie czyszczenia w zimie jak pada deszcz snieg dachu i anteny i zakładanie jej. A szczególnie w nocy gdy nic nie widać. No i dochodzi kwestia uszczelek i ich pękania.
          OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
          SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• ZipY
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 875

szkoda, zurcio, musimy pamiętać, że uchwyt pracuje, bo antena stawia opory powietrzu. Im szybciej jedziesz i zmieniasz kierunki jazdy, tym mocniejsze siły działają na gniazdo, a w konsekwencji na uchwyt.. To nieunikniona konsekwencja, z którą należy się liczyć. Często przywoływałem tu, że uchwyt choćby najlepszy zawsze będzie gorszy od dziury w dachu i dobrego magnesu... sprawa jest w miarę prosta. Każdy zresztą montuje tak, jak mu się wydaje najrozsądniej i najlepiej dla niego.

Pozdrawiam
            http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez neck99
              Nie wiem czemu ludzie sie boja robić dziurek w dachu. Przecież CB to tylko zaleta dla auta tak jak alusy czy inne gadzety przy sprzedazy auta.
              pewnie dlatego, że jak sam tego nie zrobisz (a ja nie zrobię) to nigdy nie będziesz wiedział kiedy zacznie cieknąć, rdzewieć itd...
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• aldam
                L&K
                • 2006
                • 1036

Czy możecie polecić w miarę dobry zestaw (radyjko+antena) do max 300zł. Wiem, że w tej cienie nie poszaleję, ale wymagań też nie mam dużych.
                Radyjko bedzie używane głównie w trasie, odcinki do 300km, 2-3 razy w miesiącu.

Co do antenki wstepnie wybrałem Sirio AS 100.
                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• holek88
                  Drive
                  • 2009
                  • 46

Do niedawna sam miałem takie założenie - zestawik do 300 zł. i udało się! Kupiłem radio uzywane president harry classic do tego antenke wilson'a. i tutaj jest chyba odwieczny spór wilson czy sirio as 100 po przeczytaniu kilku lektur i zapoznaniu się z opinią uzytkowników wybrałem wilsona, ale co ważne jest dużo podróbek tego towaru, dlatego warto zainwestować w oryginał produkowany w stanach i tu polecam sklep http://avantiradio.pl/ sklep w warszawie, profesjonalna obsługa, wilson kosztuje tam 140zł ale masz pewnośc że to oryginał. Taki zestawik polecam, jeszcze się na nim nie zawiodłem, super odbiór, wszystko czysto i ładnie słychać. Powodzenia w zakupach!

Komentarz

• Viniu
                    Rider
                    • 2008
                    • 517

Ja dla siebie zamówiłem zestaw TTI770 + Hustler IC100 (metrówka) za 275zł (z dostawą kurierską). To co mnie zachęciło do tego radyjka, to spora funkcjonalność i wyposażenie zbliżona do 880 przy jednocześnie dużo mniejszych rozmiarach. Nie pamiętam w tej chwili linka, ale ostatnio przeglądałem pewne forum typowo cb-radiowe, i tam polecano właśnie model 770 dla ceniących sobie małe gabaryty przy dużej funkcjonalności. Do tego zamówiłem antenę hustlera ic-100, czyli taką metrówkę. Jakoś nie przypadły mi do gustu "baty" na 2metry, a i malutkie 30-centymetrowe kikuciki nie przekonują jakością odbioru

[ Dodano: Pon 07 Wrz, 09 14:32 ]
                    Znalazłem ten link
                    Filmowa prezentacja trzech najciekawszych zestawów CB Radio. Zobacz który z nich najlepiej spełnia Twoje oczekiwania.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

pozwolę sobie w ramach up date-u przedstawić mój patent na CB w O2

1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Osobiście z racji tej, że CB będzie wykorzystywane sporadycznie planuję coś na zasadzie "szybki montaż". Nie wiem, czy ktoś już to próbował, ale wymyśliłem mocowanie na rzepy: dwa, trzy paski na radio, tyle samo gdzieś pod kokpitem (żeby się nie rzucało w oczy, kiedy radia nie będzie). Jak się spisze, to się pochwalę, jak się nie spisze, to się pożalę..
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

Viniu, musisz kupic naprawdę mocne rzepy bo inaczej CB wyląduje po pierwszym lepszym, dołku na podłodze :P
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Viniu, podczas sporadycznego użycia CB, to można je montować między siedzeniem pasażera a tunelem, ale to zależne, też jest od wielkości radia.
                            Ja kombinowałem nad umieszczeniem radia w popielniczce ale poległem :cry:
                            popielniczka wycięta bardzo dobrze, ale za cholerę nie potrafię zamocować radia do "miejsca w popielniczce"

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• 4kwiatek
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 228

Hi...
                              Zamieszczone przez Viniu
                              Osobiście z racji tej, że CB będzie wykorzystywane sporadycznie planuję coś na zasadzie "szybki montaż". Nie wiem, czy ktoś już to próbował, ale wymyśliłem mocowanie na rzepy: dwa, trzy paski na radio, tyle samo gdzieś pod kokpitem (żeby się nie rzucało w oczy, kiedy radia nie będzie). Jak się spisze, to się pochwalę, jak się nie spisze, to się pożalę..
                              Nasze służbowe Minty mają instalację pod CB w postaci Triflexa i silnego magnesu przymocowanego z boku tunelu po stronie pasażera. Ponieważ auta są "przechodnie" - dlatego ci co mają i używają CB korzystają z tego montażu. Bedę miał chwilę to zrobię fotkę takiej octy. Pomysł jest na tyle dobry że niektórzy koledzy do prywatnych autek też chcą go stosować (bo radio jedno a auta jakby dwa .

Pozdrawiam...
                              Kwiatek...

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

Cześć.

Ja również okazyjnie używam CB i umieszczam je z w kieszeni jaka znajduje się na oparciu siedzenia pasażera. Rozwiązanie o tyle dobre, że wystarcza kabla od mojej ML-145, radio się nie wala po samochodzie. Gruszka leży sobie spokojnie w jednej z przegródek obok ręcznego. Do minusów zaliczyć trzeba brak widoczności wyświetlacza, jak i to, że trzeba toto zabierać raczej ze sobą...
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• Viniu
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 517

Zamieszczone przez Maru 123
                                  Viniu, musisz kupic naprawdę mocne rzepy bo inaczej CB wyląduje po pierwszym lepszym, dołku na podłodze
                                  Tego się właśnie obawiałem
                                  Zamieszczone przez 4kwiatek
                                  Nasze służbowe Minty mają instalację pod CB w postaci Triflexa i silnego magnesu przymocowanego z boku tunelu po stronie pasażera
                                  Ooo.. i to już jest słuszna koncepcja. Ale na każdą koncepcję dobrze mieć antykoncepcję
                                  Zamieszczone przez Enriquez
                                  umieszczam je z w kieszeni jaka znajduje się na oparciu siedzenia pasażera
                                  Też ciekawa alternatywa, z tym, że ja bardziej martwił bym się brakiem łatwego dostępu do ustawień głośności, czułości itp. Choć manewrowanie między kanałami już nie byłby problem... TTi ma możliwość przełączania kanałów w gruszce
                                  Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Viniu,
                                    Jak masz "wyczute" radio to operowanie gałkami bez patrzenia na nie jest możliwe. Tak samo jak radiem audio. Ja się nie potrzebuje za bardzo na nie patrzyć, żeby zmienić głośność...
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• Viniu
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 517

Wczoraj zrobiłem przymiarki i wychodzi mi, że najwygodniejszym miejscem będzie spód deski rozdzielczej tuż przy dźwigni otwierania maski (po lewej stronie od spodu). Wykorzystam do tego fabryczny zestaw montażowy od CB, który zamontuję na stałe pod deską, a radio będę tylko podczepiał w zależności od potrzeb. Kabel zasilający i antenowy mam na tyle długu, że puszczę je pod dywanikami.. powinno być i wygodnie i dyskretnie Z tym magnesem mam pewne obawy o elektronikę... nic jej nie zaszkodzi takie ciągłe namagnesowanie ?? Wiecie.. ja humanista jestem to moge nie wiedzieć
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• tryton
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 935

miejsce które opisujesz jest bardzo dobre ja tak mam zamontowane od dwóch lat a co do magnesu na pewno nic ci się nie stanie nie ma obaw

Komentarz

• smer
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2021
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Evil
                                          Ja kombinowałem nad umieszczeniem radia w popielniczce ale poległem :cry:
                                          popielniczka wycięta bardzo dobrze, ale za cholerę nie potrafię zamocować radia do "miejsca w popielniczce"
                                          Trochę mnie to dziwi, bo Uniden 520 to chyba gabarytami dokładnie to co Harry, a ten włazi mi do popielniczki na luziku i jeszcze się telepie, hehe...

Zamieszczone przez Enriquez
                                          Ja również okazyjnie używam CB i umieszczam je z w kieszeni jaka znajduje się na oparciu siedzenia pasażera. Rozwiązanie o tyle dobre, że wystarcza kabla od mojej ML-145, radio się nie wala po samochodzie. Gruszka leży sobie spokojnie w jednej z przegródek obok ręcznego. Do minusów zaliczyć trzeba brak widoczności wyświetlacza, jak i to, że trzeba toto zabierać raczej ze sobą...
                                          Jak masz dobrze wyczute radio, to wyświetlacz Ci chyba niepotrzebny, co?
                                          Ja mam na stałe ustawione pokrętła:
                                          - SQ odkręcony na maxa - bo przepuszczanie przez filtr strzępków rozmów wkurza mnie bardziej niż szumy tła,
                                          - RF-G ustawiony na godz. 9 lub 10 (do granicy wycinania szumów) - takie ustawienie obcina szumy skuteczniej niż SQ, nie ograniczając przy tym słyszalności z kilku najbliższych kilometrów.
                                          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

smer, A na dlugosc Harry jest taki sam czy krotszy od Unidena.

Generalnie ciac popielniczke trzeba, bo przeciez ona ma jakies 5cm glebokosci, a trzeba 18cm.

W OI jest za popielniczka duzo miejsca, w OII jest duzo trudniej, bo ida tam nawiewy na tyl i pojawia sie problem.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Evil
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 721

Trochę mnie to dziwi, bo Uniden 520 to chyba gabarytami dokładnie to co Harry, a ten włazi mi do popielniczki na luziku i jeszcze się telepie, hehe...
                                              kwestia jest typu, że nie potrafię zamontować jej na stałe. Zmieścić to mi się zmieściła ale lata, a nie mam żadnego pomysłu, jak ją zamocować na stałe, i co się okazało, chyba troszkę za dużą jednak dziure w popielniczce wykroiłem.
                                              Kombinowałem jakimś kątownikiem podeprzeć, ale dalej lata. Chciałem na standardowy uchyt mocujący z CB, ale nie sięga ten uchwyt, może będę musiał sobie dorobić większy,dłuższy.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Trzeba przykrecic do czegos. Ja to wtedy jakos zrobilem i bylo OK. Ale nie pamietam juz jak
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• smer
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2021
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Maicroft, nie wiem jak jest z tymi wymiarami Unidena i Harrego, ale Evil ma O1, więc no problem na długość.

Evil, myślałem, że Ci w ogóle nie wchodzi do popielniczki.... Jak będziesz dziś w Tychach, to wołaj mnie przez radio, to Ci pokażę jak ja mam unieruchomione, a jak nie, to poślij mi swoje namiary na priv, to Ci pośle zdjęcie
                                                  Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Evil
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 721

będę, będę to pooglądam
                                                    Maicroft, to jest właśnie tak, że wiele osób to ma, zrobiło to jakoś, ale nie pamięta jak

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...